2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Tutorial Meletak Link Dalam New Post Blogger.
Thursday, December 03, 2009 posted at 02:39 ♥

Siapa yang dah tahu diam-diam saja, sebab mungkin ada antara kita yang tidak tahu. Kecik hati diorang nanti. Ada ilmu, share sajalah. Bukankah begitu?

I have lots of tajuk belog dalam draft untuk dijadikan entri tapi hold dulu sebab ada sahabat blog yang request untuk ajar tentang penggunaan New Post dekat blog. Beliau minta tolong ajar satu perkara saja iaitu bagaimana nak letak link dekat blog entri. How sweet okek minta saya tolong hurai padahal boleh saja cari dekat How-To YouTube tapi tidak apa saya dengan hati terbuka sudi menerangkan.

Sebelum itu, nak cakap sedikit. Bagi pengguna baru sesuatu website, pasti ambil masa untuk familiar dengan interface website tersebut. Sama juga buat pengguna baru Blogger atau Blogspot.Com, kena ada penyesuaian lebih-lebih lagi kalau selama ni berblog di website lain. Okey. Ini adalah rupa New Post editor dekat Blogger (updated version) :


Updated Version



Old Version


I am using this old version. Pernah tukar ke updated version tapi bermasalah dari segi paraghraphing, so tukar balik ke older version. I hope takda masalah macam tu lagi when the next time I'll change back to the updated one.

Serius pulak aku. Saya saja upload sekali gambar the updated version supaya Tuan-tuan dan Puan-puan boleh nampak ye perbezaannya.

Next time kita bincang tentang yang updated editor tu ye, sekarang kita fokus dekat OLD EDITOR tu. Heheh. Jangan panik kalau interface dalam New Post editor saya yang tak sama dengan dengan interface New Post editor anda, sebabnya mungkin ada setting kita yang tak sama ;)

Pada bahagian editor, ada Edit Html dan Compose. Berikut adalah beza kedua-dua mode ini :



Dalam compose mode, ada butang Font, Font Size, Bold, Italic, Text Color, Link, Alignments (left, center, right, justify full), Numbered List, Bulleted List, Blockquote, Check Spelling, Add Image, Add Video, butang Removing Formatting from selection dan tepi sekali, Preview. Saya paling selalu guna bold, italic, link, justify, bulleted list, dan add image.

Okey here's the process. Simple saja. Macam biasa, sebelum apply these formats ke dalam teks anda, bold dulu (klik dan tarik cursor) part mana yang nak kena format. Untuk letak link, bold dulu perkataan yang anda nak link-kan ke page atau website lain, kemudian tekan butang link. Akan keluar pop-up dari blogger, asking you to enter a URL (Uniform Resource Locator) atau paling senang nak faham, alamat website. Paste atau taip URL tersebut dan klik OK dan selesai! :)

Intro gila panjang, rupanya proses buat link tu satu perenggan saja rupanya heh heheheheh.

Labels:


2 Comments:

Anonymous ABdi said...

thanks!! nt i try k......a da masa sila2 lah ke-http://nc-tele.blogspot.com/

03 December, 2009 18:30  
Anonymous Fina said...

ABdi,
okies! welc :)

03 December, 2009 20:59  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish