2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




The Ronggeng
Friday, December 04, 2009 posted at 10:30 ♥


Semalam I got offer dari orang kampung untuk buat persembahan untuk majlis kahwin. Err, bukan I yang perform, tapi budak-budak ni :*) Diorang dah besar sekarang. Dulu waktu mula-mula ajar diorang, diorang semua masih sekolah rendah lagi. Paling besar pun darjah 6. Paling kecil darjah .. Err.. kejap nak kira dulu. Banyak sangat nombor dalam otak.
.
.
.

Ok paling besar darjah 6, paling kecil darjah 3. Yang lain darjah 4 dan 5. Paling ramai darjah 5. Darjah 5 tu termasuklah Dana. Dia pun one of the dancer juga. Pipie juga tak keberatan kalau saya minta dia jadi penari lelaki kalau saya perlukan dia. Haruslah menyelit sekali bukan? Haha. Sekarang dah 3 tahun berlalu. In between, ada 4 kali perform dekat majlis kahwin dan 5 kali kot perform untuk majlis-majlis perasmian dan keramaian. Ada banyak yang terpaksa ditolak sebab saya yang tak free T__T atau budak-budak ni ada aktiviti lain.

Teringat dulu, I was the first one yang buat kumpulan tarian kanak-kanak yang buat persembahan selain dari tarian kebudayaan Sabah dekat kampung ni. Fenomena juga waktu mula-mula tu. Nanti I cerita macamana boleh tiba-tiba nak buat kumpulan tarian tuh. Hihi. Sejak 3 tahun penubuhan, dah ada orang dari kampung ni dan kampung-kampung sebelah yang ikut jejak langkah mengajar budak-budak menari macam-macam jenis tarian. Tarian lagu no body no body but yuh pun ada. Comel gila hari tu tengok :*)

Semalam telah membelanjakan (spends..? haha) the whole night semalam mengingat, mencari dan menyusun pattern tarian. Pilih lagu. Petang ini baru confirm semua sebab nak tengok bilangan penari dulu, tengok sesuai dengan bilangan prop atau tidak, nak bawa dua lagu atau tidak.. So much to think about but damn I love it! Jadi bermula hari ini, banyaklah updates saya berkenaan performance ni sampailah ke tarikh majlis kahwin tu. 12hb ni if I am not mistaken. Next weekend, for sure.

The dancers datang sendiri semalam. It's nice sebab diorang datang bukan sebab dipanggil, tapi sebab diorang rela sendiri. Dah bercambah semangat sukarelawan tu. Saya bagitahu diorang, hari ini jam dua petang datang lagi nak bincang dengan diorang about those things. Budak-budak ni nampak macam takut sikit dekat I .. ke kekok? Ke memang takut? @_@ Whateverlah. Maybe sebab saya dah lama tak ajar diorang kot.

Mesti nak gambar ni kan? Hehe. Okey malam nanti, okey? :)

Saya dah tukar kategori Dunia Ronggeng ke Dunia Tari sebab just found out what it's truly referred to and .. it's not really a good word and of course I don't want to use that word to describe something yang berbeza dari apa yang saya benar-benar maksudkan.

What's that 'ronggeng' activity? Ronggeng isn't about melepak-lepak atau berfoya-foya but 'ronggeng' had something to do with historical dancing events. Lets read what Wikipedia says about ronggeng.

Ronggeng adalah sejenis tarian yang sosial di mana ketika pertunjukkan ronggeng, penari-penari wanita profesional ni akan menjemput beberapa lelaki (yang menjadi penonton/pelanggan) untuk menari/berdansa bersama-sama sebagai pasangan. Ketika tarian ataupun selepas tarian berlangsung, tips berupa duit akan diberi kepada wanita-wanita tersebut. Pasangan-pasangan ini menari dengan intim dan lenggok joget mereka kelihatan erotik. Pada waktu dahulu, pergerakan tarian yang erotik dan penuh daya seksual itu membuatkan 'ronggeng' mendapat reputasi yang buruk seolah-olah mencerminkan pelacuran.

Ehemm.

P.s : Got a parcel, minta tolong ayah ambilkan dari pejabat pos. Ok now rush ke dapur!

Labels: ,


6 Comments:

Anonymous Ms.Independant said...

Tere nye Fina!
Ley ajar tarian kat kanak2.
Bukan senang tu

04 December, 2009 14:52  
Anonymous Arief Arf said...

oh,
now i know what is the real definition of ronggeng.

X)

04 December, 2009 16:27  
Anonymous nur.sa said...

:) oh.. ada jgk pape boleh dibuat waktu cuti.

itukah ronggeng? T_T phewww..

04 December, 2009 20:16  
Anonymous Fina said...

Ms.Independent,
agak susah lah juga tapi kalau kena gaya ajaran, insyallah senang budak2 nak faham. plus, they are no longer budak2. dah masuk menengah rendah dah semua. hehe

05 December, 2009 00:20  
Anonymous Fina said...

Arief Arf,
phew! @_@

05 December, 2009 00:28  
Anonymous Fina said...

nur.sa,
i know T__T tapi out there ramai lagi yang guna n tak tahu apa mksdnye yang sbnr. but its okey kottt.. sbb istilah 'ronggeng' tu dah diubahsuai mksd dia ikut peredaran zaman. cuma sy tak sanggup nak letak tarian sebagai 'dunia ronggeng' lagi dah @_@

05 December, 2009 00:30  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish