2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Tips melayan kanak-kanak yang banyak soalan.
Friday, November 27, 2009 posted at 16:10 ♥

Sekarang ni asal dalam sehari tu tak update tiba-tiba rasa bersalah dekat blog sebab tidak kasi dia makan wth (ceh bukan dari dulu ke?). Rasa bersalah dia macam kalau tidak kasi kucing 8 ekor dekat rumah makan satu hari. Am I addicted to Blogspot? Now nak kasi makan blog sampai dia kenyang dan cukup satu page. Heh.

Entri ini update untuk cerita dua hari lepas.

Yesterday waktu tengah cuci piring (kalau dekat semenanjung, saya kena cakap "basuh pinggan" hehe), Dana asked me :

"Nana, blog tu sesuai untuk perempuan ja kan? Kalau lelaki berblog, macam yang jenis lembut saja saya rasa". Maaf BM orang Sabah dalam berkomunikasi agak tunggang terbalik tapi kami tetap dapat A BM sila pandang tinggi sekarang.

And I said "Romeo save me, they trying to tell me how to feel, this love is difficult but it's real.. eh silap. Begini, tidak semestinya Dan. Ramai juga lelaki yang blogging. Ok ja." Ceh tambahan dialog saja yang di awal ayat itu.

Dana : "Tapi lain bha."

Kakak yang masih sibuk mencuci piring : "Orang yang berblog itu biasanya orang yang suka menulis dan berkongsi, yang rajin online."

Unfortunately, Dana only heard perkataan 'rajin online'. Dana said : "Macam si Pata (instead of calling him Fattah)? Tapi dia tidak aktif blog pun?"

Kakak : "Like what I've said before, blog tempat orang berkongsi apa yang diorang rasa, pendapat diorang. Tempat diorang bercerita tentang hidup diorang dan yang rajin menulis. Tiada beza lelaki dan perempuan. (masih dengan nada sopan santun penuh hemah melayan pertanyaan comel adik but don't make me speak in english heh siap kau hehe gila garang punya kakak T_T).

Dan saya nampak Dana paused macam sedang berfikir. Mungkin sedang memproses satu lagi perspektif baru. Lepas tu remain silent. Even it is just one simple explanation, but okeylah tu untuk pemahaman dia sekarang. She'll understand more things in life when she's growing up.

Tips is, jika anda ada adik kecil, anak saudara, or anak anda sendiri (now or later), anda patut tahu, waktu stage inilah diorang banyak benda yang diorang tak faham dan nak tahu. Sedangkan yang dah dewasa pun kadang-kadang masih banyak benda yang diorang tak faham, inikan pula kanak-kanak. Dalam otak mereka, ada banyak tanda tanya. Jadi orang dewasa yang dekat dengan mereka akan jadi sasaran pertanyaan-pertanyaan mereka. Don't ever ignore them atau bagi jawapan yang merapu (unless you cakap you bergurau then baru you explain them the thing they want to know). Jawab soalan mereka sebaik mungkin walaupun mungkin mereka tak faham semua penjelasan anda dan maybe akan comes out with more questions and the conversation seems like will never end. Hehe. Hengat layan budak-budak ni senang? Situlah letaknya antara peranan orang-orang dewasa yang sepatutnya lebih bijak dan lebih banyak pengalaman macam kita. Eceh eceh.

Satu perkara saya tak faham, macamana-kah dia boleh fikir lelaki yang blogging itu adalah sissy? Tsk tsk no offence. She might saw or read something about it at somewhere lepas tu dia tanya T_T

P.s Scroll down for other new entry.

Labels:


6 Comments:

Anonymous [z@ck] said...

i dulu pn fikir macam tu gak..
tataw la napa..
maybe org laki lebih sesuai bt kerja yg tough kot..
dan writing is more to girls' thing kot..

27 November, 2009 18:34  
Anonymous Fina said...

hehe. that make sense!
yang pasti, sape2 yg berblog tu semestinya org2 yang suka berkongsi cerita, just like us ;)

27 November, 2009 20:33  
Anonymous amalmeor said...

Sometimes amal yg da besar pon still ska nak tny.Neway,lelaki yg ska berblog bkn yg sissy tp yg byk idea.Rmai je lelaki yg ada blog cam A.kadir jasin,tun Mahathir,etc...Maybe Dana igt sissy je kot.huhuhu ;)

27 November, 2009 22:27  
Anonymous Fina said...

amalmeor,
gud point. ptt bagi exmple blogger lelaki mcm yg amal ckp tu kat dana, tgok apa reaksi dia ;)

see? even kita sndiri suka bertanya, lagilah budak2. kdg2 kita x pyh tggu diorg tnya dulu kot. hehe

28 November, 2009 01:57  
Anonymous amalmeor said...

huhu...lebih baik tny drpd xtaw nothing tapi buat2 pandai!

28 November, 2009 21:39  
Anonymous Fina said...

amalmeor,
betul :)

02 December, 2009 11:14  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish