2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Tips Diet Fina.
Sunday, November 01, 2009 posted at 23:36 ♥

Got a small talk with someone about ikan.

Dia cakap harga anak ikan kelisa boleh sampai ratusan ringgit, yang dah besar pula boleh capai ribuan ringgit. Pergh, I'd never thought of that. Well, nak hairan ape kan. Saya sendiri tak tahu bezakan jenis-jenis ikan, makan tu tahulah. Nak kenalpasti ikan tu cukop fail, maaf nak kena masuk kelas ikan ni wth. Ada ke?? Eh ikan keli saya kenal. Ha-ha-ha.

Lebih baik beli ikan keli saja instead of ikan kelisa kan (keli vs kelisa tsk tsk). Dahlah sedap dimakan dengan masakan kari, lagi-lagi kalau goreng makan dengan sambal kicap, tak pun bakar pastu letak air perahan limau sikit.. Kantoi suka makan ikan keli HAHA. Kecuq ayaq liuq. Ceh nak cakap utara konon. If you hear my pronouncing memang korang bantai gelak T___T.

Punyalah suka makan ikan keli sampaikan time lunch kat kedai mamak dekat Lumut Perak pun masih mencari kari ikan keli (- -") Lepastu Dayah cakap "Ko ni la Nana, sini dekat lautlah mana nak carik keli pulak." Nak je jawap, ADA. KERETA KELI-SA. Tapi macam sengal sangatlah pulak kan. Haha :D

Ohya, selain western food, saya juga adalah seorang penggemar masakan-masakan berkari jadi kedai mamak adalah one of my favourite port jugak :)

Saya pernah kena sengatan ikan kolam waktu I pergi fishing dekat kolam family waktu kecil-kecil dulu. Using my own pancing yang ayah buatkan untuk kami adik beradik.. :*) Kemudian oh baru-baru ini, kan I'd make friends with ikan kelah (tau nama ikan ni sebab pergi google but if you ask me now macamana rupa ikan kelah tu I confirm still dapat jawap SEBAB PERGI GODEK ENTRI LAMA ATAU PERGI GOOGLE LAH APA LAGI haha)

Bila baca balik entri Tagal Sungai Luanti tu, terperasan ayat ini dekat caption gambar yang ke-18.. 'Aku rasa kenyang ni kalau di makan bakar lepas tu perah dengan air limau.' I guess I memang suka dekat air limau kottt.. Sebab dah berapa hari ni asyik minta air limau panas je. Yea panas, untuk mengelakkan perut buncit, harap maklum (- -")

Sebut tentang diet, one thing lagi tentang ikan, untuk orang yang macam saya yang suka makan nasi (paling lama dua hari tak makan nasik, kalau lebih dari tu, otak jadi bengong), diet yang paling bagus untuk saya elak lemak makanan adalah makan ikan tiap hari termasuk nasi dan sayur. Even telur pun tak boleh makan lebih dari dua kali dalam seminggu. Ayam dan daging pun tak boleh makan tiap hari. I am sure you know about that :) So must be there's something yang boleh makan tiap hari sebagai lauk kan? Yang bagus untuk diet, kan? Semestinya, IKAN. Hahahahaha.

Selepas kempen Mari Berjoging, sekarang ni kempen Mari Makan Ikan. Propa je kot letak tajuk Tips Diet tu, sebenarnya sentuh sikit je. Ngehehe.

P.S : Satu lagi tips, untuk dapatkan bentuk badan yang ideal, rajin-rajinlah gerakkan badan tu. Buat aerobik ke pilates ke dancing ke :)

Labels:


10 Comments:

Anonymous nur.sa said...

ikan keli is the best.. bg saya sekor ikan keli grg berlada. kasi yg kecil dan garing okek. :P

02 November, 2009 08:35  
Anonymous kak lyana said...

yew... kakak tak makan ikan keli. Sebab geli ke apatah. hahaha tapi ikan2 lain sume kakak makan (mana yang boleh makan lah..)

but my favourite is ikan terubuk (masak asam or bakar & cicah air asam) hihihi

02 November, 2009 08:40  
Anonymous Fina said...

nur.sa,
hehhe yeay same! :P

02 November, 2009 11:08  
Anonymous Fina said...

kak lyana,
haih kalo kepala ikan keli tu sy sendiri pun takbleh nak tgok. kalau beli ikan keli, konfirm pegi cabut kepala tu di tmpt kejadian jugak. haha. mesti sbb kepala kan kak lyana ni takleh nak mkn keli. same mcm my mum. ceh. haha :D

02 November, 2009 11:12  
Anonymous Ms.Independant said...

Ikan bakar paling best!

:)

02 November, 2009 13:09  
Anonymous Fina said...

Ms.Independant,
yummmmmmy!! :D lepastu perah dengan air limau atau anything yang masam. slrpppp..

02 November, 2009 13:31  
Anonymous Fatt Chin Choy said...

org sabah memang kuat makan ikan pun

02 November, 2009 23:38  
Anonymous Fina said...

Fatt Chin Choy,
betul betul betul! :)

03 November, 2009 01:56  
Anonymous Anonymous said...

huuu....k.fina...mo tips diet byk2....

05 January, 2010 05:16  
Anonymous Fina said...

Anonymous,
erk. sapekah?

okey ada masa saya bg. haha :P

05 January, 2010 16:07  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish