2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




KAMI (versi Fina)
Monday, November 23, 2009 posted at 15:19 ♥


We are all five. Hasnie Falina @Nana @Fina (mama kata sempena nama seorang penulis/watak novel), Nabil Fikrie @Kili @Ley (nama dapat dari buku nama-nama), Nabil Fattah @Adi @Fattah (juga dari buku nama-nama), Hasnie Farhana @Dana @Dan, dan akhir sekali, Nabil Firdaus @Pipie mama seorang saja panggil Fify, and Pipie sendiri prefer eja nama dia Fify. Firdaus tu me yang suggest but I guess diorang dah tak ingat takpelah T_T

Waktu agak muda dulu time zaman kegemilangan Power Rangers, memang kitorang cukup korumlah. Dua perempuan, tiga lelaki. Tinggal colour saja tak ditentukan lagi. Haha. Waktu tu suka dekat pelakon Pink Ranger itu :*)

Kemudian waktu dah macam besar sikit. Dah masuk sekolah menengah. Budak-budak ni layan pula Teletubbies. Erkk.. Comel betul diorang bersusun. Dari Tinky Winky, Dipsy, Laa-laa, dan Po. Masih ingat lagi lagu Teletubbies tu HAHAHA kenapa masih ingat? Sebab teman Dana dan Pipie tengok (eceh eceh eceh..). Sebab susunan adik beradik Teletubbies adalah sama dengan adik beradik saya kecuali saya, diorang pernah bersusun satu barisan exactly macam yang Teletubbies tu buat lepas tu masing-masing act comel-comel dan masing-masing sebut their Teletubbies name sambil dekat TV tengah berkumandang lagu Teletubbies itu. Hanya mampu menekan perut. Hahaha! Nasib baik adik beradik Teletubbies 4 ekor itu takda kakak @_@ Kalau tak? Tolong jangan libatkan saya, I was too old for that! Hah :P But still I find that Teletubbies is kinda cute and colourful. Dah ada anak nanti my children should watch those series. They're very lovable :*)

Well.

Maybe ada kot yang tertanya-tanya dari mana nama 'Dana' tu muncul padahal full name dia Hasnie Farhana takda bunyi D pon. Hehe. Ceritanya macam ni. Waktu Dana masih dalam kandungan, parent termasuklah aku (sibuk jugak haha) dah senaraikan nama mana yang nak guna kalau lelaki atau perempuan. Nama kami adik beradik semua satu jenis saja. Masing-masing ada dua perkataan. Yang perempuan, Hasnie dan F. Yang lelaki, Nabil dan F.

Bila Dana dah keluar, aku antara manusia yang paling happy sebab akhirnya keluar juga adik perempuan selepas dua orang adik lelaki. Haha. Ayah berhajat bagi nama Hasnie Fardana sebab admire dengan Perdana Menteri waktu tu. Tapi mama dan aku pujuk ayah habis-habis bagi ayah tukar nama lain sebab nama tu macam pelik T_T. Waktu tu aku tahun 4 (sepatutnya tahun tiga tapi langkah setahun). Saya tak ingat siapa yang suggest, but then ayah setuju tukar ke nama Hasnie Farhana tapi untuk ambil hati ayah, kami jadikan nama 'Dana' dari 'Fardana' tu sebagai nama timangan Dana sampai sekarang.

Sampai sekarang kalau cerita pasal ni dengan Dana, ngeri je dia membayangkan kalau nama dia tetap Hasnie Fardana. Hahahahaha.

Once again, kalau nak tahu cerita-cerita lain tentang my siblings, pergi saja kategori Family di ruang sidebar saya atau klik SINI :)

Labels:


7 Comments:

Anonymous ف wildchild ۞ said...

kalo kat kampung sy, nama atuk sedara sy tajuddin. tapi satu kampung panggil dia johari. kat kampung sy mmg camtu. ade lagi sorg tu, org panggil dia ismail, tapi tak ingat nama betulnya. yg penting takde kaitan dengan ismail. hehe

bagus idea tu. kalo perempuan, H. kalau lelaki N. ikut huruf nama parents ya? hehe

23 November, 2009 19:13  
Anonymous Arief Arf said...

haha teringat pulak zaman2 power rangers dulu..
best giler..

tapi teletubbies tak best ar..
cam annoying je..

hahahaha

23 November, 2009 22:00  
Anonymous ABdi said...

nice sibling u hv cpb!!Ppower rangers x tgk sgt, tgk gaban and satria baja hitam jer......he......we hv the same spot we gv them love, wonder how to be in there shoe...hmm.....verylucky.we gv them so much love until they canot stand it..... he.....

23 November, 2009 22:38  
Anonymous ABdi said...

btw there ar spoil by us the older......but wat i learn dont spoil them toern respect, respect them back,then they will respect u... ok.:)

23 November, 2009 22:41  
Anonymous Fina said...

ف wildchild ۞,
selalu macam tu kan? hehe. like my brother, nama fikrie then jadi pikiri, then jadi pikili akhirnya jadi kili.. LOL.

H dan N tu rasanya hasil survey my parents lah.. my mom's name Laurah. she's a former non-muslim. my dad's name starts from M and A :)

23 November, 2009 22:43  
Anonymous Fina said...

Arief Arf,
bukan macam. MEMANG annoying wth. tapi yang annoying juga yang ditengok. hahahaha. tapi still, at the bright side, i think it's gud for the children :)

23 November, 2009 22:54  
Anonymous Fina said...

ABdi,
okey! ^^

23 November, 2009 23:02  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish