Pages

Google it!

Monday, November 30, 2009

Semalam saya search keyword sufilara dekat google. Dah lama tak buat kerja ni. Kalau dulu hanya dalam 5 page saja hasil carian, sekarang ni dah sampai 13 page. Alamak sikitnya kata anda tapi ish banyaknya kata saya. Hehe. Tujuan? Tak ada apa.. Saja. Lagipun untuk mencari siapa yang memplagiat entri-entri saya.

Eceh eceh serius je nampak. Haha. Nak plagiat entri I ape kelas. Baik plagiat entri blog Tun Mahathir ke, Kenny Sia ke, Hanis Zalikha ke. Eh blogger kesayangan I Hanis Zalikha :*)

Dulu, saya seorang saja yang guna nama sufilara. No one else. Kalau search keyword sufilara, 100% I am sure semua tu rujuk pada blog I. But now dekat MySpace ada seorang pengguna MySpace guna nama suFiLara. Dulu sebelum letak nama Fina Sophie dekat MySpace, saya guna nama Sufilara. I am not against her, but kelakar juga rasa sebab bila godek punya godek rupanya boyfriend dia adalah one of my friend dekat friendlist MySpace dan masih ingat lagi dekat dia sebab pernah berbalas-balas komen dekat MySpace tu. Takpe-takpe. Ramai-ramaikan pengguna nama sufilara. Sekurang-kurangnya I pengguna pertama dekat dunia internet ni dan I dah amik domain Sufilara.Com :*)

Ohya. Kebetulan, saya dah delete akaun MySpace saya tadi. Facebook dan Friendster saja cukuplah (- -")

Dari banyak-banyak link dalam 13 page itu, saya terjumpa satu link blog yang menyebut tentang saya. Seperti dalam gambar di bawah, dalam kotak hijau :


Klik open link in new tab untuk gambaran yang lebih jelas

Bila open link blog tu, blog tu dah tiada dalam daftar. She already removed her blog. Kuchiwa dan hampa sekali. Tapi lepas tu ngeh ngeh ngeh ngeh senyum balik sebab terpandang greyed link chaced di tepi link entri tersebut. I klik dan .. WALA !

To be continued.. :P

Lepas tu, search pula for my own full name. Dulu 3 page sekarang 8 page. Know what I found?

Okeylah, kali ini memang betul-betul tak boleh dedahkan @___@ You know, sometimes kau google-lah your own name atau any name yang you pernah guna over the internet or anything, mana tahu you'll find something interesting or things about you you'd never know before or ada anyone yang minat atau admire dekat kau tapi diorang tak berani cakap ke... :*)

Later.

Random Update.

I Promise Myself :
  • To forget the mistakes of the past and press on to the greater achievements of the FUTURE.
  • To give so much time improving myself that I've NO TIME to criticize others .
  • To be so strong that NOTHING can disturb my peace of mind.
Happy happy happy. Dapat chance drive. Finally. Terharu sebak sob sob air hidung meleleh-leleh (okey over dah). Bangga sebab selamat sampai rumah walaupun ganti-ganti drive dengan adik wth hahaha. Adik dah cuak dah sebab dia tak pernah lagi tengok saya drive or naik kereta yang saya pandu. Walaupun dah lama tak pegang stereng lama-lama macam ni, alhamdulillah ilmu masih boleh guna. Tak sia-sia aku jeling-jeling pergerakan kaki dan tangan orang yang drive setiap kali keluar ke mana-mana dengan harapan ilmu tak lari. Boleh tak macam tu? Hahaha. At least I know I dah improved. The last time I drive waktu mama ada dekat sebelah. I TERpandu laju dan hampir rempuh penghadang jambatan kayu @_@ Lepas tu mama takut nak bagi bawa. Hehe. Kereta yang saya bawa tu van toyota gear dia manual.

Ayah pernah ajar guna Avanza ayah. Automatic. Tapi tak pass lagi lah. Entah apa yang susah sangat. Tak dapat fokus sebab depress kot asyik kena tegur je. Boleh teresak-esak di tempat kejadian juga kalau dapat cikgu memandu macam tu. Hehehe. Ampun ayah. Ayah tetap yang terbaik :*) *Baru dapat tau ayah saya pun baca blog ni @_@*

Anyway, gambar dekat atas tu time semata-mata nak pergi tuntut ini di Pejabat Pos Ranau :

.. berisi patung teddy bear.

Lepas tu pergi makan :


.
.

Kemudian berlagak macam suri rumah (Dana yang cakap) pergi beli barang-barang keperluan dapur. Sorry no pictures. Too busy. Tak terhengat. Theehehe.

Ini random update lah rasanya. Takda perkara yang spesifik. Taknak bawak isu berat sangat walaupun otak tepu dengan pelbagai perkara.

Ohya. Nak gitau, sekarang ni tengah online guna broadband adik. My modem rosak so pinjam modem dia. Lagipun selama ni guna line streamyx je, tapi sebab ada problem sikit gara-gara hujan lebat dan petir dua hari lepas, selasa ni agaknya baru fixed. Dan I pun dapat online main game Zwinky :*)

Masih ada cerita tak habis tentangmu.

Saturday, November 28, 2009

What's with your words, S? You said that I will find somebody better than you. But no one else seems do. After all these four years, damn you are still the one I want to be with. What's with this tears? What's with the true happiness you promised me, when the real happiness I had ever feel is when I was with you? WAS. Oh God. WAS. Why it feels so long ago? T_________T.

I'm thinking of you
In my sleepless solitude tonight
If it's wrong to love you
Then my heart just won't let me be right
'cuz I've drowned in you
And I won't pull through without you by my side

I'd give my all to have
Just one more night with you
I'd risk my life to feel your body next to mine
'cuz I can't go on living in the memory of our song
I'd give my all for your love tonight

Baby can't you feel me
Imagining I'm looking in your eyes
I can see you clearly vividly emblazoned in my mind
And yet you're so far like a distance star
I'm wishing on tonight


After all these years, after all this time. This girl is SILENTLY still loving you. Out of all the people she had ever met, you are the only one who make she draw those silly hearts on her papers.

Sebelum beredar, lihatlah wajah I yang tersenyum :


P.s Sometimes, she writes even if she knows she's totally out of her mind. Forgive her.

Sinopsis drama bersiri Nur Kasih

Friday, November 27, 2009

Nur Kasih Full Version by OhArtis Dot Com
I just googled the synopsis dan jumpa sinopsis dekat atas ni.

As I shared it with my fellow Facebook friends, I wanna share it with the blog readers. Thehehe.

I letak sinopsis ni dekat sini sebab nanti nak baca. Saya bukan seorang penonton tegar drama bersiri Nur Kasih malah tak pernah tengok pun. Baru je google masa tayangan Nur Kasih selepas nampak iklan tentang episod akhir Nur Kasih. Drama tu macam dah fenomena sekarang, so I nak juga get up-to-date. Nanti orang cakap itu ini kang taklah I terpinga-pinga macam ___. Isi tempat kosong. Haha.

Now sambil-sambil buat entri ni, sambil watch the final episode of Nur Kasih. Ok don't blame me, brain I just cepat letih kalau berhadapan banyak sangat keputar-belitan drama. Jadi tunggu until the end saja. I already got those piece of synopsis up there. Thanks to google! :)

Urgh. Tak suka TV3 tau. Iklan dia lama sangat.

.
.
.
.
.

By this time, tayangan Nur Kasih baru habis. Bertakung air mata. Quite a good ending. Watak jahat (dah jadi baik) akhirnya bersama dengan watak baik. Not a common thing huh? :)


Tips melayan kanak-kanak yang banyak soalan.

Sekarang ni asal dalam sehari tu tak update tiba-tiba rasa bersalah dekat blog sebab tidak kasi dia makan wth (ceh bukan dari dulu ke?). Rasa bersalah dia macam kalau tidak kasi kucing 8 ekor dekat rumah makan satu hari. Am I addicted to Blogspot? Now nak kasi makan blog sampai dia kenyang dan cukup satu page. Heh.

Entri ini update untuk cerita dua hari lepas.

Yesterday waktu tengah cuci piring (kalau dekat semenanjung, saya kena cakap "basuh pinggan" hehe), Dana asked me :

"Nana, blog tu sesuai untuk perempuan ja kan? Kalau lelaki berblog, macam yang jenis lembut saja saya rasa". Maaf BM orang Sabah dalam berkomunikasi agak tunggang terbalik tapi kami tetap dapat A BM sila pandang tinggi sekarang.

And I said "Romeo save me, they trying to tell me how to feel, this love is difficult but it's real.. eh silap. Begini, tidak semestinya Dan. Ramai juga lelaki yang blogging. Ok ja." Ceh tambahan dialog saja yang di awal ayat itu.

Dana : "Tapi lain bha."

Kakak yang masih sibuk mencuci piring : "Orang yang berblog itu biasanya orang yang suka menulis dan berkongsi, yang rajin online."

Unfortunately, Dana only heard perkataan 'rajin online'. Dana said : "Macam si Pata (instead of calling him Fattah)? Tapi dia tidak aktif blog pun?"

Kakak : "Like what I've said before, blog tempat orang berkongsi apa yang diorang rasa, pendapat diorang. Tempat diorang bercerita tentang hidup diorang dan yang rajin menulis. Tiada beza lelaki dan perempuan. (masih dengan nada sopan santun penuh hemah melayan pertanyaan comel adik but don't make me speak in english heh siap kau hehe gila garang punya kakak T_T).

Dan saya nampak Dana paused macam sedang berfikir. Mungkin sedang memproses satu lagi perspektif baru. Lepas tu remain silent. Even it is just one simple explanation, but okeylah tu untuk pemahaman dia sekarang. She'll understand more things in life when she's growing up.

Tips is, jika anda ada adik kecil, anak saudara, or anak anda sendiri (now or later), anda patut tahu, waktu stage inilah diorang banyak benda yang diorang tak faham dan nak tahu. Sedangkan yang dah dewasa pun kadang-kadang masih banyak benda yang diorang tak faham, inikan pula kanak-kanak. Dalam otak mereka, ada banyak tanda tanya. Jadi orang dewasa yang dekat dengan mereka akan jadi sasaran pertanyaan-pertanyaan mereka. Don't ever ignore them atau bagi jawapan yang merapu (unless you cakap you bergurau then baru you explain them the thing they want to know). Jawab soalan mereka sebaik mungkin walaupun mungkin mereka tak faham semua penjelasan anda dan maybe akan comes out with more questions and the conversation seems like will never end. Hehe. Hengat layan budak-budak ni senang? Situlah letaknya antara peranan orang-orang dewasa yang sepatutnya lebih bijak dan lebih banyak pengalaman macam kita. Eceh eceh.

Satu perkara saya tak faham, macamana-kah dia boleh fikir lelaki yang blogging itu adalah sissy? Tsk tsk no offence. She might saw or read something about it at somewhere lepas tu dia tanya T_T

P.s Scroll down for other new entry.

Happy Eid.

Today's Aidiladha.

Let's see how's my Aidiladha 'celebration' this time :
  1. Tanpa mama, ayah, Pipie dan Kili. Kili masih di Sarawak.
  2. Last night I asked Adi and Dana what to cook for today as we're going to spend our Aidiladha all by ourself without our parents (ayah said they cannot balik hari ini sebab Pipie is still in weak condition)
  3. I guess malam nanti our so-called Aidiladha celebration baru on. Jam tiga nanti start masak. Godek-godek peti ais dan stok makanan dekat almari. Dan sembelih fried chicken saja. What else to do? Haha.
  4. Envy mereka yang dapat merasa makan ketupat rendang dan segala bentuk juadah raya. Jangan lupakan daku di sini T____T
Walaupun kami sekeluarga tidak meraikan Aidiladha kali ini, namun apa yang jauh lebih penting adalah pengertian kita tentang makna di sebalik perayaan dan tema Hari Raya Qurban itu sendiri. It is all about qurban. There's a huge scope and explanation of the 'willingness to sacrifice' term. And I supposed all through the years, everyone have learn something about what is truly mean by that term.

What I've learn the most is, my mama dan ayah's willingness to sacrifice their time dan juga terpaksa membatalkan niat untuk menyambut Aidiladha ini bersama muslims yang lain sebab tarikh operation Pipie yang kebetulan arranged 26hb (semalam). It is just a small operation though, maybe you'll say, no need to worry. Tapi hakikat sebenarnya adalah, there's so much to sacrifice. The sacrifice to see Pipie will smile, jokes and being naughty as he is, like there's nothing to think about : when I know he's sick and he knows it too. Jika saya di tempat mama, being beside his bed in the ward right now, I'll cry, for sure. Even sekarang pun bertakung dah air mata. Don't blame me, I love my Mr Bean Jr. That little boy is helpless waktu ini. And I know mama is now sitting beside his bed, could not bear to see Pipie dengan wajah dan badan yang tidak bermaya. Bukan setakat masalah organ, tapi Pipie also have his asma. Sometime bila asma menyerang, he'll be in his room diam atau tidur seharian. And yes once again, maybe you'll say "ala normallah orang ada asma". When no body of us (kami adik beradik) yang ada asma or either any body function yang bermasalah malah sihat walafiat (insyALLAH), but si kecil ini pula tiba-tiba berpenyakit macam-macam. It is very pityful..

*tear drops on my laptop touchpad*

Happy Aidiladha to all of my muslim readers. May Allah bless us all, our country, and all fellow muslims in the world. Never forget that Aidiladha is the most meaningful celebration in Islam other than Aidilfitri. Tidak lupa juga buat sekalian jemaah haji, moga mendapat haji yang mabrur, diperkenankan segala permintaan dan moga selamat pergi dan pulang.

P.s : Today's Aidiladha, and I am hungry @_@

Everything is gonna be fine.

Wednesday, November 25, 2009

Today's 25th of November. Mama dan ayah had left to Kota Kinabalu for 5 days. Quite a long period. Pipie is going to have his final operation (we hope) by tomorrow at Hospital Besar Likas. Hope everything going to be just fine @_@. Kalau takda aral melintang, 30hb diorang baliklah.

Poor Pipie for having to get through this kind of thing yang kami adik beradik yang lain tak pernah lalui. I've been in a ward once when I got food poisoned during last raya. The doctor insist me to stay there for a night but well, being me, tetap nak balik juga. I can't stand the smell, you know, bau-bauan chemicals, plus, surrounded by sick people. Macam ada aura negatif saja. Or is it just me? Cuz I got this one friend here yang suka pergi hospital. Teringat perbualan saya dengan dia dulu :

On one fine evening,
Me : Dari mana tadi?
Armin : Hospital.
Me : What for? (sebab dia macam sihat walafiat je)
Armin : Lepak-lepak. Min suka masuk hospital tau.

.. and our conversation goes on and on. Until,
Me : Yalah tu (malas nak fikir dah).

Now he's at Kolej Perubatan dekat Kuching.

Back to present.

Here's me, Adi and Dana staying at home. Hah! Okey you two, better be good.

Don't fall for someone unless they are willing to catch you when you're fall.

Tuesday, November 24, 2009

Gewd mowneng! (ceh annoying sungguh eja perkataan macam tu). Well, since I have nothing to do (tapi kejap lagi kena turun ke dapur), so I'm here wishing you a good morning, starts your day with smile!


Haruslah ada gambar wajah kesayangan anda dulu kan. Maafkan saya. Haha.

Macam yang saya dah janji. Gelang-gelang di atas dibuat oleh saya dan merupakan hasil tunjuk ajar dari mama. Buat dalam 15-20 minit juga. Subang tu pula mama yang buat. Simple saja. Buat tak sampai 5 minit. Ada banyak lagi batu kristal dalam simpanan. Lepas ni I don't need to buy gelang-gelang bagai. Buat saja. Heh. Sejak bile tah aku suke pakai gelang fancy-fancy. Beli saja sebab look sweet tapi jarang pakai sebab macam tak bebas pergerakkan.

Ok this :

Ni gambar waktu ke kursus masak hari tu. Ada lagi gambar sebenarnya tapi dekat hanphone mama. Kalau dah dapat I'll try update the pictures here tapi tak janji tau.

Sayur ni dia masak sedikit lain dari cara biasa. Chef ajar kitorang rebus dulu sayur tu satu-satu ikut jenis kemudian toskan. Lepas dah habis masak dan tos, baru gaulkan semua sekali. Then, masak kuah dia lepas tu siram atas sayur-sayuran tu. I think it's better that way sebab setiap sayur kadar masak dia berbeza. Dan, one more thing, kalau masak tiram ni mesti sedap.. Lepas tu masukkan tepung kanji sikit. Pergh :D Why don't you try it?

Ohya. The Chef's name is Fardha, but he says, Prada. Baiklah (- -")

Okeylah got to go. Its late already.

P.s : Don't fall for someone unless they are willing to catch you when you're fall.

Good Night Wish.


Having some fun chats with Dana. Laughing at silly thing like we always do. Pipie dengan lawak bodoh dia sambil online main Zwinky. Dana scrolled down my blog under Family Category and laughed at the stories I wrote in this blog. We got videos too, tapi tak bolehlah upload sini. IT'S WAY TOO SILLY. There's a time when I pretend like ayah is at our doorstep (cuz it's past the curfew, curfew sape entah hihihihi) so I asked them to be quiet. Pipie was about to hide and he's just so funneh. Hahaha. Funny k bukan funneh (- -"). Lepas tu gelak lagi. That time totally forgot yang actually laptop I sedang merakam segala perbualan dan pergerakan kami. Cerita tentang rambut Zcard dan rambut Zbucks pun termasuk sekali T_T

My wish, may you guys have a nice sleep tonight, wake up tomorrow for a beautiful sight. Everyday is a new beginning. Do not dream sebab tu tandanya tidur tak nyenyak. Haha :P

GOOD NIGHT ALL !
Time for tubbie bye bye, time for tubbie bye bye,
time for tubbie bye bye.

Assalamualaikum.


KAMI (versi Fina)

Monday, November 23, 2009


We are all five. Hasnie Falina @Nana @Fina (mama kata sempena nama seorang penulis/watak novel), Nabil Fikrie @Kili @Ley (nama dapat dari buku nama-nama), Nabil Fattah @Adi @Fattah (juga dari buku nama-nama), Hasnie Farhana @Dana @Dan, dan akhir sekali, Nabil Firdaus @Pipie mama seorang saja panggil Fify, and Pipie sendiri prefer eja nama dia Fify. Firdaus tu me yang suggest but I guess diorang dah tak ingat takpelah T_T

Waktu agak muda dulu time zaman kegemilangan Power Rangers, memang kitorang cukup korumlah. Dua perempuan, tiga lelaki. Tinggal colour saja tak ditentukan lagi. Haha. Waktu tu suka dekat pelakon Pink Ranger itu :*)

Kemudian waktu dah macam besar sikit. Dah masuk sekolah menengah. Budak-budak ni layan pula Teletubbies. Erkk.. Comel betul diorang bersusun. Dari Tinky Winky, Dipsy, Laa-laa, dan Po. Masih ingat lagi lagu Teletubbies tu HAHAHA kenapa masih ingat? Sebab teman Dana dan Pipie tengok (eceh eceh eceh..). Sebab susunan adik beradik Teletubbies adalah sama dengan adik beradik saya kecuali saya, diorang pernah bersusun satu barisan exactly macam yang Teletubbies tu buat lepas tu masing-masing act comel-comel dan masing-masing sebut their Teletubbies name sambil dekat TV tengah berkumandang lagu Teletubbies itu. Hanya mampu menekan perut. Hahaha! Nasib baik adik beradik Teletubbies 4 ekor itu takda kakak @_@ Kalau tak? Tolong jangan libatkan saya, I was too old for that! Hah :P But still I find that Teletubbies is kinda cute and colourful. Dah ada anak nanti my children should watch those series. They're very lovable :*)

Well.

Maybe ada kot yang tertanya-tanya dari mana nama 'Dana' tu muncul padahal full name dia Hasnie Farhana takda bunyi D pon. Hehe. Ceritanya macam ni. Waktu Dana masih dalam kandungan, parent termasuklah aku (sibuk jugak haha) dah senaraikan nama mana yang nak guna kalau lelaki atau perempuan. Nama kami adik beradik semua satu jenis saja. Masing-masing ada dua perkataan. Yang perempuan, Hasnie dan F. Yang lelaki, Nabil dan F.

Bila Dana dah keluar, aku antara manusia yang paling happy sebab akhirnya keluar juga adik perempuan selepas dua orang adik lelaki. Haha. Ayah berhajat bagi nama Hasnie Fardana sebab admire dengan Perdana Menteri waktu tu. Tapi mama dan aku pujuk ayah habis-habis bagi ayah tukar nama lain sebab nama tu macam pelik T_T. Waktu tu aku tahun 4 (sepatutnya tahun tiga tapi langkah setahun). Saya tak ingat siapa yang suggest, but then ayah setuju tukar ke nama Hasnie Farhana tapi untuk ambil hati ayah, kami jadikan nama 'Dana' dari 'Fardana' tu sebagai nama timangan Dana sampai sekarang.

Sampai sekarang kalau cerita pasal ni dengan Dana, ngeri je dia membayangkan kalau nama dia tetap Hasnie Fardana. Hahahahaha.

Once again, kalau nak tahu cerita-cerita lain tentang my siblings, pergi saja kategori Family di ruang sidebar saya atau klik SINI :)

I'm Okey.

WATDEHELLL. You saw me smiling, you saw me laughing. But GOD KNOWS. Hanya semata-mata I wrote something yang ceria dan happy-happy yang 50 peratus saja dari realiti, those people yang know my real story said I am a plastic. Habis tu, do I have to tell every single thing? Yang sedih, yang sakit, yang pedih? Do I have to tell them (the readers) that I am now tengah berperang dengan perasaan? That I am now striving for life? Thanks for helping. Waktu ni terketar-ketar jari menaip menahan rasa. Nak menangis pun tak guna. But if I cry, at least I know I am still alive yet deep inside I know I am strong enough to face this. Allah knows what am I capable of, and I am okey. ALLAH KNOWS.


Happy 14th Birthday Dana!

Ini sebahagian gambar yang diambil waktu upacara memotong kek hari tu. That cake I yang pilih. Sekilo RM40. It's cheese cake, tapi a bit different la. Tak pasti nama kek ni. Lupa nak take note.

Eceh, cerita pasal kek la pulak. Haha.

It's Dana's birthday on 17th November! Err okey yang letak tanda seru tu kenapa? Haha. Waktu nyanyi lagu selamat hari jadi tu paling tak boleh blah adalah waktu baris akhir lagu tu, instead of nyanyi 'selamat hari jadi', mama tukar 'rajin-rajin jaga kedai'. HAHAHA. Dana kan malas sikit nak jaga kedai (- -").

It means usia makin dewasa, tanggungjawab makin bertambah dan as the saying goes : We did not change when we grew older, we just become more clearly ourselves. Dates or time doesn't change you. Aku suka betul tau ajar readers quotes macam ni.. :*) I don't know why I love menghapal quote yang I baca merata-rata (haha) tapi yang pasti I like quotes yang menjelaskan something yang mungkin sebelum ni saya tak faham atau saya pandang dari perspektif lain. Tahu memandang dari pelbagai perspektif will make us at least a bit wiser. Moralnya? Banyakkan membaca.

To Dana, ko sudah 14 tahun. Rasa macam sekejap ja masa berlalu since ko membesar depan mata saya. Never ever forget all my advices to you, all of my stories I told you that happen to teach me and hope it will teach you as well. Happy birthday sayang (SAYANG? muntah dia kalau dia baca ni) and I will always love you :*)

Belated birthday sebenarnya :P

After a while, I just want to be with the one person who never fails to make me smile.

It's midnight already. Quick update. I am back to single. Hati masih ada sisa-sisa luka tapi tidak apalah, every story have their ends. In life, the end is just the new beginning. Masih terlalu awal nak cakap, masih terlalu awal nak dibincangkan atau nak fikir. Harap tiada yang bertanya. Makin banyak dibincang, makin banyak hati itu terluka. I REALLY didn't want that to happen. Cukuplah dengan semua konflik yang ada. For now, just go with the flow. Okeylah si Fina melalut hape tah saya tak faham dia cakap apa HAHA.

Well, I left the one that I want to be with because I need to be with someone else. I really have to cuz it is about life and death. Persoalan antara hidup dan mati. But after everything settled down, now after a while, I realize that I just want to be with the one person who never fails to make me smile. But WHO? But what if this is a wrong decision? The decision to left it all behind and looking out for the uncertainty. What if I stayed, and let everything fall into places?

PENING.

Malam ini menghidangkan gambar fresh baru saja di ambil tadi. I malas update benda yang dah berhari-hari terlepas sebenarnya. Heh. Maafkan saya sebab dah tak ada gambar lain ni. Muka saya saja yang ada T_______T (kahkahKAH). I'll update the rest. Dan oh. Maafkan saya juga sebab malas nak mengedit. Heh, edit ke tak edit ke bukannya makin cantik pon #_#




.
.
.
.
.

Okey bye.
Come again later *suara mesin*

Lupa nak explain. Itu bilik saya kongsi dengan Dana. Rumah kecil saja, jadi jangan berangan nak bilik sorang-sorang lainlah kalau dah kahwin BUKAN?? Haha. Eh, dah kahwin tu bilik tetap kongsi berdua tapi yang best tu sebab dah tinggal rumah sendiri macam dunia milik berdua :*) Lampu bilik adalah malap-malap sebab lampu atas tu rosak, macam yang anda sedia maklum sebab dah banyak kali mention dekat blog ni wth T__T. Sekarang cuma harap lampu dari skrin laptop saja (macam yang saya selalu cakap) dan nampak agak terang sebab tengah pasang lampu yang supposed lampu belajar. Believe it or not, lampu pemberian ayah ni dah berkhidmat pada saya sejak saya sekolah rendah lagi. Darjah 5 atau 6. Jenama KHiND. Tahan kan?

Okey tu saja nak tambah :P Well, kalau baca entri baru dekat blog saya, sejam lepas tu kena baca balik sebab BIASANYA ada sesuatu yang saya akan ubah atau tambah. Heh. Bye.

Uncategorized.

Saturday, November 21, 2009

Have lots of pictures to be uploaded but since I have like a never-ending to-do list everyday, asyik tertangguh saja. I'll try to finish all the things, then I'll update this blog with those pictures. Cepat cepat buat kerja.

Lagipun ada orang request update blog MusicDoSpeak. Lalala :P

Just another day.

It's 7.14 in the morning. Hehesssss. Maaigoat sekarang dah jarang update @_@ Ok let me tell you what's going on lately.
  • Pergi kursus masak
  • Sambut birthday Dana
  • Whole day dekat rumah T_T
Tolong mama basuh dan jemur kain, basuh pinggan mangkuk, masak, kemaskan dapur, kemaskan meja makan, taking care of Dana dan Pipie and the list going on and on as everyone is busy. Adi with his music lagipun jangan haraplah dia nak jaga budak-budak tu. Kili dekat Sarawak with his own project tak tahu apa. Mama with her business and project. Ayah terikat dengan kerja, balik saja bergelumang dengan kertas-kertas I don't know what it is tapi mestilah kerja-kerja pejabat yang ayah bawa balik rumah or anything. I am the one yang free.

Hal memasak pun, mama serah pada saya dah T__T For lunch and dinner. Breakfast mama yang masak sebab? Anda jawab sendiri hihihi. Nak kata pandai masak tu bukannya reti sangat HAHAHA tapi semalam ayah kata sedap dah boleh buat katering tau. Blushing I :*) Buat muka selamba je padahal dalam hati dah kembang beberapa inci dah. Ayah bukan jenis yang mudah nak bagi pujian. Mama juga. Mama bukan boleh tengok cara saya kerja dekat dapur, ada je yang silap. Ayah pula tak boleh tengok saya drive. Mesti ada je yang silap. So now you know what it really mean to me kan? ;)

Yang bagusnya orang-orang kat rumah ni, kalau tak sedap pun, selagi boleh diterima tekak, diorang tetap makan jugak. Tak memilih sangat. Kau hidanglah apa pun, selagi boleh dimakan, kau takda dengar bunyi pun. Senang kerja aku. Kahkahkah. Kecuali mama lah kadang-kadang. Mama ni banyak pantang.

Now I am 52KG. Lagi 3-4KG aku akan overweight. Phew. Like I used to say, perempuan ni nak cantik saja tapi ironinya diorang suka makan. Despite of suka berjalan-jalan, suka membeli belah dan lain-lain, sebenarnya duit saya banyak habis sebab makanan. Saya suka nasi, tak gemar sangat pada bread. Saya suka lauk pauk, sayuran. Western food, nasi kandar, sea food.. It's all my favourite instead of those burgers, kentang, keropok, jeruk and all list of junkfood. You name it. Suka dekat makanan berat, not junkfood. Sampaikan my perfect date with my future husband adalah romantic DINNER. Makan jugak. Haha.

Tapi tak lama lagi aku pun berpantang juga rasanya. Minggu lepas mama perhati betul-betul lengan saya dan kata "Nana ko tembam sudah nih!" sambil sedikit teriak sebab terkejut. Lepas tu mama terus setuju belikan produk melangsingkan badan .. Jusmate5. Pernah dengar? I know, I know. Produk tu designed untuk orang yang betul-betul overweight. Kalau ikut ketinggian saya sekarang, maybe untuk yang 70KG ke atas. Kalau nak diikutkan, badan saya bukannya gemuk. Jauh dari istilah gemuk. Ramai orang kata dah okey dah ni walaupun adalah juga lemak berlebihan but it is just fine. Okey-okey. Bukannya nak kurus sangat, just nak hilangkan yang berlebihan ini. Tu saja.

I dekat bilik now. Tengok Dana masih atas katil. Tidur. When I look back, macamana Dana sekarang, macam tu lah saya dulu. Sampaikan I can see me in her now. Sampaikan pada satu saat saya perasan bahawa tahun depan dia akan masuk tingkatan tiga - the same age when the first time I met S. Saja cakap.
Saat kau melangkahkan kaki
Jatuh dan bangun sendiri
Semuanya mampu kau redahi
Saat usiamu telah dewasa
Cabaran datang bertimpa
Kau kecewa derita sengsara
Hapuskanlah air matamu
Redha dan teruskanlah usahamu
Pasti kau akan mengerti
Hidup ini putarannya tersendiri
Hentikanlah air matamu
Biarkanlah kisah duka itu berlalu
Mendung hari takkan selalu
Sinar bahagia ..
Oh pastikan kau ketemu.
Still alive? Checked!

Haha.

Wishing for a strong heart.

Friday, November 20, 2009

When you love somebody to the hilt, it is easy to forgive but VERY hard to forget. Anyways, life's good. Instead of everything that happen, I am still alive.

Never ever give up, give some chances, never forget to pray, laugh as loud as you can, sing like no one is hearing.

Jadi, today mahu karaoke!

Updates.

Tuesday, November 17, 2009

Lately telah mengambil banyak gambar. Sekali-sekala datang mood untuk cam-whoring termasuklah webcam-whoring. Okey webcamwhoring. Anda tahulah apa jadi kalau aku dah mula webcam-whoring macam hari tu. Haha.

And yes, hari tu webcam-whoring dengan Dana sambil-sambil jaga kedai. Well, actually I yang over :P Gambar ala-ala gothic kata Amy. Because gambar edit, mestilah macam lawa sikit. Boleh buat wallpaper dekat desktop laptop LOL. Lot-of-Laugh. Sebenarnya wallpaper desktop laptop saya masih lagi Vista default theme T_T Macam tak sampai lagi hajat tu nak tukar pergi gambar yang fancy-fancy sejak dapat laptop ni. Saya tak kisah pun. Adakah ini tandanya zaman keremajaan saya hampir berakhir? Tetap tak nak sebut zaman remaja SUDAH berakhir T___T

Siang tadi saya ikut mama ke kursus memasak oleh chef. Pagi sampailah petang. Ni kursus masak-memasak kedua yang saya pergi. Dua-dua lauk-pauk katering. But yang istimewanya kursus kali ni, saya dapat banyak tips rahsia memasak dari chef tu. Plus, the class is very fun, chef tu tak habis-habis buat lawak (- -") memang tak kering gusi. Esok pun ada lagi. Praktikal dan penutup majlis. Mama lah yang heret saya ke sana ke mari ikut kursus-kursus macam ni. Kursus kahwin dulu pun mama yang beriya suruh pergi. I was only 21, harap maklum. Kekok bila semua yang datang adalah bersama tunang, sedangkan saya datang bawa muka saya-datang-saja-saja dan ustaz ustazah buat muka aku-ragu-budak-ni-dah-sedia-ke-nak-kahwin.

Malam tadi pula, sambut birthday Dana pergi keluar ke Pekan Ranau. Pergi KFC dan pergi FunFair juga tapi tak meriah sebab tak ramai sangat orang. Aku dah bertekad nak naik atas pentas dah nak cek senarai lagu dan nak karaoke lagu dekat atas tu tapi that birthday girl taknakkkkk la pulakkk. Ish geram. TAK APALAH BOLEH JE KAROKE DEKAT RUMAH. Haha. Teringat dulu pernah secara tak berapa dirancang dua kali naik atas pentas perform lagu. Waktu first time tu, ikut pertandingan. Menyanyi lagu Wajah-Wajah Kekasih nyanyian asal oleh Siti Nurhaliza. Got second place, dan waktu tu lah macam glemer sekejap jadi artis dekat kampung. Hehehehehe. Ok lupakan yang itu. Selepas jalan-jalan sekejap dekat FunFair, bawa those children (Dana dan Pipie) shopping dekat G-Mart. Mama dan Ayah tunggu dekat kereta. Dalam dekat sejam juga kami dekat dalam tu. Dana tu biasalah, shopping sama style macam kakak dia. Beli aksesori. Dan pakaian. Memandangkan hari ni her birthday so let her buy whatever she want kan. Lagipun shirt yang dia pilih tadi murah saja. Lepas tu dia beli dua gelang tangan tadi. Sama macam saya, bila tengah shopping tu tiba-tiba terjumpa dua benda yang sama tapi lain warna or maybe design. Kalau betul-betul tengah confuse, instead of beli salah satu, I'll buy both. Kalau bukan beli dua-dua, I takkan beli langsung. Sama saja dengan Dana rupanya. Beli dua-dua (- -"). Saya tak beli apa, just headband warna putih. Sejak dua menjak ni favourite colour telah beralih kepada warna putih I wonder why.

Okey, hari ini letih. Sorry kalau rasa ayat dan susunan cerita tak berapa tersusun. Bye.

just read me.

Monday, November 16, 2009

It's 6.56 pagi. Mengantuknya. Tapi TERbangun awal sebab .. well something happened. Sesuatu yang selalu berlaku. Kali ni kerusi kayu pula patah. Terbelah habis T___________T. This kind of thing always killing me inside. Walaupun dah biasa tapi kadang-kadang perasaan takut tu datang juga. Afraid of something. Anything. Maybe everything. I am so afraid about apa akan jadi pada those children Pipie dan Dana (masih anggap diorang macam budak kecil lagi), yang sering melihat dan melalui semua ni. Err okey I shouldn't write about this. Zippp!

*sigh*

Saya tahu ramai yang mengenali saya di luar yang turut sama membaca belog (BELOG ikut ejaan Hanis Zalikha sukalah dekat belog dia teeheehe). I just wanna tell you, siapa saya di Sufilara.Com mungkin bukan 100% sama dengan siapa saya pada penglihatan anda. This is the other side of me, that you maybe don't know. And I swear, this is the real me. I laughed. I joked. I cried. The frustration. The dreams about the future. All the good thing and the bad thing happen in my life that shared. All the thoughts. It was all true. I am for real, manusia biasa macam anda semua (baiklah takda siapa cakap kau bukan manusia biasa, Fina T_T)

And please, hal blog, hanya dalam blog. Don't bring it in the real life. Don't ask face to face, cuz, it's weird @_@ Just read and if you want, comment me, DENGAN JUJUR.

Beauty lies in the eyes of beholder.

Saturday, November 14, 2009

Sedapnya online dekat rumah. Laju je :D

Actually, I'm in my serious mood now. Well, siapa yang cakap blog Sufilara.Com adalah blog komedi, siap dia. Ini blog yang serius okey. Haha WTH. Okey stop the crap. Semalam macam yang saya dah cakap pada entri sebelumnya (just because we call it 'semalam', doesn't mean it was at night!), went to SMK Ranau daftarkan Pipie ke situ. Just in case Pipie tak dapat tawaran masuk SMK Agama Ranau so daftarkan dulu Pipie di situ. Gerak dalam pukul 8.30 pagi, perjalanan dalam 20 minit. The school is beautiful, sekolah di atas bukit (maaf takda gambar, tak ingat nak ambil hehe). SM Sains Sabah, my old school as well as Dana's old school pun atas bukit juga. Ok not forget mentioning SMK Agama Inanam, also my old school : atas bukit juga. SMK Agama Ranau juga sekolah atas bukit. Kemudian DPP SME Bank, juga atas bukit. Teringat lagu Bukit Yang Cantik :*)

Pendaftaran dekat dewan sekolah. Kerusi tersusun elok untuk para ibu bapa duduk menunggu giliran untuk mendaftarkan anak masing-masing. Baiklah, anak saya dah pergi cabut keluar dewan sebab jumpa rakan sekolah rendah dia (- -").

Dana datang ke dewan. Berita dekat RTM1 semalam (please tak payah nak argue berita TV mana yang lebih baik) ada dedahkan tentang banyak sekolah yang takda aktiviti berfaedah untuk isi masa budak-budak ni dekat sekolah sebab ramai guru-guru dah tak masuk mengajar. Well, the same thing happen to Dana's school. And yes, Dana pelajar sekolah ni juga. Since tak buat apa-apa dekat kelas, dia datang teman borak-borak sampai sejam setengah.


Dewan sekolah saiz sederhana saja, but I love the red tirai di kedua-dua belah tepi hadapan pentas. Dana kata boleh tarik ke tengah. Ohhhh how dramatic. Hehe. Dana pernah perform tarian di sekolah (well yes she's a dancer too as well as mine). Dekat kampung, saya tubuhkan satu kumpulan tarian which, I'm their trainer termasuklah manager diorang. Semuanya comel-comel belaka :*) Their pictures? Well, cuba godek kat kategori Dunia Ronggeng di sidebar saya ini, maybe you'll find something.

Oh, have I told you yang Pipie juga one of my dancer? :D



Sejam setengah tu tunggu giliran. Nasib baik ada kerusi. Lepas giliran sampai, daftarkan Pipie, kemudian pergi Pekan Ranau.

Kebetulan mama pun dah habis meeting, jadi minum pagi dekat sebuah restoran tu yang ayah panggil restoran jawa. Berdekatan dengan Pejabat Daerah Ranau, tempat mama meeting tadi. The taste isn't bad at all, but ada sesuatu yang tekak ni nak tapi tak dapat-dapat lagi. Urgh tak sukalah macam ni. Kena masak sendiri lah kot.. Tapi sebelum tu kena belajar dulu wth. Eh wtheaven. Bukan tak suka masak. Masak is one of my favorite thing to do, tapi dah lama tak jejak dapur ni so mood tak sampai lagi. Kang bila mood sampai, hari-hari dekat dapur cuba resipi baru sampai mama susah hati makanan mentah dekat freezer cepat habis atau aku duk minta mama beli udang, beli sotong dan err.. ikan keli. Okey baiklah sebenarnya saya tak dapat bayang kalau family saya makan ikan keli @_@

Lepas tu ayah balik, saya teman mama pergi buat cermin mata sebab her previous glasses dah senget. You know, kalau kita tengah pakai glasses waktu tertidur, jadilah macam tu (- -")

Jap jap. Nak tolong Dana luruskan some part dekat rambut dia.

.
.
.
.
.

Pelik bha ne rambut <-- Ini Dana yang tulis kat sini T_T Ok selesai.

Baik, sambung balik yang tadi.

After teman mama ke kedai cermin mata, pergi ke kedai CD. Lepas tu pergi beli lauk-pauk dekat restoran favorite mama because of their kari ikan (see, memang sangat jarang masak di rumah nowadays sebab faktor masa). I promise to myself, whatever it is, I'll make sure lepas kahwin, suami I akan makan dari hasil air tangan saya sekurang-kurangnya untuk satu hidangan setiap hari. Even busy sangat, I will still have one special dinner every weekend for both of us even bila dah ada anak-anak yang comel.. :*) Please envy us :P

Ahaha. This is the face I got bila fikir benda-benda yang comel macam kat atas tadi HAHAHA


Singgah minum jus orange (slurppp!) sebelum balik rumah.


Bergambar waktu tengah main Zwinky :D

Doakan adik saya, Pipie, dapat masuk SMK Agama Ranau. InsyALLAH. Ok bye.

I am free, so I have some craps to tell you.

Thursday, November 12, 2009

I am hurt again but do not worry ini temporary saja. People come and go with, or without trace. I am bad at facing kehilangan. Sangat-sangat bad. Jadi macam agak suffering sejenis heart disease sekarang ni. Jangkitan virus. Jangkitan sampai ke tekak. Any word pun tak dapat nak keluarkan. Kepada orang tersebut, hey awak. hari ni saya dah buat cukup satu album lagu lepas tu tertidur. Lawak 'dah cukup satu album' ni kami je yang faham T__T

Craving for :
  1. Nak baca novel The Time Traveler's Wife after tengok movie dia hari tu. Farhana Ann reminds me of that book waktu tengok page dia dekat FB. Hari tu pergi Popular tapi I don't buy it sebab waktu tu duit tak cukup. Beli buku about kitchen : 'Petua RASA, petua dalam dapur', instead @_@
  2. Nak tengok movie P.S I Love You after baca novel dia hari itu. Well, ayat lebih kurang je dengan ayat di atas tapi like I care. Actually, one of my habit adalah, suka masuk kedai buku (paling suka bila keluar dengan family especially ayah sebab ayah confirm akan bayarkan tak kira buku apa yang kami ambil :P) dan section yang saya akan pergi dulu adalah section English Novels, Comic (carik komik Detektif Conan), dan section favorite paling baru adalah buku-buku masakan. HAHAHAH.
  3. As in my current FB status, nak makan nak makan! Aku ni kalau tensen mula lah lupa diri (- -")
  4. At this very second, craving nak milo panas. Okey sekejap.
Kejap lagi update. I have some craps to tell you, macam yang dalam tajuk. HAHAHA.

.
.
.
.
.


Result UPSR (tiba-tiba) tak keluar lagi, but my younger brother, that Mr. Bean Jr. (err okey okey, its Pipie) dan semua future student yang akan naik form 1 next year kena daftar ke SMK Ranau dah. Pipie ni mama dan ayah nak masukkan ke SMK Agama Ranau tapi memandangkan result tak keluar lagi, so sekarang ni kena daftar dulu ke SMK Ranau. Both mama dan ayah busy dan tiada masa esok (er, bila masa pula beliau-beliau itu tak busy bukan? heh) so, I am the one yang kena bawa Pipie ke sekolah tu untuk daftarkan Pipie. It won't be long. Lagipun okeylah tu, kebetulan nak pergi bank, nak bank-in duit.

Cuti kali ini sangat lama. I am thinking of something berfaedah yang saya boleh buat untuk cuti ni. Terdengar waktu ayah on the phone with his friend, asking about siapa-siapa yang boleh jadi cikgu tuisyen, I mean guru muzik kepada kami. Eh kami ke? Haha. Actually Dana dan Pipie tapi saya mahu tumpang sekaki! :D

Jika tidak pun, buka saja kelas tarian untuk kanak-kanak. Bukan taknak buka untuk yang dah dewasa tapi diorang nak ke belajar tarian melayu (antara tarian etnik Sabah yang saya tahu nak dance hanyalah tarian Sumazau dan Magunatip T__T). Buat di rumah pun cukup. Tapi Dana yang demanding tu nak pulak bilik yang ada cermin.. Hek eleh.

Okeylah, to tell you, I kurang berminat kerja dengan kerajaan. Lebih suka kerja sendiri, yang tak payah terikat dengan masa, tak terikat dengan peraturan yang nothing to do with me. I have my own dream of my own business. Or businesses. Banyak perkara saya nak cuba. Kedai buku pun iya. Kelas tarian pun iya. Western-food restaurant pun iya juga. Or fashion boutique.. :*)

Modal dah ada yang nak sponsor. Lucky me heh. So much dream, so little time.

Haih.

P.s : Found out laluan ke keluar DPP SME Bank (my beloved DPP) dan DPP Bank Rakyat banjir teruk sampai budak-budak yang nak amik exam tak dapat nak pergi dan terpaksa postpone exam. OhmyDior.. Betul kata Dayah, sejarah banjir Sintok 2005 berulang semula. Masin mulut Dayah ekkk.. SINI blog Amal, cerita tentang her experience. I bet laju je Amal menaip entri tu. Haha :P Harap semuanya okey. Nasib baik dua-dua DPP tu atas bukit. Phew.

Need Inspiration.

Wednesday, November 11, 2009

Dana dah tidur. Tadi kami pasang lagu You Belong With Me by Taylor Swift dengan full volume lepas tu dua-dua berlutut atas katil. Sebenarnya tiru salah satu aksi Taylor Swift dalam video klip lagu tersebut. Haha. Aku goreng gitar berlagak macam tau sangatlah konon main gitar. Dua-dua lepaskan rambut dan hayun-hayun kepala like crazy rockers from Venus. Gelak-gelak like remaja saja padahal saya dah 23 (?), sebenarnya masih 22 okey hahahahah. Melalui cermin bilik, dalam hati saya berkata : okey kenapa potongan rambut kami sama saja nih (- -")

Well, bilik gelap dah. Sunyi.

Staring at the darkness. Bilik saya kan lampunya rosak. Harap saja pada lampu skrin laptop wth. Bila nak baiki lampu bilik ini entah. Sekarang baru pukul 11 malam. Haih. Lambat sangat masa berlalu. Pukul 6 lebih tadi dah start gelap dah. Malam di sini sangat panjang.

Entri semakin lama semakin pendek. Saya kekurangan idea untuk berbelog. Anda ada idea untuk saya? Kahkah. Well. Bolehkah anda maafkan saya jika saya tak update sampai sebulan?

INSPIRATION, INSPIRATION!

Hm, I need my milo panas.

Happy 23th birthday kepada vokalis band itu.

Tuesday, November 10, 2009

10 November 2009. Hari ini 23th birthday of my Mr First-Love. Sejak mula saya kenal dia pada tahun 2001, tak pernah missed bagi ucapan selamat hari jadi. Saya tak muncul waktu hari-hari lain kecuali waktu hari-hari penting dia. Waktu ulangtahun kelahiran dia. Waktu he lose his beloved mom. And his beloved sister.. But this time on 2009? I don't know. Tried to find the exact word but can't. Haha. I just want to be alone. Tak mahu dia ingat saya lagi dah. Tak nak muncul waktu hari gembira dia mahupun hari sedih. Macam tak peduli tapi sebenarnya deep down still wondering about him.. Cuz surely I'll be right there if he really needs me. But, I know he is happy with his life now, even without me so biarlah dia go on with his life. Kenapa pula aku nak muncul kan. Full stop. Sesuatu yang sukar dimengertikan, mungkin.

Ada siapa-siapa yang faham apa sebenarnya yang aku rasa ini? Adakah ia satu bentuk ke-tidakpeduli-an? Jom geng.

Seriously.

Monday, November 09, 2009

Ini entri serius.

Semalam tak tidur langsung. Mengemas barang-barang. Bungkus barang untuk minta tolong someone poskan. Sejak dua malam lepas kemas barang dan pos semua balik rumah. Err.. bukan semua sebenarnya. Heh. Ada yang sangka aku dah habis study. Lor. Belum lagi lahh. Haha. I just rasa banyak sangat barang ni. Tak terlarat nak angkat balik nanti kalau tak angkut satu-satu. Makin biar, makin semak mata ni menengoknya.

Tak sampai hati nak kejutkan roomate. Dahlah sepanjang malam bising je aku dalam bilik ; tape itu ini. Kesian juga dia tak tidur lena. I hate to wake you up to say goodbye..

Gerak ke airport after Subuh. Singgah isi minyak, singgah pergi makan. Makan dekat airport. Macam nak marah je dekat orang tu sebab makan dekat airport adalah mahal okey tapi dia kata : biarlah. So fine. Yang penting perut terisi nih. Lapar.

Lepas tu, dah malas nak cerita dah. It is alllll the same. Pergi boarding, duduk tunggu flight, then masuk kapal, pramugari/pramugara bagi ucapan selamat pagi, cari tempat duduk, adjust barang in hand, then pakai tali pinggang keselamatan, duduk, dan kapal terbang tak gerak lagi pun dah tertidur. Well (- -")

Yang lainnya kali ini adalah hati sebak sangat-sangat. Pagi tu two person mengalir airmata sebab saya. Tak bleh belah la korang. Tapi rasa bersalah juga. Roomate kata, bangun pagi tu dia terkejut saya dah takda. Yes I know how it feels. Malam tu masih jumpa lagi, sama-sama onlining macam selalu. Barang-barang masih ada. Selipar ada di luar. Laptop terpasang sentiasa. Bangun pagi-pagi, tiba-tiba it is all gone.

To roomate, I am so sorry. Tak tahu pula you'll be crying.. T__T But saya just tak sampai hati. Susah tau nak cakap goodbye. Lagipun insyaALLAH panjang umur, jumpa juga nanti.

Why you guys have to cry. Buat saya sebak saja T__T

Then, someone said : satu mende yang tak pernah berubah. fina mungkin xpham perasaan org lain.. n xnk amik kisah pun.

Duh. Sakit rasa dalam hati. Macam kena cucuk, sekali saja, tapi cukup tajam. Rasa macam nak melawan je, tapi, saya cakap apa pun saya tetap kalah. Yes, saya kalah. Sebab apa yang dia cakap seems true.

!@#$%^&.

I don't know what am I writing. Lots of people sayang saya sebenarnya, saya saja yang tak tahu. Sampai ada yang dah beberapa hari ni tak nak contact saya tapi tadi dia mesej dan cakap yang dia tak contact sebab nak biasakan diri bila saya dah tak ada wth T___________________________________T why oh WHY?

I am so sorry dekat Fiza, Niza, dan Wancu sebabbbb T___T ..dah lama plan nak keluar sama-sama for one last time tapi tak sampai hajat tu. Oh God. Sedih tak dapat jumpa diorang buat kali terakhir tapi I have to go, secepat mungkin.. T__________T ohmy. Entri ini penuh dengan air mata.

Amy my roomate, forgive me T__T Dayah, forgive me too. EVERYONE PLEASE FORGIVE ME.

Okeylah nak stop. Can't take it no more. Tak nak cakap lagi dah T__________________________T

Need something hot untuk diminum. Milo panas maybe.. Good night all. Pagi esok saya kena ke Kota Kinabalu, ada urusan. Wish me luck. Salam.

Chance 20% saja T____T

Sunday, November 08, 2009

Lagu tema untuk esok. Leaving on a jet plane ..*with some editing.

All my bags are packed, I'm ready to go. I'm standing here outside your door I hate to wake you up to say good bye. But the dawn is breaking, it's early morning. The taxi is waiting, he's blowing his horn. Already I'm so lonesome I could die. So kiss me and smile for me because I'm leaving on a jet plane. I don't know when I'll be back again. Oh babe I hate to go. There's so many times I've let you down, so many times I've played around. I'll tell you now, they don't mean a thing..

Hate it really. Tambah-tambah lagi bila dapat tau ada trip ke Langkawi tajaan COLGIS UUM 21, 22, 23 November ini (dengar cakap dah diawalkan kepada 19, 20, 21 November). It's not the free vacation that really matter but it is actually my or OUR last chance with the JPMDPP members terutama Dayah, Amy, Yulie, Dolly, Zetty, Juwita to hang out together. Wellll.. Selama ni bekerja dalam satu team is actually a very valuable experience in my life time. I learnt a lot :)

But the family needs me before 12th so I HAVE TO BE AT HOME by that date. The family needs me more. Still, please pray for me saya dapat pergiii.. You know how much I love vacations kannnnnn.. Lagi-lagi kalau dengan kawan-kawan. Bukan tak suka pergi dengan family, tapi nak vacation dengan family tak dapat saja. Duit can never be the problem, I know them well enough. Masalahnya adalah, siiiiibuk saja. Tiada masa saja. Rancangan hanya tinggal rancangan. Tak pernah jadik T____T Frustrating.

Trip to Langkawi tu actually for budak-budak yang dah terpilih untuk masuk jadi JPMDPP COLGIS untuk tahun hadapan. Team kami turun, team baru pula naik. Macam biasa. Kan Fiza. Sekarang ni biro yang saya pegang dulunya biro yang Fiza pernah pegang :P

Setiap tahun, mestilah ada Kursus Pengurusan Organisasi (KPO) untuk pemimpin-pemimpin baru ni. Maksud saya, JPMDPP dan ahli jawatankuasa tertinggi kelab-kelab di UUM. Macam yang kami semua dah lalui waktu mula-mula terima jawatan dulu (kenangan kenangan). Budak-budak baru pergi KPO, yang JPMDPP lama-lama ni pergi enjoy. Last treat for us dari COLGIS. Ngehehe macam tu la dari apa yang saya faham. But surely takkan ikut KPO lagi @_@

Chance saya dapat pergi ada dalam 20% saja sebenarnya T_________T

To THIS someone, I am going tomorrow morning. We'll never meet again. As your wish.

Okay lupakan dulu yang sedih-sedih.

Tadi pergi keluar makan dengan the friends. Ceh, sejak bila wujud gelaran the friends entah saya pun tak tahu. Hahah. Kecuali Amy dan Dayah; Yulie dan Dolly terkejut sebab 'aik awalnya habis exam.' Haha. God knows T___T. Sebelum keluar makan tu, pergi hantar barang-barang yang nak di-pos balik Sabah dekat agen pejabat pos yang datang kutip barang-barang student di setiap kolej. Saya bawa lima kotak bungkus baik punya dengan harga RM75. Kredit to Amy my room mate sebab bantu saya punggah barang-barang tu masuk kereta (mujurrrrrlah kereta Wira bukan kereta Kancil T__T) kemudian drive ke depan blok F di mana agen-agen pos tu sedang tunggu siap dengan alat penimbang dengan meja kaunter. Everything went so well, dan tak overbudget, syukur.

Pergi makan dekat Taman Universiti, Kedai Kak Mah Tomyam. Murah dan berbaloi.. :) Sure rindu dengan diorang semua lepas ni.

I'll be missing YOU ALL termasuk SEMUA budak-budak BIBM itu. Hehe.

Pisau Cukur

Pergi tengok cerita Pisau Cukur semalam. Actually nak tengok movie 2012, tapi rupanya belom launched lagi ..so tengoklah ape yang ada. Sekali tengok ada tayangan Pisau Cukur. Dalam hati saya : 'Oh, Maya Karin. I'LL HAVE THAT!' :P

Movie trailer Pisau Cukur yang saya tengok sebelum ni macam agak menarik. Lepas tengok movie ni, I recommend you jangan tengok kalau tak suka tengok lakonan Fazura sebab maybe you'll throw out di tempat kejadian. Haha. It's not that bad actually, for me, I still can take it. Itu movie sajalah. Relax and enjoy. Bukan apa pun.

Actually, I'm not gonna make a review here. Cuma, moral of the story is, everyone have their own reason on whatever they are or are doing. Sejahat-jahat macamana pun orang tu, di sebaliknya pasti ada yang baik yang kita tidak nampak dengan mata kasar. Mata manusia dilahirkan untuk melihat kebaikan, tetapi memandang pada keburukan seems to be the mosttttt preference. Yes, we all know that.

I used to have a friend yang macam ni. Thinking back, iyalah, based on her family background tidak hairanlah she turned out to be this and that. She's still my friend and pst, one of my bestfriend :) I hate those kind of people but why. God knows. Haha. Everything happen for reasons. Kamu terluka sebab mungkin kamu pernah melukakan. Mungkin. Okey, bukan kamulah. Saya. Nanti anda kecil hati pula. Haha.

Point is, kadang-kadang kita terlupa. Tak suka dia sebab asyik pau duit kitalah, kerek sangat dengan semangat asabiyah dialah (no offence CONTOH SAJA) ..but what and who coloured them? Kita ni manusia. Mestilah mahu yang baik-baik saja pada diri kita. Iman di dada mahu yang perfect. Kita mahu cantik macam model, rendah hati baik hati sopan santun, with brain pulak tu. Tetapi, perlu ingat (saya sendiri selalu terlupa), yang membentuk peribadi diri manusia tu lebih-lebih lagi waktu kita di awal stage pembesaran (umur 1 hingga 5 tahun kemudian berlanjutan sampai awal remaja) adalah sebenarnya ibu bapa kita atau orang-orang yang dekat dengan kita waktu during our early stage of life. Waktu tu self-conscious kita belum develop sangat lagi jadi kita tak tahu what makes you jadi YOU sekarang. Of course there'll be another next stage of your life yang akan membentuk you tapi like in what I've learned, peringkat awal kehidupan kita, kita sebenarnya hanya akan terima dan menerima saja. Ibu bapa ajar macam ni, kita ikut saja. Ibu bapa cakap macam ni, kita percaya saja. Biasanya we will believe in our first time, am I right? Oh how I hope every ibu bapa adalah educated or at least ada ilmu kekeluargaan (ada ke) I mean ilmu keibubapaan jadi lahirlah anak-anak yang betul-betul berkualiti. Bukan tahu buat anak je. Dan lahirlah masyarakat kelas pertama. Yang do not fight among each other for nothing. Yang yang yang. Diam now :P

Pernah dengar orang cakap "Susahlah nak ubah perangai aku yang ni..." WELL that is actually the habit you have since you're still a child. Of what you learnt from your parents or close people dan termasuklah persekitaran you.

Just nak answer kot-kot you tertanya-tanya dari mana you dapat perangai angel or devil you tuh. Haha. Ok gurau kasar nampak Fina? Surely not the joke to laugh at.. :)

Oh. How much I love my classes.

Remember, educated ones is the one who can listen and argue without losing his temper. (lebih kurang macam tu la quote dia. read this at somewhere most likely dari buku bukan majalah hehe. somehow, kadang-kadang quote yang saya pernah baca akan lekat dalam minda lepas tu keluar bila cakap tentang something yang related with it)

Ok. Dari Pisau Cukur sehingga ke quote tentang educated ones. Baiklah (- -").

So I am gonna be quiet now.

P.s : Dalam movie tu, I love part Fazura keep on stating brands' name whenever she's shocked, contoh macam oh my gucci instead of oh my God or oh my Dear. Haha. Well, much better than oh my Goat (- -")

Teka teki teka tekuk.

Saturday, November 07, 2009

Omaigucci (gucci. baiklah T__T) ..penatnya. Otak penat, badan letih, tambahan pula tengah menstrual painnnnnn.

Ok teringat dekat kedai mamak tiba-tiba. Mula-mula ingat nak take away tadi tapi hari dah nak gelap dan surely saya yang sedang melancarkan permanent campaign untuk tidak makan makanan berat-berat menjelang malam. Sudahlah dah lama tak joging sebab asyik tak menyempattt je. Then bila ada kesempatan, hujan pula memanjang. Tak joging, jadi makanan kenalah dikawal lebih ketat.

Never mind, I'll find something to eat later.

Teka-teki. Fina perlukan sesuatu untuk dimakan malam ini. Adakah Fina akan.. :
  • Pilihan 1 : Buat-buat manja dekat Dayah minta beliau masakkan mee maggi telur.. Just because she's so sweet orang tak sanggup nak tolak dia :*)
  • Pilihan 2 : Pergi cari roti or Maggi Cup perisa curry dekat kiosk Abang Apai all by herself sebab her sikap yang tak suka menyusahkan orang.
Semua wajib jawab teka teki ini. I don't care if this is teka teki atau soalan berbentuk objektif (mentang-mentang tengah musim exam T___T) tapi wajib k wajib. Bye.

Wajib. Jawab dalam hati pun bolehlah. Hahahaha.

Okeylah nak rest in peace.

Counting Days.

Fast update, sebab masa kurang mengijinkan. Ewah. Izin lah Fina.

Mood swing swing swing the spinning step neh. Benda yang sebelum ni aku boleh je bersabar, sekarang ni aku rasa nak meletup je bila-bila masa. Heh. Tadi dah buat jahat dah sikit. Sebab tu aku cakap dah, jangan buat taik kat aku. Jangan carik pasal. Tu baru sikit tu. MUAHAHAHA (gelak jahat). Nak senyum ketat-ketat sebab kena tegur oleh Zahiril Adzim dalam Facebook pun rasa macam dah basi dah. Tapi, hati masih lagi oh ZA :*)

Sebenarnya macam dah jadi isu pula pasal gambar yang saya publish dekat blog ni. Heh. Okey okey. Memandangkan macam takda apa sangat nak diceritakan malam ni, saya tulis je lah apa yang terlintas. Ingat, entri-entri di Sufilara.Com bukan entri draft, kecuali diberitahu. Dan bukan hasil plagiat walaupun guna aku dan saya dalam satu perenggan yang sama (- -")

Saya tahu, kebanyakan follower blog ini sebenarnya adalah mereka-mereka yang mengenali saya di luar. Yang biasa nampak my face dan kenal, cuma jaranglah diorang drop komen dekat sini. Ada yang fellow JPMDPP SME Bank (saya harap saya dapat pergi ke Langkawi 21-23hb November ni .. kan tajaan COLGIS kan. Free tuuuu T_T), rakan Adhoc Sabah dekat kampus, keluarga, dan rakan-rakan satu kolej dan satu U. Selamat sejahtera saya ucapkan. Oh tiba-tiba rasa macam sedang nak bagi ucapan selepas baca senarai hadirin dan hadirat tadi. HAHAHAHA. Ok ok.

Saya nak sentuh tentang gambar tu sebenarnya. Tadi mukadimah saja. I rasa I have to tell you about a thing. That my face waktu bergambar selalunya lain dengan dekat luar. Saya fikir, it must have something to do with my face expression. Muka dalam gambar nampak sangat angelic dan manis dan memikat (kahkah) sebab saya anak cikgu (kaitan?) tapi sebenarnya dekat luar, nampak garang dan tak mesra langsung kalau tak rapat. Bak kata orang, muka ketat saja. Kalau there's nothing funny and nothing yang buat saya teruja, then muka pula macam minta penampar, I macam sure T________T Tapi saya rapat dengan kamera jadi keluarlah aura-aura remaja yang manis sekali.. :*)

Still, I love to laugh. Senang saja nak entertain orang macam saya sebab sense of humor saya tinggi sangat. I could be the one yang akan laugh mati-mati at your jokes even if everyone else don't think your jokes are funny. Trust me. Sendiri tak faham kadang-kadang. Tapi enjoy lah juga ada habit macam tu. Heh. Dan jangan terkejut kalau 5 minutes after that tiba-tiba I laugh balik bila tengok your face, just because teringat your joke tadi (- -")

Entri siap dalam masa setengah jam. I'm running out of idea. Could YOU suggest me any topic to blog about? Anything will do :*)

P.s : Counting my days nak balik Sabah.

Pembetulan

Thursday, November 05, 2009

[Picture have been deleted]

Picture yang sama dalam entri INI agaknya ada something wrong. Gambar sebelum ni tak sesuai dengan dimensi yang ditetapkan oleh blogger or anything like that so saya dah crop lepas tu publish balik dekat sini. Pelik juga sebenarnya tengok muka sendiri macam panjang semacam je dekat entri tu. Haha. Sebab tu Fiza yang pernah duduk kelas sama, makan meja sama, lepak-lepak sama dekat mall, buat kerja gila pergi Ulu Legong then siap pergi round tempat-tempat yang lain dalam masa satu malam ; dengan kata lain one of my BFF dekat UUM nih. Dia kata muka saya lain sikit dekat entri sebelum ni. Yang ni nampak lain lagi tak Fiza? Kalau still lain lagi, saya dah tak tau nak cakap apa lagi dah. Hehe.

Urm, erm. Okey bye. Not in the mood of writing. Good night all.

Lets talk this over :)

Wednesday, November 04, 2009

Muka suci tapi rupa-rupanya suka senyum seorang-seorang depan webcam laptop (- -")


Hari ini hati saya sedikit hancur kerana cinta saya ditolak.. err. Bukan. Bukan. Salam persahabatan saya ditolak. Dia kata macam ni : "I rasa baik you rapat dengan orang yang boleh terima cara you. I rasa kalau I, I takkan tahan nanti. Buat bergaduh jer."

Okey T__T

Saya tahu dia cakap apa yang dia rasa dan sangat-sangat menghargainya. Well, at least dia taklah pergi buat perangai keji dan buat aku terkontang-kanting tak tahu apa-apa SAMPAI BILA-BILA. Kalau tak, mungkin aku akan lompat depan dia nyanyi lagu My Happy Ending. Heh. You know kan, Avril always gets into her kind of angry face bila nyanyi. Sesuai sangatlah tu., Berani kau? Heh. Mungkin je. Jangan percaya. Aku nampak macam perempuan yang akan buat macam tu ke??

Jangan buat taik kat aku. Tu je.

Perangai-perangai ini kot yang dia tak mampu nak terima. Walaupun banyak kelemahan, aku tetap manusia biasa yang punya kekurangan dan kelebihan. I am well balanced. Ada yang sederhana, banyak yang kurang dan banyak juga yang lebih. Nothing spectacular, but .. something's SPECIAL :*)

Dah macam promote handset Nokia level AP (ni je contoh yang terlintas di minda). Berbalik pada yang tadi.

Dah orang tak dapat nak terima cara kita kan. Buat apa nak terhegeh juga. I dah buat setakat yang I mampu dan tidak melampaui batas. Mungkin a bit weird for YOU but yes, trait saya yang agak macam tergesa-gesa dan nak cepat saja ni buat saya jadi macam wanita yang tak kisah jika buat langkah pertama. Bukan tak-tahu-malu, MIND YOU. Orang dulu-dulu cakap macam perigi cari timba. Tapi apa yang nak dimalukan kan? Janji kita ikhlas nak berkawan. Sudah.

Lelaki dan perempuan sama saja. Aku bukan jenis perempuan yang tunggu saja. Kalau jumpa yang macam menarik di hati, terus terang sajalah yang kita nak berkawan. Kalau rasa sesuai, then okey teruskan. Kalau tak sesuai, reverse lah balik. Kalau dipaksakan juga tu boleh, tapi di sepanjang perjalan pasti ada saja hati yang terluka. Perbezaan itu penting sebab ia buat kita saling melengkapi, tapi bagaimana pula dengan perbezaan yang besar jurangnya yang buat masing-masing saling menjauh? Nanti banyak tangis dari tawanya, unless jika you want to take the risk. Unless you love/like risks, as much as I do. Bahahah.

BUT.

Even aku macam ni pun, I still think dan sebenarnya MEMERLUKAN lelaki yang berani buat langkah pertama dalam perhubungan (tanggungjawab wanita sebagai pembuka ruang dan pembagi jalan or at least bagilah respon positif barulah semangat sikit lelaki tu, kalau kau berminat dekat lelaki tu lah) malah macam tidak kenal erti putus asa, keinginan yang kuat untuk mendapatkan saya seorang saja (gila tamak tapi kalau tak tamak bagaimana nak hidup bahagia kan. occasionally, tamak itu kena ada :P) dan bijak membuat keputusan adalah lelaki yang cukup gentleman :*)

P.s : Ahad ni MU vs Chelsea !

Jangan bagitau dia :*)

Have I told you I LOVE FACEBOOK??


With your simple '
Yeahh :)', I can senyum ketat-ketat the whole night :*)

HAHA.

Agak-agak drooling tak para gadis tengok komen itu siap ada smiley lagik *faint faint*. Erk. As if. Setakat balas macam tu je kau nak bangga apa pulak Fina? Heh heheh heh. Macam masih teenager sangatlah buat perangai macam ni T__T

I just love his blog. Dia kata, manusia ialah haiwan sosial. The first line yang menarik perhatian saya membaca blog beliau. Not because he's a celebrity. But it's simply because it's the same thing I learnt in my kelas psikologi.

Blog selebriti yang saya follow ada dua saja ; Hanis Zalikha's dan Zahiril Adzim's saja. Dua-dua saya jarang drop comment, sebab too excited kot baca blog diorang yang never dull sampai tak selera nak komen (ceh sebenarnya tak selera nak komen sebab blog mereka already ramai commenter) jadi tumpang lalu saja.

Being a silent reader pun best apa.. ;) betul tak?

Password Protected : A Murderer

Tuesday, November 03, 2009



For password, leave me your comment or email me privately at sufilara[at]gmail[dot]com.
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS