2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Cerjang Saya & Julie
Friday, October 02, 2009 posted at 01:45 ♥

Hai! Saya baru teringat sesuatu.

Saya pernah menulis satu duet novel-like with my friend (schoolmate, same age), Julie. Kami mula menulis cerita tu waktu akhir tahun 2002 (tingkatan 4) dan habis mengarang waktu dua-tiga minggu sebelum SPM bermula. Waktu tu gila novel cinta. Haha jom gelak tapi eh macam tak lucu :P

Bila ingat balik, agak lawaklah juga. Chapter pertama ditulis oleh saya, kemudian disambung pula oleh si Julie ni. Kadang-kadang simpan sampai dua minggu. Paling singkat, dalam masa 3-4 hari saja dah siap.

Seronok bersahabat dengan orang yang ada kegemaran sama macam kita bukan?

Waktu tu, saya ingat lagi. Saya kat kelas paaaling hujung bangunan kat tingkat dua berdepan dengan kelas Tingkatan 5 Ekonomi kelas orang tersayang duuulu waktu pertama kali kenal cinta tapi akhirnya putus di tengah jalan (eh fokus fokussss). Duduk kelas bersebelahan dengan Tingkatan 5 Sains Pertanian. Saya kelas apa? Saya kelas Tingkatan 5 Sains Akaun : Gile belajar pior sains, jugak belajar akaun. Dahla otak tak berapa nak bijak soal pelajaran, boleh dipilih masuk kelas tu. Tapi I love the classmates. Kami berlima je perempuan. Biasanya saya seorang saja yang tertinggal kalau buat pairing. Rapat dengan diorang sangat-sangat macam adik beradik dah tapi Bibie duduk meja dekat dengan Remmy, dan Tia dan Jas juga duduk meja dekat. Mestilah diorang lebih senang pair dengan orang meja sebelah je kannn. Saya seorang saja yang macam tertinggal sebab dah susunan meja susun dua-dua saja. Terpaksa pergi satu kumpulan dengan lelaki. Lelaki ada 13 orang kalau tak silap dan heh.. sape yang tertinggal tu meh sini pair dengan aku.

Tetiba terrrindu pula kat diorang neh. Ceh.

Where were we? Ok, kedudukan kelas kan? Waktu tu kelas Julie kat hujung sebelah lain pula. Tingkat tiga. Budak sastera. Hehehe. I like geng-geng diorang sebab bising. Tapi bila dah too loud I pula rasa pening. Eh macam pantun.

Saya dan Julie jarang jumpa, so Tia lah orang perantara kami. Waktu tu tak tinggal asrama lagi (saya mula tinggal asrama since tahun 5 - form 2, tinggal rumah form 3-5: kecuali time SPM duduk asrama senang sikit, dan lower 6-upper 6 tinggal asrama balik), Tia dan Julie antara penghuni asrama, so Tia lah satu-satunya perantara kami yang banyak berjasa pada kami sejak kami mula menulis cerjang tersebut.

As I said before, 2-3 minggu sebelum SPM start baru kami habis tulis. Tu pun, orang dah minta kitorang habiskan cepat-cepat. Ohhhh.. rupanya cerjang kami ramai peminat kat asrama waktu tu! Haha :P padahal saya dah cakap kat Julie yang biarlah rahsia dulu. Hehe.

Sampai sekarang, cerjang tu belum ada tajuk yang tetap. Tajuk sementara : Masih Adakah Sinar. I know it's a bit klise punya tajuk tapi that is all I can think that time. Saya dan Julie dah decide untuk seriously (ceh) fikir tentang it's title lepas dah selesai cerjang tersebut tapi after SPM, dia dah tak sambung belajar.. I wonder where is she now, and what is she doing.. She said that I am the only one yang faham hati dia but, things changed.. I guess. She left.

Dah lama fikir nak taip balik cerjang itu into a softcopy, tapi masa je tak dapat nak dicari. Takut nanti hardcopy hilang ke, kena air ke.. And I think I want to publish it here, too. Ramai yang suruh hantar kat publisher, I've discussed about this with Julie and she said she didn't mind at all. But actually cerjang tu belum siap sebenarnya. Secara praktikal, memang dah siap but, we must edit it before bagi baca kat orang kan. Sebab actually, bila baca balik, banyak fakta dan perkara yang terlepas pandang.

Apapun, for me, transkrip cerjang itu adalah antara benda paling berharga yang saya miliki. Termasuk karya lain. I have others too, iaitu my lukisan-lukisan. Okey I know maybe I'd never tell you this, but yes, I do some drawing when I was in sekolah menengah. Potrait lukis dengan pensil. Kurang pandai bermain dengan colour. Heheh. Tapi sejak masuk universiti, sangat jarang pegang pensel untuk melukis. Macam tak pernah je.

Anyway.
I hope the transkript is still there (at my room), cuz last time I searched for it, I can't find it. Samada I misplaced it, or somebody had thrown it *hah! worried*

cerpen = cerita pendek
cerjang = cerita panjang

Labels: ,


3 Comments:

Anonymous AuraFIza said...

tertanya2 gak ape mendelah cerjang tu..huhuhu..
aku pn dlu ade gak berangan jadi novelist..tp impian tak menjadi la..
Ade gak karya2 simpanan sendiri..
tp bukan cerjang la..
hny mampu tulis cerpen je..Hehe..

02 October, 2009 14:43  
Anonymous Fina said...

AuraFIza,
istilah cerjang tu sy dapat dari kajalah dulu2 tapi orang jarang gunalah, lebih byk guna istilah cerpen. hehe. cerpen pun cerpen lahhh..

03 October, 2009 04:19  
Blogger Soofi Moini said...

Hy I m Indian muslim.
Not sunny shia & other only muslim sufi
I like you..........

24 April, 2014 03:52  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish