Pages

To Kuala Kangsar.

Friday, October 30, 2009

Hey you guys. Tibe-tibe roomate ajak pergi hometown dia dekat Kuala Kangsar. Nak temankan dia. Saya balik esok. Take care you guys! Much love.

UPDATED HERE.

FOR BLOGGERS.

Hai.. Ada orang dah buat saya mendapat idea untuk publish entri ni secara tiba-tiba. Kak Nur Sakinah lah siapa lagi. Ehehe.

Blog ni kadang-kadang akan jadi macam blog tutorial for bloggers, kalau ada yang tak tahu. Ni dia senarai yang ada :

Blogging Tutorial :

Useful Entry for Blog :
Useful Websites About Blogging :
Tak banyak rupanya T__T Kenapa saya rasa macam selama ni saya banyak tulis tentang tutorial segala. I must be dreaming. Hahaha. Ohh.. Selama ni cerita pasal cerita cinta je banyak (- -"). OK.

Dedicating this entry for my fellow bloggers and especially, Kak Sa. Hehe.

Random.

Thursday, October 29, 2009

Tahu tak? Aku makin jeles tengok orang pinggang ramping, kedua-dua peha dia tak bersentuhan bila berdiri, lemak kat lengan tak menggeleber dan dagu pun smooth aje okey.. Shit. Aku pun nak jugak. Tengok ni :



Amik gambar through imej dalam cermin. Not that fat, but still bukan bentuk badan idaman T_T Petang tadi waktu ke Alor Setar, pergi cek berat. Mesin tu calculate the height juga. And the result :

Weight : 52.0 kg
Height : 151.5 cm
My BMI is : 22.7 (Normal BMI range is 19-25)
My ideal weight : 43.6 - 57.4 kg

Sekarang ni dah 52 kg. Hari tu sampai 55 kg okey. Aku siap in-denial lagik T__T Tak mungkin tak mungkin 55 is too much padahal selama ni put limit sampai 50 kg saja. Tapi sekarang dah okey. Nak turun 48 kg! Ngehehehe :D

I bought seekor Buaya Putih. Ladies shoe jenama Crocodile, actually (buaya putih konon. ada hati nak menipu hahaha). Saiz 4. Huh. Nasib baik ada stok lagi. Tinggal SATU lagi untuk saiz empat okey. So close. Sejak minggu lepas since put my eyes on it lagi I dah tertarik dekat kasut tu. Tapi tak beli waktu tu, then sekarang baru beli. Okey now cukop Fina jangan duk jenguk-jenguk kedai kasut lagi.

Balik ke kolej, dapat hadiah Teddy Bear from someone. Terharu sangat-sangat T___T Walaupun tak berminat untuk memiliki Teddy Bear (kecuali waktu kecil-kecil dulu itupun parents yang sendiri pergi belikan. Kalau ikut kemahuan saya sendiri, mahu patung Barbara aka Barbie banyak-banyakkkkk :P) tapi ni lah first time dapat Teddy Bear bila dah besar ni. Besar pulak tuh. Must be very expensive.. T__T Thanks to that someone. Kalaulah boleh ulang waktu, dan kalaulah saya tahu..

What a loser lahhhh. Asyik nak sedih-sedih je dalam blog. Kau tak tahu ke aku dekat luar tak nampak pun sedihnya. Oklah janganlah sedih-sedih Fina. Burok. Kalau sedih-sedih dan tensen-tensen, nanti kau makin kuat makan. Then gain weight pulaaa....

Ceh. Cakap pasal diet pulak dah. How motivating.

P.s : Entri akan diupdated dengan gambar-gambar. Kalau saya rajinlah.

I am hoping..

Wednesday, October 28, 2009

I really hope that .. in the end of the journey of this blog, the readers including me will learn something precious. Something unforgettable. Something that YOU would remember for the rest of your life.

I am hoping (too) that, blog ini akan menjadi saksi tentang siapa saya dahulu dan sekarang. Sehinggalah ke masa depan. Aku mahu menikmati setiap inci perasaan. Menikmati apa jua bentuk rasa yang ada. Saksi perjalanan hidup saya. Sebuah kisah yang benar belaka. Kisah yang penuh dengan rasa - manusia itu makhluk yang penuh rasa, bukan?

Merepeklah. Haha.

This thing that the readers should know about.

Tuesday, October 27, 2009

Someone asked me about my trip to Penang.. Finally ada yang tanya. Baru nak pura-pura lupa. Haha! :P I'm working on that entry, actually. And one or two another entries about my previous love life and my current life. But those are going to be private. I am publishing it because I still need to say and confess something, tapi bukan untuk tatapan umum secara meluas. Sebab mungkin tak semua orang boleh faham apa yang sedang saya lalui. Tak semua orang boleh terima apa yang saya hendak lakukan dan apa yang saya telah lakukan. Nanti akhirnya saya end up dengan enemy yang bertambah-tambah sebab you might think it's stupid. YOU might end up hating me.

There she goes : I would rather be hated for who I am than loved for who I am not.

In my life, I often stumbled and hurt, but I had never fall hard that I can never walk and run again. Maybe I just need to feel the hurdles to understand about what humanity really means. From there, I will know how, when facing my most fearful times, I will become my bravest. When feeling at my weakest I end up showing more strength, when I'm at my lowest suddenly lifted up higher more than I had ever been.

Kita perlukan kegelapan untuk melihat bintang malam :)

If you feel you are still care to know, or you don't want to miss any single update from this blog, please leave your e-mail address in my comments section or e-mail me privately at sufilara[at]gmail[dot]com. I will respectively, choose who will have the access to the whole entry. Thanks :)

Saya tengah cek kalendar dan nak susun schedule untuk banyak perkara. Saya berharap semua ni akan berakhir secepat mungkin!

Telah jauh terpisah diriku dan dirimu
Dalam ruang dan waktu
Sendiri ku jalani sepiku tanpa dirimu
Resahku tanpa hadirmu
Sungguh berat hatiku untuk merasakannya
Salahku mencintai dirinya
Saat jauhku terpisah darimu
Dan hadirnya menyentuh hatiku
Ku cintainya
Hatiku pun inginkannya
Hingga runtuh setiaku kepada dirimu
Kusakiti hatimu yang tulus mencintaiku
Maaf ku tak bisa memilih dirimu
Kerna ku terhanyut mencintai dia
Inilah salahku yang memberi ruang
Di dalam hatiku 'tuk mencintainya
Terhanyut jiwa ini
terjatuh dihatinya

Another thing about Facebook.

Just found out that Cikgu Jamain dah jadi PPD dekat Pekan Telupid (oh i really missed that place!) and that means, he's the one yang replace my father's position dekat situ dulu. Dapat tau dari perbualan Hasninah Isnin, Misnah Mislam, dan Canty Sudirman dalam Facebook. Senior-senior saya di SMK Telupid dulu. Well, the good thing of having account on Facebook is kamu boleh baca perbualan orang lain without being in it. Macam stalker lah. Hihi. Cikgu Jamain was my teacher waktu dalam menengah rendah untuk subject Kemahiran Hidup atau lebih spesifik, Sains Pertanian. Yah, I amik Sains Pertanian dulu. Bangga dapat belajar dengan Cikgu dulu. Walaupun dah agak lambat, tahniah Cikgu, sebab you reached another stage of your life. Impressive :*

Baru-baru ni join group SMK Telupid dekat Facebook. It's good to see my old friends and seniors (juniors tak ramai yang saya kenal) gathered there. Siapalah tu yang baik sangat create group sekolah kami.. And one more thing. Ada ke ex-schoolmate saya yang baca blog ni??

Ok itu saja nak cerita. Add saya dekat Facebook kalau nak saya stalk anda. But please introduce yourself first, takut I pergi ignore pula. Haha :P

Like a fool, I've given you my heart.

Bangun awal hari ni (awal tu tak payah cakaplah pukul berapa, awal si Fina ni lain HAHA), okey, tapi memang bangun lebih awal dari hari-hari sebelumnya. Biasanya waktu-waktu sekarang ni, Amy ada di bilik, lagipun hari ni hari selasa, UUM cuti. Tapi lepas tu baru teringat. Yup, hari ni COLGIS Family Day that I've been ignored for days. Langsung tak tertarik dengan mana-mana aktiviti. Langsung tak mahu terlibat. The messages, the meeting (or meetings - I don't even know how much meeting they held for this event), and now .. the event itself. I am sure, Amy pergi. But why she didn't wake me up..

Oh my God what had happen to me? Macam seorang isteri yang baru kena tinggal suami. Diri sendiri macam tak boleh nak buat apa. Buat ini salah, buat itu salah. Sometimes I cry for nothing. Layan lagu-lagu sentimental dalam handphone siap ulang banyak kali. Dah tak mahu campur dengan society, Tak mahu join mana-mana program macam dulu. Of course this is temporary (no need to worry, i hope), but something from my heart is missing. Itu pun kalau bukan saya sendiri yang biarkan ia dibawa pergi. What you do to me? Ohh!

I don't understand this T____T

But, well, I don't even understand most ordinary things that happen everyday though. I don't even understand myself when it comes to this part, so, I don't know why this should be any different.

What a fool.

Tuhan nak ubah atau alih perasaan manusia tu sekejap je.

Monday, October 26, 2009

Mood : Dengar lagu TERUSKANLAH – Agnes Monica

I know. Blog ini telah begitu banyak kali menjadi saksi rahsia hati ini. Anda juga telah banyak membaca pahit getir hidup, segala gelak ketawa dan seluruh rasa yang ada. Segala luahan rasa yang kadang-kadang macam bodoh je.

Tears. Rolls down my cheek. Kenapa?

Kenapa, setelah kehilangannya, barulah kita akan menghargai kehadirannya dalam hidup kita selama ini? Kenapa bukan sejak dahulu. Sebelum ada rasa yang hilang, sebelum ada hati yang terluka, sebelum segalanya berlaku.

Pernahkah kau bicara
Tapi tak di dengar
Tak di anggap
Sama sekali
Pernahkan kau tak salah
Tapi disalahkan
Tak di beri
Kesempatan
Ku hidup dengan siapa
Ku tak tau kau siapa
Kau kekasihku tapi
Orang lain bagiku
Kau dengan dirimu saja
Kau dengan duniamu saja
Teruskan lah, teruskan lah
Kau begitu
Kau tak butuh diriku
Aku patung bagimu
Cinta bukan
Kebutuhan mu

keep repeating this song today T__T

Now, everytime dengar lagu yang berkenaan dengan love, love hurts, cinta yang tak sampai or anything yang berkaitan, rasa bersalah dalam hati ni makin mencanak-canak. Betullah cakap orang. Sedangkan pantai berubah, inikan pula hati manusia? Dan mereka tak cipta peribahasa ni for nothing, right?

Off To Penang

Friday, October 23, 2009

Beratnya rasa hati nak melangkah pergiiii.. Tetapi apakan dayaaa aku terpaksaa.. Ceh awal-awal perenggan blog dah nak menyanyi segala. Diam la Fina :P

Macam yang saya dah tulis kat status Facebook saya, bermula tengahari ni sampai Ahad nanti (23-25th), I will be off to Penang untuk sedikit urusan. Kalau sempat online waktu dekat situ pun ok jugak. Tolong doakan saya kawan-kawan. Moga saya selamat pergi dan pulang :)

Okeylah, I found this article somewhere at the internet. It's interesting dan tidak mustahil terjadi di kalangan kita dan kawan-kawan kita sendiri. Balik nanti saya cuba kupas lebih lanjut. Bacalah :)


Sejak kecil lagi Ishak Zainal Abidin merasakan prubahan ketara pada dirinya. Dia gemar bermain dengan kawan-kawan perempuan serta suka memakai pakaian perempuan. Bukan itu saja, suaranya semakin halus diikuti pergerakan badannya semakin lembut.

Pada usia remaja, perubahan pada dirinya semakin menurus kepada perempuan. Setiap kali bebola matanya terpandang baju kebaya pelbagai warna bergantung di butik-butik terkenal, pasti fikirannya melayang mengimpikan betapa cantik dirinya jika dapat memakainya. Malah, jika dia menatap wajah seorang lelaki kacak atau bertubuh sasa, pastinya hatinya berdebar-debar.

Namun, apabila menilik dirinya, Ishak hampa dan kecewa. Hasratnya menjadi seorang gadis jelita pastinya tidak kesampaian memandangkan hakikat sebenarnya dia adalah seorang remaja lelaki.

Demi tuntutan naluri kewanitaan, mendesak Ishak melakukan pembedahan menukar jantina seorang lelaki menjadi wanita. Pembedahan itu dilakukan di Hospital Universiti Kuala Lumpur (HU) kira-kira 20 tahun lalu. Selepas itu segala-galanya berubah. Namanya turut ditukar. Kini kad pengenalannya tertera nama Liza binti Zainal Abidin, 57. Dia bukan lagi Ishak, nama yang diberi sejak lahir.

Ketika kecil, Ishak lebih dikenali sebagai sebagai Atan membuat secara terbuka kepada PESONA mengenai perubahan hidupnya. Sehubungan itu satu pertemuan diatur di rumah Liza di Kuala Lumpur baru-baru ini.

"Saya mula perasan perubahan pada diri saya ketika berusia sembilan tahun. Waktu itu saya tinggal di Ampang dengan emak saudara, "jelas Liza menceritakan detik-detik perubahan dalam hidupnya.

Tambahnya lagi, sebelum tinggal dengan ibu saudaranya di Kuang, Selangor hingga darjah dua. Manakal di Kuala Lumpur dia belajar di Pasar Road School hingga tamat tingkatan tiga.

Perubahan pada dirinya semakin ketara. Dia mulai tidak gemar lagi berkawan dengan lelaki. Sebaliknya Ishak lebih senang berkawan dengan anak gadis. Begitu juga dengan permainan, dia gemar dengan aktiviti yang digemari kaum wanita.

Selepas berhenti sekolah Ishak membawa diri ke Singapura. Dia ingin mencari pengalaman baru di sana. beberapa tahun disana dia pulang semula ke Kuala Lumpur dengan satui matlamat mencari kerja tetap. Kebetulannya rezekinya murah. Dia diterima bekerja sebagai Pembantu Am Rendah di Hispital Kuala Lumpur (HKL).

Pada usia 18 tahun, lumrahnya seorang remaja lelaki sedang rancak 'mengintai' gadis dijadikan kekasih hati. Namun berbeza dengan Ishak. Dia langsung tidak mempunyai nafsu melihat perempuan. Sebaliknya jantungnya berdegup-degup jika melihat lelaki tampan dan segak.

Justeru itu, dalam curi-curi Ishak mengambil kesempatan memakai pakaian perempuan selepas waktu kerja, terutamanya pada waktu malam. Dia terasa puas serta merasakan dirinya begitu anggun jika berpakaina sebagai wanita.

"Waktu pejabat , saya tetap berpakaian lelaki, tapi selapas itu saya pakai pakaian perempuan pula," cerita Liza.

Ujar Liza lagi, ibu serta adik beradiknya begitu marah dengan perlakuannya. Namun dia terpaksa menerangkan rasa hatinya kerana apa yang berlaku bukan direka-reka tetapi ia berlaku secara semula jadi.

"Saya tidak pinta ia jadi begini. Ia terjadi dengan sendiri sedangkan hakikatnya saya sendiri sukar menerimanya," tegas Liza.

Satu hari pada tahun 1971, Ishak dikejutkan dengan permintaan ibunya yang meminta dia berkahwin dengan gadis pilihan ibunya. Segala urusan perkahwinan termasuk emas kahwin telah ditetapkan.

Ishak yang begitu kecewa dengan permintaan ibunya itu terpaksa berlakon seolah-olah bersetuju dengan rancangan itu. Bagaimanapun pada saat-saat akhir, dia melarikan diri kerana tidak boleh menerima hakikat itu.

Ishak sedar sifatnya lebih kepada seorang perempuan sehingga nafsunya lagsung tidak ada pada seorang perempuan. Dia juga sedar dia tergolong dalam golongan yang sering disebut sebagai mak nyah.

Hari demi hari, hati kecilnya semakin memberontak. Dia terlalu ingin menjadi seperti seorang perempuan yang sentiasa dibelai oleh lelaki. Satu hari dia mendapat maklumat di surat khabar tempatan menyebut pembedahan menukar jantina boleh dilakukan di Malaysia.

Gembira bukan kepalang Ishak membaca berita ini. Dia lantas berpakat dengan rakan karibnya, Rosli yang juga mak nyah pergi mendaftar diri di hospital yang didakwa boleh melakukan penukaran jantina itu.

Usaha menukar jantina itu rupa-rupanya bukan mudah sebagaimana yang disangkakan. Ishak perlu menjalani beberapa proses temuduga terlebih dulu termasuk mengambil sample air liur.

Hasil kajian air liur itu, doktor pakar mendapati hanya Ishak yang layak memandagkan ada lebih hormon wanita di dalam tubuhnya. Manakala Rosli pulang dengan hampa kerana dia mengandungi lebih hormon lelaki.

Jelas Liza lagi, arawatan awalnya dia diberi ubat khas untuk mengubah bentuk fizikal tubuhnya. Beberapa jenis ubat diberikan termasuk ubat mengecilkan kemaluan, mencegah pertumbuhan bulu (misai, janggut, bulu betis), menaikkan buah dada dan beberapa ubat lain.

"Proses untuk tukar jantina itu memakan masa lima tahun. Dalam tempoh itu doktor masih memberi peluan gkepada saya agar mengubah fikiran tidak tukar jantina. Bagaimanapun saya sudah nekad taknak ubah lagi," cerita Liza.

Dalam masa lima tahun pelbagai ujian dilakukan oleh doktor bagi memastikan Ishak benar-benar boleh bersifat seperti wanita apabila dibedah nanti.

Pada 5 Mei 1980, tibalah masa menjalani pembedahan. Sebelum itu, Ishak berpesan kepada doktor, sekiranya dia mati skibat pembedahan itu dia minta pihak hospital menguruskan pengebumiannya.

Bermula pada 10.00 pagi, Ishak mula dibedah beberapa doktor pakar berbangsa Melayu dan Cina. Set kelamin lelaki Ishak yang sudah mengecil kesan memakan ubat khas dipotong sepenuhnya. Kira-kira pukul 3.00 petang brulah selesai pembedahan yang menelan belanja RM8000.00 itu.

Setelah sedar Ishak mendapati bahagian kemaluannya berbungkus diikuti dengan rasa sakit yang amat sangat. Selama satu bulan 21 hari dia terlantar di dalam wad perempuan hospital itu sebelum dia dibenarkan keluar.

Sepanjang berada disitu, sekali lagi jantinanya diubah suai untuk menghasilkan kemaluan perempuan pula. Selesai kerja-kerja itu Ishak begitu gembira dengan kejayaan pembedahan itu. Dia dengan rasminya menjadi seorang wanita.

Dakwa Liza, dia adalah orang kesembilan melakukan pembedahan menukar jantina di hospital itu. Malah, dia juga adalah orang yang terakhir.

Pihak hospital dan mahkamah mengeluarkan dokumen khas mengesahkan Ishak telah bertukar sebagai perempuan. Sehubungan itu Ishak terpaksa meminda beberapa dokumen penting berkaitan dirinya seperti meukar nama dalam kad pengenalan. Bermula detik itu ishak bertukar Liza dan terus menjalani hidup sebagai wanita. Segala pekerjaan harian juga dilakukan atas 'tiket' seorang wanita. Dia ke tandas wanita dan bersalat dalam kelompok jemaah wanita. Niat salat juga dilakukan sebagai wanita.

Malahan, dia besikap lebih sensitif dari wanita sejati seperti lebih cemburu, terlalu penyayang dan gemar mengemas rumah.

Bagi ibunya pula, selepas mendapat tahu mengenai menukaran jantina tiu begitu marah dengan tindakan Liza. Bagaimanapun dia terpaksa akur dengan kehendak anaknya.

Dendam kesumat dalam hati untuk memiliki teman lelaki sebelum ini perlu diusahakan segera. Liza mula mencari pemuda sesuai yang mampu menjadi teman hidupnya untuk bermadu kasih.

"Dalam pencarian itu, saya berjumpa seorang pemuda Melayu dalam satu majlis di Kuala Lumpur. Pertemuan kami membenih bibit cinta. Dia suka pada saya walaupun dia tahu saya bukan original," cerita Liza lagi.

Tidak lama selepas berkenalan, ternyata lelaki itu bersetuju berkahwin dengannya. Ibu Liza yang diberitahu mengenai hajatnya untuk berkahwin pergi bertanya kepada kadi Kuala Kubu. Dia begitu gembira apabila diberitahu boleh berkahwin dengan pemuda itu mengikut prosedur biasa.

Meskipun begitu Liza dikehendaki hadir ke Hospital Kuala Lumpur terlebih dahulu untuk mengesahkan jantinanya. Seorang doktor telah memeriksa jantinanya dan melaporkan kepada kadi yang ikut serta ke hospital itu.

Pada 1991 selamatlah Liza diijab kabul dengan pemuda itu di Masjid Kuala Kubu. Bapa saudaranya bertindak sebagai wali yang dinikahkan dengan wali di sana. Apabila selesai majlis itu hiduplah mereka sebagai suami isteri.

Namun perkahwinan mereka hanya bertahan tiga tahun. Suaminya yang lebih muda itu tiba-tiba meninggalkannya dan berkahwin lain dengan perempuan sebenar. Akibatnya Liza dilanda tekanan perasaan hebat memaksa dia memakan ubat untuk mengatasi masaalah itu.

Sejak peristiwa hitam dalam hidupnya. Liza tidak berkahwin lagi. Bagaimanapun perasaan ingin dikasihi oleh lelaki terus membara di sudut hatinya.

Liza bersara daripada HKL pada tahun 1993. Kini dia melakukan beberapa kerja sambilan di Kuala Lumpur demi menampung keperluan hidup harian.

Dalam pada itu Liza sedar apa yang telah dilakukannya selama ini. Dia beserah kepada Allah untuk menentukan nasibnya kelak.

"Apa yang penting kini saya perlu berbuat baik dan beramal sebagai seorang wanita bagi menghabiskan usia ini, "Kata Liza bernada sayu.

bahan:- PESONA magazine (Nov 2000)oleh Mohd Taha Yaacob

Shut Up And Drive :)

Thursday, October 22, 2009

My latest profile picture dekat blogger.


Deeper Conversation
Yuna

Is your favourite colour blue?
And do you always tell the truth?
Do you believe in outerspace?
And I'm learning you
Is your skin as tanned as mine?
Does your hair flow sideways?
Did someone took a portion of your heart?
And I'm learning you
And if you don't mind
Can you tell me
All your hopes and fears
and everything that you believe in
Would you make a difference in the world
I’d love for you to take me to a deeper conversation
Only you can make me
I let my guard down for you
And in time you will too


Lagu ni currently stuck in my head :)

So tiredddd but still I can't get off something on my mind. Something. Somebody. Every little thing. Everything that I just love to think about. The uncertainty.

Might be, might not. Who knows? So, shut up your mouth and drive. Lihatlah all the way apa yang ada. Nikmati perasaan teruja tersebut. Perasaan menikmati pemandangan. Apa juga perasaan yang muncul. It's a process. Proses untuk sampai ke destinasi. Sampai atau tak, itu lain cerita *winks*

Later! :)

I am just a proud Sabahan.

Monday, October 19, 2009

Teringat tadi, waktu ke cafe beli makanan. Pekerja-pekerjanya orang baru (lagi) ganti yang dulu. Thank God, sebab, tiap kali joging petang, tiap kalilah pekerja-pekerja tu (kitorang panggil abang cafe walaupun diorang nampak atau sebenarnya lebih muda hihihihi) duduk tepi jalan belakang cafe and bila I lalu diorang (yes, dia orang ada dalam 4-5 orang selalu lepak kat belakang) akan sorak-sorak panggil I as Sabah wth. Gila annoying lah kamu. Mentang-mentang they all tau saya dari Sabah. Heh. Rasanya dah banyak kali explain my real name tapi tetaaaaap juga nak panggil Sabah so fine. Tapi bila sampai ganggu waktu aku joging, I feel like it’s something yang sangat annoying. Now that they are gone, I feel a bit relieved. But nak tau juga, kenapa tiba-tiba semua sekaligus tukar?? What happen?

Ok sambung balik yang tadi. Waktu beli makanan kat cafe tadi. Saya pesan Teh O Ais Limau – among my favourite drinks. Then abang/pakcik (being me.. bad at guessing umur orang) tu bagi gelas berisi air yang saya order, dia tiba-tiba perhati betul-betul my face dan kemudian, dia tanya : “You’re Malay or Chinese?”

Dalam hati, saya berkata .. ‘Wow dia speaking lah!’ Haha. Dan saya pun menjawab, “Not Malay, not Chinese.”

Dia macam tertarik nak tahu lebih lanjut. Boleh tau dari reaksi muka dia. “Are you a Mix?”

Dia betul-betul tengah study my face waktu tu. Duh malunya, kalau saya ni cantik tak apalah jugak. Haha. Saya jawap, “No. Saya Dusun”. And smiled. Saja nak buat dia wonder.

“Dusun..?” He confused, I bet. Waktu tu saya perasan kawan dia lagi seorang (a cashier) tengah mengikuti perbualan dan pandang muka kami bersilih ganti sambil follow our conversation.

“From Sabah.”

“Muka macam chinese.”

“Ya ramai cakap.” I keep on smiling. For .. nothing. Tak salah senyum kan? Hehe. I berlalu leave them both after say thanks.

Let me explain, if you don’t know.

Kadazandusun merupakan gabungan dua nama dalam satu rumpun yang merupakan satu etnik terbesar di Sabah. Kadazan dan Dusun adalah sama saja. Satu rumpun. Macam Indonesia dan Malaysia, serumpun.

Tapi waktu dulu-dulu, suku kaum Kadazan lebih tertumpu di kawasan yang lebih maju dan suku kaum Dusun lebih tertumpu di kawasan perkampungan. Jadi loghat ada lain sikit, sebab kedudukan geografi (ikut daerah) .. tapi bahasa tetap sama. Budaya tetap sama. Cuma yang membezakan adalah lokasi (dulu saja) dan loghat. Samalah macam dekat Semenanjung. Bahasa sama, tapi loghat berbeza ikut negeri. Disebabkan nowadays dah tak ada perbezaan dari segi ekonomi - terutamanya, Kadazan dan Dusun biasanya akan disebut secara beriringan. Tak ada beza sangat. I know lah, sebab waktu tinggal kat Telupid dulu, majoriti adalah Kadazan (still boleh cam Kadazan atau Dusun kalau dengar cara percakapan). Everything is the same kecuali loghat. Tadau Kaamatan pun tetap sambut sama-sama. And as long as I remember, tak pernah ada yang mempersoalkan siapa yang lebih baik, siapa curi budaya siapa, mengajuk-ajuk loghat orang lain atau anything like that. Tiada.

Muka ala-ala chinese sikit - that's normal for us. Di Sabah, jika he/she ada mix antara Kadazandusun dengan Chinese, we call him/her a Sino. Bukan gelaran ejekan (mind you), bukan gelaran sinikal. Tapi itu dah macam official title yang diberi di Sabah jika dia mix Chinese dengan Kadazandusun samada dari sebelah mak atau bapa.

Saya sepatutnya jadi Exco Integrasi Kaum dekat kolej. Ha-ha. (berlagak gila padahal... Biro Kesenian dan Kebudayaan sekarang ni pun dah tak jalan dah. eleh. okey Fina, don't start making excuses.)

Taken by me around 8.00 AM waktu on our way ke Kota Kinabalu. Mula-mula saya nak ambil gambar Gunung Kinabalu ni waktu kereta tengah bergerak, but then, Ayah berhentikan kereta kat tepi jalan sekejap dan allow me to take this picture. Sporting kan ayah saya? :)

Sabah Fits "One Malaysia" - Tuesday, 05 May 2009, New Sabah Times.

With more than 40 ethnic groups living harmoniously with each other, Sabah is the best module for implementing the One Malaysia concept, said Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak. “When we talk about One Malaysia, there is no other state that fits into this concept better than Sabah. There are roughly 45 ethnic and sub-ethnic groups in Sabah, making the State very, very colourful indeed. Here is where lays the best example of One Malaysia concept,” he said, speaking at the welcoming dinner in conjunction with his first visit to Sabah as the Prime Minister here last night.

Najib said the people have displayed the true essence of the One Malaysia concept as they do not only respect but also assimilates each other’s way of life to the extend that there were no barriers that separate them from each other.

In fact, he said, it is sometimes difficult to differentiate one Sabahan from another as they all appreciates and displays each others’ customs and culture.

I am just a proud Sabahan.

Old Country, Changlun.

Someone googled for Old Country, Changlun keyword and reached my blog untuk entri yang bertajuk If I were pretty, I feel like everything in my life would fall into places. I tracked back the result and found this blog entry entitled Jom Share : Best Steambot at Old Country Cmart Changlun. Lebih kurang macam tu lah tajuknya.

So entri ini adalah untuk menjawab hasil google tersebut.

Setiap kali ke sana, always ada je pelanggan yang order steambot tetapi sebab Old Country tu memang highlight menu steambot dia so I taklah amik pot sangat. Tak pernah wondered how their steambot would taste like. Sekarang dah baca entri tu, I am wondering.. Best steambot??

During Deepavali hari tu pun malamnya pergi ke Old Country tersebut. Saw a bunch of remaja chinese memenuhi satu meja bulat besar somewhere at the corner. Wow. Amy cakap (waktu tu pergi dengan Amy), “Ni ‘makan besar’ ke sambut Deepavali?” Macam tu kut pertanyaan dia. Saya senyum saja. You know.. ‘makan besar’ refers to budaya orang cina, makan ramai-ramai waktu perayaan. Missed my family.

Maybe I should try it someday with my friends.

Located kat tingkat atas CMart, berhadapan dengan kedai-kedai handset dan bersebelahan dengan Pusat Snooker yang saya selalu pandang sebelah mata je =D I love this restaurant. Lagipun, dekat dengan UUM (Changlun pekan paling dekat dengan UUM), lepas tu ada dalam CMart so senang. The first time I pergi try makan kat situ pun dah lama dah, tak ingat sangat the exact date. Yang saya ingat, waktu tu keluar dengan Jully dan Yardley.

It was me yang perkenalkan that place to Jijul. It was me yang perkenalkan that place to Beatrice, Amy and Dayah, too. Haha. Maybe this Old Country Cmart is not the best if you compare it to any other well-known western food restaurants, but it is worth to have a try there :)

Entri ni macam ada something yang hilaaang. Oh.. Ok pictures. Heh.

Berbuka puasa waktu Ramadhan baru-baru ni.

This is Dayah.


This is Trexx. Pronounce her name like this : Ti-reks. Haha :P


Waktu ni hati masih penuh dengan bunga-bunga cinta.

Semua gambar ni saya yang ambil, jadi picture saya tak ada. Ada tak readers dari UUM atau kawasan berhampiran yang tak pernah jumpa saya lagi? Maybe, by luck (or bukan luck HAHA), you can meet me at Old Country Cmart Changlun. Nak belanja makan kat sini pun boleh juga :P

Latest Pictures.

Sunday, October 18, 2009

Coffee House kat dalam Jitra Mall. Agak eksklusif tapi I prefer Old Country dekat CMart Changlun more! :D


Nasi plus ayam masak madu. Not bad, but.. Too much honey. Bengkak tekak I.


Singgah pusat karaoke dekat tingkat atas CMart Jitra (tak plan pun). Tak sangka Beat do sing. Ok pardon her painted nails (- -")


Time for shoe-hunting and look what I got! =D Saiz 35 RM39.90. Still around my standard price range for shoes, thank God.


Nampak tak parut kat area buku lali kaki sebelah kiri? Parut kena pacat waktu ke Sedim hari tu T__T Kurang RM1000 hantaran nikah.


Pardon me, kualiti gambar kurang elok. But, seperti yang dijanjikan : Model berkaki besar.


Dan model berbibir tebal (- -") Ok misi pouting anda GAGAL! Reject jadi menantu.


Subang putih RM10 untuk 3 pasang. I bought this one (putih), hitam bulat, dan pink panjang. One of it nak bagi kat Dana.

Speaking tentang Dana, here's the link for Two Girls Miming on Dan Sebenarnya (Originally by Yuna). Dah pernah upload di blog ni, tapi decided to put it on YouTube :)

Random :
  1. Dah habis kemas bilikkkk. Jangan ada siapa-siapa lagi nak kutuk lepas ni k. Haha.
  2. Dah berjaya install game.
  3. Oklah nampak sangat takda mood nak membebel banyak. Bye.

Jangan tension-tension.

Friday, October 16, 2009


Hai! Baru balik dari Jitra dengan Beatrice. Hari ini ada bergambar so hari ini adalah gambar untuk di-show off kannn.. Tapi maybe for next entry. Suka sangat-sangat kalau pergi shopping dengan Beatrice secara berdua saja sebab bebas gila-gila. Sporting habis dan jenis tak kisah. Beatrice is the best! =D

Naik bas hari ini. Rasa macam dah lama tak naik bas since ..I don't know. Selalu keluar naik kereta pinjam kereta Amal. Now Amy (roomate tersayang) bawa kereta kakak dia ke sini buat sementara so now kalau keluar, ikut dialah. Walaupun ada lesen kereta penuh, tapi I kan datin, kenalah orang lain yang drive. Haha (sebenarnya tak berapa confident lagi bawa kereta T__T).

Let's see aku beli apa tadi? Beli DVD movie Detective Conan (my favourite!). Dan DVD filem Sepi. Okey I know I know orang lain dah berkurun-kurun tengok aku baru nak tengok. I know I know T__T. Dan dua DVD game. Hope boleh main kat laptop saya.. At least laptop I ada RAM 2GB dengan memori yang cukup besar dan guna grafik NVIDIA. I love NVIDIA. Err.. DVD game ape? Well, hehe.. DVD game Mata Hari Betrayal Is Only A Kiss Away : A Lagendary, A Beautiful Seductress. Cogan kata yang seksi, isn't it? Hihihi. Second is, DVD game Big Fish Fashion + Barbie Fashion Show. Senang cakap, it's a dress-up and fashion games untuk mereka yang gemarkan fesyen macam I but I bukan fashion-freak pon cuma suka sesuatu yang lain, nice, decent, tak semestinya up-to-date, dan yang paling penting, make me look beautiful. Gahaha. But I love dress-up games. Macam budak-budak punya game (sebab Dana pun main T___T). Saya tak suka game yang bagi tension-tension macam main tembak-tembak ..it's wayyyy too scary! Bukankah game tu untuk kita release tension? Why nak tambah tension lagi? Haha. My opinion only. Setuju dengan apa yang Kak Sakinah mention dalam blog dia tentang game macam untuk budak-budak macam farmville (saya tak main farmville ke farmtown?? sebab I can see how addictive it is and to be the one yang know-myself-better, I rasa, better don't try it! T___T) sebenarnya lebih mengurangkan tension. Well, we have another thing in common! Haha :D Seriously, saya main game Zwinky! Pengaruh dari Dana wth (sebab ada fashion show in my rooooommmm! *kelip mata laju-laju sambil giggles*)

Anyway, I hope both work well in my laptop. Lepas post entri ni saya pasang.

Next entri kita tengok barang-barang murah yang si Fina ni sempat beli dengan menggunakan model berbibir tebal dan berkaki besar (model-jimat-kos). Sekian.

Bilik macam tongkang pecah.

Thursday, October 15, 2009

Tengah mengemas bilik (my katil, meja dan almari) yang dah macam tongkang pecah nih. It's gonna take like WEEKS to finish! Huh.

13hb lepas, awal pagi lagi bangun untuk bersiap ke Alor Setar. Jalan-jalan dan tengok wayang memandangkan kitorang pun dah lama tak keluar. Masing-masing busy. Then balik petang tu terus laju-laju bersiap untuk ke majlis dinner anjuran budak-budak tourism pula. Then balik tu pergi majlis terbuka Blok A dan Biro Keusahawanan DPP SME Bank. Ada beberapa orang cakap I was sooo beautiful that night *blushing blushing*, sekurang-kurangnya tak sia-sia lah aku tenyeh muka aku ni laju-laju kan. Haha. Kalaulah aku boleh cerita satu-satu apa yang dah berlaku kan bagus. Sayangnya banyak hati yang perlu dijaga. Perlu ke aku privatekan balik blog kesayangan ramai ini?? (Kahkahkah!)

Anyway, selepas pergi majlis terbuka, terus balik bilik dan tidur tak hengat apa. Kepala berdenyut-denyut dah time tu. Penat dan tak cukop tidur. Lewat gak tidur time tu sebab was in the phone with seseorang arguing about something wth.

Esoknya 14 Oktober pukul 10 pagi keluar makan (awal gila) dan sampai bilik before 12 tengahari. Sekejap je. Urghhhh I wish I can tell you what had really happen but again, I can't. HELL LAH. Aku rasa macam nak menyumpah pon ada juga. Really pissed off bila tak boleh nak cerita apa je dalam blog macam dulu-dulu. Sakit hati. Sakit hati pada orang suka memandang rendah pada orang lain. Pada orang yang suka bawak mulut. Yang suka ingat dia tu paling hebat WTF! It's not like your love life is PERRRRRRFECT enough untuk pandang rendah kat orang la bodoh.

Ok Fina, bertenang. Girls, it's not you. Yang saya maksudkan adalah seorang HE and not somebody yang selalu datang kat sini.

Where were we?

Oh, selepas keluar makan. Saya balik bilik dan tidur sebab masih tak cukup tidur sebenarnya. Pukul 5.30 petang tu Dayah ajak keluar jog awal, so okey. Actually, tak jog pun. Had a walk je. Balik je, rehat-rehat sekejap dan Amy pula ajak keluar pergi Kuala Perlis. Aku ni dahlah kaki jalan, dapat roomate yang kaki jalan juga. Sumpah best. Geng pula dengan Dayah yang kaki jalan, dan Yulie yang tak kisah je. Hehe. So, kami berempat. Balik around 12PM. Penat.

Dua hari ni memang tak lekat bilik. Duduk bilik pun lebih banyak masa habis sebab tidur. Cuma hari ini free tak pergi mana-mana tapi bilik yang macam tongkang pecah ni perlu diuruskan segera. Sekian.

Ditelan mati mak, diluah mati bapa.

Wednesday, October 14, 2009


Hai saya sangat penat hari ini, lain kali saja saya berblog okey? Ini gambar saya sedang posing dalam waktu Grand Dinner .. Saya sedang bergambar dengan seseorang sebenarnya tapi saya terpaksa potong atas permintaan beliau. Saya tak ada gambar posing seorang.. Oh! Ada satu! Kat handphone Dayah lagi tak sempat nak ambil.. DAYAH JANGAN DELETE DULU GAMBAR TUUU T____T Penat nih. Sedang dalam dilema bak kata pepatah "Ditelan mati mak, diluah mati bapa" or whatever it is (kot-kot salah susunan perkataan). Bye. Nak tidur dulu. Selamat malam semua, dan selamat pagi kalau anda baca ini pada waktu pagi dan selamat petang jika anda baca enti ini pada waktu petang.

Senang cakap, SELAMAT SEJAHTERA sajalah (- -")

Can You Keep My Secret II

Monday, October 12, 2009

Kita kembali semula ke rancangan 'Can You Keep My Secret' dengan cogan kata I know myself better like heaven dalam channel SufilaraDotCom! Klik SINI jika anda ingin menyaksikan (baca : membaca) siaran ulangan 'Can You Keep My Secret' edisi pertama.

Again, I am sorry if you TERread something you didn’t like. CHECK IT OUT! Well, if you care to know *giggles*
  • Saya tak pandai main/kayuh/guna/naik basikal. Pegang dan bonceng je pandai.. :(
  • Saya takuttttt naik motosikal.. T__T Fatt Chin Choy kata saya takut pada kelajuan motosikal. Hm betul lah kot. Hehehe. Ayat wajib bila bonceng motor dengan kawan : "Ko bawak slow-slow tau.. Tak biasa naik motor nii.." Dengan muka cuak. Lepas tu bila dah start gerak dah maunya pejam je mata sepanjang jalan. Comel tak? HAHAHA.
End of the show. Jom kita lihat apa pesanan penaja.

"Actually blog annoyinglah yang kita seronok nak baca, sebab nak tengok sampai takat mana ke-annoying-an dia. Wahahah."

Ok cukop yang itu :)

Now sedang fikir dinner untuk malam esok nak pakai apa. The theme is Glamour Tradisional. Googled it but tak banyak membantu sangat. Esok keluar tengok wayang with friends dan akan cari something yang kena dengan tema. Kena kumpul barang-barang mekap I yang dah lama tak sentuh, kena rancang betul-betul apa nak pakai malam esok and rancang nak buat rambut macamana, nak mekap macamana, nak pakai selendang ke tak.. Omaigod :D

Member panggil dari bawah ajak minum lah. Cow eh chow! :P

P.s : Some content of entry ni dah password protected and ada yang saya dah padam.. Untuk jaga hati orang yang saya sayang. Minta maaf dan terima kasih banyak-banyak atas sokongan anda semua terhadap blog saya. Dan malam ini saya dah lukakan hati orang-orang yang menyayangi saya. Dan saya dah personally minta maaf pada dia. Saya kesal sangat-sangat. Keadaan dah sedia macam ni dan saya pula tulis perkara yang buat orang makin terluka. Well, I have to admit, kadang-kadang kita tak sangka siapa yang akan jadi silent reader kita... Kita tak sedar, kita dah hurt somebody melalui tulisan kita. Salam.

4.09 AM

Fast Update!

  1. Pukul 8 pagi nanti after jog kena turun ke lab pula memantau or kawal student yang kena turun mengundi.
  2. Pilihanraya MPP UUM adalah pada hari ini bersamaan 12 Oktober 2009.
  3. Sorry guys (JPMDPP) semalam tak turun meeting, I kena penyakit yang membuatkan I tak boleh tengok orang (apakah?)
  4. Ada orang nak teman jog. Wiiiii! Eh kenapa macam seronok neh (- -")
  5. Dah pukul 4 pagi, sepatutnya sedang nyenyak tidur kat bed dah.
  6. Sebenarnya tadi dah tidur tapi kena ganggu so I online sekejap post entri yang macam in hurry je ni. Ok on my way!
  7. Oh lagi satu, insyALLAH Selasa ini akan ke dinner at somewhere I'll mention it later ;)
  8. My fikiran is full of him I wonder why? T____T CUKOP!
  9. Bye.
P.s Blog ini sepatutnya dinamakan blog perjalanan mencari suami T_____T whatthe.

More than you will ever know

Saturday, October 10, 2009

I'm sorry I don't update any for yesterday. Heh nak sorrykan apa sangatlah kalau tak update kan.. Heh. Macamlah ada yang looking forward nak baca.

Baru tadi, duduk lepak dan berbual-bual dengan seorang member yang dah lama tak jumpa. I brought him something to eat dari bilik dan dia belanja minum. Talk like for an hour dan tak lama sebelum nak balik, he asked me something yang I tak sangka dia akan ask LAGI. To be his girlfriend. To be his future. I thought semua dah selesai sebelum ni, rupanya belum. Dia memang takkan berputus asa mungkin *sigh*. I feel bad sangat waktu akhir-akhir tu. Sebab tengok dia pulang dengan hati hampa walaupun saya tahu dia kata dia boleh terima kenyataan. Lepas jumpa sepatutnya mestilah happy, bukan? I mean, he's still your friend so cheer up girl! Jumpa pun bukan selalu. Satu semester jumpa sekali saja (- -")

Waktu dah nak pisah dan dia nak menuju ke kereta. I stopped him, calling his name, and said..

"Thanks."

For always giving me your support, for all the times you waste thinking of me, for all the truth you made me see, for always being there whenever I need someone .. I remember you telling me not to give up every time I am ready to do just that. Your words have saved me more times than you will ever know.

And he said.. "It's okey." And he walked away.

Waktu tu aku rasa macam aku tengah dalam drama. What a miserable girl I am.

Kepada kamu (you know who you are), I know you are one of my blog followers and also my silent reader too. So I know you will be reading this. Ingat yang saya cakap kat awak. Last choice that turns to be the right choice is not bad at all :)

Updated

P.s Bagi yang tak faham, sila rujuk entri INI, dan INI. Orang yang saya ceritakan di dalam kedua-dua entri itu adalah orang yang sama dengan orang yang saya ceritakan di entri ini. Tambah lagi satu.. INI.

Writing, and wondering. What's life to come?

Thursday, October 08, 2009

Pagi tadi dalam pukul 8.30, dia datang. That Mr Shan Jun Hou. That. Bukan lagi my, I guess. Macam biasalah, anda akan confuse HAHA.

Dia datang nak pinjam sesuatu. Tengah malam semalam dia esemes and ask about it. Which, I terus cakap OK. Lagipun buat masa sekarang, saya tak guna sangat. Cooker yang dia guna untuk buat dadih katanya rosak. Agaknya dia dah hantar kedai dan kena tunggu sampai seminggu sebab dia cakap dia nak pinjam seminggu saja. I don't care dia nak pinjam sampai bila, actually. I love him.. I just hope pengetua kolej tak baca blog ini, sebab saya bagi dia pinjam alat elektrik multicooker saya WHICH MEANS I have it. Memandangkan dia dah banyak bantu saya selama ini : I really mean BANYAK. Tak terbalas budimu. Jadi ini adalah bantuan yang kecil cuma. Tiba-tiba teringat lagu Kerana Budi Aku Jatuh Hati. Okey, not you, Abang Budi.

Dia berniaga dadih kat kolej. He's a very hardworking person. Rajin dapatkan side income untuk cover macam-macam. It's not like dia takda siapa yang boleh tanggung, but, as a grown man, I think, he had grown well..

Nanti I sambung balik, I nak pergi makan. Da!


He was in the car. I opened the co-driver's door and move a bit to put that rice cooker down beside him. No words. I couldn't even bear to look into his eyes as I know he's watching my every move. But then, I looked up at him and I was so shocked, and my heart trembled. ..to see a very sad talking eyes, macam dia nak cakap "i really missed you and i don't wanna let you go please.." - WHICH he eventually said nothing at all.

I know we are both feeling really miserable right now, but I just need my time. It's not like I don't want to let you to be by my side during my hard time, but I don't feel like it. I want to have my own time. To be able to laugh again. Not for you to see my tears over and over again. You used to be so tired of it.. remember? For a hard moment like this, no one needs myself more than I do. No one understand me more, as much as I do. For the time being, you can call me selfish, because I know I deserve it.

Oh.. Forgive me. For the stupid things I've done, for the good thing I'd never have the chance to do or might be forgotten, and for any other stupid things I might do ..

Err, macam dah boleh buat lagu ni. This time I swear this is not a song lyric.

With the help of the letters.

It's been 3 days since I started reading PS I Love You.

Set in Ireland, Holly Kennedy is beautiful, smart and married to the love of her life - a passionate, funny and impetuous Irishman named Gerry. So when Gerry's life is taken by an illness, it takes the life out of Holly. The only one who can help her is the person who is no longer there. Nobody knows Holly better than Gerry, so it's a good thing he planned ahead. Before he died, Gerry wrote Holly a series of 10 letters that will guide her, not only through her grief but in rediscovering herself. The messages are Gerry's way of informing Holly life goes on. The messages include various tasks and treats Gerry has left for Holly. This is his way of letting her know he will always be there for her. Each letter sends her on a new adventure and each signs off in the same way: "P.S. I Love You." Holly's mother and best friends, Sharon and Denise, begin to worry that Gerry's letters are keeping Holly tied to the past, but, in fact, each letter is pushing her further into a new future. With Gerry's words as her guide, Holly embarks on a journey of rediscovery in a story about marriage, friendship and how a love so strong can turn the finality of death into new beginning for life.

Note that bolded 'Ten Letters'. They put the title as PS I Love You because every letter Gerry had wrote to Holly ends up with.. PS, I love you.

With the help of the letters, I should say, and the love she get from family and close friends around her, she found her way step by step towards a new life.

My opinion about this book so far : Touching, very witty, very sweet, very saaaaadd. I can't believe I cried over things happened to Holly, and I giggled over the characters' witty remarks as I'd never do it before. And oh well, tak hairanlah sebab selama ni baca novel Ramlee Awang Murshid (- -")

You know, his novel. Yang overdose kadang-kadang tapi nakkk juga baca. Hahaha.

Back to PS, I Love You. The tenth letter (the last one) for Holly from the late Gerry is on page 436 (out of 470 pages : yes, dah nak habis dah T___T), written :


Don't be afraid to fall in love again. Open your heart and follow where it leads you.. and remember, shoot for the moon..

Ps, I will always love you...
Saya berhenti setakat itu tadi sebab semata-mata nak buat entri ni wth. I wonder why. Haha. Okey bye.


Ps, Subuh tadi nak jog tapi 6.30 tu tiba-tiba hujan. Tak jadi pergi unless saya sanggup nak jog sambil gigih bawa payung wth. Petang ni pula. Jom!
Pss, I love you too, my silent readers.

Dulu, tak joging pun tak apa.

Wednesday, October 07, 2009

Dulu waktu masih aktif menari, tak pergi joging pun tak apa. Tak payah nak risau pasal badan masa tu. Tiap malam keluar je peluh. Sebab, tiap malam sampai pukul 12 tengah malam atau pukul 1 pagi and paling lewat sekitar pukul 2 pagi (untuk latihan intensif jika ada show tak lama lagi) kitorang akan buat latihan dekat studio. Seronoklah juga waktu tu berkumpul dengan mereka-mereka yang punya minat yang sama. Yang sanggup turun latihan tengah-tengah malam demi minat yang mendalam. Mereka semua are very enthusiastic tentang kesenian dan kebudayaan - just like me.

Bila ingat semula kenangan-kenangan tu semua, saya jadi rindu tiba-tiba pada diorang semua. Semester lepas adalah semester terakhir kami training bersama-sama. Erna, Aina, Dayah, Sue, Chu, Chombi, Dwinta, Deka, Rosa, Wanie, Hesty, Risa, dan Atie. Ada lagi beberapa orang yang lain tapi nama-nama ini adalah penari utama kumpulan Audirasari. Bukan utama sebab nak bezakan pandai menari lawa-lawa atau tidak, tapi utama sebab komitment mereka dalam menjayakan setiap show WHICH saya hargai sangat-sangat.

Saya rasa saya dah taknak kongkong diorang bawah aktiviti DPP. Bukan taknak support aktiviti DPP tapi takda yang ajak jadi kenapa tergedik juga nak pergi training bukan? I know kebanyakkan penari-penari tu sekarang ni lebihkan aktiviti untuk universiti. Menjadi penari kumpulan Bidasari : satu-satunya kumpulan penari di bawah Pusat Budaya dan Seni UUM. Saya sendiri dulu bermula dari Bidasari. Artis Budaya PBS yang berbayar. Kemudian beralih ke DPP bersama rakan-rakan seperjuangan lain menubuhkan kumpulan penari DPP sendiri iaitu Audirasari. Nama Audirasari itu Erna punya idea. Beralih sebab lokasi DPP kami yang di luar kampus menyusahkan kami datang training ke kampus dalam. Kena pergi tiap petang. Penat T___T

They will be good in Bidasari, but I hope Audirasari tidak berkubur macam tu je.

Wellp!

Sekarang ni, bila dah tak menari, lemak cepaaattttt je naik. Takkanlah aku nak pergi duk menari sorang-sorang dekat studio kan. Mari bersukan. Badan sihat, otak cergas!

Minggu ini saya buat kempen 'Mari berjoging' dekat blog. Hihihi.

Aktiviti saya petang tadi.

Tuesday, October 06, 2009

Oklah pagi tadi saya tak pergi joging tapi petangnya kebetulan Dayah ajak joging sebab dia nak fit balik sebab dalam masa terdekat ni dia ada lawan hoki so I decide nak ikut-ikut dia keluar joging. Tak best lah joging seorang, I think. Tapi bila dah get used to it, I'll find my own way I guess ;) She's the one who jogged, saya berjalan kaki saja. Lets do it step by step okey. I dah lama tak bersenam jadi jangan bagi kejutan kat badan sendiri. I already hurt myself sebab buat surprise party for my stomach T__________T. Kesian badan I hari tu dan hari lagi satu, terkejut.

She taught me how to jog properly.

And had some talk with her. She told me that petang semalam, our principal Encik Muslimin ask her about me about something I wish I can tell you now, but later, okey? :) Nothing serious, it's just a sense of being caring and anggap JPMDPP macam anak beliau sendiri. Tak hairanlah since Dayah, Amy, Trexx, Yulie, and I, along with Encik Khairi, selalu keluar minum-minum kat luar dengan Encik Mus. Me, is still me. I will tell everything when semua dah selesai. I will. I promise. And I dapat tau Encik Khairi dah tahu tentang ni. Whaa.. Please, jangan sebarkan apa-apa lagi. I just hate it. Nanti orang buat spekulasi macam-macam. Pastu fitnah pula.

Selepas pusing dua round, pergi makan pula HAHA what the heck. Konon nak jaga makan. But I do jaga. Makan sebelum pukul 7. Betul tak? Eheh. Yong Pui Kuan join sekali. Ceh siap nama penuh. Yong aje lah.

Lepas habis makan, Dayah dapat call ada orang sakit. Sampai kolej je terus naik bilik budak sakit tu kat tingkat tiga. Muntah-muntah sebab gastrik yang melampau. Encik Khairi ada sekali sebab budak blok beliau. Now diorang dah ada dekat PKU lah rasanya. Saya balik bilik.

Amy keluar ke mana entah.

Anyway, esok pagi, 6.30 pagi mari berjoging bersama saya! :D

It's a random thoughts, anyway.

Random thoughts.

  • Lately kerap sangat bersin. Yeah I selesema, batuk sikit. Or some people keep talking about me. Well, orang banyak kawan tapi tak kurang juga dengan rakan bercas negatif. Well. Or is it just me?
  • I am currently on my half way reading P.S I Love You written by Cecilia Ahern WHICH, I actually have bought it like ..years ago (- -") I am still looking forward to watch the movie they adapted from this book. How does Holly (the main character) will look like? I can't help myself imagining Holly is more likely the writer, Cecilia Ahern. Haha :P
  • Sedang dengar lagu 'I Will Be' by Avril. I guess.. It's time to move on.

Know that when you look at me, there's so much that you just don't see. But if you would only take the time, I know in my heart you'd find a girl who scared sometimes - who isn't always strong.

That is a song lyric, anyway. Sang by Whitney Houston, if I not mistaken. I write it here, cuz it fits me well. Readers, there's so much I am still hiding from you. About my life, about all the pain. It is still here.. (sambil tangan lekap kat dada di mana jantung sedang berdegup. pergh.) Jantung ini sedang in tears. But I just can't show it to you now. I can't. I don't want my readers or even my friends to feel the sorrow in my heart, tak fun lah! :D

No. Not about my love life.. well at least it's not ALL about lovey dovey thingy. Thank you for asking.

I will explain everything. Everything.

Ohya, balik rumah hari tu, I saw a new guitar kat bilik Adi. Oh I don't know he DOES play a real music instrument! I'd never think music softwares is one of real music instrument though, bukan kan? I thought, he would just enjoy buat remix lagu-lagu sedia ada or buat lagu sendiri using softwares. Well, that's what he've been doing for years. Bilik dia dah jadi macam studio ke apa. Dahlah guna speaker besar gedabak. And seems like when dia dah berjaya siapkan satu lagu, dia akan pasang kuat-kuat bagi semua orang tahu T___T yela yela. I really think he should take course in Music Engineering but ada ke kos tu dekat Malaysia? Oh Adi. That kucing besar. That's what Dana and I call him. Joke adik beradik yang kami je yang faham.

Talking about him, he's a bit different berbanding adik beradik yang lain. As for me and Kili, beza umur kami cuma dua tahun. Dana dan Pipie juga beza dua tahun. Me and Kili grow together, same goes to Dana and Pipie. Adi saja yang membesar seorang-seorang. I don't know if that would make he a bit weird when he'd grown up ..like today. Dan saya pernah baca dalam buku yang anak yang lahir selepas ibu mengalami keguguran/kematian anak dalam kandungan, akan mempunyai perangai yang lain dari adik beradik yang lain. Before Adi, mama mengandung dan keguguran. But no, don't take it too hard. What ever it is, every family pun pasti ada salah seorang adik beradik yang lain dari yang lain. Betul tak?

He's normal towards his friends. Dengan family saja dia macam 'comel' sikit. Haha. Dalam bahasa dusun, we (Dana dan saya) call him orongit. But, well, that's the way he show his love to his family, I guess :D

Back to that new guitar I mentioned earlier. It's not Adi's guitar, actually. It's Dana's. Ah, that make sense. Dana took music classes. Her school tak offer kelas tarian, if not, I am 100 percent sure she will be in it. Dulu dia belajar main gamelan. Then recorder. When practicing it at home (secara spesifiknya, main recorder depan bilik wth T___T), well.. She doesn't sounded that bad actually. Adi je yang suka mengejek dia. Now, main gitar pula. Trainer dia nak diorang semua beli gitar untuk praktis sendiri kat rumah.

And, when I hear Adi main gitar, wow, he plays guitar.

When I think back, I can't believe he would be interested in music or even in art. I guess it's just in our blood. Or maybe not. Or maybe ia datang selepas beberapa proses pendedahan.

My mom is once a pelakon teater but she quit because her brother didn't let her to be too serious in it (my mom is getting married that time) WHICH, Dana macam terkilan sebab dia cakap, kalau tak kami akan jadi anak pelakon. And she seems serious! Haha wth.

Mama sing too. Dana juga. Oh Ayah juga. Kili juga (- -"). For me, I sing, I dance, I draws. Not that good but that's still my talent but I can't write poem or even tak pandai nak mendeklamasikan sajak laa.. Not my thing. Sebab I barely can imagine myself laughing at myself bila mendeklamasikan sajak :P So maybe I would just stick with writing essay dalam blog hehehe.

Years ago waktu masih sekolah menengah (waktu form 4 or 5), Amoy pernah ajar main gitar.. 3 hindustan's song and I still remember it so I played it dan waktu tu lah Dana cakap yang I've already know the basic. Ok I really didn't know which 'basic' dia maksudkan. I still can't play guitar, but hopefully someday I will be able to play it. At least satu lagu, lepas tu nyanyi sendiri. I always admire orang yang pandai main gitar.. Pengaruh dari kawan-kawan waktu sekolah menengah dulu kebanyakannya pandai main gitar (termasuk Amoy) dan err, my first love juga.

I remembered the song (and still remember he sang it soothingly.. dan setiap petikan gitar walaupun sudah berlalu bertahun-tahun yang sudah).. he sang this : He was a boy she was a girl, can I make it anymore obvious? He was a punk, she did ballet. What more can I say? He wanted her, she'd never tell secretly she wanted him as well.. And then he stopped. Her friend (Dila's brother, my cousin) came to him. Yes, I was at Dila's room. Hearing secretly for the guy I loved out there, yang sedang testing his guitar sambil nyanyi-nyanyi.. He's a singer. A vocalist in his band. I am now hesitating to write down their band name sebab nanti kalau dia atau ahli band dia google for their band's name (sometimes i googled my name, too. everybody would do that :P), tak mustahil they will find this site and ohhhhhhh cannot cannot, I have wrote so much about him dari mula berblog kat friendster lagik (and of course entri-entri kat friendster dah pindah ke dalam Sufilara.Com) .. Do you know, that Fina Sophie name datang dari his name? I bet some of you know about it.

Oh how much I have loved him.. And sometimes I think, I still do.

Err.

Phew. Wow. Sorry, entri-entri saya jarang di draf. Apa yang saya tulis adalah apa yang sedang saya fikirkan sekarang ni. I don't do drafting too much. Jadi tulisan sekejap ke sana, sekejap ke sini. Sekejap in present, sekejap dalam kenangan.. *smiled*

As in the title, it's a random thoughts.

ok i freaked out.

Monday, October 05, 2009

Sometimes when I am free, I will take time to have a look at my pictures’ gallery kat entri-entri lama kat blog ni WHICH tiba-tiba lepas tu rasa macam ia satu kerja yang mendatangkan tensi. Satu : Sebab gambar-gambar terpilih adalah selamat tapi gambar yang tidak dipilih untuk diupload ke blog atau friendster dan myspace (yelahhh dulu tak guna facebook lagi shut up) sebab external hard disk rosak hari tu, bersemadilah kau dengan aman di sana yang entah di mana. Wujud lagikah kau di dunia ini wth? T____T Dua : Sebab I know I had put SO MUCH weight wthuh! I look fatter now. That’s the fact.

It’s normal jika seorang wanita yang mementingkan penampilan dan kecantikkan itu menunjukkan kebimbangan tentang keadaan badan dia tapi satu masalah wanita ni, ironinya, THEY LIKE TO EAT. Ok ok bukan THEY. US. Saya pon kena masuk list jugak T___T. So for guys out there, bila kekasih anda : saya maksudkan kekasih wanita (- -“), ulang, bila kekasih anda asyik komplen diri dia dah gemuk janganlah pula jawab macam niii..

“Ha’alah dah gemuk” tapi jawap macam ni : “You still look beautiful sayang” atau at least jawapan macam ni “gemuk-gemuk pun tetap ada yang sayang”. peewittt :P Haha. Can you see the difference?

Ladies do love compliments. Cuz the whole truth sometimes will hurt them even if they said that they want you to tell the truth. Walau kuat macamana pun they look like, they still have their weakest point : its their HEART. Even satu cubitan di hati dia akan buat dia macam koyak kulit kepala. Remember that (Ok fina, that’s a scary example).

Back to ME being a ‘you-still-look-beautiful-sayang”.

Pernahkah kau alami kejadian di mana satu ketika dulu kalau kau tengah duduk pastu pusing badan 90 darjah, kau tiba-tiba terasa macam ada lipatan lemak yang dulu tak pernah ada WTH (contoh kejadian). Then that is FAT. It’s not fat like thissssss.. fat (nampak tak my hand tengah buka luas-luas? Ok tak nampak jadi sila bayangkan sekarang) but it’s the fat yang dalam Bahasa Malaysia dia adalah LEMAK. Then bila you pergi timbang your weight kat supermarket yang sepatutnya kau tau mesin tu kadang-kadang adalah mesin rosak tapi kau pergiii jugak, you saw you have gained 4 kilos from your previous weight. How annoying is it? Oh no. It’s not annoying. It’s heart breaking! T____T

Ok fine. Esok pagi pergi joging.

Puisi yang Dilagukan

Sunday, October 04, 2009

I've been HERE dan tertarik dengan apa yang pemilik blog tu tawarkan. I wish I ada bakat lebih sikit untuk tulis puisi T___T tapi takpalah. For those yang gemar dan berbakat menulis puisi, sajak, pantun whatsoever, pemilik blog tersebut have a great opportunity for you.

His name is Wanpok. I know him dari blog Arianna sebab Wanpok pernah buat lagu dari puisi yang Arianna tulis. Again, another song yang sangat touching. It is because, the song is written from the heart, I guess. You can hear the song HERE.

What I can tell you is, Wanpok will choose the best poem and turn it into a song. Go HERE for more info :)

P.s Kalau ada idea, saya nak try juga ^^

Hey There You.



Hey there Delilah
What's it like in New York City?
I'm a thousand miles away
But girl tonight you look so pretty
Yes you do
Times Square can't shine as bright as you
I swear it's true

Hey there Delilah
Don't you worry about the distance
I'm right there if you get lonely
Give this song another listen
Close your eyes
Listen to my voice it's my disguise
I'm by your side

Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
What you do to me

Hey there Delilah
I know times are getting hard
But just believe me girl
Someday I'll pay the bills with this guitar
We'll have it good
We'll have the life we knew we would
My word is good

Hey there Delilah
I've got so much left to say
If every simple song I wrote to you
Would take your breath away
I'd write it all
Even more in love with me you'd fall
We'd have it all

Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me

A thousand miles seems pretty far
But they've got planes and trains and cars
I'd walk to you if I had no other way
Our friends would all make fun of us
and we'll just laugh along because we know
That none of them have felt this way
Delilah I can promise you
That by the time we get through
The world will never ever be the same
And you're to blame

Hey there Delilah
You be good and don't you miss me
Two more years and you'll be done with school
And I'll be making history like I do
You know it's all because of you
We can do whatever we want to
Hey there Delilah here's to you
This ones for you

Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
What you do to me.

Asyik cerita tentang diri sendiri saja kan, anda mesti bosan. Sekali sekala selit juga hiburan. Eh tapi hiburan macam untuk diri sendiri saja kot sebab anda belum tentu sukakan lagu ini bukan? Hehehe tumpang lalu.

I like this song. The melody had catched my attention since long ago sebab intro dia sangat catchy. The song is so catchy. Semester ini baru saya tahu tajuk lagu ni adalah Hey There Delilah. Well,.. Rupanya lagu yang dulu orang asyik puja-puja adalah rupanya lagu ini?? Saya sungguh ketinggalan zaman (- -").

Look at the lyric.

I love songs yang ada cerita di sebaliknya. Lagi satu contoh, After All This Time by Simon Webbe. Bagi saya, lebih bermakna dan mungkin akan mengajar kita sesuatu. I like this part ; A thousand miles seems pretty far but they've got planes and trains and cars, I'd walk to you if I had no other way. Our friends would all make fun of us and we'll just laugh along because we know, That none of them have felt this way. And this part too ; I've got so much left to say, if every simple song I wrote to you would take your breath away, I'd write it all. Even more in love with me you'd fall, We'd have it all.

This song adalah sangat sederhana dan very humble.

Bahagianya kalau ada orang tujukan lagu ni pada saya. Tapi ada lagi ke lelaki yang akan mencintai kekasih dia macam ni? A far distance relationship sesungguhnya banyak dugaan.. I had it once, and it just does't work out.

*Sigh, sambil lempar pandangan ke luar tingkap.*

Bila mati karan.

Saturday, October 03, 2009

Sebenarnya semalam waktu saya, Dayah dan Amy hampir complete satu pusingan bawa tanglung keliling DPP kitorang, Dayah timbulkan cerita-cerita bila black-out kat rumah dia. Gara-gara kedua-dua api lilin kat tanglung dia dah padam kot. Hehe.

Bila mati karan
(black-out) je, :
  • Kalau Dana, dia akan jerit "Nana!!! Mana kauuuuu!" sebab gelap sangat tak nampak apa-apa.
  • Akan sibuk cari torchlight atau emergency lamp atau lilin. Tangan sibuk mencari, mulut sibuk bercakap jugak. Haha. Kalau Emergency Lamp tu lupa nak di caj sebelumnya, mulalah mama membebelllll. Waktu ni mulalah orang yang guna handset nokia yang ada torchlight tu show-off henset dia (- -").
  • Waktu kat rumah kedua, kerja kitorang ialah buat imej binatang melalui tangan. Caranya, letak tangan kat depan cahaya lilin atau torchlight then lihat imej kat dinding. Siapa tak tahu memanglah dia.
  • Masing-masing ada buku kat tangan. Buat kipas (- -")
  • Biasanya akan berkumpul adik beradik cukup 5 orang. Ajaib jugak tuh. Sebab jarang cukup 5 even semua ada kat rumah. Mulalah aku dan Kili ni jadi penglipurlara cerita kenakalan kami waktu kecil-kecil dulu. Mengembara masuk dalam hutan padahal? Kawasan rumah saja (- -") Kawasan rumah bersemak samun sikit. Siap bawa bekal segala. Siap pergi menebas. Siap terrrbakar pokok pisang belakang rumah lepas tu kena kejar oleh ayah. Aku ingat lagi aku marah gile dekat Kili waktu tu sebab aku sembunyi belakang sofa, nak juga dia menyelit sekali. Padahal sebenarnya belakang sofa tu tempat bersembunyi paling tak berkesan sebab ayah dah tahu itu port kitorang. Haha. Dua-dua kena rotan kat kaki. Dan banyak lagilah cerita lain.
  • Ada seorang dari adik saya yang muka susah sangat nak nampak kalau kat rumah sebab asyik duduk diam bilik je doing his music stuffff. Nampak time makan je. Tiba-tiba bila mati karan? Muncul pula putera raja neh. Laju je. Muka giler garang tapi apa yang ado?? Takut gelap! Haha.
  • Waktu ni lah jugak Kili suka buat latihan vokal. Saya dengan Dana akan buat muka protes. Masing-masing buat-buat histeria tapi Kili, ko macam biasalah kan, menyanyi ja macam tiada apa-apa. Dia ni kalau tiba-tiba rasa macam nak buat latihan vokal, kami tahu je. Kalau bukan waktu black out, dia, kalau bukan berdiri depan pintu dia, dia akan pergi berdiri depan pintu kami yang biasanya terbuka luas sebab KAN LAMPU BILIK SAYA TAK ADA T____T (bilik kami berhadapan). Aku dan Dana kalau tengah jahat, kami terus tutup pintu (jahat gila T__T) tapi waktu baik hati, kami buat-buat bodoh je padahal kami kat dalam bilik tensi saja. Kalau bukan depan pintu, dekat dengan tangga rumah, sebab gema di situ best. Rasa macam tengah menyanyi dalam studio pun ada juga.
  • Waktu mati karan memang cukup-cukup panassss. Lepas tu nyamuk banyak. Waktu kecil-kecil time masih tinggal di rumah kedua, selalu sangat black-out. Dalam seminggu confirm ada sekali. Kami selalu tertipu oleh ayah, kononnya kami kena kira sampai sepuluh dulu baru karan ada balik. Ramai-ramailah kira sampai 10 lepas tu muka tercengang-cengang sebab karan tak hidup-hidup lagi. Comel betul. Lepas tu ayah cakap, kami kena kira lagi saaaampai 20. Begitulah seterusnya. Hasilnya sekarang saya pandai mengira sampai 100 (- -") Tiada orang sebaik saya. Ceh.
Korang pula macamana?

Why it feels so right?

Everytime I think of him, I smiled. Hati berbunga-bunga. Everytime I saw his name, I missed him. Everytime I close my eyes, I saw him. I wanna see him badly. I would give everything, to see those smile again. To have him by my side. There's something I wish I can tell you but I don't even know how to put it into words, to make its meaning are exactly what I feel right now.

I M.I.S.S HIM
it's weird how thing that feels so wrong, turns to be so right

Tanglung 2009

Selepas keluar bersama Dayah, Yong, Amy, Trexx, dan Yulie melepak dengan pengetua kami Encik Mus di warung dekat roundabout pintu masuk UUM dan dapat duit raya RM5 seorang (hehehe) waktu sampai kolej je kami ternampak sekumpulan pelajar cina malaysia melintas sambil membawa tanglung yang colourful.

Sebab rasa semangat 1 Malaysia (sebenarnya iri hati) yang menebal, Dayah, Amy dan saya berhempas pulas korek almari bilik JPM cari lebihan tanglung dari projek-projek lepas dan terjumpalah beberapa keping. Gigih tuuuh potong lilin, cari mancis dan nyalakan api hati-hati then tarik elok-elok tanglung tu bagi nampak jadi macam tanglung (eh?). Tak faham tak apalah. Haha. Saya ambil tanglung warna kuning.

Then kami ikut macam rakan-rakan cina tadi buat. Jalan keliling kolej. Actually, I rasa they are the same group yang I nampak tiap tahun rajin sangat bawa tanglung keliling DPP. Dulu bilik saya menghadap jalan raya so nampaklah semuanya. Orang joging (barang siapa yang ada gf atau crush dekat DPP SME Bank yang semuanya perempuan ni akan rajinnnnnlah dia tiap petang duk jogingggg kat tempat yang sama), pakwe ajak dating datang amik berhenti tepi jalan (pengalaman sendiri ahaha), family datang melawat, atau juga menikmati suasana hujan lebat dan kedengaran bunyi macam kat tepi air terjun padahal air longkang je yang mengalir laju-laju (- -").

Itu dululah. Sekarang ni bilik menghadap cafe pula. Laaagi sibuk.

Hampir pukul 1 pagi tsk tsk semangat. Alamak gambar Amy takda pula.

Waktu lalu kat kawasan blog G, terdengar jeritan seorang rakan cina lepastu macam heboh-heboh je cakap something kat kawan dia. Dengar tuuh even dia kat bilik tingkat 3 (- -"). Nampak dari bilik tu ada orang duk tengok kitorang pastu lambai-lambai. Ehhh.. Terlambai balik. Bangga siotttt. Kahkahkah.


jadi artis kau hari ni ye tanglung?

Itu saja. Untuk info tentang Pesta Tanglung, you can go here :)

P.s Sedih bila terfikir yang mungkin inilah tahun terakhir kami semua bersama.. tsk.

Blog Sufilara Bertukar Alamat

Friday, October 02, 2009

Dalam masa beberapa hari lagi, blog ini akan completely bertukar alamat ke Sufilara.Com. Mungkin akan ada beberapa masalah tetapi semuanya dalam tempoh sementara saja. Buat masa ini, masih lagi guna domain dari blogger. Masih lagi menggunakan Sufilara.Com di Blogger dan mungkin selepas ni akan berpindah ke WordPress pula. Tengoklah nanti.

Jangan risau, bila Sufilara.Com dah boleh digunakan, sesiapa yang masih menggunakan link Sufilara.Blogspot.Com masih boleh redirect ke blog saya yang ini. Sufilara.Com atau Sufilara.Blogspot.Com? Sama saja ;P Masih lagi owner dan penulis yang sama. Hehehe.

Right now sedang menunggu seseorang. Mana dia ni. Kata semalam pukul 5 petang.

Cerjang Saya & Julie

Hai! Saya baru teringat sesuatu.

Saya pernah menulis satu duet novel-like with my friend (schoolmate, same age), Julie. Kami mula menulis cerita tu waktu akhir tahun 2002 (tingkatan 4) dan habis mengarang waktu dua-tiga minggu sebelum SPM bermula. Waktu tu gila novel cinta. Haha jom gelak tapi eh macam tak lucu :P

Bila ingat balik, agak lawaklah juga. Chapter pertama ditulis oleh saya, kemudian disambung pula oleh si Julie ni. Kadang-kadang simpan sampai dua minggu. Paling singkat, dalam masa 3-4 hari saja dah siap.

Seronok bersahabat dengan orang yang ada kegemaran sama macam kita bukan?

Waktu tu, saya ingat lagi. Saya kat kelas paaaling hujung bangunan kat tingkat dua berdepan dengan kelas Tingkatan 5 Ekonomi kelas orang tersayang duuulu waktu pertama kali kenal cinta tapi akhirnya putus di tengah jalan (eh fokus fokussss). Duduk kelas bersebelahan dengan Tingkatan 5 Sains Pertanian. Saya kelas apa? Saya kelas Tingkatan 5 Sains Akaun : Gile belajar pior sains, jugak belajar akaun. Dahla otak tak berapa nak bijak soal pelajaran, boleh dipilih masuk kelas tu. Tapi I love the classmates. Kami berlima je perempuan. Biasanya saya seorang saja yang tertinggal kalau buat pairing. Rapat dengan diorang sangat-sangat macam adik beradik dah tapi Bibie duduk meja dekat dengan Remmy, dan Tia dan Jas juga duduk meja dekat. Mestilah diorang lebih senang pair dengan orang meja sebelah je kannn. Saya seorang saja yang macam tertinggal sebab dah susunan meja susun dua-dua saja. Terpaksa pergi satu kumpulan dengan lelaki. Lelaki ada 13 orang kalau tak silap dan heh.. sape yang tertinggal tu meh sini pair dengan aku.

Tetiba terrrindu pula kat diorang neh. Ceh.

Where were we? Ok, kedudukan kelas kan? Waktu tu kelas Julie kat hujung sebelah lain pula. Tingkat tiga. Budak sastera. Hehehe. I like geng-geng diorang sebab bising. Tapi bila dah too loud I pula rasa pening. Eh macam pantun.

Saya dan Julie jarang jumpa, so Tia lah orang perantara kami. Waktu tu tak tinggal asrama lagi (saya mula tinggal asrama since tahun 5 - form 2, tinggal rumah form 3-5: kecuali time SPM duduk asrama senang sikit, dan lower 6-upper 6 tinggal asrama balik), Tia dan Julie antara penghuni asrama, so Tia lah satu-satunya perantara kami yang banyak berjasa pada kami sejak kami mula menulis cerjang tersebut.

As I said before, 2-3 minggu sebelum SPM start baru kami habis tulis. Tu pun, orang dah minta kitorang habiskan cepat-cepat. Ohhhh.. rupanya cerjang kami ramai peminat kat asrama waktu tu! Haha :P padahal saya dah cakap kat Julie yang biarlah rahsia dulu. Hehe.

Sampai sekarang, cerjang tu belum ada tajuk yang tetap. Tajuk sementara : Masih Adakah Sinar. I know it's a bit klise punya tajuk tapi that is all I can think that time. Saya dan Julie dah decide untuk seriously (ceh) fikir tentang it's title lepas dah selesai cerjang tersebut tapi after SPM, dia dah tak sambung belajar.. I wonder where is she now, and what is she doing.. She said that I am the only one yang faham hati dia but, things changed.. I guess. She left.

Dah lama fikir nak taip balik cerjang itu into a softcopy, tapi masa je tak dapat nak dicari. Takut nanti hardcopy hilang ke, kena air ke.. And I think I want to publish it here, too. Ramai yang suruh hantar kat publisher, I've discussed about this with Julie and she said she didn't mind at all. But actually cerjang tu belum siap sebenarnya. Secara praktikal, memang dah siap but, we must edit it before bagi baca kat orang kan. Sebab actually, bila baca balik, banyak fakta dan perkara yang terlepas pandang.

Apapun, for me, transkrip cerjang itu adalah antara benda paling berharga yang saya miliki. Termasuk karya lain. I have others too, iaitu my lukisan-lukisan. Okey I know maybe I'd never tell you this, but yes, I do some drawing when I was in sekolah menengah. Potrait lukis dengan pensil. Kurang pandai bermain dengan colour. Heheh. Tapi sejak masuk universiti, sangat jarang pegang pensel untuk melukis. Macam tak pernah je.

Anyway.
I hope the transkript is still there (at my room), cuz last time I searched for it, I can't find it. Samada I misplaced it, or somebody had thrown it *hah! worried*

cerpen = cerita pendek
cerjang = cerita panjang
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS