2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Terlepas Penerbangan (Part One)
Friday, September 18, 2009 posted at 16:05 ♥

I have to tell you this. Ahaha.

Looking back at all the things yang berlaku yesterday, make me realize that .. hmm, how to put this into words ek? Ok macam ni. To be simple, I was too busy with tears lately (I can't help it). Tapi apa yang berlaku semalam menyedarkan saya tentang sesuatu. Tentang kekuasaan ALLAH. Tentang bahawa ALLAH menyayangiku, hamba-Nya, walaupun diri ini seringkali melupakan-Nya.

Kronologi.

16 September. Masih sangat down. Spent all night until 3am (17 sept) buat assignment untuk submit subuh nanti. Lepas tu pergi print out assignment kat bilik JPM (THANK GOD kat situ ada printer siap dengan ink sekali) dan balik around pukul 4am. Terus masak lauk sardin untuk sahur nanti. Lepas tu, kemas barang sebab time tu barang baru siap kemas separuh. Selalu macam ni, packing lambat. Lepas kemas, baring sekejap rehat-rehat. Time tu, 15 minit lagi pukul 5am. Yulie dan Amy waktu tu dah tidur dah.

Pukul 5 pagi 17 september, ingat nak bangunkan diorang tapi kesian, macam tak sampai hati pula sebab diorang lewat tidur tadi sebab tengok cerita thrill The Orphan. Sampai Amy jerit-jerit dan Yulie pula asyik berkepit dengan bantal. I kalau boleh nak join tapi assignment Finaaaa. Dahlah buat last minute. Hahaha. Eh gelak kenapa. Tak lawak.

5.10 pagi, kejutkan diorang. Bangun-bangun sahur. "Amy, bangun sahur Amy, esok jalan jauh, nanti lapar." Haha inilah antara dialognya. Sebab Amy kadang-kadang taknak bangun sahur. Aku tak nak lambat-lambat. I got flight on 8.35 pagi dan pukul 6 pagi karang dah kena gerak dah. Aku siapkan makanan untuk dihidang. Dengan piring, sudu, senduk nasi dll. Amy buat air. Inilah rutin tiap kali bangun sahur. And this is our last time together bersahur.. Kecuali Dayah je takde, sebab dah balik rumah dah.

Lepas makan, aku terus bangun angkat pinggan sendiri nak basuh (ceh ni pun nak kena bagitau ok T___T haha), capai tuala dan alat mandi pergi bilik mandi. Lepas tu mandi. Takkanlah nak explain juga? :P

Sampai bilik je, handset bunyi. Him calling. Jam hampir 5.30 pagi. Kitorang janji nak gerak pukul 6 pagi. Lepas angkat telefon, buat suara orang baru lepas bangun padahal tengah segar bugar. I think he nak marah ke apa tapi suara lembut je suruh pergi mandi T__T I suka buat dia marah sebenarnya. Tapi jangan bagitau dia. Haha. Move on.

Lepas dah make-up dan beg pun dah letak kat luar pintu, bersalamanlah sekejap dengan Amy dan Yulie. Thanks guys, selama ni you all dengan Kak Dayah korang selalu cheer me up. Tengok korang gelak pun make me feel better dah. At least I have one reason to smile. And, thank you gak sebab habiskan lauk saya masak walaupun sardin je. Licin. Tak mubazir.

Keluar dari bilik dan sambil tarik bagasi turun tangga dan bergerak membelakangi diorang, my face secara tiba-tiba berubah muram. I think so, sebab mood memang tengah muram dari tadi tapi taknak tunjuk wajah muram kat diorang. Rasa macam takda hati je nak balik, membawa pelbagai beban dengan wajah macam ni dan perasaan yang kusut masai. Macamana nak berdepan dengan keluarga dengan keadaan macam ni?

Abang sampai setelah beberapa minit menunggu. Terus bertolak, dan singgah sebentar kat kampus untuk hantar assignment. I pusing tingkat 3 bangunan FPSM tu sampai 360 darjah, baru jumpa bilik lecturer. Rupanya bilik Encik Zam dekat je dengan tangga waktu I mula-mula naik tadi (- -") Never mind.

Lepas dah hantar, terus ke airport Alor Setar.

Sampai je, terus check-in, dan lepak sekejap dengan abang sebelum sampai waktu nak boarding. Lambai dan masuk. Thanks so much hantar ke airport..

Everything went so well. I ambil tempat duduk dekat dengan cermin. I am the second passenger yang sampai ke perut kapal, yang first tu seorang budak perempuan Malaysian Chinese. Dapat je seat, terus pakai seatbelt dan tidur. I tak sedar apa-apa lagi kecuali bila dah kat atas time sekejap lagi nak turun. I can see clouds everywhere .. that means, cuaca kat atas ni tak elok. Kapal pun lenggang kangkung semacam je, tapi I tidur balik. Tapi taklah nyenyak sangat. Terutama waktu kapal nak mendarat, terasa juga kelajuan dan sedikit hentakan waktu kapal dah mendarat.

Tunggu bila line dah clear, saya buka seatbelt dan capai beg laptop tunggu q ikut pintu keluar belakang kapal. I saw 6 messages and beberapa missed calls from ayah, mama, fattah.. tersirap jap darah bila baca mesej. They thought I masih kat UUM sebab taknak balik Sabah wth. I've told mama I was at airport waktu I masih kat lapangan terbang Alor Setar tu lagi. .. And then I saw Dana is calling. I angkat.

"Ko di mana???!"
"Saya dalam kapal tadi la bodoh. Kenapa semua orang fikir saya tidak balik. Tadi saya ada bagitau mama saya di airport, kenapa marah-marah pulak??" I was so sorry after that sebab tertinggi sedikit suara kat Dana. Tak tinggi sangat actually (she know kemampuan vokal saya kalau betul-betul marah), but high enough lah untuk tarik perhatian orang sekeliling. Semua orang tengok waktu tu. Ah aku peduli ape. Waktu tu lah.
"Ok-ok".

Tengok jam dah 9.54am. I was like 'HAHHHH??' sebab my next flight adalah 10.20 lah WTH!

Laju je kaki berjalan lepas tu. I dah rasa macam bau-bau akan terlepas flight, tapi nak jugak jalan cepat-cepat. And omg nak kena tunggu bagasi lagiiii. I saw kat skrin yang my flight ke Kota Kinabalu dah closed dah. Akak kat kaunter pertanyaan suruh pergi ke kaunter R67 (ingat sampai bila-bila) dan asked the staff there. Di kaunseter R67, they said that they can't help dah sebab system already closed wtf. Closed ke kau malas? They said memang tak boleh bantu dah. FINE FINE. Sorong troli ke tepi (ni bukan troli macam yang kat supermarket k tapi ni troli beg) dan duduk atas troli tu jap nak bagi tenang fikiran. Air mata memang dah turun dah. Marah, kecewa, tapi still rasa macam perasaan bebas dari sesuatu but what is it??

Heh. Okeylah next entry.

P.s He told me muka I macam Scha. Peeewwwitttt! If betul pun, maybe you silap. Bukan muka I yang macam Scha, Scha yang muka macam I. Ngeee..

Labels:


4 Comments:

Anonymous bvlgarigirl @ Arianna said...

Fina,

Just read your comment. Saya naik MAS malam ni. Kalau sempat i'll give you a call. kalau kt arrival hall dah ada org menunggu then im sorry. anyway, selamat hari raya =)

18 September, 2009 17:14  
Anonymous Fina said...

bvlgarigirl @ Arianna,

i couldnt make it la, saya tgh kat rumah cousin kat kl. so sorry, sebab before this i thought my cousin balik raya kat kg that's y i ingat nak jumpe u. but thank god they're here. so tak jadilah. sorry. mybe next time. sorry if you're confused (- -")

anyway, arianna.
selamat hari raya.

18 September, 2009 17:32  
Anonymous nur.sa said...

selamat hari raya 1430H, fina.

19 September, 2009 18:13  
Anonymous Fina said...

nur.sa,
selamat hari raya maaf zahir dan batin, sa :)

21 September, 2009 02:28  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish