2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Protected Entry For Blogger [UPDATED BUAT KALI KEDUA]
Monday, August 31, 2009 posted at 14:34 ♥

HAHAHA sekarang ni dah boleh gelak kat wordpress BUKAN WORDPRESS JE ADE PROTECTED ENTRY SEGALA. Hahaha. Sedap gila menggelakkan website yang bernama WORDPRESS (Wordpress users, I am not against YOU) Bukan benci, tapi sebenarnya selama ini sangat cemburu pada pengguna Wordpress sebab function yang saya lihat lebih menarik contoh macam protected entry ini dan comment-section T__T Ya Allah comment-section lagiiik? Macam if I got a flower for everytime I think of you, I could live in my garden forever saja. Ini perumpamaan inggeris (macamlah anda tak tahu T__T) Blogger sentiasa di hati. Sebab tu malas nak berpindah randah walaupun adalah juga akaun privet Wordpress untuk back-up entri-entri kat blogger. Lagipun blogger free dan simple. Samalah juga macam Friendster atau Facebook VS Myspace. Peh VS. Paham-paham sendiri lah.

Lama tak buka page saya di Myspace (- -") Apa khabar kau di sana?

Sebenarnya entri ini untuk berkongsi perkara yang saya baru belajar tadi : Bagaimana membuat protected entry dalam blogger. I got this tutorial from her dan entri ini adalah untuk memanjang lagi ilmu berblog yang mungkin saya seorang je yang baru nak belajar T__T

Tak susah sangat.

LANGKAH PERTAMA

Masuk dashboard, kemudian masuk layout, kemudian masuk edit HTML. Cari kod </head> dan masukkan kod ini SEBELUM atau RIGHT BEFORE kod tersebut. Tips mencari kod, tekan CTRL+F pada keyboard anda.

<script type="text/javascript" src="http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js">
</script>
It will look like this :

<script type="text/javascript" src="http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js">
</script></head>

Lepas tu save template.

Dah letak sekali so tak perlu lagi letak berulang kali setiap kali buat protected entry kecuali anda tukar template blog anda.

LANGKAH KEDUA nanti saya bagi pada next update for this entry. Maknanya entri ini akan di-update. Tiba-tiba tak boleh nak ajar sekarang sebab perlu panduan bergambar tapi sekarang ni tak dapat nak bagi sebab hypersnap saya yang tak register lagi tu (motif bagitau tak register lagi?) tidak dijumpai padahal selama ni elok je letak kat desktop T__T Misteri hari ini wth.

Updated on tanggal tiga puluh satu bulan lapan lima puluh tujuuuuuh.. eh, dua ribu sembilan. Eh annoying panjang gila padahal boleh tulis macam 31/8/2009. LAST UPDATED AND EDITED ON 4TH NOVEMBER 2009 untuk bagi lebih jelas dan mengelakkan kekeliruan.

Okey terus kepada rancangan hari ini sebelum bertukar kepada rancangan merdeka.

Langkah ke-dua, pergi dahulu ke BLOGGER DASHBOARD dan klik NEW POST.

Langkah ke-tiga, taip entri yang anda nak rahsiakan tu MACAM BIASA. Tak payah nak timbul perasaan luar biasa sebab benda sama je (- -"). Nak masukkan gambar ke apa ke buatlah sampai dah betul-betul puas hati (sebab lepas tu susah sikit nak edit balik dah).

Langkah ke-empat, bila dah selesai semua, klik Edit Html (yang bersebelahan dengan Compose) dan copy SEMUANYA. Ingat, JANGAN copy dekat Compose Mode. Copy dekat Edit Html Mode okey dears.. Kena sebut dear berserta dengan 's' sebab banyak dears nih :*) Perasan. Move on.

Langkah ke-lima, buka page http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/. Perhatikan kotak yang saya tandakan dengan warna biru, hijau, dan merah.




Langkah ke-enam, masukkan password yang nak digunakan ke dalam kotak biru tu (kalau nak senang, tekan butang Random saja). Pastikan password anda adalah BERBEZA setiap kali anda membuat protected entry.

Langkah ke-tujuh, pastekan entri rahsia yang anda karang dan copy TADI ke dalam kotak hijau (title Plain Text).

Langkah ke-lapan, klik button encrypt.

Langkah ke-sembilan, langkah yang akhir sekali (teringat pesan cikgu BM ; jangan guna perkataan 'paling' dan 'sekali' sekaligus dalam satu ayat. Tatabahasa macam tu salah. wah terer!). Ulang. Akhir sekali, pergi ke kotak HTML code (kotak paling bawah), COPY SEMUA kod yang ada dalam kotak HTML code tersebut dan hasilnya macam ni. Tak payah peduli kat tempat lain dah.

Show Encrypted Text tu default teks. Terletak kat dalam kod paling bawah before </div>. Ubahlah teks merah ikut suka anda. Bagi font dia lebih besar ke, nak letak kaler pink ke, nak bold dia ke, nak bagi dia ke center ke.. Buatlah apa pun ikut kreativiti anda.

Publish Post. SIAP!

Sekarang ini, jika anda rasa-rasa macam berminat mahu mencuba Protected Entry atau nak menambah function blog anda, bolehlah memulakan langkah pertama. Suka betul tau buat ayat skema dalam blog HAHA =D I mean langkah pertama yang saya sebut kat atas tadiii, bukan langkah pertama macam langkah pertama adalah permulaan segala-galanya ituuuu. Tapi yalah langkah pertamaaaa.. Yang masukkan skrip dalam ruang edit HTML tuu.. Haha. Emosional betul cakap macam ni (- -"). Why blogger begitu bersemangat menjelaskan their own thinking? Sebab mereka mahu readers betul-betul faham apa yang cuba mereka sampaikan. Okey move on.

Untuk demo, sila klik link bawah ini. Password sufilara.

Labels:


3 Comments:

Anonymous nur.sa said...

oh.rajennya adik manis godek2 di blog.sy kemalasan... :P

31 August, 2009 10:04  
Anonymous Fina said...

nur.sa,
kadang-kadang sajalah kakak manis. kebetulan terjumpa. heee

03 September, 2009 01:58  
Anonymous Afifi said...

thank u.. :)

04 April, 2010 04:00  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish