Monday, August 31, 2009

Protected Entry For Blogger [UPDATED BUAT KALI KEDUA]

HAHAHA sekarang ni dah boleh gelak kat wordpress BUKAN WORDPRESS JE ADE PROTECTED ENTRY SEGALA. Hahaha. Sedap gila menggelakkan website yang bernama WORDPRESS (Wordpress users, I am not against YOU) Bukan benci, tapi sebenarnya selama ini sangat cemburu pada pengguna Wordpress sebab function yang saya lihat lebih menarik contoh macam protected entry ini dan comment-section T__T Ya Allah comment-section lagiiik? Macam if I got a flower for everytime I think of you, I could live in my garden forever saja. Ini perumpamaan inggeris (macamlah anda tak tahu T__T) Blogger sentiasa di hati. Sebab tu malas nak berpindah randah walaupun adalah juga akaun privet Wordpress untuk back-up entri-entri kat blogger. Lagipun blogger free dan simple. Samalah juga macam Friendster atau Facebook VS Myspace. Peh VS. Paham-paham sendiri lah.

Lama tak buka page saya di Myspace (- -") Apa khabar kau di sana?

Sebenarnya entri ini untuk berkongsi perkara yang saya baru belajar tadi : Bagaimana membuat protected entry dalam blogger. I got this tutorial from her dan entri ini adalah untuk memanjang lagi ilmu berblog yang mungkin saya seorang je yang baru nak belajar T__T

Tak susah sangat.

LANGKAH PERTAMA

Masuk dashboard, kemudian masuk layout, kemudian masuk edit HTML. Cari kod </head> dan masukkan kod ini SEBELUM atau RIGHT BEFORE kod tersebut. Tips mencari kod, tekan CTRL+F pada keyboard anda.

<script type="text/javascript" src="http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js">
</script>
It will look like this :

<script type="text/javascript" src="http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js">
</script></head>

Lepas tu save template.

Dah letak sekali so tak perlu lagi letak berulang kali setiap kali buat protected entry kecuali anda tukar template blog anda.

LANGKAH KEDUA nanti saya bagi pada next update for this entry. Maknanya entri ini akan di-update. Tiba-tiba tak boleh nak ajar sekarang sebab perlu panduan bergambar tapi sekarang ni tak dapat nak bagi sebab hypersnap saya yang tak register lagi tu (motif bagitau tak register lagi?) tidak dijumpai padahal selama ni elok je letak kat desktop T__T Misteri hari ini wth.

Updated on tanggal tiga puluh satu bulan lapan lima puluh tujuuuuuh.. eh, dua ribu sembilan. Eh annoying panjang gila padahal boleh tulis macam 31/8/2009. LAST UPDATED AND EDITED ON 4TH NOVEMBER 2009 untuk bagi lebih jelas dan mengelakkan kekeliruan.

Okey terus kepada rancangan hari ini sebelum bertukar kepada rancangan merdeka.

Langkah ke-dua, pergi dahulu ke BLOGGER DASHBOARD dan klik NEW POST.

Langkah ke-tiga, taip entri yang anda nak rahsiakan tu MACAM BIASA. Tak payah nak timbul perasaan luar biasa sebab benda sama je (- -"). Nak masukkan gambar ke apa ke buatlah sampai dah betul-betul puas hati (sebab lepas tu susah sikit nak edit balik dah).

Langkah ke-empat, bila dah selesai semua, klik Edit Html (yang bersebelahan dengan Compose) dan copy SEMUANYA. Ingat, JANGAN copy dekat Compose Mode. Copy dekat Edit Html Mode okey dears.. Kena sebut dear berserta dengan 's' sebab banyak dears nih :*) Perasan. Move on.

Langkah ke-lima, buka page http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/. Perhatikan kotak yang saya tandakan dengan warna biru, hijau, dan merah.




Langkah ke-enam, masukkan password yang nak digunakan ke dalam kotak biru tu (kalau nak senang, tekan butang Random saja). Pastikan password anda adalah BERBEZA setiap kali anda membuat protected entry.

Langkah ke-tujuh, pastekan entri rahsia yang anda karang dan copy TADI ke dalam kotak hijau (title Plain Text).

Langkah ke-lapan, klik button encrypt.

Langkah ke-sembilan, langkah yang akhir sekali (teringat pesan cikgu BM ; jangan guna perkataan 'paling' dan 'sekali' sekaligus dalam satu ayat. Tatabahasa macam tu salah. wah terer!). Ulang. Akhir sekali, pergi ke kotak HTML code (kotak paling bawah), COPY SEMUA kod yang ada dalam kotak HTML code tersebut dan hasilnya macam ni. Tak payah peduli kat tempat lain dah.

Show Encrypted Text tu default teks. Terletak kat dalam kod paling bawah before </div>. Ubahlah teks merah ikut suka anda. Bagi font dia lebih besar ke, nak letak kaler pink ke, nak bold dia ke, nak bagi dia ke center ke.. Buatlah apa pun ikut kreativiti anda.

Publish Post. SIAP!

Sekarang ini, jika anda rasa-rasa macam berminat mahu mencuba Protected Entry atau nak menambah function blog anda, bolehlah memulakan langkah pertama. Suka betul tau buat ayat skema dalam blog HAHA =D I mean langkah pertama yang saya sebut kat atas tadiii, bukan langkah pertama macam langkah pertama adalah permulaan segala-galanya ituuuu. Tapi yalah langkah pertamaaaa.. Yang masukkan skrip dalam ruang edit HTML tuu.. Haha. Emosional betul cakap macam ni (- -"). Why blogger begitu bersemangat menjelaskan their own thinking? Sebab mereka mahu readers betul-betul faham apa yang cuba mereka sampaikan. Okey move on.

Untuk demo, sila klik link bawah ini. Password sufilara.

Share:

Sunday, August 30, 2009

Keberkatan Ramadhan.

di sini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
aku tanpamu, masih tanpamu

bila esok hari datang lagi
ku coba 'tuk hadapi semua ini
meski tanpamu oooh meski tanpamu

bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamaku disini
ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan

suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku masih di hatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

kalau ku masih tetap disini
ku lewati semua yang terjadi
aku menunggumu, aku menunggu

I like it when somebody dedicates any song to me. Lagu yang menggambarkan perasaannya, or simply because dia mahu kita teringatkan dia setiap kali terdengar lagu tersebut berkumandang. Dalam hal ini, apa yang penting ialah keikhlasan, bukan kerjasama. HEHEHE.

Setelah begitu banyak perkara berlaku, kami semakin mengenali hati budi masing-masing. Kami semakin lebih memahami, semakin sedar tentang banyak perkara. I had never have the true strength to say good bye to him. Now I realized that my heart already get too attached with him. We're different, but I think, somehow he have completed me ..

I know I have my own anger. At some point, I do pissed off for some reason. Ada masa, saya juga mengalami kekecewaan. Kami pernah dingin sampai berbulan-bulan lamanya hingga saya tak ingat bila kali terakhir kami betul-betul bahagia. Tak terkira sudah berapa kali saya tiba-tiba putuskan talian agak kasar dan cakap kat kawan berdekatan yang tengah pandang pelik "kami gaduh". Banyak kali juga bila keluar dengan dia, akhirnya balik dengan muka masing-masing tak puas hati.

Ada kawan pernah mencadangkan. Ikatlah pertunangan. Pergh. Entah dari mana dapat idea.. I don't think his family and my family will approve it since dua-dua family jenis yang takkan beri kebebasan membina komitmen lain selagi kami masing-masing tak kerja lagi dan saya pula masih ada dua tahun lagi. For me, masih jauh lagi perjalanan. I have many other things in my mind actually before thinking of getting married. I know, he do have his own plan too. Dia pernah cakap, dia mahu segala-galanya lengkap, rumah yang selesa, kereta dan pekerjaan, yang cukup untuk menampung kami berdua. Dia kata dia tak dapat duduk senang kalau bertunang dan berkahwin dalam keadaan serba tidak ada dan meminta bantuan orang lain pula.

Tak ada bau-bau nasi minyak di sini okey. Cuma tak ada salah apa-apa pun rasanya kalau kita bercakap hal baik-baik macam ni. My only goal in this life is, to live happily dan make sure hidup saya mendapat keredhaan Allah dan memiliki keluarga yang bahagia. Dan selepas itu, saya akan bersedia meninggalkan dunia ini dengan tenang.

Aih macam dah terlebih cakap. Hehe. Because you loved me.

Actually, saya nak cakap, quote kat paling atas itu adalah lirik lagu Suara (Ku Berharap) oleh kumpulan Hijau Daun. Another thought from him that touched my heart. First time dengar lagu ni, senyum memanjang aje. Haha. Dia kata, lirik simple tapi mendalam. Oya, he's a bit manja dan hati dia lembut dan penyayang sebenarnya walaupun kat luar nampak tegas. Lagu macam ini juga yang dia pilih, tapi tidak apa. Sweet saja T__T Hehehe.

Sejak Ramadhan bermula, ajaibnya hubungan kami macam mula-mula waktu couple dulu. Malah lebih terasa bermakna. Bulan Ramadhan ini telah memberi keberkatan pada hubungan kami. Alhamdulillah.

May ALLAH bless us all.


Sekian,
Hati yang redha dalam pengharapan.
Share:

Saturday, August 29, 2009

Ubat Paling Mujarab,

Pernah tak? Kadang-kadang, bila bersendirian, bermulalah flashback perkara-perkara atau kejadian-kejadian yang lepas. Semakin jauh berlari, semakin dekat ia menghampiri. Samada perkara-perkara yang berlaku sepanjang ingatan, atau yang baru berlaku semalam. Sudah banyak kelukaan, kesusahan, keperitan, kepedihan, dan banyak kali juga kita mengalami patah semangat tetapi tiap kali itu, hati kita berbisik.. "Hidup mesti diteruskan, tidak kira teruk macamana pun, kau tiada pilihan lain selain tabah menghadapi semua ini".

Life must go on lah, banyakkan bersabar lah, dan macam-macam lagi nasihat yang pernah kita dengar. Tapi mudah ke untuk merealisasikan? NO. A BIG NO. Kau pasti ada masa untuk break down and cry. Menangis air mata atau banjir dalam hati saja. Kecuali kalau kau ada hati yang cukup besi.

Untuk memulakan satu proses penyembuhan pun banyak air mata yang tumpah. Tidak dihitung lagi air mata yang tumpah atau betapa sukarnya untuk sekeping hati yang telah calar balar untuk berlari teguh di sepanjang perjalanan proses penyembuhan. Semua itu bukan mudah. Hati yang cekal dan berani sahaja mampu melepasi.

Some of us born very lucky. Some are not. Some of us live their life perfectly as they want it to be, some are not. Some of us loves and loved back, some ended up with nothing.

Why?
We have to look within ourselves. Mungkin sebab hati tidak bersih. Atau sikap kita sendiri atau atas apa yang pernah kita lakukan. Allah menyayangi kita maka dihantarkan bala atau kesusahan untuk menghapuskan dosa-dosa lepas. Ia juga sebagai menguji keimanan kita dan menguat iman. Biasalah manusia selalu terlupa. Tak payah asyik sebut Melayu mudah lupa. Manusia itu sendiri juga mudah lupa.

Ubat paling mujarab : MASA.
Share:

Friday, August 28, 2009

Why We Love Flowers?

Editted by Mr Hasif.

Err.. Tak habis-habis lagi topik neh rupanya. Hahaha. Okey ini entri terakhir tentang ini okeyyy.. T__T Entri ini adalah untuk menjawab soalan Hasif si Mr Chenta. Maaf Hasif, lambat sikit jawab tag anda. Tag beliau berbunyi macam ni : Why girls love flowers?

Not only girls, but women love flowers too. Ceh nak juga bezakan girls dan women. HAHA. Sebab I don't like people refer me as a girl. Tapi nak kata women tu, hopefully dah sampai tahap tu tapi since ada orang nampak saya masih macam 19 years old sebab look sweet *blushing*, so oh okay whatever. Jadi perempuan umur 23 (actually disember ini baru masuk 23) tak boleh look sweet la heh? Kau memanglah Hasif. Haha. Mungkin boleh petik kata-kata Britney Spears, I'm not a girl but not yet a woman.

Not only girls, but women love flowers too. Dan sebenarnya, tak semua perempuan sekeliling anda menyukai bunga. Tak semua perempuan sekeliling anda menggemari bunga ros sahaja tanpa menyukai bunga-bungaan yang lain. Macam saya. Selain bunga ros, saya cinta bunga matahari. Well I like talking about myself, ada masalah heh?

Abang nak cari bunga matahari. Tapi tak ada. Yala, minat bunga matahari kan?

Kata dia semalam =) Actually, I love sunflower, dan suka tengok daisy yang lain. Bunga matahari termasuk dalam kelompok daisies juga. And if you all perasan, ada bunga-bungaan daisy kecil-kecil pada jambangan bunga yang beliau beri hari tu ;) Dan oh ada sekuntum lilly.

Back To The Topic.

Why do we love flowers?

  • Fitrah seorang perempuan itu yang suka pada kecantikan. Bunga hidup bagi seorang perempuan melambangkan kesegaran, kecantikan, ketenangan, or some kind of romantic gesture. But in addition, for me, it is NOT the flowers we love the most, BUT it's the uncounted thoughts you have for us along your way to get us flowers and the fact that you actually went out of your way to get us something just to please us :)
  • Bunga-bungaan adalah hadiah konvensional tapi antara perkara yang paling romantik dan patut dilakukan oleh seorang lelaki eheheh kenapa mesti lelaki? Sebab, it's much more nicer that way.
  • Bagus sebagai 'I'm sorry' dan 'I am thinking of you' gift. Yeap, jangka hidup bunga tak tahan lama TAPI walaupun bunga takkan kekal, at least it feeds our heart when it's alive ;) The last time I got flowers is for 'I'm Sorry' thought and it DO heals the wound if you know what I mean ;) The point is, flowers are nice once in a while, but a gift from the heart will be cherished for years to come. Not only it feeds your soul, but it also feeds your relationship :) It's a simple thing to do, but better than nothing right?
Jika anda perempuan mengapa anda menyukai bunga, dan jika anda lelaki adakah bagi anda, bunga itu sejenis bentuk hadiah yang anda akan praktikkan dalam hubungan? Think yourself :)
Share:

Thursday, August 27, 2009

Hujan Turun Bagaikan Mutiara.

Hello everybody, what's up? :)))

Semalam Dana hantar mesej. Lebih kurang macam ni bunyinya :

"Na, kasi kosong blog saya.. saya mau update ne hari-hari.. saya ada laptop baru hehehehe"

Update hari-hari ye (- -").

You know, I am the one yang pengaruh dia berblog. She started her new blog since November 2008 and only updated until January 2009. But guess that, she wants to start all over again now that's why dia nak kosongkan blog dari entri lama. Anda tahu kan, saya suka main coding. So, since saya cuti Khamis, Jumaat dan Sabtu, saya rasa saya ada masa untuk itu kot. So, for the time being, I'll be at Dana's belog too http://akudana.blogspot.com.

Ohya. Saya tengok comment layout (tak habis-habis dengan comment-layout, dari dulu lagi T___T) template blog Dana yang baru ni lawa dan kemas, so saya tiru code dia ganti code comments section sebelum ni. Hehehe. Nanti ada masa lain saya edit.

Plan diorang tiba-tiba nak keluar buka puasa kat luar hari ni. So okay. Just hoping sempat kejar waktu meeting pukul 9 malam ini. Lepas tu post-mortem Bakti Siswa kat Pahang hari itu pukul 11 malam nanti. For post-mortem, tak rancang betul-betul lagi nak cakap apa.

Mood tengah elok sebenarnya sekarang ni cuma tak tahu kenapa macam ada something wrong je kat entri neh. Aih bye.

Updated
Hujan sedang turun renyai-renyai waktu tulis entri ni, dalam hati macam tengah berkumandang lagu Sudirman bertajuk Hujan itu sewaktu menulis maka terhasillah tajuk entri ini :)

Share:

Wednesday, August 26, 2009

Most things we're searching for are closer than we realize...

Hari ini tayang gambar pula. Kosorow ko po nangku doho? Aiseh.. Tiba-tiba speaking bahasa Dusun yang tercinta. Sebenarnya tadi perjumpaan anak-anak Sabah termasuk anak-anak Sarawak untuk projek yang nak dijalankan that's why mungkin.

Apakah anda tertanya-tanya tentang nasib bunga-bungaan yang saya terima tempoh hari? Saya nak cakap ini sebenarnya : Masihkah kau ingat pada entri ini? Kalau tak, sila klik pada link itu sebelum membaca lebih lanjut.


Ahah. Koperasi UUM!

Minggu lalu, bunga-bungaan ini masih segar dan mewangi. Sekarang sudah kering dan agak busuk walaupun tak layu T__T Dayah pesan suruh sangkut bunga itu secara terbalik so tak nampak layu. Tetap tegak macam sejak ku bertemu padamu, Roses.

Kenangan itu tetap segar dalam hati ini.

Satu lagi.
Petang tadi, dapat baju korporat ini. Mahal okey, tapi tak apa sebab material dia agak memuaskan hati.


Kos Sains Kaunseling

Saiz S. Tapi masih rasa agak besar tapi wajarlah. Dah nama kos Sains Kaunseling, so why the ketat-ketat?

Ok bye.

Share:

Tuesday, August 25, 2009

Dugaan Pada Ramadhan Hari Keempat

Tadi pergi Bazar Ramadhan Bukit Kachi dengan Amy, my roomate. My adik la juga. Around 5.15 petang. Ramai gila manusia. Tak suka okey. bazar Ramadhan sekecil ini untuk menampung permintaan yang seramai hampir 4000 orang untuk dua DPP, MANA CUKUP! Bayangkan, setiap gerai sesak dengan manusia. Saya loya. Loya bukan apa, tapi loya sebab ramai sangat orang. Aku tak boleh sangat bersesak-sesak ni. Muka jadi angkuh tak mahu senyum hilang sopan santun. Well aku dah cakap perangai aku tak senonoh sikit T__T

But I saw someone yang lama tak jumpa. Lama juga pandang sebab tengok dia macam sakit. Okey dia memang sakit, tapi hari ini, walaupun sudah lama tak jumpa, saya tengok muka dia macam langsung tak bermaya. Tapi dia senyum. Senyuman manis. Tapi itulah, his face looked very pale i tell you. Kesian but.. better I put some distance from him.

"Pakcik, ni semua berapa yea?". Kata aku si gadis ayu mengangkat satu bungkus roti jala dan satu bungkus jus oren.
"Ni dua ringgit wcdsvdvg." Pakcik itu cakap kurang jelas di hujung ayat, jadi..
"Apa dia pakcik?"
"Yang ni seringgit setengah, yang ni wcdsvdvg."
Aku si gadis ayu dalam hati macam berkata 'whatttaaa? apa pakcik ni cakap neh?' Sumpah perkataan hujung pakcik tu langsung tak jelas.
Pakcik tu dah mula buat muka kerek sambil menjelaskan satu-satu yang ini RM1.50 yang ini RM1 jadi total RM2.50 dengan suara tinggi dan dalam hati aku si gadis ayu ni mula merasa ion-ion bercas negatif. Dalam hati macam dah nak menyumpah. Sudahlah aku bersesak-sesak kat pasar neh macam apa, pastu pakcik ni pula cakap tak jelas. Bila aku tanya, tak nak jawab sejelas mungkin.Mungkin aku yang pekakkkk tapi janganlah pastu pakcik nak buat muka kerek pulakkkkkkk *@#$%^&*!@#$% KURANG PAHALA PUASA AKU HARI NEH.

Balik bilik hati masih macam nak mencarut, terus pergi tanak nasi (nasi air tangan sendiri + beras bermutu tinggi + panas-panas bukan yang diperhangat = LEBIH SEDAP), pasang kipas dengan kelajuan semaksimum mungkin, dan buka laptop dengan niat nak buat entri atau main game. Err okey okey lepastu pasang audio alunan zikir-zikir oleh kumpulan nasyid Hijjaz. Topup balik pahala yang dah hilang tadi sikit pun jadilah. Anggap je semua tu dugaan berpuasa. Lagipun, wajarlah memandangkan dari hari pertama sampai ketiga tak berapa diduga sangat (- -"). Lega sikit lepas tu.

Dayah datang nak buka puasa sama-sama kitorang.

p.s Malam ini meeting Ad-Hoc Sabah & Sarawak.
Share:

Monday, August 24, 2009

In and Out of Love.

Dari tadi godek-godek entri lama. Edit alignment. Yalah dulu main tulis saja tak fikir kemas ke tak kemas. Perkataan singkatan pun banyak termasuklah penggunaan perkataan-perkataan annoying yang agak banyak. Baca sajalah. dah malas nak ubah ejaan-ejaan tu. Lantak pi lah. Itulah aku yang dulu. Biarkan dia. Hehe. Namun satu yang aku puji kebiasaan aku sendiri bila menulis adalah, aku sangat pentingkan kesesuaian penggunaan tanda baca dan sangat particular tentang ejaan walaupun dulu jiwa remaja ni terpengaruh sikit dengan ayat-ayat esemes yang banyak guna singkatan.

Dulu cara penulisan saya juga agak berbeza sedikit tapi sebenarnya masih ada juga persamaannya. As you know, I began writing since I was a kid. Sejak sekolah rendah lagi. Sejak mula main cinta (- -') HAHAHAHA. Agak puitis dan macam pandai bermain dengan bahasa (HEHE) tapi saya berani janji, kalau anda baca pun, ia takkan sampai buat anda meluat. Puitis yang logika gitu. Bunga-bunga bukan tak suka tapi tak pandai nak buatlah. Tak pernah ada bakat menulis puisi. Saya kan orang straight to the point. Tak pandai main kias-kias, kalau orang main kias-kias sumpah tahun depan pun confirm tak faham-faham lagi. Otak saya lembab sikit dalam hal macam ni. So please straight to the point bila bercakap dengan saya.

Dulu, bila menulis, selalu guna perkataan 'aku' sebagai kata ganti nama diri pertama. Realitinya, saya seorang yang mengamalkan penggunaan ganti nama diri 'saya' secara meluas dalam percakapan harian cuma bila menulis saja otomatik lebih selesa dengan perkataan aku. Sejak berblog, untuk menjadi gadis yang lebih bersopan dalam blog, saya mula belajar menggunakan perkataan saya walau hakikatnya lahiriahnya saya nampak je macam sopan sebab anak cikgu (tak tau apa kaitan) tapi sebenarnya ada juga yang tak senonohnya macam suka angkat kaki atas meja T__T tak sedar diri betis besar, suka garu-garu punggung yang tiba-tiba gatal lepas bangun dari tidur T__T, selalu tak tahu mana yang lebih senonoh, tahan kentut atau lepaskan je T__T, suka mandi lewat-lewat T__T, suka senyum-senyum takda motif depan cermin T__T, suka golek-golek atas katil 24 jam pun boleh T__T dan banyak lagi lah dan semoga bakal suami saya mendapati perlakuan-perlakuan di atas semuanya adalah perangai yang comel-comel belaka BHAHAHAHAHA. Tetapi dengan sifat malu yang ALLAH kurniakan pada manusia sejagat, insyaALLAH kita boleh berubah. Anda mampu mengubahnya. Ewah tak pasal-pasal ANDA pula yang kena. Saya sebenarnya T__T.

Jadi bila saya akan berkahwin nanti (tiba-tiba), biarlah bakal suami saya merupakan seorang yang penyayang dan sangat melembutkan hati (tiba-tiba).

Biasalah bila umur dah nak mencecah 23 tahun ni, hormon yang merangsang kepada keinginan untuk berkahwin tu macam membuak-buak naik kadang-kadang. HAHA. Anda sudah berumur 23 tahun? Anda mula berfikir secara serius untuk membina rumah tangga? Jangan risau, ANDA NORMAL. Kaunselor anda Cik Fina sedang bercakap. I love my haircut. Wakaka suka betul tau kau ni ubah topik. I baru nak teruja bila you cakap pasal kahwin. Cukur botak kang rambut tu. Haha.

Hari ni, hari ketiga berpuasa. Dah tiga hari, tenang je rasa. Cuaca yang begitu blessful. Rahmat ramadhan. Dah tiga hari, tiada kes H1N1 yang baru dilaporkan. Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi. H1N1 ni dah macam nightmare buat saya. Kita tak tahu setakat mana kemampuan penyakit ni boleh membunuh.

Love life.

Does he knows what it really means when once he says he wants to be with me? Am I being honest, being truthful to myself? Can I see my life without him? Could I be with someone else when my heart had grown attached with him?

Well I know that there's two sides to every story.
There's a time when a part of you want to leave it away but the other part still want to stay strong. Sometimes, person we love the most will turn to be the hardest person for us to love. And sometimes, the person we know can be the person we knew. So, should I stay or should I go away?

Okey sekarang kaunselor anda sedang deeply thinking.

Share:

Sambil tunggu waktu bersahur.

Baru selesai tanak nasi. Macam biasalah hati macam glowing sebab dapat sesuatu yang baru. Haircut baru. Kemungkinan besar akan berlanjutan selama ramadhan. Namanya rambut ramadhan sebab cut waktu hari pertama ramadhan. Anda sangat gorgeous, ramadhan. Hehehe ok takda sebab nak perasan-perasan. Cukop. Tapi sebenarnya saya nak bagi nama ramadhani sebab rambut saya berjantina perempuan manakala rambut Dayah masih boleh diragui identitinya sebab pendek sangat. AHAHA mengarut lagi. Cukop cukop cukop.

Saya tak membawa isu sangat untuk entri ini. Kita borak-borak saja. Err I mean, kau baca je aku membebel.

Tadi Amy mengingatkan aku pada aktiviti kitorang hari tu waktu kat Alor Setar. Karaoke macam takda hari esok je. Then teringat pula pada microfon waktu kitorang buat program motivasi dekat Pahang hari itu. Microfon dia, fuh. Sound best. Waktu pegang mic tu tiba-tiba datang niat macam keji sikit sebab rasa macam nak menyanyi je sebab waktu menggunakan mic tu untuk memperkenalkan diri kat budak-budak, suara I rasa macam MERDU SANGAT. Kahkahkah. Tak senonoh la nak buat perangai depan adik-adik. Well it is the best facilitating program I had ever joined sebab I think I performed quite well. Cuma tak berapa perform waktu program anak angkat sebab terganggu dengan macam-macam perkara. Well saya ini moody orangnya. Dan saya menganggap kemampuan untuk menjadi moody itu adalah bukti yang kita ini manusia bukan makhluk halus. Hehe sedap sikit lah nak menyebut perkataan makhluk halus waktu bulan puasa neh. Waktu bulan lain, jangan harap. Bak kata orang, jangan diseru.

Tiba-tiba lapar. Dan tiba-tiba macam selesema. Peh. Pantang lewat tidur sikit, terus nak sakit. Whatthe. Antibodi I tak kuat T__T

Mama pesan, jaga betul-betul kesihatan sebab antibodi tak kuat lepastu kena marah sikit sebab selalu tangguh-tangguh buat suntikan. My bad. Now, I need to keep my health. Never get sick at least for two years. Boleh gitu? (- -") Apalah.

Sebut tentang mama, membuatkan aku teringat pada keluarga. It's only me yang tiada di rumah sekarang, rasanya. Kadang-kadang rindu itu menusuk juga. Lebih-lebih lagi waktu puasa ni. Tapi hidup di rantau orang, redha seadanya. Tak ada perasaan hendak bersedih-sedih tak dapat berpuasa bersama sebab sejak di tingkatan 5 lagi sudah belajar berpuasa walaupun tanpa family di sisi. Eventhough I am a family-oriented person, hidup jarang bersama dengan keluarga membuatkan hati saya kebal dengan dugaan-dugaan seperti ini. Cukup bagi saya jika sekurang-kurangnya dapat beraya dengan keluarga bersama-sama. Bersahur, berpuasa dan bersungkai bersama-sama itu belakang kira. Namun, tipulah kalau kadang-kadang bila terkenang mama dan ayah, hati ini masih keras. Sebenarnya ada juga hati yang terusik. Sebenarnya bergenang juga air mata. Ada sendu yang tersembunyi. Bukan sebab tak dapat berpuasa bersama, tapi sebab rindukan suasana di rumah. Rindukan mama dan ayah. Tuhan, aku masih belum mampu untuk kehilangan mereka. KAU panjangkanlah umur mereka dan murahkan rezeki mereka ya Allah.

Erm. It's about time for sahur. Bye. Selamat berpuasa semua.
Share:

Sunday, August 23, 2009

Uncategorized.

Hari Ahad. Hujan. Dengar macam lebat. Sejuk. Aku dah post lima entri hari ini termasuk entri yang ini. Mood sekarang adalah untuk menghadap laptop lama-lama. Orang hujan-hujan pergi tidur aku duk buat benda yang tidak boleh diterima. Lima entri tak guna dalam satu hari T__T Tengok belakang sebelah kiri. My adik, Amy sedang baring-baring layan handphone. Siap berselimut. Padahal ada kelas. Dua-dua ada kelas. Dua-dua pemalas hari ini. Tapi gen pemalas aku ada lebih sikit lagi kot dari dia. BHAHAHAHA.

Sebenarnya aku potong rambut layer, pastu rambut depan buat macam baby-doll. Sumpah malu gile nak tunjuk sebab arghhh malu. Takmau tunjuk. HAHAHA. Begini saja. Cari gambar-gambar saya yang lepas pastu bayangkan ada rambut depan paras atas kening merimbun kat dahi. Macam itulah. Arhhh nak tutup perenggan sekarang OK BYE... zupppp!
Share:

"After You're Gone (I'll Still Be Missing You)"

Dedicating this song to my first love.

We started out together
Never knew what lay ahead
We knew it wasn't easy
Not even knowing where life head
We always knew that time would make us stronger
No matter how hard it would be
I never saw you without me

I try to call upon the memories of you to get me through
To find the strength to hide the pain inside
And let me start a new

And I need you to know
Wherever you will go, my love,
I'll still be missing you to the end of the world
And I need you to see wherever you may be
Long after you're gone
I'll still be loving you

No one said it would be easy
No one told me what to say
Even now I try to search my heart
To find the words to make you stay
The love we shared, I miss it everyday
But as long as I think of you
babe I know you won't be far away

I try to call upon the memories of you to get me through
To find the strength to hide the pain inside
And let me start a new

And I need you to know
Wherever you will go, my love,
I'll still be missing you to the end of the world
And I need you to see wherever you may be
Long after you're gone
I'll still be loving you

Oh you know I love you 'til the end of time
How I must be strong
This time I'm moving on

And I need you to know
Wherever you will go, my love,
I'll still be missing you to the end of the world
And I need you to see wherever you may be
Long after you're gone
I'll still be loving you
Share:

Cut Like A KNIFE

Dedicating this song to Mr Azizzul Rahman. Thank you for everything Sayang. For giving me hope, but then ruined it.
(Wonder, how is he now)

You touched my life
with a softness in the night
my wish was your command
until you ran
out of love
I tell my self I'm free
got the change of living just for me
no need to carry on
now that you're gone

Knife
cuts like a knife
how will I ever heal
I'm so deeply wounded
knife
cuts like a knife
you cut away the heart of my life

When I pretend when I smile
to fool my dearest friends
I wonder if they know
it's just a show
I'm on a stage day or night
through my charades
but how can I disguise
what's in my eyes

I try and try locking up
the pain I feel inside
the pain of wanting you
wanting you



TIBA-TIBA MACAM TENSION NAK BUANG SISTEM KOMEN TU. YA AKU EMO.

Share:

Salam Ramadhan. Cuti ni saya banyak berjalan.

Assalamualaikum.

Erk okey. Tak tahu nak cakap apa. Err.. hai blog apa khabar? Lama sangat dah ditinggalkan.. Since 14 Ogos lalu sampai hari ni, 23 Ogos. Pergh. Tq semua yang tolong sapu sawang. Ehehehe. mood nak update blog sebenarnya kurang, sebab dah bercuti blogging terlalu lama kot. Sampai 10 hari. 10 hari dianggap sebagai tempoh yang lama. Kepada Abdi yang suka panggil saya Cik Penunggu Blog (CPB terima kasih kerana menganugerahkan saya gelaran ini hihi), bukan takmau update blog tapi tak dapat nak update. Approve komen hari tu pun melalui handset je. Tak pandai nak update blog melalui handset SORRY. Haha.

14hb-17hb pergi ke Pahang untuk program Bakti Siswa Ilmu Ditabur Bakti Disemai di kampung Acheh Pekan Pahang. 14hb, 16hb, 17hb untuk Bakti Siswa, dan 15hb untuk program motivasi untuk pelajar-pelajar tingkatan 4. Nanti kita borak tentang program tu bila dah dapat gambar. But don't expect my pic la kan, I don't take much picture. Boleh dibilang dengan jari tangan je padahal yang lain dah berpuluh-puluh take pic. Well, that's me. Kalau kerja tak selesai or kalau takda permintaan, takda nafsu nak tadah-tadah muka ke hulu ke hilir.

Mungkin ada yang tertanya-tanya, Fina ni cikgu ke? Hehe bukanlah. Okey ni nak bagi clear status jap. Saya masih seorang pelajar, seorang dalam jurusan kaunseling tahun ke-tiga di Universiti Utara Malaysia. Sebut je kaunseling, kebanyakan reaksi orang akan macam 'wow'. Atau 'boleh baca orang la ni?'. Atau 'takutlah dengan kaunselor'. Ever heard this quote? 'Belajarlah untuk pembangunan diri anda, bukan setakat untuk lulus peperiksaan" Okay ini quote saya tapi my lecturer pernah sebut tentang perkara ini. Oh takut kaunselor ye? Pergh. Patutnya I yang takut nak handle case kalau diri sendiri tak cukup terbimbing lagi. Anda jangan takutlah pada kaunselor, ini profesion yang ada etikanya dan kaunselor semuanya baik-baik belaka (macam saya hahaha). And no no. Profesion akan datang saya bukan sebagai guru. Saya takda cita-cita jadi cikgu pun walaupun saya datang dari keluarga pendidik. Pst, saya berhajat membantu bisnes mama nanti.

Rasa macam masih jauh perjalanan. Pada sesiapa yang mengenali dan mengikuti blog saya sejak awal, pasti tahu perjalanan hidup saya yang penuh liku tsk tsk.. OK MOVE ON.

Program habis 17hb. 18hb pagi around 4am sampai Kedah dan ikut Dayah balik rumah dia dekat Baling Kedah. Berkenalan dengan her parents, Kak Long, Kak Ngah (hujung tahun ni akan berkahwin), Wanie dan Haikal. Happening betul. Masing-masing dengan perangai masing-masing. Hehe. Berada dengan diorang sampailah waktu bersahur tadi. Means, 18-23hb.

Oh I almost forgot. You know, I have a new hair cut. Semalam waktu hari pertama puasa. Dan itulah aktiviti untuk hari pertama berpuasa di bulan Ramadhan tahun ini. Pergi saloon buat treatment. Astaghfirullahaladzim bertuah betul budak ni. Tak islamik langsung. Anyway. hehe. Aunty tu buat rambut memang puas hati la. I like. Sangat teliti dan untuk dapatkan servis Aunty ni pun, kitorang kena buat appointment. A nice first experience. Okey-okey mengaku sekarang : Selama ni saya tak pernah guna khidmat salun. Tak pernah walau sekali. Sebab tu Aunty tu tak habis-habis puji tekstur rambut I sebab dia kata sangat sihat dan sangat hitam. Selepas tu rasanya seluar pun dah tak muat dah sebab inci badan meningkat secara drastik. Wahaha tipu. Dalam hati je kembang pon. Sumpah Dayah menyampah kalau baca part yang ditebalkan tu. Hehe. Semalam pun pergi dengan Dayah dan adiknya, Wanie. Wanie ni, pakar salun rambut. Sebut je semua salun kat Pekan Baling, semua dia dah pergi dah. Kalau boleh semua salun pun dia nak try. It's good to have at least somebody to refer about certain things kan? I think, lepas ni kalau nak tau anything about rambut or salun, call je Wanie.

Selain tu, sempatlah diorang bawa jalan ke Sungai Angkat dan pasar malam kat Baling tu. Juga tengok astro kat rumah Kak Long. Hehehehe. Pagi tadi lepas sahur kitorang gerak tak pasti pukul berapa tapi waktu gerak tu still gelap lagi. Sepanjang perjalanan, tidur je. Sampai dalam pukul 9. Dan cuba teka apa benda pertama yang saya keluarkan? Ya anda betul, laptop. HAHA. pasang broadband je terus zupzapzupzap pergi baca SEMUA entri baru my favourite bloggers. Hambik kau lepas gian tak online 10 hari.

Anyway. Tq mama Dayah, tq ayah Dayah, tq Kak Long, tq kak Ngah, tq Wanie, tq Haikal and to my friend tq Dayah sebab jaga kebajikan dan makan minum sepanjang kat rumah. It's been a nice experience being with you all.

Cuti ni saya banyak berjalan ke rumah orang dan of course, belajar banyak perkara ^^.

Salam Ramadhan semua.
Semoga Ramdhan ini dilalui dengan penuh keimanan dan kesabaran. Semoga kita semua mampu mengecapi manisnya berpuasa.
Amin.




Share:

Award From Wanie


This very special entry is for Wanie, my sabahan friend yang sweet yang juga bekas student UUM. Ceh dah jadi bekas studentttttttt... (- -') Okeylah, rasanya nak cerita sikit pasal this lady. Mula kenal cik Wanie ni lebih rapat time pergi Bakti Siswa kat Kampung Ranggu & Kampung Balung di Tawau Sabah tahun sudah-sudah. Program under ad-hoc Sabah UUM. As long as I know her, she's very talkative, friendly, suka senyum dan gelak-gelak sampaikan setiap kali bayangkan muka Wanie, selalu terbayangkan muka dia yang sedang gelak ataupun grinning (- -'). Kitorang satu kolej, DPP SME Bank. Kalau terserempak tu hai-hai bai-bai secara friendly. Then, saling add dalam facebook, lepas tu paling tak boleh lupa bila saya buat kuiz 'How Well Do You Know Hasnie Falina?' dalam facebook. She got the highest mark. Rupanya selama ni jadi silent reader kat blog ni. No wonder dia jawap banyak betul. And now she have her own blog at http://mikkofallenangel.blogspot.com/.

Bila nak saling terikat dengan cik abang, wanie? :P
Share:

Saturday, August 15, 2009

Update lagi.

Salam.

Menyinggah ke blog sekejap.
Hari ini adalah hari kedua berada di Pahang. Pekan Pahang. I am at Sek Men Keb Tengku Abdullah, for a one-day motivation program. Hari-hari yang lain, berada di Kampung Acheh, Pekan Pahang untuk program Bakti Siswa.

Majlis penutup sedang berjalan. Amik masa sekejap untuk online. Bagi yang tak faham apa yang sedang berlaku for this 4-5 days, takpayah tertanya-tanyalah. Sure saya cerita nanti. Buat masa ni, i have so much thing going on. Now sedang menaip cepat-cepat. Hehehe

Okeylah, got to go now. See you all for the next entry. Eh ada budak nak tangkap gambar sama-sama. Okey bye.
Share:

Thursday, August 13, 2009

The Roses.

The last time I was WAY TOO TENSED, remember? With works, with studies, with love life. Semua tiba-tiba datang serentak. Siang tu dapat surat bertimbun dan mostly adalah untuk Biro Kesenian & Kebudayaan tapi sayang surat sampai ke tangan sangat lewat dan banyak tawaran program yang tak dapat dipenuhi. Mula terganggu. About studies. Silap pilih jurnal (untuk assignment ulasan jurnal) and I have to do it all over again. Saya tak tidur semalaman kerana menyiapkannya. About love life. Whole night juga, berperang dengan perasaan. Berperang dengan seseorang dalam mesej (- -") Sorry you guys. I have one bad habit. Kurang bersabar. Saya lahir bulan Disember. Sila baca kualiti/karakter untuk mereka yang lahir pada bulan Disember mengikut kajian Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah.

I need to go to PKU (Pusat Kesihatan Universiti). Got cough and lil bit selesema.

Anyway. Bermula malam ini, cuti mid-sem untuk student UUM. For a week. For the first time, I've planned to bring my laptop to that program but taktahulah kalau dapat update blog kan. After program, ikut Dayah balik kampung ke Baling Kedah pula.

Petang semalam, selepas balik dari makan dekat Changlun (selepas Mesyuarat Agung Penubuhan Koperasi DPP SME Bank) sambung buat preparation sikit sebab malam tu kena buat spot-presentation untuk kelas Psikologi Kesihatan. Tak lama lepas tu saya dapat mesej dari seseorang.

Him : "Where are you?"
Me :"Bilik JPM la. Apehal?"
Him : "I want to give something.."
Me :"Jadi?"
Him :"Nanti sampai Kachi, Abang bagitau"
Me :"Bagi je kat sape-sape yang ada dalam bilik JPM. Kat bilik dah ni." I was at my room that time. Amik fail sekejap then balik semula ke bilik JPM.
Him :"Nape ni.."

Waktu tengah dalam keadaan agak sibuk itu, aku pun berfikir. Ya juga. Kenapa dengan aku ni.. T__T Berlembut sikit, Fina. "Nanti sampai bagitahu". Message sent.

"Kuar Sayang.." Message received.

At the outside. He was there. He come to me with smiles. Then he gave me this well-designed Chelsea's ladies' jersey (he's a die-hard-fan of Chelsea, but no debating about it here okey guys).


Dia pernah menjanjikan baju jersey Chelsea. Terharu.. Tak sangka dia masih ingat. Sebab rasanya dah dekat setahun..

"Malam nanti ada lagi.. Abang nak pujuk ayang. Abang tak pernah buat, that would be my first time.."

He was in rush and have to go sebab flight dia tak lama lagi. Yes, he will be going back to Sarawak that night. Dia pesan, tunggu malam ini. So okey then.

Kemudian masing-masing berpisah di situ, dia terus ke lapangan terbang. His flight is around 9 PM. Saya pula bersiap untuk ke kelas.

After class, someone (else) already waiting for me at the bus stop. All my classmate (the kaunselor-kaunselor pelatih) pandang semacam je. Adussss.. He gave this keychain to me, with his name painted on it. Tapi haruslah tak tunjuk kan. Hehe. This is the other side.

Sampai kolej, terus ke bilik aktiviti meeting untuk program Baktisiswa ke Pahang. Bila dah habis, Zetty (one of JPM sisters) datang bagi ini. It's Beryls baby. Not bad la taste Zetty ;) Thank you so much Zetty. Tempek gambar jap :


Then, the most.. exciting part. Lepas meeting, Dayah come to me, giving me this present (Tq Dayah, tolong jadi orang perantara jap). From him lagi T______T Terharu lagi dan lagi. See this :


Feeuwwwitt kuku bersinar-sinar. err ok move on.





I GOT FLOWERS
This Is Beautiful T____T

So THIS is it? SO-NOT-HIM! Mana dia dapat bunga ni? Mana dapat idea ni? Kenapa dia bagi roses padahal dia tahu saya suka sunflower? Okey ini makhluk yang tak bersyukur punya karakter. Tapi tetap berbunga-bunga dalam hati. Siap pergi cium-cium bau rosses tersebut bila the roses sudah ada dalam my pelukan. Wah tradisional sungguh. Tindakan refleksi. HAHAHAHA tak sangka aku buat benda macam tu (- -")

I can't believe he IS doing this. The Roses, the shirt. Diulangi : This is SO-NOT-HIM. No wonder dia cakap ini his first time. Can't think properly sudah T__T I know he is doing this to win back my heart. I know, he really want me back. I know he had never want to lose me.. or even this relationship.

To YOU. Again.
I'm speechless. But..
I am truly happy.
Share:

Wednesday, August 12, 2009

I am emotionally, physically, and mentally EXHAUSTED.


Entri ini adalah entri serius.

Aku kat bilik JPM sekarang ni. Tinggal aku sorang. Tak dan nak rasa seram-seram. Banyak kerja tak siap dan aku plan nak siapkan before ke Pahang. Aku rasa aku tidur lewat malam ni. Atau lepas subuh baru tergedik-gedik nak pergi tidur.

Jika ada yang terasa digaru-garu hati tu nak cakap macam ni : Dah jadi senior pun masih nak mengeluh soal assignment ke?, Meh sini aku cakap awal-awal. Damn la you. Bukan mengeluh, cuma mengadu.. SENGAL. Aku manusia, bukan robot. Agak-agak pengsan tak lecturer kaunseling saya kalau baca blog yang tak berciri kaunseling ni? Mungkin terus tak nak mengaku student dia.

Poor my roomate Amy masih tak elok-elok lagi dari demam dan saya whole day dekat bilik JPM sebab boleh lebih fokus tapi kadang-kadang akan naik atas jenguk-jenguk dia tapi tak tau Amy perasan ke tak sebab macam tidur. Kesiannn.. Nak teman tapi dekat bilik ADA KATIL T____T Semua orang tahu I tak boleh jumpa katil, nanti I lupa pada dunia. Sepatutnya letak muka happy sebab jumpa katil adalah perkara yang menghappykan tapi tak boleh nak happy-happy pada katil dan tilam dan bantal sekarang ni sebab study first.

Okey bye.
Share:

Tuesday, August 11, 2009

Sebentar saja.

Ini entri waktu blog diprivatekan beberapa hari lepas.

Here I am, as I promised you. Tapi lewat dari yang dijangka sebab..

  1. Selepas balik kelas, kena hadiri meeting tentang Koperasi COLGIS. It have something to do with our college. UUM thingy. UUM punya 3 kolej utama. Iaitu COLGIS (College of Law, Government & International Studies), CAS (College of Art & Science) dan COB (College of Business). I am now tinggal kat kolej milik COLGIS dan a JPMDPP for COLGIS even I am a CAS student. Those college thingy is a new system, batch I masih ikut sistem yang lama. Clear? Harap anda tak pening. Tak paham takpe, tak menjejaskan ekonomi anda. Taktau kenapa nak cerita pasal ni. Berbalik pada point asal, rabu nanti ada mesyuarat agong berkenaan penubuhan koperasi, sebab itu meeting (more to briefing) semalam diadakan. Well, I have to explain it sebab somebody asked, adakah saya menumpukan readers dari kalangan pelajar UUM sahaja? Cuz dia kata, look like selama ni saya bercerita tentang UUM with all those projects and programs, JPMDPP, Biro Kesenian & Kebudayaan (mine), dan beberapa kejadian atau event dalam UUM yang macamlah-orang-tahu-sangat. Hehe. Ya, I guess macam tu kot.. Sorry readers. My bad sebab I tahu you all semua bijak so I think tak payah membebel banyak pasal tu.
  2. Selepas meeting/briefing Koperasi COLGIS, I have to do some work tentang hal biro. Kerja saya sekarang ini adalah untuk mencari ahli untuk kelab-kelab di bawah naungan biro contoh macam Kelab Dikir Barat, Kelab Seni Tari, Kelab Seni Suara, Kelab Teater, & Kelab Sastera seramai yang boleh. Saya nak sepanjang saya memerintah (wahaha) bawah biro ni, kiranya adalah sikit sumbangan dengan tertubuhnya kelab-kelab ni.. Dan beberapa perkara lain yang masih dalam perancangan.
  3. Roomate sakit. Balik bilik lepas selesai kerja kat bilik JPM. Roomate mengadu sakit. Bila ditanya, dia kata tak makan ubat lagi sebab perut kosong tak makan lagi. Teringat lebihan bihun goreng yang ada kat bilik JPM, hidangan untuk program Towards 4.00 Pointer pada malam tersebut.. Something like that. Lekas-lekas pakai sweater (it's almost 2 am) dan turun ke bilik JPM. Nadia dengan seorang member dia tengah mengunci bilik tu so minta kunci kat dia dan unlock balik pintu bilik tu. Amik mangkuk dan sudu, senduk bihun goreng tu dan keluar tutup lampu segala (seram sikit sebab bilik ni ada kes) lepas tu kunci dan balik bilik. Semangat nak cerita sebab sebenarnya nak tunjuk betapa gigih seorang wanita nih menjaga roomatenya. HAHAHA. Nak tunjuk lagi gigih, si wanita ni pun.. ok ok cukop.
  4. Kemudian terasa macam penat, lepas tu tertidur dengan laptop masih on. Atas katil pulak tu (- -") Ye malam tadi saya letak laptop atas katil.
  5. Keesokkannya pun juga ada je hal nak buat jadi sekarang ni baru dapat continue this post SORRY..
Why am I closing this blog?

For only one reason. Buat masa sekarang (maknanya tak lama la tu), saya ingin menghindarkan seketika hidup saya dari pengetahuan somebody untuk menjaga hati yang berkenaan. Could be 2-3 person, could be only one person. By the way, I was asking for your feedbacks (untuk jadi my readers dalam private blog) kerana, I need at least one reader to still reads my post cuz I write for my readers. Jadi menulis dengan mengetahui takda orang akan baca macam bodohlah bukan?

Memang betul dia seorang yang istimewa di hati saya. Mungkin kami sudah tidak serasi bersama, tapi dia tetap orang yang pernah menyentuh hati ini.

Dear YOU,

I am not as all-happy as you see me in this blog. Don't you get me wrong. I am not even happy for whatever things that turned us to be like this. I do have my time of sorrow. OF LOSING YOU. Of losing all the love WE have shared together. But I have choose to smile. Why the cry when you have at least one thing to smile about, right? Cuz I've hurt so many times. I've saw things I'd never wish to see, and I've felt the feeling I would never want to feel. And, I do have my time of missing you dearly. But, things will never be the same again.. It is time for both of us to move on.
Dear, thanks.


Sorry. There's some thing I don't tell you guys. Ini adalah setakat mana saya boleh kongsi dengan kalian. Macam yang saya cakap sebelum ni, kita ada masa untuk kita bersedih bukan?

The closing of this blog is going to last until.. about.. I don't know. It have been weeks I don't talk about my love life, perasan? Tengoklah bila keadaan sudah betul-betul reda atau bila hati sudah terbuka. Mungkin akan buka dalam dua tiga hari lagi. Atau dua tiga jam lagi. TEN-SI-ON !!!


UPDATED

Kepada pengunjung-pengunjung tetap blog ini, I AM TRULY SORRY FROM THE BOTTOM OF MY BROKEN HEART kerana mungkin telah membuat anda tertanya-tanya dalam hati dan lepas tu pening sebab si yang berkenaan tukar balik keputusan. Ya, si yang berkenaan tersebut adalah saya. Kuasa menutup dan membuka semula blog ini semuanya adalah di atas pertimbangan dan kesukaan hati saya (alasan lapuk SORRY tapi anda sepatutnya terima). Saya bebas memperlakukan blog ini mengikut apa yang saya rasakan boleh membantu saya. Saya yang suka buat keputusan terburu-buru dan drastik dan mungkin juga salah. Tapi tidak apa, kita belajar dari kesilapan. Well, kau takkan kenal seseorang itu selagi kau tak kenal kebaikan dan termasuklah kelemahannya dan keburukannya faham?

Jujur, saya merindui anda semua. Dan ada this someone berjaya memujuk saya untuk membuka kembali belog ini.
Share:

Sunday, August 09, 2009

jangan pergi shopping dengan perut lapar.


Have I told you I LOVVVVE SHOPPING?

Hari tu (7 Ogos) keluar dengan Dayah, Amy dan Trexx. Kereta dah melepasi kawasan Changlun barulah seorang bersuara.

"Ni nak pergi mana neh?" Dayah la tu. Duduk kat seat co-driver. Datin macam I confirm duduk seat belakang. I looike. HAHAHA.
"Mana-mana je.." Datin-datin yang duduk seat belakang bersuara pula.
"Jangan nak 'mana-mana'. Nak pergi mana?"
"Jitra lah. Nak lagi jauh, Alor Setar. Nak lagi jauh, Sungai Petani." Datin Fina yang cakap.
"Hah. Nak lagi jauh jom pergi Perak." Sambung si Amy pula sambil gelak-gelak.
"Haha.. jom pergi Alor Setar." Trexx cakap.

Weee.. Alor Setar. Kat Alor Setar, first kitorang pergi Alor Setar Mall. Pergi beli tiket wayang, cerita SETEM. Lepas beli tiket, pergi window shopping jap then makan kat KFC. Bak kata orang berpengalaman, jangan pergi shopping dengan perut lapar.

Kitorang lambat, masuk dalam panggung waktu part Azwan Ali. Tu pun dah tengah-tengah dah. The best part is, my favorite celebrities Vanidah Imran, Rashidi Isyak and Afdlin Shauki were in that film. SETEM adalah filem yang sangat hilarious. With some part yang sedih, thrill, whatsoeverr.. Go find out yourself. Overall, kelakar okey.. Another great piece of Khabir Bhatia I should say.

I don't really like (baca : meluat) to watch Malay films and especially dramas because tak tahu kenapa automatik je mulut potpetpotpet dan automatik me being so cynical over those thing yang tidak bersalah jadi selalunya kalau dekat rumah (sebab di kampus jarang tengok TV), waktu mama tengok drama melayu, saya undur diri dulu nak pergi basuh pinggan. HAHAHA sanggup pegi basuh pinggan tuh (- -"). But for allayarham Yasmin Ahmad's and Khabir Bhatia's films, count me on!


Yang latest, beli kasut Polo saiz 5 warna putih sebab tengok orang pakai kasut Polo look so nice i can't help thinking about it. HAHA. Harga asal RM66.90 kalau tak silap. RM55.20 selepas potongan. Perghh. Tak boleh lah keluar jalan-jalan selalu sebab akan jadi macam ni. Tapi eh tunggu sekejap. This is not the best kind of Polo shoes yang saya cari tapi bolehlah untuk pakai ke kuliah sekali terus untuk outing, sekali untuk dinner, pergi gotong royong, untuk formal attire, pergi pasar malam, dan pergi Bakti Siswa Ilmu Di Tabur Bakti Di Semai (mentang-mentang next week dia pergi bakti siswa).. So sangat jimat bukan? Ini adalah contoh shopaholic yang punya brain. Feewitt!! Ye saya beli sebab next week kena pergi Pahang. For that program lah. Teringin pakai kasut baru punya pasal dan sebab tengok orang pakai kasut Polo look so nice I can't help thinking about it. Ohya, jika anda terjumpa kasut Polo sebijik macam ni tapi lebih murah wtf sila JANGAN beritahu saya.

Saya juga ada membeli shades baru (itu hari waktu ke Changlun), yang oh tak payah ceritalah Fina (- -"). Next.

Selepas itu ke ladies wear. FULAMAK.. I found this RM149.90 gorgeous sweater Britney Spears macam sweater si Ong Swee Lian tapi ohmygodness lebih lawa dan I'm LOVING IT T____T TAPI (ada tapi) it almost gets me HYSTERIA sebab the same design and colour and SIZE sudah pun out-of-stock dan juga I have spent a lot of money before (but no-big-deal tapi actually a-big-deal juga kalau ayah tau T___T). Mak, I look good in it. Psycho T___T Then Dayah tarik saya keluar dari bahagian ladies wear tu, keluar dari shopping mall tersebut, dan terus ke kereta. Trexx pon dah cakap jom-jom dah. Lagi lama nanti lagi banyak shoppingnye. So tak beli. Tapi macam ada niat untuk datang balik. Hehehehe. Tak teringat nak ambik gambar sweater tu kalau tak boleh letak kat sini.

Then we head to another mall. Dekat dengan Pekan Rabu. What name is it again? Yang ada McDonald tu. City Plaza ye? Tujuan kami adalah McD dan karaoke. Kat tingkat paling atas in VVIP room. RM18 per hour. Trexx tak take part. Dayah, Amy dan saya bantai menjalankan latihan vokal. Sumpah best. This is my first time keluar dengan diorang pergi karaoke. Teringat hari tu keluar with somebody dan dia ajar dan belanja main bowling (dia suka main bowling) walaupun he know bowling isn't my thing (remember?), so why don't I bring him there someday tunjuk my kesukaan pula? Hahaha. Sebab dia tak tahu lagi my singing ability (maybe) sebab hari tu kemain lagi tunjuk hebat main bowling. Nasib baik memang hebat. Anyway, that is among my best outing-time I ever had (' ',) Thanks guys. Mungkin best outing-time ever sebab pergi karaoke. Padahal hati masih bersedih sebab tak dapat bawa balik gorgeous sweater ever itu.

Masalahnya, perut tak lapar pon, selera shopping tetap sama (- -")

Okeylah kejap lagi kelas malam. Nak bersiap. Papai eh what? Reason tutup belog? Okay balik kelas jap lagi I cerita. Hehehehehe.

Share:

Friday, August 07, 2009

Annoying.





Gambar diambil dari page friendster seorang makcik perasan lawa. Walaubagaimanapun, aku nak kurus macam gambar-gambar di atas. Sebab badan aku dah berlemak sekarang, macam ini :


Aku yang pakai baju pink di kedua-dua gambar. Sumpah annoying tengok badan sendiri. Arghh! Eh, TERbuat satu entri.

Actually, someone sedang memujuk saya untuk tidak menutup belog..
Share:

Thursday, August 06, 2009

ANNOUNCING THE END OF THE 'NO END'.

Assalamualaikum.
Kepada pembaca yang dikasihi.

Sila ambil perhatian, jika tidak, anda akan menyesal (iklan sunsilk).

As I will be closing my blog to a PRIVATE BLOG, eh cakap bahasa melayu lah Fina (sebab ini entri serius. ini serius. jadi jangan buat ayat dalam kurungan). Okey. Saya serius. Harap anda juga.

Saya punya dua hasrat.

Hasrat pertama : Dalam satu nafas. Bermula tarikh 9 Ogos 2009 (Ahad) pukul 2.00 pagi, saya akan menutup blog ini dari tatapan umum buat SEMENTARA WAKTU yang mungkin panjang, mungkin juga pendek atas sebab-sebab yang tertentu yang akan saya jelaskan selepas saya selamat menutup blog ini tsk. Tidak bermaksud akan berhenti menulis, cuma akan berhenti menulis secara publik harap maklum.

Hasrat kedua : Blogger mengehadkan hanya 100 pembaca sahaja bagi blog yang di-private-kan. Oleh itu, saya ingin menjemput mereka yang BENAR-BENAR ingin berkongsi dan masih mahu saya berkongsi kisah hidup dengan mereka, masih mahu menerima siapa saya seadanya, dan masih mahu mengunjungi dan membaca tulisan-tulisan di rumah hati saya ini untuk terus bersahabat. Sila hantar emel ke sufilara[at]gmail.com, perkenalkan diri, sertakan alamat blog anda dan alamat emel anda untuk tindakan saya seterusnya. Selagi tidak sampai 100 pembaca, selagi itu masih ada ruang walaupun anda telah mendapati blog ini telah ditutup. Tetapi, HANYA UNTUK YANG BENAR-BENAR MAHU SAHAJA. Sebab, saya mahu mencipta bond/hubungan yang lebih baik dan ingin lebih dedikated pada rakan-rakan bloggers yang benar-benar ingin bersahabat. Tidak guna punya beratus followers tetapi hanya pada nama.

Dan beberapa pemberitahuan :
  1. Percayalah, ini adalah satu keputusan yang berat untuk saya ambil.
  2. blog4friends masih akan sentiasa dibuka dan anda masih boleh menghubungi saya di situ melalui cbox.
  3. Ini adalah entri terakhir dan akan menulis semula setelah blog selamat di-private-kan.


Maaf. Saya silap tengok tarikh kawen. kahkahkah


THE END OF THE 'NO END'
SALAM UKHWAH
Share:

Tuesday, August 04, 2009

If You Can See Me Now.

aku dan kenangan terindah 1


aku dan kenangan terindah 2


aku dan kenangan terindah 3


If you really know me,
CAN YOU FIND ME IN ALL PICTURES? ;)

Random Thoughts :
  1. Fina Who? ATAU Elevator Thoughts. ?
  2. Sistem komen blogger ATAU sistem komen JS-Kit?
  3. Him, OR another him?
  4. ATAU, keep blogging OR Stop blogging?
Yes. I am thinking of closing my blog.. the so-called http://sufilara.com HAIH my wishlist.. Or I will be updating this blog but going to set this blog on private. I am thinking about it. Well, I think I WILL.. But don't worry laa, right before I set it on private, I'll go to each of your blog (yang ada dekat SINI) untuk ucapkan goodbye T__T Tiba-tiba rasa sedih macam nak cry bawah shower wth.

Why can't I make up my mind?
@#$%^&*


Share:

Monday, August 03, 2009

One Msg Received.

"Salam. Saya dah baca and i'm happywhile i am reading it, tak tahu kenape... walaupun macam takde harapan je bunyi but i'm just happy. Maybe you are tru that i am a little bit rushing you. Sorry I'd never meant it.."
A message from him.
Share:

Sunday, August 02, 2009

TUTORIAL JS-Kit

Hai semua rakan-rakan Facebook dan juga rakan-rakan pembaca belog (saya sebut rakan-rakan Facebook juga sebab rakan-rakan Facebook DO read this love note termasuk nota-nota cinta saya yang lepas-lepas, tapi dapat baca perenggan pertama sajalahkuangkuangkuang jadi rakan-rakan Facebook kalau nak baca habis sila terus ke belog http://sufilara.blogspot.com okey? SEMPAT MEMPROMOTE!). Anda berada di sini kerana anda ingin tahu tentang sistem komen yang saya gunakan sekarang betul tak? CAKAP YA SEKARANG JUGA jika tidak anda dilarang membaca habis entri ini. Haha tak saya tak bergurau. Sebab entri ini sumpah membosankan.

Anyway, anda pun mesti pelik kenapa tiba-tiba Kak Fiena guna khidmat komen dari website lain bukan? Saya guna sistem komen yang ini sebab :
  1. Saya sukakan pembaharuan DAN mahukan sesuatu yang lebih advanced
  2. Saya sudah lama mencari coding untuk widget reply-comment just like in Wordpress.. tetapi diberitahu yang ia mustahil dan orang itu pon mencadangkan saya pakai sistem komen yang khas untuk blog yang ada di pasaran ; macam JS-Kit, IntenseDebate, dan Disqus. Saya pilih JS-Kit just because itu adalah nama yang paling awal dia sebut. HEHEHE
  3. Sebab saya tahu, komen-komen dalam setiap entri saya sepanjang saya menggunakan JS-Kit TAK AKAN hilang walaupun jika saya uninstall JS-Kit dari blog ini. InsyALLAH tak hilang dan saya tak mahu mereka hilang sebab saya suka semua komen-komen pembaca saya.
  4. Itu saja.
Trust me, saya masih tak fasih sangat dengan function commenting JS-Kit ini tapi entri ini adalah untuk menjelaskan serba sedikit yang saya faham tentang sistem komen ini.

Bagi anda yang ingin mengomen entri saya (tiada unsur paksaan) ini mungkin berguna pada anda.

Basic section : Terbahagi kepada dua kotak iaitu Comment-Item (Item Komen) dan satu lagi adalah Comment-Form (Borang Komen). Ini adalah Borang Komen asal sebelum anda mendaftar :


Sila perhatikan Comment-Item terlebih dahulu.

COMMENT-ITEM

Ini adalah langkah pertama yang anda harus buat. Paling atas sudut sebelah kanan anda (macam yang dalam gambar di atas), bagi first user, terdapat perkataan 'Admin' bukan? Saya tandakan dengan kotak merah dalam gambar. Sila klik perkataan 'log in' dan akan ada authentication form dan senarai akaun-akaun yang mungkin anda berhasrat untuk gunakan sebagai identiti anda dalam sistem komen saya macam ini :

Jika anda seorang blogger, guna sajalah akaun blogger anda. Atau kalau mahu gunakan akaun Yahoo!, Facebook, Twitter atau apa sahaja yang ada dalam senarai, adalah dibolehkan. Atau lebih senang lagi (dan saya sendiri galakkan), gunakan url (http://) anda dengan mengelik 'blogspot URL' macam ini :


ATAU


Ikut step-step seterusnya. Dalam masa tak sampai setengah minit pun boleh siap. Selepas itu Comment-Form yang tadi macam tidak memberi apa-apa makna itu akan transform menggunakan akaun yang anda guna untuk register tadi (sila jangan gelak over this sentence sebab I dapat Bahasa Melayu gred terbaik setiap kali peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM okey? - eh tiba-tiba marah ; sebenarnya cover rasa bersalah sebab ayat tadi macam ada something wrong, get it? tsk). SEBELUM DAN SELEPAS register :

Seterusnya..

COMMENT-FORM.


Kita bermula dari sudut paling atas sebelah kiri anda. Yang ini kurang penting sebab up to you nak letak gambar atau tidak. Kalau dah ada gambar tersedia, tak apalah (atau anda boleh buang atau tukar) tapi jika di situ terdapat bayang-bayang homo sapiens yang mengalami krisis identiti kerana tidak dapat dikenalpasti jantinanya (ceh blah ah Fina mentang-mentang sem ni ambik paper Krisis Identiti HEHE), di sini terdapat cara untuk mengupload gambar anda. Apabila anda move curser anda over that picture, akan muncul ikon pensel berwarna kuning, bukan? Klik pada ikon pensel tersebut dan kaching! duit keluar. AHAHA tipu. Ok cukup saya tak main-main. Klik pada ikon pensel tersebut dan kaching! satu borang bertajuk Avatar Management akan keluar. Yang lain pandai-pandailah anda. Kalau masih nak mengekalkan status kecelaruan identiti, terserah T__T Kalau nak tutup borang itu, mudah. Klik lagi sekali pada ikon pensel tersebut.

Next. Nama anda sendiri untuk menggantikan perkataan default 'Guest' or jika anda nak edit. Tak perlu diajar bukan? (- -") INI PENTING.

Ok next. Pada butang 'Add Another Site'. INI PENTING sebab jika anda belum letak link untuk dikunjungi, sila letak sebab adalah penting bagi saya supaya readers dan comentators saya meninggalkan jejak untuk dikunjungi kelak. You see, I don't just take. I give and take ;) I hope you love me too. Cewwah.

Add another site macam ini :


Next. Ruangan 'To'. Saya belum cuba lagi tapi mengikut apa yang saya faham, jika anda tick mana-mana box selain 'this Page' contoh : Anda tick facebook, maka apa yang anda komen di entri saya akan automatik di post di wall rakan-rakan facebook anda. Kalau tak mahu, you can just untick it.


Next. Commenting tab. Ini gambarnya :

Commenting tab bahagian ATAS. There's B stands for Bold, I stand for him.. eceh I stands for Italic lah, and there's U stands for underline. Lepas tu ikon Undo dan Redo, ikon insert/edit link, ikon unlink dan wah ada youtube juga, dan smiley. Saya belom try yang youtube. Kepada Abdi, sila letak youtube kat situ sebab anda rajin bagi link youtube pada saya. Anda try lah saya nak lihat. Err.. atau siapa-siapa saja saya tak kesah HEHEHE. Kemudian commenting tab bahagian BAWAH pula. Ada ikon 'Add Images' tinggal klik saja kalau nak attach any picture, dan ikon 'Follow' if you want to, serta tab 'Cancel' dan 'Post' which, you have already knew.

Terakhir, jika anda tak nampak di mana Comment-Form tersebut, sebenarnya bukan hilang, cuma dia bersembunyi saja. Klik saja pada link leave a comment macam gambar di bawah ini :


Peh. Siap akhirnya.

Saya dah menerangkan dari A sampai Z tetapi jika masih ada yang tidak faham, sila hubungi saya. Dan lagi satu, anda dipersilakan mencuba widget commenting ini in whatever way you wish to try DI ENTRY YANG INI. Saya bold dan letak warna biru sebab I really mean it. You are free to try here! Kalau nak guna sistem komen macam ini dalam blog anda pun, dipersilakan! Please let me know if you are planning to use this too sebab this widget sangat menarik perhatian saya untuk mengomen page orang HAHAHAHAHAHAHAHAHA.. dan sangat senang nak install. How I admire orang yang buat sistem neh =D Kalau anda juga mahukan widget ini untuk belog anda, klik 'Get This For Your Site pada butang 'admin' ATAU pergi SINI.

Terima kasih kerana register.

Untuk pengetahuan anda, :
  1. Sistem komen ini mula saya gunakan pada 1 Ogos 2009.
  2. Sistem komen ini loading agak lambat sedikit bergantung kepada kelajuan internet anda jadi saya amat menghargai kesabaran anda.
  3. Komen yang ditaip dan dihantar menggunakan borang komen blogger yang lama dan terletak paling bawah iaitu yang ini :, ... tetap ada dalam simpanan saya dan tetap dibaca dan juga tetap muncul dalam recent comments, CUMA, tidak akan muncul dalam Comment-Item, jadi sila gunakan Comment-Form yang baru ya?
Ok, siap. Yulie, Trexx, Dayah, Kakak Sakinna (ihih), sis Lyana, Ika (Babbling Baronness), Amy, Amal, Hyuuga, Abdi, Fiza, Khaliq, Bubub, Puteri Liyana (Kenangan Terindah), Ziela (Dandellion Geisha), Sist. Shima!, anda wajib.

ANDA juga.

Nak baca lagi?
Insyallah lulus exam JS-Kit.

Credit to : JS-Kit

Random Thoughts : Anda perasan tak? Akhir-akhir ini, idea untuk menulis mencurah-curah jatuh ke ladang gandum <-- cococrunch="" dulu-dulu.="" goooooodd..="" iklan="" is="" life="" span="" style="font-weight: bold;" tiru="" wow="">
Share: