2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




The Rafting.
Monday, July 13, 2009 posted at 20:07 ♥

Kita lupakan sekejap tentang entri bertajuk Takpayahlah. Tiada jodoh antara kita. itu. Kalau ada mood saya akan explain, kalau tak ada maknanya takkan wujudlah entri tersebut. Siapa saya nak bajet macam artis. Hahaha.

Ini adalah update tentang Kem Modal Insan di Sedim tempoh hari. I will be update it separately, starting from the Rafting. Tapi entri-entri yang bakal menyusul adalah entri tanpa gambar. Bukan takda gambar tapi gambar akan di-upload kemudian sebab gambar-gambar tak dapat lagi. Harap maklum.

Satu lagi, program ini adalah program Dayah (as I mentioned before) for the JPMDPP, sebab tu most of us adalah JPM. Tapi disebabkan banyak kekosongan so tambah lagi student DPP yang lain sebagai peserta. Jadilah 21 orang. Actually 23 tapi dua orang lagi sampai lewat sikit.

9hb Julai.

Bangun pukul 7.30 pagi padahal pukul 7.00 pagi sepatutnya dah kena kumpul kat depan office DPP SME Bank dan 7.30 pagi sepatutnya masa bertolak. Alamakk.. so sorry guys. Tapi bila dah siap dan sampai kat depan pejabat, dapat tau ada lagi yang tak datang. Buat kalut je tadi. Ok sabar. Kemudian baru teringat nak cek beg Adidas. Saya tertinggal purse! Ok sabar lagi. Memandangkan ada lagi tak datang, so rasanya sempat lagi nak ambil purse kat bilik. Lagipun bilik tak jauh dari office. Kemudian seluk tangan nak amik kunci bilik dalam poket beg Adidas tu jugak tapi rasa diri ni teruk sekejap sebab tadi rupanya tersilap masukkan kunci. WTH dengan sopan dan santun.

Tak lama lepas tu bas pun gerak. Kami ada 21 orang semuanya. Motivasi down sekejap sebab purse takda. Means, DUIT TAKDA. Demmittttttt. Terasa macam pergi sehelai sepinggang walaupun sebenarnya bawak beg sarat dan penuh. Lepas tu memberitahu diri sendiri "Sedim tu hutan lah takda mall tak ada sale 80%". Barulah mampu terima hakikat sikit-sikit.

Tidur, singgah brunch kat Gurun (pinjam duit okek jangan gelak), dan tidur balik. 3 jam perjalanan dan kemudian pada jam tak-hengat-pukul-berapa, kami pun sampai di Sedim. Jalan kaki sampai ke tapak perkhemahan, terus briefing dan berkenalan dengan encik Ramly, instructor kitorang untuk sepanjang program. Pastu pasang khemah, kemudian berkumpul untuk aktiviti pertama : Water Confidence.

As I know nothing about sukan air, Dayah cakap, team fasilitator tak akan benarkan peserta proceed dengan sukan air lain kalau tak buat lagi Water Confidence. True. Water Confidence helps us to gain confidence in the water before taking any adventurous challenge in it. Saya tak tahu berenang jadi kurang pengalaman berada dalam air yang dalam. And, to be frank, I was among the last person to jump. Sure I wont be the first la kan, salute la kat Trexx sebab dia orang first terjun. Encik Nasir (one of the fasi team) baru cakap sekali nak seorang jadi beginner, trexx terus tampil. But then anyway, I jumped dan sempat lagi dituduh menari makyong or what ever you people call it haih. Sampai sekarang jadi bahan bualan.



Stop it guys haha adeh. Anyway, again, it (it merujuk kepada Water Confidence, bukan tarian Makyong ye) helps me a lot sebab selepas tu ada Rafting dan next day buat Tubing.

The best part is the rafting ohmygod really breathtaking! Right after kesemua 21 orang tu dah selesai buat Water Confidence, kami terus bergerak dalam kumpulan. Ada 4 kumpulan semua. My team : Dayah, Ika, Yulie, and Trexx. Masuk dalam rafting boat, lengkap dengan life jacket, helmet, dan paddle. Kami semua 6 orang termasuk Encik Nasir sebagai skipper aka guide kami. Selepas tu kami diberi briefing, thought by the skipper on how to raft correctly sambil go around and practicing the forward!, backward! and boom! (common command lines for Rafting) and we need to listen every commands made by the skipper.









Boom! means it’s time to slip ourselves inside the raft and hold on the raft tightly. Bukan mudah ok, sebab kena lawan tenaga air.

Forward-backward-boom berulang-ulangkali, having fun dan shouted for joy allll the way (- -") walaupun sebenarnya sedang in danger kalau lalai dan kemudian sampai ke main stream. Orang kat situ panggil Elbow Fall.

Bring it on!


But as we are all in high spirit, we were like "BRING IT ONNNNN!!" dan serbu masuk bot. Haha sampai terkejut Encik Ramly dan Encik Nasir. They seems wasn't expecting us to be that brave because we are all girls (yeap DPP SME Bank semua perempuan) without boys. Inipun tau sebab diorang sendiri bagitahu selepas selesai rafting. Kami semua pun bangga sekejap lepas tu. Hahahaha.


Selesai sudah pengembaraan..



Sandal saya (- -")

Now we have covered :
  • Perjalanan ke Hutan Lipur Sedim
  • Pertama kali sampai
  • Water Confidence
  • The Rafting
And I've learned (or learnt?) or experienced :
  1. Double-check your important thingy such as your purse before went for a long journey.
  2. Cara-cara pasang khemah (- -")
  3. How to raft.
  4. To be more emotionally strong.
  5. Most of all adalah, menghadapi real danger menyedarkan kita bahawa perkara-perkara harian yang kecil yang buat kita merasa terancam selama ini sebenarnya adalah nothing sebab perkara paling utama adalah keyakinan dan kepercayaan terhadap diri sendiri.
Next will be : The Survival

Labels: ,


1 Comments:

Anonymous Cheat codes said...

Im planning a trip to Yosemite National Park. Where is the best place to go fishing, gold panning, horse back riding, rafting biking, all near the same area?

02 February, 2010 00:34  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish