Pages

Tanpa Dendam di Hati

Saturday, July 04, 2009

I am back! Any new stories guys? Then sure I'll take some time for full blog-hopping. Ecehhh.. Hoping that I'll not missed anyone's latest entry. Wait ah?

I just come back from this motivation program I don't mention on my schedule. 1st until 3rd of July is among the greatest days in my life. All I can say is that, I come back here being a new person inside. Hijrah. Well yeah 3hb semalam saya dah sampai UUM dah, dan dah ada entri 12.30 tengah malam tadi bersamaan 4 Julai 2009. Tapi dah TERdelete (terdelete lah sangat). Haha :D Siapa yang TERsempat baca entri itu, diam-diam saja sudah. Ada apa-apa, ask me on private. Not in public. Okay?

Then I came back here only to recognize that, everything seems different. WTH is happening?, kata saya dalam hati sebab memang sangat terasa ada something different and it is something that I missed during my 3 days program.

And yes. I know I missed THESE things.
  1. Gambar kenangan bersama freshies ambilan semester pertama 2009/2010. Never mind.
  2. Gambar kenangan bersama fasilitators. Ceh 's' to be plural. Haha. Never mind.
  3. They went for a 5-hours post-mortem without me (No big deal cuz I was not around).
  4. Someone thinks I did't do anything for the orientation. Is it THAT obvious to you? Think again. Kamu boleh mengadili saya di minda kamu yang kelabu.
  5. Ramai tidak tahu saya left UUM untuk program lain yang sama pentingnya dengan orientasi ini dan menyangka saya lari dari tanggungjawab. Tak tahu pula I need your acknowledgement. Heh. Things turned out to be like this and ok, it's my bad sebab Dayah je yang tahu saya ada program.
  6. TO FINALLY NOT HAVING ANY CHANCE TO DEFEND MYSELF. Thank you so much.
Now I know why some persons seems a bit cold to me. Hak anda. But now, saya menuntut hak saya. Because STILL, I have the right to know every single thing and word you guys were talking at my back OR you will considered as memfitnah.

Is it because, I am not as friendly as I should be? Ini hukuman yang saya dapat sebab tak act friendly eyh? I'm sorry I was and AM a bit (maybe, TOO) reserved in friendship. Why I have to ACT friendly pada manusia yang gedik? Tak suka, saya tak tegur dan melibatkan diri. Saya tak sampai tahap kejam lagi untuk menampar mulut orang tu setiap kali dia menggedik. Kalau boleh memang nak aje but being a well mannered, I don't do such thing. So IF this is among the reasons, why I have to pretend that I am when I am not?

I will take this sebagai ujian Allah. Ujian yang menyedarkan saya banyak perkara. Waktu seperti inilah kita akan tahu mana kawan, mana lawan. Mana yang jujur, mana yang mencuba untuk tidak jujur tetapi akhirnya berlaku jujur (terima kasih) dan mana yang telah seratus peratus mengkhianati.

Ketahuilah kawan-kawan, kejujuran kalian sebenarnya amat saya hargai tapi sayang, ada juga manusia yang tidak jujur dan berterus terang tapi boleh pula cakap kat belakang. Tapi don't worry, saya masih tabah. Akan tetap tabah.

Lautan Yang Berapi Daratan Yang Berduri
Bagiku Bukan Musibah Malahan Hikmah Berharga
Katalah Apa Saja Yang Jelik Penuh Dusta
Kau Bebas Warnai Diriku Di Minda Yang Kelabu
Siapa Diri Ini Tuhan Yang Memahami
Amarah Dan Kecewa Hanyalah Bara Membakar Jiwa
Sungguh Pun Ku Terkilan Terguris Perasaan
Ku Pilih Berdiam Diri Tanpa Dendam Dihati.

Tiada niat menjatuhkan siapa-siapa. Dengan lafaz Bismillah, I am publishing this. Ambil iktibar.

3 comments:

  1. yup.saya dh TERbaca entri itew..=)
    lama xde entri,tup2 entri ini...erm..perlu ke sy sekeh2 mereka itu?hahaa..perlu ingat ini 1 perkara.tak semua org paham ngan keadaan kite dalam ape jua keadaan pon.tabahkan hati okes..

    ReplyDelete
  2. welkam to uum..
    hehehehe..

    ReplyDelete
  3. nur.sa,

    ni ade pula terlepas sorang dah baca. cepat betul. bahaya. haha :P

    betul tu. everybody ada persepsi dan cara mereka sendiri. terima kasih atas ingatan tu sa =)

    sHaH,

    rasanya welkam to u la sebab sy dah lama smpai, awak tu je yg baru sampai. haha :P

    ReplyDelete

Thanks for simply being here! *love*

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS