Pages

Tagal Sungai Luanti.

Thursday, July 30, 2009

Pada 14 Jun lepas (Jun okey, lama gila baru nak hasilkan entri tentang ni) saya masih di kampung. I know it's a bit boring to read my explanation urm but maybe you can start HERE. Dalam entri bertajuk 3 Candid Pictures itu, saya ada sebut sedikit sahaja tentang tempat ini. Sungai Luanti ini terletak di Kampung Luanti, Ranau iaitu dengan kata lain jika anda ke rumah saya, saya boleh bawa anda berjalan-jalan sampai ke sini. Hehehe.

Pernahkah anda terbayang pada satu hari yang indah, anda pergi bermandi-manda sambil berendam di sebatang sungai bersama rakan-rakan dan tidak lama kemudian datanglah kawanan ikan-ikan jinak berkerumun rapat di sekeliling badan anda seolah-olah ingin bersahabat? Malah anda sendiri boleh mengelus-elus dan bermain dengan ikan tersebut?

I have been there. Erm actually not exactly been there (sebab saya tak berendam dalam air) but I've saw those kind of fish. And I think I've made friends with them. Haha. Jom tengok gambar.

Pagi yang indah.


Rest house, mungkin.


Selamat Datang Ke (Welcome To)
'Tagal' Sungai Moroli, Kg. Luanti Baru, Ranau
Winner Malaysia River Care Award 2006

Notes : 'Tagal' in Bahasa Dusun is a system means 'No Fishing' in English.


Mencuba kocak-kocak air untuk tarik perhatian ikan-ikan tersebut tapi tak berjaya kuangkuangkuang


Ayah orang pertama turun ke sungai. Sangat teruja menengok tapi waktu ni masih takut-takut nak turun sebab takut kaki kena gigit ikan dan lagi satu tak tahan geli (- -")


Ayah telah berjaya menjalin persahabatan dengan ikan-ikan Kelah tersebut.


Ayah dibekalkan dengan sejenis makanan ikan di dalam genggamannya, jadi itu yang menarik perhatian ikan-ikan tersebut. Tengoklah kelakuan mereka yang gelojoh (- -")


Mama


Mama lagi. Beg tak boleh tinggal tu (- -')


Ini tak pasti tangan siapa tapi yang bercahaya keimanan tu nampak macam lawa je must be my hand HAHAHA


Peace NO WAR
Ayah, Nana (eh kembar Fina ye? apsal nama lain?), Pipie si Mr Bean Jr., dan Mama.


Kaki Nana dan kaki Mr Bean Jr.


Layan kawan baru. Pic kami paling banyak (- -")

Candid picture : Kegelian sampai nak terkentut! Sebab jari kena hisap-hisap macam vakum oleh ikan tu.


Si sulung dan bongsu ni dari tadi tertunduk-tunduk (- -")

Datang si orongit. Dana mana? Ok Dana tak ada. She's the last person to jump in eh bukan jump tapi masuk dalam air. Itu pun sebab saya tarik dia datang tengah-tengah HAHAHA. Lepas tu terjerit-jerit dan memeluk saya kuat-kuat sebab kegelian (atau sebab ada budak lelaki berhampiran yang good looking) Sangat minta puja lah kau. Habis ikan-ikan bertempiaran berenang ok bukan bertempiaran berlari macam yang kita selalu sebut. HEHEHE. Sayang takda gambar bukti T___T manatau nanti boleh jadi modal ugut untuk kurangkan sikit kedegilan budak neh. Jahat gila kakak.



Besar-besar. Aku rasa kenyang ni kalau di makan bakar lepas tu perah dengan air limau.


Spa session for leg dengan harapan parut jatuh tangga dulu akan hilang sekelip mata. Haha AS IF.


Aik tiba-tiba gambar restoran. Dah habis makan pulak tu. Hehehe. Maaf tadi adalah gambar terakhir di Sungai Luanti. Tak banyak take picture.
Oh iya. Nama dia Fattah, seorang part-time Music Engineer berumur 18 tahun. HAHA.


Mr Mr Bean Jr. Pipie yang obedient pada saya seorang sahaja. Hehehehe perasan.


Mama in yellow.


Dana, tolong jaga kulit muka anda T__T
Ayah cakap, yang tadi tu sebenarnya bagus untuk kulit. Kira macam terapi lah. Saya pun mencadangkan Dana agar cuba merendamkan muka dia di dalam sungai tengok berkesan ke tidak terapi itu pada kulit muka dia yang banyak parut jerawat. Terjerit Dana mendengarnya. WHAT? Oh ok takut dekat ikan ye? Hahaha. Eh bukan Dana ke yang suka pada ikan tu? Ya dia lah, tapi dia suka ikan mati saja T__T


Lastly, my Ayah =)

Buat masa ni, saya tengok selain ikan-ikan ni, takda tarikan lain untuk ke sungai ini sebenarnya. Habis tengok dan bermain dengan ikan, maka habislah. Pergi tempat lain yang menarik di sekitar ranau pula.. Contoh? Dan tak lupa of course lah Gunung Kinabalu atau sekurang-kurangnya ke kaki gunung dia di Taman Kinabalu. Atau ke Taman Ros, atau Poring dan sebagainya.

Habis.

6 comments:

  1. Salam..
    uuuuu
    BEST GILE!!!
    i luv pg vacation mcm tuh dgn fmily.
    so lucky ah u..
    my family vacation, mesti end up kat boutique, antique stores, ahh yg penting bnyak bshopping jelah, which i haaaaaate.
    bring me lahif u guys pg nature themed vacation again k! (sungguh ngada2 hehe)

    ReplyDelete
  2. BaBbliNg BaR0nNESs aka Ika,
    Salam.
    ohmy i love BOTH shopping and naturing. haha ada ke word naturing.
    Anyway,
    ranau is a place with full of nature as u know Sabah. no shopping malls, no McD kat ranau.. kfc je fastfood yang ada. so we've exposed to nature and tend to love nature eversince our childhood.
    it's a great feeling to do things we love to do kan? hehe

    ReplyDelete
  3. best bangat.macam homestay pon ada tu.. sy suke tempat2 mcm ni.walaupun besar kt kg.tp kampung skang tak mcm dulu.dah moden sgt kot.uhuhu.

    ReplyDelete
  4. nur.sa,
    kan? but what to do. kita digalakkan sentiasa menuju ke arah pembangunan. ehehe tiba2 bercakap secara ilmiah.

    ReplyDelete
  5. nina ske ikan, tp itu?? scary lorr!!

    ReplyDelete
  6. AdeLaide NinaSe,
    no it is not, dear. they are totally friendly lil creature ;)

    ReplyDelete

Thanks for simply being here! *love*

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS