26 Julai itu.

July 28, 2009

Takda kerja lain. Jadi mari berblog.

Gara-gara cuti mengejut, segala-galanya hancur punah. UUM bagai dilanda todak eh apa todak kat tengah hutan. Silap-silap. Yang betulnya UUM bagai dilanda garuda. Rakyat berpusu-pusu keluar dari sempadan negara mencari tempat selamat dari serangan khinziiiir. Kahkahkah. Ceh to be dramatic tapi tak jadi.

Kita imbas balik 26 Julai hari itu. Saya balik awal sikit dari kampus (sekitar pukul 5.30 petang) sebab kelas terakhir dibatalkan. Dalam bas, everyone seems tak sabar sampai kolej. Diorang nak packing barang lepas tu terus balik kampung. Apa yang meracun fikiran you guys sampai tak menyempat-nyempat tunggu esok??

Nak gelak ada. Blur kat kepala ni pun ada.

  • 1st, saya difahamkan kenyataan rasmi tak keluar lagi, tapi rumours dah merebak. Rasanya kenyataan rasmi hanya akan dikeluarkan keesokkannya di portal tapi disebabkan ada pihak-pihak tertentu (saya taknak sebut apa dan siapa) yang konon bertanggungjawab, jadilah macam ni. Student semua shocked sebab tu tak fikir panjang terus nak balik. Ada yang fikir takut tak dapat bas lah apa lah. Sampai Abang Apai tutup kiosk dia (malam dia bukak balik. lawak T___T) dan peniaga-peniaga kat mall semua pakat tutup premis padahal sepatutnya tak perlu. Lepas tu bila ditanya, diorang jawap tutup sebab terkejut. Bayangkan. Apa agaknya mahasiswa kita cerita pada peniaga-peniaga ni sampai semua terkejut macam tu sekali.
  • 2nd, dalam masa 6 jam, seluruh kampus bersih dari manusia. Wah. You guys kalau tengok apa yang berlaku, mesti teruja dan mungkin bagi merasakan ini adalah perkara yang melucukan. Sangat patut dibuat liputan meluas. Sayangnya, balik dari kelas 26 Julai itu, saya duduk di bilik saja.
  • 3rd, oh please tolong jangan buat pengumuman cuti mengejut macam ni. Mahasiswa-mahasiswi kita mudah sawan dengan perkataan CUTI! Kesian kat diorang. Yang rasa-rasa taknak balik pun akhirnya balik juga gara-gara terpengaruh. As for me, of course saya tak begitu hairan dengan perkataan cuti sebab rumah dekat oversea (aik?), lebih baik buat percutian dalam negara (hahahahaha statement tak boleh blah). Lagi murah.
  • 4th, pihak JPMDPP SME Bank tidak pernah mengeluarkan kenyataan bahawa semua pelajar dikehendaki mengosongkan bilik sebelum pukul 8.00 malam 26 Julai. Tiada. Diulangi, TIADA. Khabar angin itu ada tapi bukan datang dari pihak kami dan pihak kami hanya membuat penafian sebab ramai yang bertanya. Itu saja.
Tepat 12.00 tengah malam, Dayah call Amy ajak Amy dan saya keluar makan (makan lagi??) dengan Encik Khairi, felo DPP SME Bank. Kami apa lagi terus bersiap seminit dan turun. Kat bawah, masih ada lagi yang sedang menunggu bas balik. Pukul 12 tengah malam okay. Dalam hati I cakap, eh nevermind la. Di roundabout laaaaagi ramai orang. But still I say, nevermindlah. Walaupun mula terasa sedikit annoyed dengan spirit orang balik kampung ni. Apa dah takda hari esok kah?

Dayah, Yulie, Amy dan saya. Ajak encik Khairi try makan kat gerai tepi jalan betul-betul depan kedai A-Wang. Delicious, i tell you guys. Orang-orang kat gerai tu memang dah kenal kitorang sebab since semester lepas time kak Faddy ada lagi (serius macam dah kurang best sem ni sebab kak Faddy dah takda, dia tengah praktikal kat oversea) Ini oversea betul-betul bukan main-main. Hehehe.

Kemudian, balik UUM tapi tak balik DPP lagi. Encik Khairi drive kereta round satu UUM tengok-tengok semua DPP. Waktu dah hampir pukul dua, dan every station kat DPP masih lagi ada orang sedang menunggu bas dengan penuh harapan. Masing-masing bawa beg dan ada lagi yang masih dengan baju kuliah. Perghh..

Sampai DPP dalam pukul dua pagi, masih adaaa lagi yang sedang menunggu bas di perkarangan. Amal dan Jue sedang menginterview orang yang nak balik malam tu jugak. What the. Hehe. Kemudian kitorang terus lepak kat bilik JPM sekali dengan Encik Khairi, felo yang paling rajin lepak kat bilik JPM. Hari tu dapat jadi penjaga checkpoint untuk UUM Mountain Bike pun melalui Encik Khairi. Anyway. We're lucky ada felo macam Encik Khairi ni yang sangat sporting. Hehe.

Ekoran dari perkara yang menyebabkan peristiwa ini berlaku, saya tak dibenarkan oleh mama untuk pergi ke mana-mana samada ke Langkawi, ke Penang, ke KL atau ke mana-mana yang memerlukan saya berkumpul dengan ramai orang. Mama risau sebab I don't have strong antibody. As you know, H1N1 sekarang ni belum lagi ada cure. Yang paling selamat sekarang ni kena ada antibodi yang kuat.

Baek mak.

You Might Also Like

5 comments

  1. omg. silap. tapi tanak betulkan lew. hehe.

    ReplyDelete
  2. Ibn Raia,
    owh ok tak payah. haha

    ReplyDelete
  3. semalam ader kat aluq staq..ye laa saya pung risau gak kat Fina ni...heheh3

    ReplyDelete
  4. hang nadim,
    adeh takpe2 esok terus pegi beli mask (- -")

    ReplyDelete
  5. that en khairy is my lecturer. one of my favourite lecturer. kirim salam kat dia. juz said my name

    raja norliana.

    hoyehhhhh.

    ReplyDelete