2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Special entry : SURAYA
Sunday, June 07, 2009 posted at 22:35 ♥

Do read this entry first to have some picture of this post. Thank you =)

Suraya
Artist: Indigo

Suraya
Seperti mana kau dan mentari
Pengemis ini meminta
Serangkaian cahaya
Hatimu Suraya

Suraya
Bentangkan sinaranmu disini
Lembah hatiku gelita
Rinduku tiada terhingga
Padamu suraya

Kadangkala
Perkataan
Hanya merunsingkan sahaja
Kelu tak berbahasa
Hanya lilin hidupke menyala
Dan mengapa
Berkali ku biarkannya
Datang dan pergi semula
Semakin lama...

Suraya
Suatu masa dulu ku bahagia
Walaupun seketika
Ku masih percaya
Padamu Suraya

Tiap kali mendengar lagu ini, pasti akan terkenangkan kawan yang seorang ini. Oh, dan satu lagi lagu. Umpama Mimpi Dalam Mimpi oleh Damasutra. She used to sing this song to me several times. She will go like this : "..kenangan bersamamu Nana, umpama mimpi dalam mimpi.." and then she'll pause and say: "Macamana ya Nana kalau mimpi dalam mimpi tu??" Dan kami akan sama-sama berfikir sampailah malas nak berfikir. Ceh.

Let's begin.

This is Suraya or Amoy
She's not originally Malaysian.

Mentioned her name di sini, sini, sini, sini, sini, sini, sini, sini, dan mana-mana entri yang tak sempat saya cari. Tak larat lah nak dig in dan cek satu-satu entri since bertahun-tahun lepas. Sendiri pening tengok struktur ayat entri-entri sebelumnya T___T So guna je keyword 'Amoy' menggunakan searchbox kat blog ni sudeyy..

Kami berkenalan semenjak sekolah rendah lagi. Dia sangat popular disebabkan oleh keriuhannya dan sikap dia yang happy je. Peramah sangat-sangat. Semua orang kat SK Pekan Telupid waktu batch kami confirm kenal sebab orangnya sangat aktif. Waktu tu tak rapat sangat, mungkin sebab rumah tak dekat. Jalan lain-lain. Kelas pulak lain. Memang kalau jumpa pun waktu dia datang buat riuh kat kelas waktu free. And also the other classes. Hobi dia. Nak buat camana =D

Naik sekolah menengah, tak sangka boleh pula jadi kawan. Mula-mula tak tau nak layan camana, sebab she's too talkative. Kadang-kadang sampai pening melayan her silly thoughts and problem yang sudah-sudah. Oh dan juga her silly teka-teki yang always get me crazy hinggalah sampai sekarang telah bernekad, jika ada siapa-siapa ajukan soalan teka-teki pada saya pun, saya akan kata 'saya tak tau, bagilah jawapan'. Takpun, akan menjawap soalan dengan malas sekali kecuali kalau dah tahu apa jawapannya jadi akan menjawab dengan penuh semangat. Haha.

Kemudian kami menjadi semakin akrab sejak dia datang bertandang ke rumah di kampung dan tinggal bersama selama seminggu menghabiskan cuti semester bersama-sama. Pergi merasai kedinginan Gunung Kinabalu di kaki gunung (tak naik pon T______T), mandi-manda kat Poring, karaoke kat rumah sama-sama dan banyak lagi crazy or non-crazy thing we do together, or even having pillow-talk with her for the whole night. Mama dan ayah pula, sejak dia datang ke rumah, akan memperkenalkan Amoy sebagai anak angkat.

Thinking about her. And her life.
Hidup dia tidak semudah yang disangka. Dia sampai mengaku pada saya yang dia craving for attention. Cemburu pada saya dan segala kemewahan yang ada (sebenarnya hidup saya sendiri tidak seindah yang dia sangkakan). Orang yang kurang mengenalinya akan melabel dia sebagai gila harta. Watch out your mouth guys if you don't know the whole story.

Selepas dua tahun, Amoy datang lagi. Moy, ko kawen tak jemput. Datang bawa anak pun takpelah =P

I was inside when I hear Mama and Ayah had arrived. Terdengar suara Amoy terpekik-pekik (macam biasa) sebab amazed how Dana boleh membesar cepat sangat. Well, Dana baru je datang period. Kemudian saya pulak yang tersembul dari muka pintu. Laga-laga pipi dengan Amoy. Kemudian baru tengok betul-betul anak dia. Ya Allah, apesal cute sangat?


Dana and Amoy's baby, Mohd Hezriq Jumadil.
Waktu nak pergi kenduri kampung sebelah.

We call him Abang. So putih dan gebu. Pity for Amoy. Kuat bekerja agaknya. And Telupid sangat panas ok. Kulit Amoy dah makin gelap. Badan tetap maintain. Kurus even dah lahirkan anak. Jeles jeles!

Malamnya kami ke majlis kenduri kahwin. Jemputan dari orang, memang agak sukar nak tolak dah. Walaupun aku tahu Amoy penat. Tapi ya Allah her Abang was so a darl, tak banyak karenah malam tu. Amoy kata Abang memang suka jalan-jalan. And I was like "Just like her mum =D"

Esoknya (hari ini), cam-whoring. Tengahari tu nak keluar dah hantar Amoy ke stesen bas.

Hezriq : Oyea I'm cooooooolllll.. Muahaha

Buat dua hari satu malam itu, rumah jadi agak meriah sikit dengan tangisan budak. Haha. Mom looked very excited. Tapi sayang just satu malam je. Mama cakap "Lain kali datang lama sikit. Kalau seminggu budak tu kat sini, lama-lama biasa dengan family sini". Amoy senyum je. Bayangkan, Amoy sampai Ranau around 5pm dan esoknya balik around 2pm. Puas tak? Puas tak? Tak berapa dapat spend masa dengan Amoy sorang sebab lebih banyak perhatian tumpu kat Abang. Omaigod I can't hardly accept the fact of Amoy is now having a baby. Of course lah, there's no more teka-teki dan all those stuffs. Amoy pun dah jadi agak matang berbanding dulu.

Hezriq, dah besar nanti jaga ibu baik-baik tau =)

This entry was published on 9th June 2009

Labels: , ,


8 Comments:

Anonymous en_me said...

menten jeliter ghitewww.. ahaks

10 June, 2009 00:39  
Anonymous padelkopak said...

abang memang cute.sama seperti ibunya.sebenarnya.ibu kamu kepingin sama cucu.itu saja.jadi.kamu bila lagi?kahkahkah juga.

10 June, 2009 01:40  
Anonymous Fina said...

en_me,

diakui =) a rocking mum! =D


padelkopak,

amboi =P
kena tungu encik padelkopak kawen dulu lah.

10 June, 2009 01:55  
Anonymous nur.sa said...

mata dia bulat...schweett...:p

10 June, 2009 11:08  
Anonymous Fina said...

dear nur.sa,

kan?
his mum ckp Hezriq ni byk ikut muka ayah dia. i think the only part he have is her mum's lips. hehehe..

sy tak berapa dengan children or baby, but with this one? omg he's adorable =)

10 June, 2009 11:39  
Anonymous AuraFIza said...

seronok kn tgk membe da ade baby sndri..
Hezriq tu tomey sgt2 laa..
GOSH..geram tgk pic dye!!

10 June, 2009 14:28  
Anonymous berrykisses said...

wah. comelnya! ;D

12 June, 2009 16:48  
Anonymous Fina said...

dear berrykisses,

kan kan??

=)

12 June, 2009 17:51  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish