Page Rank

June 12, 2009

Semalam gila mengecek Page Rank blog sendiri kat everywhere (Haha). Page rank yang dimaksudkan adalah Google Page Rank ya. Jikalau saudara/saudari nak try boleh pergi sini atau google je keyword 'page rank' confirm banyaklah website yang berkenaan dengan pagerank akan keluar nanti.

Blog ni dah beberapa tahun beroperasi. Tak popular pun. Tak menyumbang banyak pun. Dapat Page Rank Check pun dah bertuah rasanya. Bukan kosong bukan satu tapi dua. Maybe sebab backlinks kot. Tapi tak payah mimpi la nak lawan Page Rank DilarangMelarang yang memang dah ramai pengunjung dan beratus-ratus follower. PR3 pun rasanya dah cukup memuaskan dah agaknya. Blog berbahasa melayu ada ke yang dapat sampai PR4? Kalau ada, saya nak baca.

I have heard about this Page Rank aka PR thingy since long ago but was only understand about it since, yesterday. Baru tergerak hati. Terima kasih Encik Google. Nak saya belanja teh ais ka? Ok beliau taknak (- -"). Google Page Rank yang paling tinggi untuk sesuatu carian akan muncul paling awal dalam setiap carian di enjin Google (PR10 lebih tinggi dari PR1).

Biasanya yang bersungguh-sungguh nak dapatkan PR tinggi-tinggi ni adalah yang buat bisnes secara online. Tidak kurang juga yang buat blog tutorial mahupun personal semata-mata. It depends individually. Yelah, apa tujuan menulis secara publik kalau bukan untuk berkongsi dengan ramai orang bukan? But again, it depends individually. Terserah pada pemiliknya bagaimana kemahuan masing-masing.

Satu lagi, JIKA INGIN (i mean, jika ingin) page blog kita senang muncul di mana-mana enjin carian, salah satu cara ialah kita digalakkan untuk merajinkan diri menaip perkataan penuh dalam setiap post. Maksudnya tanpa penukaran, penambahan atau pengurangan perkataan contohnya 'talipon' untuk perkataan 'telefon' atau sebagainya yang kita sudah sedia maklum. Pengguna google biasanya prefer pada link-link yang muncul paling awal jadi satu kelebihan bagi mereka yang dapat PR tinggi-tinggi. Kecuali jika tak jumpa-jumpa juga maka akan mencari hingga ke muka surat paling akhir. Kan? Haha. Ok saya pernah buat.

Tu je yang saya tau. Just want to share something that I found lately =)

Dah siap.
Sekarang jom kira berapa perkataan Page Rank atau PR dalam entri kali ini. Siapa dapat jawab paling cepat dan tepat, hadiahnya adalah, Fina datang dalam mimpi anda malam ni menari tarian poco-poco (- -")

Source: http://earncent.com/blog/2007/10/31/apa-itu-pagerank/


Sekarang ini sedang addict pada:
  1. Blog sendiri, of course. Tak payah cakap pun tidak apa kut?
  2. The Sims 3. Geram ok, tak dapat main. CD pirate. Padan muka.
  3. Enaikei's =D
  4. Facebooking
Tadi jari luka terkena pintu. You see, I'm a bit clumsy. Terus cari plaster and found this one. Mula-mula tak perasan, lepas tu, I was like "OMG this is sweet." Haha. Look here :

Combat-handplaster. Plaster ini mengingatkan saya pada sejenis track-suite yang mempunyai gabungan warna krim, coklat, hitam dan hijau macam plaster kat atas ni. I always find myself sedang melihat dengan sangat berminat pada seluar trek warna macam tu. Selalu juga nampak seluar tu orang pakai dulu. I mean, kalau perempuan pakai, sangat...something tak tahu nak explain camana tapi wonder why I haven't bought one for myself. Haha. Jadi rasanya how I feel about track-suite tu ada kaitan dengan kenapa saya rasa plaster ini comel walaupun ini bukan plaster Hello Kitty. Err, okay I don't think Hello Kitty is THAT cute but if mata Hello Kitty menjadi lebih besar maka akan dipertimbangkan =P

You Might Also Like

3 comments

  1. yup. juga suka menulis penuh penuh. tak suka compress compress ayat nih. susah orang nak baca dan decompress balik ayat tuh..

    btw, im also pr 2 ;)

    ReplyDelete
  2. yeah
    baru tahu gak psl PR tuh
    xD

    ReplyDelete
  3. ف wildchild ۞

    dulu pun pernah men compress2 perkataan juga sbnrnya pon. haha. tapi sape lagi yang nak martabatkan bahasa melayu tu kalau bukan kita rakyat malaysia sendiri kan ;) anyway, tahniah =)

    Eazy Izzuddin

    kita sama2 belajar =D

    ReplyDelete