2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Page Rank
Friday, June 12, 2009 posted at 18:32 ♥

Semalam gila mengecek Page Rank blog sendiri kat everywhere (Haha). Page rank yang dimaksudkan adalah Google Page Rank ya. Jikalau saudara/saudari nak try boleh pergi sini atau google je keyword 'page rank' confirm banyaklah website yang berkenaan dengan pagerank akan keluar nanti.

Blog ni dah beberapa tahun beroperasi. Tak popular pun. Tak menyumbang banyak pun. Dapat Page Rank Check pun dah bertuah rasanya. Bukan kosong bukan satu tapi dua. Maybe sebab backlinks kot. Tapi tak payah mimpi la nak lawan Page Rank DilarangMelarang yang memang dah ramai pengunjung dan beratus-ratus follower. PR3 pun rasanya dah cukup memuaskan dah agaknya. Blog berbahasa melayu ada ke yang dapat sampai PR4? Kalau ada, saya nak baca.

I have heard about this Page Rank aka PR thingy since long ago but was only understand about it since, yesterday. Baru tergerak hati. Terima kasih Encik Google. Nak saya belanja teh ais ka? Ok beliau taknak (- -"). Google Page Rank yang paling tinggi untuk sesuatu carian akan muncul paling awal dalam setiap carian di enjin Google (PR10 lebih tinggi dari PR1).

Biasanya yang bersungguh-sungguh nak dapatkan PR tinggi-tinggi ni adalah yang buat bisnes secara online. Tidak kurang juga yang buat blog tutorial mahupun personal semata-mata. It depends individually. Yelah, apa tujuan menulis secara publik kalau bukan untuk berkongsi dengan ramai orang bukan? But again, it depends individually. Terserah pada pemiliknya bagaimana kemahuan masing-masing.

Satu lagi, JIKA INGIN (i mean, jika ingin) page blog kita senang muncul di mana-mana enjin carian, salah satu cara ialah kita digalakkan untuk merajinkan diri menaip perkataan penuh dalam setiap post. Maksudnya tanpa penukaran, penambahan atau pengurangan perkataan contohnya 'talipon' untuk perkataan 'telefon' atau sebagainya yang kita sudah sedia maklum. Pengguna google biasanya prefer pada link-link yang muncul paling awal jadi satu kelebihan bagi mereka yang dapat PR tinggi-tinggi. Kecuali jika tak jumpa-jumpa juga maka akan mencari hingga ke muka surat paling akhir. Kan? Haha. Ok saya pernah buat.

Tu je yang saya tau. Just want to share something that I found lately =)

Dah siap.
Sekarang jom kira berapa perkataan Page Rank atau PR dalam entri kali ini. Siapa dapat jawab paling cepat dan tepat, hadiahnya adalah, Fina datang dalam mimpi anda malam ni menari tarian poco-poco (- -")

Source: http://earncent.com/blog/2007/10/31/apa-itu-pagerank/


Sekarang ini sedang addict pada:
  1. Blog sendiri, of course. Tak payah cakap pun tidak apa kut?
  2. The Sims 3. Geram ok, tak dapat main. CD pirate. Padan muka.
  3. Enaikei's =D
  4. Facebooking
Tadi jari luka terkena pintu. You see, I'm a bit clumsy. Terus cari plaster and found this one. Mula-mula tak perasan, lepas tu, I was like "OMG this is sweet." Haha. Look here :

Combat-handplaster. Plaster ini mengingatkan saya pada sejenis track-suite yang mempunyai gabungan warna krim, coklat, hitam dan hijau macam plaster kat atas ni. I always find myself sedang melihat dengan sangat berminat pada seluar trek warna macam tu. Selalu juga nampak seluar tu orang pakai dulu. I mean, kalau perempuan pakai, sangat...something tak tahu nak explain camana tapi wonder why I haven't bought one for myself. Haha. Jadi rasanya how I feel about track-suite tu ada kaitan dengan kenapa saya rasa plaster ini comel walaupun ini bukan plaster Hello Kitty. Err, okay I don't think Hello Kitty is THAT cute but if mata Hello Kitty menjadi lebih besar maka akan dipertimbangkan =P

Labels: ,


3 Comments:

Anonymous ف wildchild ۞ said...

yup. juga suka menulis penuh penuh. tak suka compress compress ayat nih. susah orang nak baca dan decompress balik ayat tuh..

btw, im also pr 2 ;)

12 June, 2009 19:47  
Anonymous Eazy Izzuddin said...

yeah
baru tahu gak psl PR tuh
xD

12 June, 2009 21:26  
Anonymous Fina said...

ف wildchild ۞

dulu pun pernah men compress2 perkataan juga sbnrnya pon. haha. tapi sape lagi yang nak martabatkan bahasa melayu tu kalau bukan kita rakyat malaysia sendiri kan ;) anyway, tahniah =)

Eazy Izzuddin

kita sama2 belajar =D

13 June, 2009 20:33  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish