2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Gateway NV4801Y
Wednesday, June 17, 2009 posted at 23:51 ♥

Semalam sebenarnya sedang teruja menunggu laptop baru. Ohhh.. terima kasih Ayah. Birthday gift in advance ye?? Hahahaha.. Padahal wishlist untuk birthday gift tahun ini adalah handy-cam dan sebenarnya ku mengharapkan di sebalik senyumanmu itu (aik?)! Dan sebenarnya TIADA laptop baru dalam wishlist.


Dah, dah dapat laptop baru dah. Masih lagi sedang cuba menerima kenyataan. Hahaha! Sometimes my dad ini memang pemurah. Sometimes? Bukan selalu ke? Hihihi. But why why why saya nak kereta tak dapat-dapat?? T______T


Nah tengok sini kalau nak tau sangat :

http://www.ncs.com.my/index.php?productID=1782

Yang terbaru ni namanya Encik Gateway NV4801Y. Gateway milik Acer. Harap maklum.


Genuine Windows Vista® Home Preminum
Intel® Centrino® Processor Technology
Intel® Core™2 Duo Processor T6400 (2.0GHz, 2MB Cache, 800MHz FSB)
Mobile
Intel® PM45 Express Chipset
NVIDIA® GeForce® G105M6 with up to 2303MB of
TurboCache™ (512 MB of dedicated DDR2 VRAM, up to 1791 MB of shared system
memory), supporting NVIDIA® CUDA™, PureVideo® HD technology, OpenEXR High
Dynamic-Range (HDR) technology, Shader Model 4.0, Microsoft® DirectX® 10
Intel® Wireless WiFi Link 5100/5300 (dual-band quad-mode
802.11a/b/g/Draft-N) Wi-Fi CERTIFIED® wireless LAN card
14" HD 1366 x 768
pixel resolution, high-brightness (220-nit) Gateway Ultrabright™ TFT LCD,
supporting simultaneous multi-window viewing
16:9 aspect ratio
250GB
SATA HDD
2GB DDR2 RAM Memory (upgradeable to 4GB)
Integrated 56Kbps
modem & 10/100/1000 mbps LAN
Integrated 8X DVD-Super Multi double-layer
drive
Integrated high-def webcam with 640 x 480 @ 30 fps resolution image
capture
Integrated Bluetooth
Optimized 2nd Generation Dolby Sound
Room®10 audio enhancement, featuring Dolby® Headphone, Dolby® Natural Bass,
Dolby® Sound Space Expander
Two built-in Gateway 3DSonic stereo speakers
Media Card Reader supporting Secure Digital™ (SD) Card, MultiMediaCard
(MMC), Reduced-Size Multimedia Card (RS-MMC), Memory Stick® (MS), Memory Stick
PRO™ (MS PRO)
6-cell Li-Ion Battery Pack (3.0 hours battery life)
(Actual battery life may vary, depending on usage and configuration).
Three USB 2.0 ports, HDMI™ port with HDCP support, External display (VGA)
port, Headphone/speaker/line-out jack with S/PDIF support
342 (W) mm x 241
(D) mm x 243/375 (H) mm
Weight 2.4kg (5.3 Ibs)
Gateway MyBackup
Solution, Gateway PowerSave Solution, Gateway Recovery Management
Microsoft®
Works 8.5 with Office Home and Student 2007 Trial
Norton Internet Security™
2009 (60-day trial)
1-Year Limited International Traveller Warranty (for
Asia Pacific countries only excluding China, Taiwan & HongKong)
Free:-
Gateway Designed Carrying Bag

Okay saya tau takda siapa pun nak baca spesifikasi di atas. Saya just copy paste dari website kat link tadi sebagai rujukan mudah nanti. Tak payah lah nak susah-susah nak bookmark page tu.

Not very happy lah..

Ceh, macam tak reti bersyukur je minah ni. Begini. Ada dua sebab. Pertama, tak suka design dia, macam maskulin je. Kedua, was expecting laptop yang lebih ringan dari 2.1KG. Ketiga, the NVIDIA part is perfect sebab saya berminat pada laptop untuk gamers sebab laju dan even main game yang berat pun, graphic sangat best. But saya selesa NVDIA + AMD. Not with INTEL. Keempat, ianya adalah VISTA sedangkan saya prefer XP tapi takpa, dimaafkan. Kelima, saya lebih berminat pada HP Compaq berbanding ACER yang too common. Maaf, telah terLEBIH 3 sebab dari 2 sebab yang telah didakwa oleh penulis pada awal perenggan. Hahahahahahahatitengahberdarah-darah.
Sedang cuba menerima kenyataan.
Mari kita cari kebaikan pula.
  1. 250GB kapasiti hardrive berbanding 60GB pada laptop Compaq saya.
  2. RAM 2GB berbanding 1GB RAM asal laptop Compaq saya.
  3. Ada bluetooth dan webcam. Compaq Presario V3010AU tak ada.
  4. Berat 2.4KG. Lebih kurang 2KG 0.2KG lebih ringan dari yang sebelumnya.
  5. Termasuk spesifikasi lain yang saya tak faham tapi diyakini functionnya lagi up berbanding CompaQ saya.
Ok fair kan? 5 keburukan dan 5 kebaikan =) Ini gambar laptop yang saya dapat dari link kat atas tu.


"Terimalah seadanya walau aku huduh macamana pun, kalau tidak gunalah balek si CompaQ tak guna yang kau kutuk-kutuk hari tu." Si Gateway sempat memerli si Fina.
atau mungkin dia berkata begini :
"Don't you like masculinity.. SAYANG? :]"
WTH.

Labels:


9 Comments:

Anonymous AuraFIza said...

waahhh..laptop baru!!

18 June, 2009 12:09  
Anonymous Lead said...

wuih terlebih power sudah notebook kmu. lepas tu graphic jenis dedicated(ada RAM sendiri)....dan boleh shared(tumpang RAM laptop).....power tu...

Intel® PM45 Express Chipset
NVIDIA® GeForce® G105M6 with up to 2303MB of
TurboCache™ (512 MB of dedicated DDR2 VRAM, up to 1791 MB of shared system
memory), supporting NVIDIA® CUDA™, PureVideo® HD technology, OpenEXR High

speaker pun power sudah...
lagi pun spec dia banyak yg tu tulis high-def, HD, HDi.....power tu....

18 June, 2009 12:28  
Anonymous Fina said...

Fiza,

macam mimpi je, tiba2 dpt ni. tak tahu apa telah berlaku dan apa yang telah saya buat. hahaha :P

18 June, 2009 13:30  
Anonymous Fina said...

Lead,

oh my laptop manager dah datang. haha =P wei, ko orang IT mestilah tau semua tu. Thanx making me feel much more better. haiisshh..

18 June, 2009 13:35  
Anonymous nur.sa said...

best..lappy baru dia..=) syioknyer...

18 June, 2009 14:17  
Anonymous Fina said...

nur.sa,

mula sekarang akan mengupdate guna lptop ni.. =)

18 June, 2009 14:41  
Anonymous ف wildchild ۞ said...

jual 2nd hand hp compaq tu kat sy..

terima kaseh. susah susah saja ;p

18 June, 2009 15:11  
Anonymous tahan tukul said...

xblh upgrade ker laptop tu? alang2 angkat sony vio..... he3.....mana yg sesuai ler.....lgpon laptop lama tu xlama lg jd batu kena sumpah.....huhuhu.....

18 June, 2009 19:12  
Anonymous Fina said...

tahan tukul,

stkt ni ok je =)

18 June, 2009 19:54  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish