Tuesday, June 30, 2009

Monday, June 29, 2009

Tak baca pun takpa.

So much thing buat saya rasa annoyed. These are the list. Hambik kau.
  • Ignorant. Spelling error, alignment tak kemas, dan lain-lain is a LAME. Annoying. Too annoying.
  • Melawak tak kena tempat. Macam bodoh je.
  • Being too loud.
Cukup. Esok ada lagi kot. Haha.
Share:

Sunday, June 28, 2009

Ibu bapa sentiasa mahu yang terbaik untuk kita.

Bangun agak lewat.Well, what do you expect kalau tidur cuma beberapa jam saja (mengcover rasa bersalah). Haha. Rushed to the bathroom then bersiap dan mekap ala kadar kemudian terus ke tapak jualan. Everything is on time alhamdulillah.

Para ibu bapa semakin ramai dan makin sibuklah kami melayan kehendak ibu bapa, yang pelbagai dan kadang-kadang menjadi Information Centre pulak. Haha. Kemudian bertekak cara baik dengan abang-abang kat kiosk sebelah sebab mulut sedap je mengenakan orang. Aih sengal gile. Apesal muka suci murni macam ni diorang nak kacau jugak? Tapi nasib baik mereka sangat baik membenarkan kami tukar duit pecah kalau kami kekurangan duit penukar.

Perasaan mula bercampur baur. Membentuk satu rasa yang sukar dimengertikan bila :
  • Melihat seorang ayah yang datang dari jauh membawa anaknya ke U membuatkan saya terkenang pada ayah.. :(
  • Suka giler pegang duit. Lepas tu kira-kira barang dan sebut jumlah harga barang pada orang. Kerja yang menyeronokkan =D
  • Lebih suka berkawan dengan lelaki (- -") Kenapaaaa
  • Waktu freshie-freshie naik bas untuk ke Dewan MAS, ada seorang bapa yang setia menunggu kat bawah dan melilau mata mencari kelibat anak perempuannya. Mungkin dalam fikirannya, 'Dimanalah anak aku duduk dalam bas ni', atau 'sudah ada kawankah dia', atau 'kena cari cepat ni sebelum bas gerak' sebab takut akan merindui sebab tak sempat nak lambai. Melihat raut wajah bapa tersebut yang telah dimamah usia, rasa sebak lagi dada ini. Takde maknanya aku sedih budak-budak ni nak berpisah dengan keluarga. Saya tertanya-tanya, apakah gerangan budi balasan bagi insan yang membanting tulang 4 kerat mereka untuk anak-anak. Macam lirik lagu kan? Jangan senyum. Saya serius.
  • Kenapa tak cerita tentang mak? Sebab saya agak kurang tersentuh dengan perhubungan ibu-anak. Tak tahu kenapa, tapi mungkin sebab diri saya sendiri yang lebih menganggap mama sebagai kawan. Tak berapa nak emosi teriak-teriak tensen la konon. Lebih guna otak dan sentiasa memahami malah sentiasa ada di saat diperlukan. Itu cara saya berkawan.
Bye for now.
Share:

Why I Can't Write An Entry For Father's Day?

Guess what time is it NOW? It's 3.35 AM okay. Soal sendiri jawap sendiri. Ini adalah salah satu ciri-ciri yang perlu ada pada setiap blogger. Berjaga sekejap dan kejap lagi nak tidur barang sejam dua. Esok (sebenarnya dalam 4-5 jam lagi) tugas saya ialah untuk jaga bahagian jualan bersama 2-3 orang yang lain. Kerja berat sikit so esok pakai t-shirt DPP je while the others wears formal attire. Ohya, yang jaga parking pun pakai t-shirt jugak rasanya. SERONOK. Kitorang jual barang-barang plastik kegunaan harian. Macam baldi, tikar getah, penyapu, bekas sabun, bakul mandi dll. Teringat kat rumah. Waktu cuti lepas kan saya yang jaga kedai runcit mama? Rindu dekat rumah T___T For now, hanya akan call orang-orang kat rumah kalau ada hal nak cakap je. Kalau tak, tak akan call. Sebab saya masih sedih meninggalkan mereka. Tak boleh dengar suara. Akan tiba-tiba jadi sebak. Damn.

Guys, untuk beberapa hari ini, dari Minggu Suaikenal hinggalah hari terakhir pendaftaran pelajar senior (4hb) dan mungkin akan masih terbawa-bawa sehingga 1-2 hari berikutnya, sila bersabar apabila berhadapan dengan perkataan penat, letih, minggu suaikenal, fasi, freshie, pendaftaran, dan lain-lain perkataan secara berulangkali di blog ini. Hahahahaha. Letih neh.

Tadi seawal petang lagi dah ada freshie yang masuk mendaftar. Kebanyakannya yang datang dari jauh macam Sabah, Sarawak, dari negeri-negeri sebelah selatan. Goodie. Senang sebab boleh daftar awal untuk elak kesesakan : perkara normal waktu pendaftaran masuk student baru. Bagi tinggal kat DPP dulu sementara sebab full registration adalah esok. Family-family student baru datang berterusan sampai sekitar pukul 2 pagi tadi. So most of us ramai tak tidur sebab ada yang urus daftar masuk dan ada yang tolong angkat barang dan tunjukkan bilik pada mereka. Kebanyakan datang dengan keluarga so bilik disediakan juga. Sape baca perenggan ni memang tabik springlah. Haha.

Kepada Dayah, you can do it. We can do it. Tengok adik-adik, begini susah payah kakak-kakak dan abang-abang senior bertungkus lumus menyambut kedatangan adik-adik ke Universiti.

Kepada Fiza, tibe-tibe tak sihat pulak budak neh. Tensen balik semula ke U ke? Hehe. Sila feel better segera sebab Johor ke Kedah amat jauh. Saya dah pernah sakit banyak kali waktu nak balik Kedah or nak balik Sabah. Naik flight 3 jam lebih aje pun dah lemas semacam, inikan pula dalam bas 12 jam? Lepas tu nak angkut barang ke bilik, nak kemas lagi.. Eh diamlah. Makin sakit si Fiza kalau baca entri ni. Haha :P

Terimbas pula hari pertama waktu masuk ke UUM. I don't cry a single tears even after my ayah walk out dari pintu keluar kolej walaupun dalam hati hanya ALLAH yang tahu bagaimana sebak dan berat hati ini (and still don't cry after all those semesters and never cried missing my family UNTIL this damn semester). Why oh WHY? Mengingat kembali wajah ayah waktu itu.. Wajah yang penuh kasih sayang, pengharapan, dan telah banyak berkorban untuk membesarkan kami. Termasuk saya.. There's too much he have done for me. TOO MUCH, I mean it.

Ya Allah. My eyes is full now. Jiwa sebak. This is why I can't and I hate to write for Father's Day's entry. FOR SURE. I have to stop this.
Share:

Saturday, June 27, 2009

i won't bother.

Hari ni free. Hari ni je. Eh free eyh? Barang-barang kat bilik tak habis kemas lagi. Tak sentuh lagi pun. So sebenarnya bukan tak free. Tapi malas : One more interesting fact about me. Gahaha! Dan lepas tu malam nanti 10.30pm ada meeting dengan AJKS-AJKS Minggu Suaikenal. Esok adalah hari pendaftaran freshie-freshie UUM ambilan 2009/2010 =) So, FREE LAH SANGAT. Walaupun tak take part sangat for so many reason.
  1. Hati masih dekat rumah.
  2. Otak tak berapa nak berfungsi.
  3. Saving my voice for Orientation Week. KAHKAH. Alasan tak boleh pakai.
  4. Saya tak suka dengan apa yang sedang berlaku antara kami sekarang ni. So I won't take part of it. Sorry guys. I just can't.
  5. I'm here to be the AJKS tapi tak sangka boleh pula disuruh jadi fasilitator SELAIN jadi AJKS. Dua kerja dalam satu masa. Rasa macam nak bom HEP ok, but now, I choose to be fasi. I won't bother tentang hal-hal Biro except jika betul-betul diperlukan.
I guess I need to read back my Teori dan Praktis Kaunseling Kelompok and Kemahiran Kaunseling Kelompok sebab otak sedang bengap. Haha.
Share:

Thursday, June 25, 2009

3 Candid Pictures

Apa neh? Musim menTAG ke?

Ceh, bajet garang. Haha. Muka suci murni macam ni mana leh percaya boleh buat muka garang T_____T

Fiza buat serang balas. Yaaaaaarkkk tak mampu ditepis.


3 CANDID PICTURES

Inilah dia tajuknye. 3 candid pictures. Cakap pasal candid picture ni, I guess I have lots of it sebab waktu perform tarian which is candid (eh yeke candid? haha),adalah jugak kawan-kawan yang ambil video dan take pic, but sayang sebab semua gambar-gambar lama tersebut termasuk video-video dan every single file (kecuali yang telah diupload kat blog or friendster) hilang macam tu je semata-mata rosaknya sebuah External Hard Disk (argh Fina perlu ke mention balikkk??)

Okay jom tengok.

Waktu di Kampung Luanti
Sedang kegelian waktu layan ikan-ikan jinak kat situ.
Tak update lagi tentang my visit ke situ. Bila la nak update ek..

Ini gambar lama dah.

Waktu Program Teknologi Penjana Modal Insan di Pokok Sena, Kedah pada Febuari 2008. Boleh baca berkenaan program tersebut di SINI. Selain kelihatan seperti bukan-fasilitator-kalau-buka-sebab-tag-nama, Fina juga dilihat sedang pampering some kids padahal dalam hati menggelabah camana nak layan budak-budak ni. Aku tak reti. Haha. Kredit untuk Robert untuk gambar ini. Aduh, rindu sama Robert. My crush dulu-dulu. Gahaha. Thanks dear. Because of you I had those chances to give a piece of something for those children. Walaupun saya kurang berbakat melayan kanak-kanak, tetapi kanak-kanak yang kurang upaya dari segi kewangan dan kasih sayang amat menyentuh jiwa halus ini. Dan saya sering mahu memberi sesuatu yang kanak-kanak itu tak dapat. Haih.. Sebab itu bila dah kahwin nanti niat nak ambil anak angkat seorang dari rumah anak yatim tapi my mum kurang bersetuju atas beberapa alasan yang agak munasabah. But, as usual lah. Fina still not let go. Hold dulu. Kalau ada kesempatan, adalah. kalau tiada, mungkin itu yang terbaik.

Satu-satunya slot tarian (yang ada saya) yang sempat diselamatkan

Sudahlah blur. Menyedihkan betul. Tapi for sure, saya akan berfikir dulu sebelum update gambar waktu perform. Sebab apa? Sebab muka saya macam pontianak kalau mekap keterlaluan (mekap penari mekap tebal macam nak masuk TV tapi tak).

Tag kawan-kawan anda

Nanti. Bagi diorang rehat dulu. Ngehehe.

Updates:
Ni baru lepas siap buat slideshow. Yeahehe Dayah bagi pelepasan untuk amik waktu berehat nanti sebab telah bersengkang mata buat slide ni. Around pukul 4 tadi baru siap. Well what do you expect kan kalau every work kena bagi on the spot.

Korang, seronok tak bila orang puji? This one girl told me I have a good leadership. Then this guy say to me 'pendiam tapi cute'. Hahah.
Share:

Wednesday, June 24, 2009

If chicken have lips, could it wistle?

Hello everyone.
Saya dapat banyak feedback lepas buat tag tu dan sebarkan pula kat kawan-kawan. Majoriti buat, and still waiting yang lain bagi respon yang sama. Eh nak jugak die. Hehehe.

Waktu ini sedang berehat-rehat. Kat bilik JPM lah mana lagi. Port favourite. Life is penuh dengan kebosanan. Kerana hidup dalam peraturan dan jadual yang rigid. I hate it.

Kursus Induksi untuk Ahli Jawatankuasa Minggu Suaikenal (AJKS) bermula semalam 23hb Jun sebelah petang. TNC HEPA kita Datuk Dr Faiz Hamid buat perasmian dan lepas tu Ice Breaking kalangan fasi. Macam biasalah. Benda yang sama akan dilakukan waktu orientasi sebab tu dipanggil Kursus Induksi. Untuk latihan.

24hb iaitu hari ni pula sepanjang hari buat LDK kecuali malam ni pengisian berkenaan aktiviti kolej. Kitorang yang bawah COLGIS dengan Encik Muslimin Wallang. Eceh, Encik Mus glemer sekejap kat blog si Hasnie Falina neh. Haha.

To speak about food. Fuh not bad. Lauk ayam tiap hari. Makan 6 kali sehari semalam. Haha.

No pics T__T Sorry. Takda masa berfoya-foya.

Oya, if you think I tak jalan-jalan blog korang waktu-waktu macam ni, you all silap. Datang je ni. Cuma tak komen sebab masa tak banyak. Taknak la kan komen entri anda tanpa.. Err, gtg. Bye!

update 25th June 12.55 AM:
Tadi time tengah update blog kawan panggil dah ajak pergi mall. Kat Kachi Training Center. So tergantung jap ayat tanpa tali. Hehe. Tadi, saya nak kata, taknak komen entri anda tanpa mood nak komen. Taknak kelam kabut.

Entri takda kaitan dengan tajuk (- -")
Share:

Tuesday, June 23, 2009

For Miss QueenLyana.Com


Pergi jalan-jalan pergi blog kawan-kawan (macam biasa). I come to my friends' blog everyday tau? *winks*. Jumpa ini.

I'm a bit reserved in answering tags, and hope YOU too. *smile* Anyway. It's from sist Lyana.

Nyatakan LIMA fakta menarik tentang si pemberi award ini.

Haha. Masuk part ni kena perah otak sikit sebab even we've been in the same univercity, I've only met her in this blogosphere. So what do you expect kan? He-he. Sist, sorry lambat sikit publish, sebab tadi waktu dah nak jawap, diorang neh sibuk pulak ajak main monopoli.

5 interesting facts about Raja Norliana Raja Omar =)
  1. Her NAME. Hey sist, what are you? Sorry, dekat Sabah takdalah yang guna nama Raja-Raja ni so I was a bit curious tentang penggunaan nama-nama macam tu. Once I have this friend yang guna nama 'Nik' and I've been told that bukan semua orang boleh guna nama tu. Well, mind to explain?
  2. We have something in common. Contoh? Been at the same Uni is another thing. We're once under PBS (yes sist, I'm a former Bidasarian if you don't know) Hehe.
  3. Beliau adalah DJ kat uniutama fm you all. Lepas tu MC. Hebat okey. Envy giler sebab saya tak sepetah itu tsk tsk.
  4. Beliau sudah berkerjaya. Best tak? Best tak? Best okey. Bidang pun seronok gile. Shooting-shooting segala.
  5. Penuh semangat orangnya ;)
Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta tentang diri sendiri

Ok this is the real Hasnie Falina.
  1. Suka beli seluar patern pelik-pelik tapi still look nice
  2. Suka shopping pakaian tapi jarang betul-betul berkenan
  3. Never do budgeting (- -")
  4. Suka masak. Suka makan.
  5. Bodoh kadang-kadang. Jadi kau tak payah cakap saya bodoh sebab I know who I am.
  6. Selalu tertanya-tanya pada diri bila nak jadi nice dan peramah pada other people. Kalau buat, turn out to be buruk. Jadi maafkan saya.
  7. Tak memilih makanan. Saya makan budu jugak tau. Haha.
  8. Pendiam dan reserved. Heran, always get into trouble (- -")
  9. Bahasa saya kasar sebenarnya. Orang nampak lembut tapi, you know, mulut saya jahat. Sebab itu saya suka diam, bukan takut orang terasa, tapi bimbang orang terkejut. Haha. Most of the time, I'd never mean to be MEAN but i donno, maybe I was born with it. Maybe it's maybelinne. Eh salahkan Maybelline pulak. Hahahaha. But, I have enough self-conscious to behave myself, so don't worry ;)
  10. Tak suka orang yang judgemental secara membuta tuli. Alergik.

Anda perlu memilih 10 penerima tag dan describe tentang mereka

Hehehehe.
  1. Fiza at AuraFiza : She's a good friend of mine kat UUM. Good hearted. Jujur. Dan dulu dia pegang jawatan Exco BKK yang saya pegang sekarang ni. Banyak hadapi susah senang bersama. Kan Fiza kan? Eh yeke? Fikir jap. Haha. Ya Allah macam letih je cakap pasal dia neh sebab dah banyak kali mention =D
  2. Sa at Dunia Sakinna : Kami masing-masing pelawat setia kat blog masing-masing. Selalu balas-balas komen. Ada satu pic anak saudara dia sebijik macam muka Jijul. Ahahaha. Nak gelak kalau fikir balik. Sa, keep on blogging k. Everyone have their own way on how to blog, you have your way on sharing so keep on sharing your beautiful life.
  3. Hyuuga at StillForever : Mamat ni agak pemalas sikit nak jawap tag walau BERjawap jugak. Kadang-kadang main copy & paste je. Kau memang sengal lah Anas Fahmi. Jujur, berbulu sikit ngan budak ni sebab tiap kali birthday dia akan tanya 'Mana Hadiah?' berulangkali. Haha. Mengutuk pulak. Ok, to be angelic, beliau sangat baik ok sebab rajin buat gathering blogger UUM. Suka bersosial, which is good. Ada kereta. Dan jiran kepada BF saya dulu kat DPP YAB. Beliau panggil BF saya Comel (- -")
  4. Trexx at TrexxTales : Dia ni JPMDPP SME Bank (hambik kau giler panjang) bawah Biro Sukan & Rekreasi. Very optimistic. Athletic type of person. A bit tomboy. Saya pernah pergi test make-up muka beliau dulu untuk ajar Cuya sebab Cuya nak pegi Grand Dinner siap jadi MC. Lepas habis make-up muke Trexx, tada! Ayu giler. Haha. Ahh menyesal tak amik gambar muka sebelum & Selepas. Tsk tsk.
  5. Dayah at Virgo's Smile : Dayah, anda diwajibkan okey. Anda didenda sebab telah mengumpat Fina dalam blog anda. Buli orang yang tengah tak sihat jiwa raga T__T Dayah ni JPMDPP jugak. She likes to try something new. Nice leadership. An athlete. Used to be Bidasarian, so I knew her long before joining this JPM :)
  6. Khaliq at Senyap : Khaliq, I am so sorry kadang-kadang saya telah terkasar pada anda. Kadang-kadang apa yang saya cakap dia fikir saya marahkan dia. Sebenarnya tidak. Err, ok kadang-kadang dia menyakitkan hati juga tapi as a friend, he helped me a lot. He have been so nice. I know all the rumours. I know all the stories behind it. I know, I'm not a good person either. Just leave the past, and live the present. Head to the future. Everything will be just fine. You are worth every hurdless Allah sent to you. To us. And to all Hamba-Nya.
  7. Shima at Life Is A Gift : Sist, I've saw how contented you life is. Happy for you :)
  8. Abdi at Mr CrazySaru : Dia kata dia die-hard-fan saya. Hihi. Omaigod, sampai kadang-kadang bila dia send message, saya tak terkata nak cakap apa dah. You're so brave ok Abdi! Hehe. So take this as an honour to you :)
  9. Ziela at Dandellion Geisha : What's going on with your life, sayang? I miss you so much. Look like you have SOMEONE in your life eh? So happy for you. That's it! Jangan pernah menggantikan kenangan cuz either you want it or not, you will never manage to forget everything that have touched your heart. Never. That's what I've been through and still now. You only have to replace it, dan jadikan kenangan yang lepas itu bukan lagi sesuatu yang bermakna bagi kamu. Mengerti?
  10. Sist Lyana at Queenlyana.com : Err.. Eh, tak boleh bagi balik ek? Haha.
I am so generous today. Macam biasalah kalau jawap tag, akan mempromote kawan-kawan juga. Tolong promote saya jugak boleh? Reason is : Oleh kerana 5 fakta menarik itu, I have to be fair kan? Tolong jawab semua soalan okey Dears??

Eh sape nak jawap sukarela, jawap soalan nombor satu pun dah cukup okey?? Haha :P Kidding.

Share:

Monday, June 22, 2009

Oh Craps.

Di samping menjaga suara emas ini, saya menghabis hampir keseluruhan hari saya dalam bilik JPMDPP. Duduk depan laptop. Surfing. Refreshing my Blogger Dashboard (yes I do this so-called pathetic thingy). Baru lepas tengok cerita 17 Again. Umhhhh.. Not that good. Boring. Sorry. But I managed to finish it anyway.

Pagi tadi sarapan dengan mee Maggie cepat dimasak sedap dimakan. Pergi mandi (Kachi was so quiet). Wait. Why do I have to mention it (kachi was so quiet.)?? Haha. Macamlah tak biasa.

Malam ni dengar-dengar diorang nak buat meeting. Ah buatlah. Walaupun orang tak ramai. Bosan gile tak buat apa-apa.

My heart is in hard storm. I might be broke down in the middle of something and cry if I don't hold myself together.

I guess I'm having my hard time... T___T

Ohya. No comment enabled for this entry. Sorry. This is just a silly thought.

Share:

Sunday, June 21, 2009

Currently.

Currently :

  • Sedang kat bilik JPMDPP yang like heaven sebab ada ekon. Inilah port tidur dan lepak paling best. Haha. Semalam tidur kat sini. Even waktu exam lepas pun tidur jugak kat sini.
  • KEPALA SAKIT. Kedah sangat panas. Badan macam seram sejuk.
  • Saya malas nak keluar pegi mana-mana. Tak akan berganjak pergi mana-mana selagi cuaca kat luar panas dan selagi badan ini rasa tak sedap yang amat.
  • Mood tak elok. Jadi saya akan diam sepanjang hari untuk memelihara vokal.
  • Selera makan macam hilang tapi tak taulah saya kalau makanan ada kat depan pun tibai habis jugak kot. Haha.
  • Rambut tengah tak terurus.
  • Baru je lepas mandi ni. Saya baca blog Dayah tadi. Dayah is my friend. Sama-sama JPDPP kat kolej. Agaknya dia pegi update blog waktu saya pergi balik mandi. Dayah tulis "Fina was just gone to take her morning bath... (that her normal behaviour). To me, if she bath early that something not normal.." (- -") Thanks Dayah. Kenal betul dia kat aku. Saya sendiri pun tak sedar, tapi bila fikir balik, memang saya suka mandi lewat. Kadang-kadang pergi kelas pagi pun tak mandi. Gelaklah.
  • Kena minum air banyak-banyak nih T__T
  • Ohya. Bought Cecilia Ahern's jugak semalam. Haha. P/s I Love You pon tak habis lagi ni nak beli novel baru lagi. Entitled Thanks For The Memories.
Later.
Share:

I want him to know.

These are the things I want to tell you but I'd never had the chance Sayang. Cuz, some thing are hard to be said.

I want you to know : We have been so apart that we can't understand each other as much as we used to.

Shadows fill an empty heart as love is fading,
From all the things that we are, but are not saying.
Can we see beyond the scars and make it to the dawn?
Change the colors of the sky and open up to
The ways you made me feel alive, the ways I loved you.
For all the things that never died, to make it through the night,
Love will find you.

I want you to know : The word Sayang is still beautifully melt me inside. This broken heart can still survive with a touch of your grace.

The sun is breaking in your eyes to start a new day.
This broken heart can still survive with a touch of your grace.
Shadows fade into the light.
I am by your side, where love will find you.


I want you to know : I still damn want you for my whole life. Being with you. Just YOU. Only YOU. Do you remember the last time you said 'We can do anything together, Sayang'?

Now that we're here. Now that we've come this far,
Just hold on.
There is nothing to fear for I am right beside you.
For all my life,
I am yours.

Then,
if ever I have the chance. If ever everything could just be forgiven. And starting it all over again.

What about now? What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love never went away?
What if it's lost behind words we could never find?


Baby, before it's too late,
What about now?



I was always wondering why ironically we tend to hurt our loved ones (but regret it later) when we love them so much, until I realised, it is because, we take them for granted.

If you are reading this, urm, I'm sorry we hurt each other.

Share:

Saturday, June 20, 2009

At college.


23 Jun - 26 Jun : Kursus Induksi
28 Jun - 02 Julai : Minggu Suai Kenal / Orientasi
03 Julai - 04 Julai : Pendaftaran Pelajar Lama
09 Julai - 11 Julai : Kem Modal Insan
16 Julai - 18 Julai : Projek Cuya kat Kg Yan
17 Julai : Bengkel Tarian


Ini senarai aktiviti untuk bulan ini. Pack bukan?

Tadi Fie bersama dengan Dayah dan Shella datang ambil kat airport. Pergi makan kat foodcourt depan KFC (sorry I'm very bad at remembering names) minum sup orang sakit. Kenapa panggil sup orang sakit? Sebab langsung tiada rasa. Tawar je (- -"). Lepas tu pergi tumpang bilik Dayah nak rehat-rehat dan mandi sebab bilik tengah ada orang guna. Sekarang ni kat bilik Dayah. Believe it or not, kami berempat je student yang ada kat kolej sekarang ni. Esok dan lusa baru yang lain datang sebab 23hb program start.

About Minggu Suai Kenal, Dayah cakap AJKS pon kena jadi fasi. Hm..

Oklah. So, for these coming weeks, I can't be around here too much.
Maybe saja. Sebab I'll always find a way. Haha =P

Share:

Cut it off!

Saya sedang kat KL. Lebih spesifik lagi, di LCCT dalam Marrybrown sedang online. Sejuk. Sila baca entri ini sambil membayangkan saya berkata-kata sambil bersin beberapa kali dalam satu perenggan. Haih. Dari tadi asyik bersin. Siap bawa muka tak sihat.

Sekarang ni jam 1.48 petang. Sepatutnya next flight pukul 4.20 petang tapi due to cuaca yang tak elok, delay ke pukul 5.05 petang. Dalam tiga jam lagi flight saya ke Alor Setar.

Tadi pagi bertolak around 5.30 petang. Dengan mama, ayah, dan Dana. Mula-mula pakai dress kaler merah then sebab rasa tak sihat tu, sampai airport je pukul 7 tu terus head to the toilet dan terus tukar pakai t-shirt. Main tarik je dari beg. Tertarik baju DPP SME Bank. Ok mana-mana pun jadilah. Dana jaga barang kat luar. Bila dah keluar, mama dan ayah terkejut gak sikit tengok, aik? Magik jugak tiba-tiba tukar baju. Apesal anak aku ni? Selalunya bukan main lagi melaram. Haha. Tak sihat. Harap maklum. Ini pun mekap macam tak mekap je. Perasaan masih berdarah-darah. Nasib baik tadi tak buat perangai melekat kattiang rumah. Kalau tak.. Sumpah heboh satu kampung.

Waktu nak masuk balai berlepas, perasaan sayu semacam. Berat sangat hati. Inilah kali pertama rasanya perasaan jadi sebak sangat-sangat sewaktu nak leave family kat Sabah tu. Kat Sabah tu? Waa.. It just doesn't feel right T___T Seriously guys. I cried! Dalam hati je la. Tapi sakit menahan sebak tu sebab saya taknaklah my mum and dad and especially Dana nampak the weak part in me. I want to be strong in front of them. No crying, Fina. You have to be strong. Jika kau boleh kuat sampai hari ini, kau kena kuat sampai bila-bila. What ever happen, life must go on.

Salam dan cium tangan mama. Cium tangan ayah. Kemudian angkat barang pergi beratur. Waktu tu dah sebak dah. I can't see their face and I don't wanna see them. Walked until ke hujung, I don't even look back sedangkan dalam hati meronta-ronta nak lambai-lambai dari jauh macam selalu. Maybe itu yang diorang tunggu-tunggu tapi no. I must not to or I'll cry.

Ok wait a minute. I saw a pramugari in blonde. Too blonde I tell you. Tapi hidung tak mancung pon. Wutta? Aih. Please la be yourself. Kalau hitam tu hitam lah.

Urm okay. Its just me I guess.

Ok sambung.
Sebelum naik, tunggu lagi jap sampai waktu boarding. Was about to cry and feel like can't stand it anymore (you can say i am fragile - yes I am). Cari buku, baca. Alihkan emosi sendiri. Supaya tak terbawa-bawa. Dalam kapal, was a bit down again. Dah sapu-sapu dah kat hujung mata. Uh okay. Enough Fina. Cut it off! You're too emotional.

Sejam lagi. Sejam lagi pergi check-in. Lepas tu as I promised to myself, wanna buy some novels. Tadi ada pergi belek-belek but I just saw Cecilia Ahern's. The same author of a book I'm currently reading. Well, that's all for now. Will update some while after I arrived at UUM.

Share:

Bye-bye Home.

Entri ini ditaip menggunakan Compaq Presario V1030AU yang saya refuse nak jual balik kat siapa-siapa pun. Gahahaha.

Oklah mari main random thoughts bercirikan perenggan. Dalam otak ni banyak benda bersarang-sarang. Nak lepas kat blog ah sedap sikit. Saya tak dapat nak tidur. Jangan riuh-riuh. Ini sindrom biasa kalau esok saya nak jalan jauh. Mata nak lelap tapi I don't wanna miss my last hours being at home. I don't wanna miss a thing T_____T Masalahnya, apesal kalau saat-saat akhir keberangkatan saya dari kampus nak balik rumah pun tak dapat nak lelap? Aih. Tak dapat nak jawap.

Tadi explore rumah Siti Nurfazila aka Lucia Lo aka Mimie. Haha kenapa sekejap nama tipikal Malay Malaysian sekejap nama Cina ni? Eh tu bukan nama gelaran okey. Memang nama dia. Habislah lepas ni kalau dia terbaca entri ni mengamuk kat FB sebab telah kantoi nama Melayu dia. Haha. Ohya. Rumah. Luas gile rumah. Berbelit-belit siap banyak pintu. Perfect kalau tiba-tiba terasa nak main sembunyi-sembunyi.

Teringat hari tu. Waktu dah nak gerak hantar Amoy ke stesen. My mom tengah dukung anak Amoy. Kebetulan parking kereta dekat dengan rumah Mimie. Saya tengah dalam kereta bila tiba-tiba..

"Nana anak siapa mama ko pegang tuh??!" Menjeritlah si Mimie dari jauh.

Saya blur mencari bayang Mimie. Suara ada, badan tak nampak. Sudahnya bercakap dengan rumah dia je. "Anak Amoy!"

"Putihnya! Haha!" Gelak pulak. Sengal punya cousin. Tau la Amoy gelap sikit kulit. Tengok Amoy time tu muka dah pasrah dah. Haha.

Adeh. Takda kena mengena. Eh kan cakap tadi, RANDOM THOUGHTS? Haha.

Tadi masak buat terakhir kali (ya Allah beratnya rasa nak balik kampussssss). Sambal terung (my favourite!) taruk udang. Dan lauk ayam kunyit. Tadi tengok habis dan licin. Ayah cakap sudah boleh buka restoran. Sayang tak pergi snap picture pula tadi. I was up to something lepas masak tadi. Up to something buat apa? TIDUR!

Lepas tu Mimie datang entah tak pasti nak apa pastu borak-boraklah sambil gelak-gelak segala macam jenis cerita. Masuk zaman childhood la (membesar bersama. she's 1 year older and an athletic type of person), zaman mula-mula belajar kenal MiRC la, zaman pengaruh hindustan la. Rekemen penulis Inggeris yang dia minat la (she reads a lot of English novels). Saya baca juga buku Inggeris tapi selalu kalau kat bookstore, jadi tak tau nak beli mana sebab tak banyak pengalaman beli buku Inggeris. Tak jumpa lagi specific author yang bagus. She recommends Judith whosthefather so okay later waktu kat LCCT saya rembat novel penulis tu kalau jumpa. Kalau tak jumpa pun beli jugak yang lain. Haha. Dah bosan dengan novel Melayu. Dan ohya. Sebab gap penerbangan dari Sabah ke KL dan dari KL ke Kedah adalah agak panjang, mungkin akan mencuba untuk online sambil lepak kat McD. Soranglah takda teman. Tak kisah, sebab alone doesn't make me lonely pon. Ke, ada siapa nak teman? Hehe.

Mesti ada yang tertanya-tanya kan kenapa saya balik awal kali ni? Terlibat dengan orientasi. Jadi AJKS. 'S' stands for suaikenal. Mesej Dayah (naib presiden JPMDPP) tadi. Ok she's already there with Fie (our college president) dan Shella (setiausaha agong) OK HAMBIK dah keluar dah perkataan JPMDPP. Balik ni haruslah tiba-tiba menjadi busy. Menjadi tertanya-tanya macamana diri sendiri boleh tersangkut kat JPMDPP. Haha. SEBAB, suka bekerja dan ada pengaruh yang orang lain tak ada. Ape kau gila kuasa Fina? Eh eh don't get me wrong okay? That's my trait. Harap anda faham. Haha. Soal sendiri jawap sendiri.

I guess malam ni tak tidur. Ala dalam perjalanan I got enough time to sleep.

Babai Compaq Presario V1030AU. Babai adik-adik yang sengal kecuali Pipie sebab Pipie sorang je yang baik tak banyak songeh dan suka buat lawak Mr Bean. Suka betul dia ni kat Mr Bean (- -"). Babai mama ayah most understanding parents I ever had (eh berapa banyak parents kau ni). Babai bilik, yang kini berada di tangan si Dana, manusia paling rajin di dunia.

Share:

Thursday, June 18, 2009

Sometimes, The Less is BETTER.


Now this'll be the last time you did me wrong
No more laying up in your
arms
No calling, saying you want me back
I'm packing my bags, what you
think about that?

Stayed at home like a good girl do
But tonight
baby you got me sad and blue
I just heard about the girl in your car yall,
kissing at the bar
Got me cry

Oh, you got me hatin' on the club
'Cause you took my love
Oh you took my love
Now you got me like
whoahhh
You got me hatin' on the club
'Cause you took my love
Why'd
you have to take my love
Whoahhhhhhhh

And you can be mad at me all
you want
I ain't coming in, I'll be waiting out front
Coming out the
door with your girlfriend
You did me wrong boy tell me where our love is

Stayed at home like a good girls do
But tonight baby you got me sad
and blue
I just heard about the girl in your car yall, kissing at the bar
Got me cry-yay-yay-yayyy

Now this is the sound of a broken heart
There's only one reason why we're apart
She never woulda made it to your
car
If it wasn't for the club, I'd still have my love(x2)
We would still
have us(x2)
I'd still have my loveeeeeee(x2)
We would still have us

But now we're like whoahhhh

Ohhh, you got me hatin' on the club
'Cause you took my love
Oh you took my love

Dedicating this song to someone.
Enough said.

Share:

Wednesday, June 17, 2009

Gateway NV4801Y

Semalam sebenarnya sedang teruja menunggu laptop baru. Ohhh.. terima kasih Ayah. Birthday gift in advance ye?? Hahahaha.. Padahal wishlist untuk birthday gift tahun ini adalah handy-cam dan sebenarnya ku mengharapkan di sebalik senyumanmu itu (aik?)! Dan sebenarnya TIADA laptop baru dalam wishlist.


Dah, dah dapat laptop baru dah. Masih lagi sedang cuba menerima kenyataan. Hahaha! Sometimes my dad ini memang pemurah. Sometimes? Bukan selalu ke? Hihihi. But why why why saya nak kereta tak dapat-dapat?? T______T


Nah tengok sini kalau nak tau sangat :

http://www.ncs.com.my/index.php?productID=1782

Yang terbaru ni namanya Encik Gateway NV4801Y. Gateway milik Acer. Harap maklum.


Genuine Windows Vista® Home Preminum
Intel® Centrino® Processor Technology
Intel® Core™2 Duo Processor T6400 (2.0GHz, 2MB Cache, 800MHz FSB)
Mobile
Intel® PM45 Express Chipset
NVIDIA® GeForce® G105M6 with up to 2303MB of
TurboCache™ (512 MB of dedicated DDR2 VRAM, up to 1791 MB of shared system
memory), supporting NVIDIA® CUDA™, PureVideo® HD technology, OpenEXR High
Dynamic-Range (HDR) technology, Shader Model 4.0, Microsoft® DirectX® 10
Intel® Wireless WiFi Link 5100/5300 (dual-band quad-mode
802.11a/b/g/Draft-N) Wi-Fi CERTIFIED® wireless LAN card
14" HD 1366 x 768
pixel resolution, high-brightness (220-nit) Gateway Ultrabright™ TFT LCD,
supporting simultaneous multi-window viewing
16:9 aspect ratio
250GB
SATA HDD
2GB DDR2 RAM Memory (upgradeable to 4GB)
Integrated 56Kbps
modem & 10/100/1000 mbps LAN
Integrated 8X DVD-Super Multi double-layer
drive
Integrated high-def webcam with 640 x 480 @ 30 fps resolution image
capture
Integrated Bluetooth
Optimized 2nd Generation Dolby Sound
Room®10 audio enhancement, featuring Dolby® Headphone, Dolby® Natural Bass,
Dolby® Sound Space Expander
Two built-in Gateway 3DSonic stereo speakers
Media Card Reader supporting Secure Digital™ (SD) Card, MultiMediaCard
(MMC), Reduced-Size Multimedia Card (RS-MMC), Memory Stick® (MS), Memory Stick
PRO™ (MS PRO)
6-cell Li-Ion Battery Pack (3.0 hours battery life)
(Actual battery life may vary, depending on usage and configuration).
Three USB 2.0 ports, HDMI™ port with HDCP support, External display (VGA)
port, Headphone/speaker/line-out jack with S/PDIF support
342 (W) mm x 241
(D) mm x 243/375 (H) mm
Weight 2.4kg (5.3 Ibs)
Gateway MyBackup
Solution, Gateway PowerSave Solution, Gateway Recovery Management
Microsoft®
Works 8.5 with Office Home and Student 2007 Trial
Norton Internet Security™
2009 (60-day trial)
1-Year Limited International Traveller Warranty (for
Asia Pacific countries only excluding China, Taiwan & HongKong)
Free:-
Gateway Designed Carrying Bag

Okay saya tau takda siapa pun nak baca spesifikasi di atas. Saya just copy paste dari website kat link tadi sebagai rujukan mudah nanti. Tak payah lah nak susah-susah nak bookmark page tu.

Not very happy lah..

Ceh, macam tak reti bersyukur je minah ni. Begini. Ada dua sebab. Pertama, tak suka design dia, macam maskulin je. Kedua, was expecting laptop yang lebih ringan dari 2.1KG. Ketiga, the NVIDIA part is perfect sebab saya berminat pada laptop untuk gamers sebab laju dan even main game yang berat pun, graphic sangat best. But saya selesa NVDIA + AMD. Not with INTEL. Keempat, ianya adalah VISTA sedangkan saya prefer XP tapi takpa, dimaafkan. Kelima, saya lebih berminat pada HP Compaq berbanding ACER yang too common. Maaf, telah terLEBIH 3 sebab dari 2 sebab yang telah didakwa oleh penulis pada awal perenggan. Hahahahahahahatitengahberdarah-darah.
Sedang cuba menerima kenyataan.
Mari kita cari kebaikan pula.
  1. 250GB kapasiti hardrive berbanding 60GB pada laptop Compaq saya.
  2. RAM 2GB berbanding 1GB RAM asal laptop Compaq saya.
  3. Ada bluetooth dan webcam. Compaq Presario V3010AU tak ada.
  4. Berat 2.4KG. Lebih kurang 2KG 0.2KG lebih ringan dari yang sebelumnya.
  5. Termasuk spesifikasi lain yang saya tak faham tapi diyakini functionnya lagi up berbanding CompaQ saya.
Ok fair kan? 5 keburukan dan 5 kebaikan =) Ini gambar laptop yang saya dapat dari link kat atas tu.


"Terimalah seadanya walau aku huduh macamana pun, kalau tidak gunalah balek si CompaQ tak guna yang kau kutuk-kutuk hari tu." Si Gateway sempat memerli si Fina.
atau mungkin dia berkata begini :
"Don't you like masculinity.. SAYANG? :]"
WTH.
Share:

Tuesday, June 16, 2009

16th June : Updates

Err.. Dah berapa hari?

  1. Laptop sedang menghadapi masalah. CRC ERROR. Which I don't know what the heck is it before I googled about it. Tapi tak paham-paham jugak apa sebenarnya faktor masalah CRC yang laptop ni sedang dihadapi. Demmit demmit demmit!
  2. Four more counting days.. *sigh* Saya tak tahu kalau pada hari kejadian tiba-tiba buat perangai melekat kat tiang rumah tak nak pergi balik kampus.
  3. Sakit hati dengan laptop. Sangat annoyed tengok keadaan laptop yang macam dah nak tamat tempoh hayat.
  4. Tekak sedang sakit. Ini adalah kesan mulut yang telah berbunyi secara kuat tanpa henti-henti dan tidak terkawal (- -")
  5. Telah terbeli (ter?) jeans dan sehelai baju warna VIOLET yang dalam sejarah hidup tak pernah beli pun baju warna macam tu. Mungkinkah secara tidak sedar saya telah terpengaruh pada kuiz 'Apakah nama anda di dalam filem Lord of The Ring' yang mengatakan saya ini bernama Violet? Haha. Omg now sedang addict pada DRESS tapi tak beli dress pun sebab takda yang berkenan. Anyway, I'll update about that later.
  6. Saya dan keluarga telah ke Kampung Luanti untuk berjumpa.. jengjengjeng =D Update later.
  7. Sedang excited dan a bit teruja (a bit? Bukan SO TERUJA kah?) menghadapi hari esok. Akan mengupdate tentang itu pada malam esok.
  8. Sambutan Hari Ayah ikut kalendar keluarga saya. Hari Bapa 18hb kan? Haha. Update nanti jugak.
  9. Dah cukuplah menabur janji pada readers. Kang tak terupdaaate jugak, sendiri tanggung dosa kering.

*Tiga beranak sedang duduk melepak-lepak berbual dalam loghat bahasa ibunda tersayang.*

Saya : "Malas ne saya laptop ni, banyak betul masalah." Paling utama, masalah pada file jenis WTF bernama TAK-DAPAT-INSTALL-GAME-THESIMS3-LEPAS REFORMAT.WTF. Alasan yang childish. But that is it. Dari situ bermulanya CRC ERROR.WTF jugak padahal elok je install game tu kat laptop ni sebelum reformat. Yang engkau pergi reformat laptop tu kenapa? Ok saya salah. Saya diam sekarang wtf.

Mama : "Ndeh.. Nokuro di?" means, 'kenapa?' dalam bahasa Melayu.

Saya : "Entah. Bertahun-tahun sudah gima tu..". Dalam hati : Silap sendiri sebenarnya.

Ayah : "Bah. Kasi tinggal saja la laptop ni. Beli baru. Ini bagi mama guna." Sambil mengajar mama kat mana butang On dan OFF. HAHAHAHA lawak seh. Mama kalau bab bisnes, pro gila. Tapi bab teknologi, mama malas sikit nak belajar.

Saya : Diam pandang ayah terkebil-kebil. Biar betul?? Lepas tu cakap pada diri sendiri 'OK tak payah fikir' dan sambung menyumpah seranah laptop dalam hati.

Mama : Gelak-gelak.

Sakit kepala. Tolong urutkan T____T
Share:

Sunday, June 14, 2009

Won't Be Updating

My dearest visitors and readers,

I have been a bit busy (agak sangat busy sebenarnya, biasa betul cakap busy sikit padahal busy banyak. haha), and won't be updating this blog for TWO or THREE more days. You know what to do *winks*

Lots of love,
Fina
Share:

Friday, June 12, 2009

Page Rank

Semalam gila mengecek Page Rank blog sendiri kat everywhere (Haha). Page rank yang dimaksudkan adalah Google Page Rank ya. Jikalau saudara/saudari nak try boleh pergi sini atau google je keyword 'page rank' confirm banyaklah website yang berkenaan dengan pagerank akan keluar nanti.

Blog ni dah beberapa tahun beroperasi. Tak popular pun. Tak menyumbang banyak pun. Dapat Page Rank Check pun dah bertuah rasanya. Bukan kosong bukan satu tapi dua. Maybe sebab backlinks kot. Tapi tak payah mimpi la nak lawan Page Rank DilarangMelarang yang memang dah ramai pengunjung dan beratus-ratus follower. PR3 pun rasanya dah cukup memuaskan dah agaknya. Blog berbahasa melayu ada ke yang dapat sampai PR4? Kalau ada, saya nak baca.

I have heard about this Page Rank aka PR thingy since long ago but was only understand about it since, yesterday. Baru tergerak hati. Terima kasih Encik Google. Nak saya belanja teh ais ka? Ok beliau taknak (- -"). Google Page Rank yang paling tinggi untuk sesuatu carian akan muncul paling awal dalam setiap carian di enjin Google (PR10 lebih tinggi dari PR1).

Biasanya yang bersungguh-sungguh nak dapatkan PR tinggi-tinggi ni adalah yang buat bisnes secara online. Tidak kurang juga yang buat blog tutorial mahupun personal semata-mata. It depends individually. Yelah, apa tujuan menulis secara publik kalau bukan untuk berkongsi dengan ramai orang bukan? But again, it depends individually. Terserah pada pemiliknya bagaimana kemahuan masing-masing.

Satu lagi, JIKA INGIN (i mean, jika ingin) page blog kita senang muncul di mana-mana enjin carian, salah satu cara ialah kita digalakkan untuk merajinkan diri menaip perkataan penuh dalam setiap post. Maksudnya tanpa penukaran, penambahan atau pengurangan perkataan contohnya 'talipon' untuk perkataan 'telefon' atau sebagainya yang kita sudah sedia maklum. Pengguna google biasanya prefer pada link-link yang muncul paling awal jadi satu kelebihan bagi mereka yang dapat PR tinggi-tinggi. Kecuali jika tak jumpa-jumpa juga maka akan mencari hingga ke muka surat paling akhir. Kan? Haha. Ok saya pernah buat.

Tu je yang saya tau. Just want to share something that I found lately =)

Dah siap.
Sekarang jom kira berapa perkataan Page Rank atau PR dalam entri kali ini. Siapa dapat jawab paling cepat dan tepat, hadiahnya adalah, Fina datang dalam mimpi anda malam ni menari tarian poco-poco (- -")

Source: http://earncent.com/blog/2007/10/31/apa-itu-pagerank/


Sekarang ini sedang addict pada:
  1. Blog sendiri, of course. Tak payah cakap pun tidak apa kut?
  2. The Sims 3. Geram ok, tak dapat main. CD pirate. Padan muka.
  3. Enaikei's =D
  4. Facebooking
Tadi jari luka terkena pintu. You see, I'm a bit clumsy. Terus cari plaster and found this one. Mula-mula tak perasan, lepas tu, I was like "OMG this is sweet." Haha. Look here :

Combat-handplaster. Plaster ini mengingatkan saya pada sejenis track-suite yang mempunyai gabungan warna krim, coklat, hitam dan hijau macam plaster kat atas ni. I always find myself sedang melihat dengan sangat berminat pada seluar trek warna macam tu. Selalu juga nampak seluar tu orang pakai dulu. I mean, kalau perempuan pakai, sangat...something tak tahu nak explain camana tapi wonder why I haven't bought one for myself. Haha. Jadi rasanya how I feel about track-suite tu ada kaitan dengan kenapa saya rasa plaster ini comel walaupun ini bukan plaster Hello Kitty. Err, okay I don't think Hello Kitty is THAT cute but if mata Hello Kitty menjadi lebih besar maka akan dipertimbangkan =P

Share:

Thursday, June 11, 2009

Mood : Not In A Good Mood


To whom it may concern,
So YOU. Fikir dulu sebelum hantar komen boleh tak?? What's wrong with Sufilara.Blogspot.Com HUH? Hey at least my blog is much more better berbanding blog awak yang penuh dengan copy and paste je. Have you ever googled for 'sufilara'? Then you will know one of the reason WHY I am comfortable with this name. Do it annoys you LIKE HELL? Kalau YA, sila tekan butang X paling atas sudut kanan secepat mungkin sebelum anda dicederakan oleh nama tersebut. I don't crave for your attention so back off dear =)

Titik.

Updated:
  • Well, ada orang tak puas hati dengan alamat blog saya yang tertulis SUFILARA.
  • Saya ingin meminta maaf atas kekasaran bahasa saya.
  • Saya sangat innocent, tapi jangan ambil kesempatan ke atas saya. Sebab adalah mulut ini akan tiba-tiba menjadi mulut bitch.
  • Hope yang lain pun ambil iktibar, selagi anda tidak diganggu, jangan ganggu hidup orang lain. Kenapakah ada jenis orang suka sangat mengkritik perkara personal? Hidup sudah cukup lamakah?
  • Don't worry, saya memang agak garang kalau dah marah tapi most of the time I am a good girl. Please ANYbody yang kenal saya contohnya Fiza (habislah orang datang lagi carik Fiza), tolong approve kenyataan ini bahawa Fina sangat baik hati dan manis (ahahaha =P)
Fullstop.
Sambil duduk kat timbunan gula-gula sebab badan dah bau masam (- -")

Share:

Wednesday, June 10, 2009

Sunday, June 07, 2009

Special entry : SURAYA

Do read this entry first to have some picture of this post. Thank you =)

Suraya
Artist: Indigo

Suraya
Seperti mana kau dan mentari
Pengemis ini meminta
Serangkaian cahaya
Hatimu Suraya

Suraya
Bentangkan sinaranmu disini
Lembah hatiku gelita
Rinduku tiada terhingga
Padamu suraya

Kadangkala
Perkataan
Hanya merunsingkan sahaja
Kelu tak berbahasa
Hanya lilin hidupke menyala
Dan mengapa
Berkali ku biarkannya
Datang dan pergi semula
Semakin lama...

Suraya
Suatu masa dulu ku bahagia
Walaupun seketika
Ku masih percaya
Padamu Suraya

Tiap kali mendengar lagu ini, pasti akan terkenangkan kawan yang seorang ini. Oh, dan satu lagi lagu. Umpama Mimpi Dalam Mimpi oleh Damasutra. She used to sing this song to me several times. She will go like this : "..kenangan bersamamu Nana, umpama mimpi dalam mimpi.." and then she'll pause and say: "Macamana ya Nana kalau mimpi dalam mimpi tu??" Dan kami akan sama-sama berfikir sampailah malas nak berfikir. Ceh.

Let's begin.

This is Suraya or Amoy
She's not originally Malaysian.

Mentioned her name di sini, sini, sini, sini, sini, sini, sini, sini, dan mana-mana entri yang tak sempat saya cari. Tak larat lah nak dig in dan cek satu-satu entri since bertahun-tahun lepas. Sendiri pening tengok struktur ayat entri-entri sebelumnya T___T So guna je keyword 'Amoy' menggunakan searchbox kat blog ni sudeyy..

Kami berkenalan semenjak sekolah rendah lagi. Dia sangat popular disebabkan oleh keriuhannya dan sikap dia yang happy je. Peramah sangat-sangat. Semua orang kat SK Pekan Telupid waktu batch kami confirm kenal sebab orangnya sangat aktif. Waktu tu tak rapat sangat, mungkin sebab rumah tak dekat. Jalan lain-lain. Kelas pulak lain. Memang kalau jumpa pun waktu dia datang buat riuh kat kelas waktu free. And also the other classes. Hobi dia. Nak buat camana =D

Naik sekolah menengah, tak sangka boleh pula jadi kawan. Mula-mula tak tau nak layan camana, sebab she's too talkative. Kadang-kadang sampai pening melayan her silly thoughts and problem yang sudah-sudah. Oh dan juga her silly teka-teki yang always get me crazy hinggalah sampai sekarang telah bernekad, jika ada siapa-siapa ajukan soalan teka-teki pada saya pun, saya akan kata 'saya tak tau, bagilah jawapan'. Takpun, akan menjawap soalan dengan malas sekali kecuali kalau dah tahu apa jawapannya jadi akan menjawab dengan penuh semangat. Haha.

Kemudian kami menjadi semakin akrab sejak dia datang bertandang ke rumah di kampung dan tinggal bersama selama seminggu menghabiskan cuti semester bersama-sama. Pergi merasai kedinginan Gunung Kinabalu di kaki gunung (tak naik pon T______T), mandi-manda kat Poring, karaoke kat rumah sama-sama dan banyak lagi crazy or non-crazy thing we do together, or even having pillow-talk with her for the whole night. Mama dan ayah pula, sejak dia datang ke rumah, akan memperkenalkan Amoy sebagai anak angkat.

Thinking about her. And her life.
Hidup dia tidak semudah yang disangka. Dia sampai mengaku pada saya yang dia craving for attention. Cemburu pada saya dan segala kemewahan yang ada (sebenarnya hidup saya sendiri tidak seindah yang dia sangkakan). Orang yang kurang mengenalinya akan melabel dia sebagai gila harta. Watch out your mouth guys if you don't know the whole story.

Selepas dua tahun, Amoy datang lagi. Moy, ko kawen tak jemput. Datang bawa anak pun takpelah =P

I was inside when I hear Mama and Ayah had arrived. Terdengar suara Amoy terpekik-pekik (macam biasa) sebab amazed how Dana boleh membesar cepat sangat. Well, Dana baru je datang period. Kemudian saya pulak yang tersembul dari muka pintu. Laga-laga pipi dengan Amoy. Kemudian baru tengok betul-betul anak dia. Ya Allah, apesal cute sangat?


Dana and Amoy's baby, Mohd Hezriq Jumadil.
Waktu nak pergi kenduri kampung sebelah.

We call him Abang. So putih dan gebu. Pity for Amoy. Kuat bekerja agaknya. And Telupid sangat panas ok. Kulit Amoy dah makin gelap. Badan tetap maintain. Kurus even dah lahirkan anak. Jeles jeles!

Malamnya kami ke majlis kenduri kahwin. Jemputan dari orang, memang agak sukar nak tolak dah. Walaupun aku tahu Amoy penat. Tapi ya Allah her Abang was so a darl, tak banyak karenah malam tu. Amoy kata Abang memang suka jalan-jalan. And I was like "Just like her mum =D"

Esoknya (hari ini), cam-whoring. Tengahari tu nak keluar dah hantar Amoy ke stesen bas.

Hezriq : Oyea I'm cooooooolllll.. Muahaha

Buat dua hari satu malam itu, rumah jadi agak meriah sikit dengan tangisan budak. Haha. Mom looked very excited. Tapi sayang just satu malam je. Mama cakap "Lain kali datang lama sikit. Kalau seminggu budak tu kat sini, lama-lama biasa dengan family sini". Amoy senyum je. Bayangkan, Amoy sampai Ranau around 5pm dan esoknya balik around 2pm. Puas tak? Puas tak? Tak berapa dapat spend masa dengan Amoy sorang sebab lebih banyak perhatian tumpu kat Abang. Omaigod I can't hardly accept the fact of Amoy is now having a baby. Of course lah, there's no more teka-teki dan all those stuffs. Amoy pun dah jadi agak matang berbanding dulu.

Hezriq, dah besar nanti jaga ibu baik-baik tau =)

This entry was published on 9th June 2009

Share:

Saturday, June 06, 2009

Amoy is Coming

Just a simple entry.
Going to tell you guys that my bestfriend Amoy is coming. Bringing her one-year-old baby. Sangat teruja nak tengok anak dia. Does he have her look??

Pagi tadi Amoy call dan bagitahu yang dia nak datang. Terkejut beruk. Oh she shouldn't have to, but she insist to come. I don't know why but rasa bersalah juga sebab dah dua minggu promised her yang saya akan datang tapi taaaaaak datang datang jugak. Due to the important course my mom ask me to attend - then every week on the very last hours, I ended up knowing that they postponed it again and again.. wtf damn it.

And here I am. Baru selesai membersih dan mengemaskan bilik tetamu (ya i know, memang bilik tu tak terjaga sangat since semua orang dalam rumah ni busy *sigh*)

Dua tiga hari ni suka sangat melepak kat youtube. Found this http://www.youtube.com/watch?v=btuxO-C2IzE very touching. Watched it and then showed it to Dana and Ayah. They were touched as well T_____T Sorry, saya tak nak page saya lambat loading jadi you can just go directly to the link i placed here. Remember, right click and open link in new window/tab okay? Hahaha =D Bye.

Some thoughts :
I've enjoyed my every entries and was having fun with it, then somebody told me I was too OVER over my entries recently.
Ouh. Okay fine.
Share:

Lyrics that matter.


Baby I love you and I'll never let you go
But if I have to boy I think that you should know
All the love we made can never be erased
And I promise you that you will never be replaced
Baby I love you and I'll never let you go
But if I have to boy I think that you should know
The love we made can never be erased
And I promise you that you will never be replaced

I love you yes I do
I'll be with you as long as you want me to
Until the end of time

From the day I met you
I knew we'd be together
And now I know I wanna be with you forever
I wanna marry you and I wanna have your kids
Thinking never compare to the feeling of your kisses

I can say I'm truly happy to this day
You make me thank God that I live my life every day
There's never been a doubt in my mind that I'd regret
Ever having you by my side.

But if the day comes that I have to let you go
I think there's something I should probably let you know,
Enjoyed everyday that I spent with you and
I won't miss you cause I'm happy that I had
You at all.



Never Be Replaced by 1st lady
Share:

Friday, June 05, 2009

Mencari Template Blog Yang Baru?

Salam.

(Ceh, macam tak pernah-pernah bagi salam dalam blog. haha) Hari ni macam biasalah, duduk tercanguk dekat kaunter jaga kedai. Kedai runcit mama. Jika (ceh jika) ada pelanggan datang maka (ceh maka) _____blank. Malas dah mau sambung ayat. Asyik diejek ceh-ceh oleh _____blank. Eh siapa? Err.. Bukan ke diri sendiri? Hahaha. Sebenarnya nak try _____blank ini. Satu penemuan baru. Sejenis kod xml yang saya jumpa.. target: _blank. Boleh jadi bahan baru dalam berblog. Berkesan ke tak kat readers? Kalo tak, taknak guna dah. Hahahahahaha. Okay tak lawak pun Fina. Pathetic, instead. Bukan Fina yang pathetic. Tapi perangai dia okay? Menyampah kat Fina T______T

Okay serious.

Hari ini, terjumpa blog INI dan INI. Buat siapa-siapa yang berniat nak tukar template blog sendiri atau mungkin berniat untuk mula berblog di Blogger.Com, site BloggerStyles dan IpieToon ini mungkin boleh membantu anda. Ada lebih kurang 200 pilihan. Layout kemas dan teratur. I can't say that it will fits everyone's taste tapi amat sesuai untuk dijadikan sebagai asas blog sebelum modify (kalau nak modify). Don't worry it's free. Sebagai tambahan, saudara saudari mungkin boleh merujuk di blog tutorial berbahasa melayu yang sering saya kunjungi : DilarangMelarang & TeratakMuncet. Tadi buat template digging, ada jugak terjumpa layout untuk She's Got Style macam yang saya tengah guna sekarang ni. Dalam hati berkata, nasib baik dah modify, kalau tak, macam tak seronok pula guna template yang kita boleh jumpa merata-rata dalam internet. Hehehe. Sekadar berkongsi. Sedih kena tuduh Miss-Know-Everything padahal taklah sehebat tu. Tsk Tsk. Dahhhhhhhh memang minat main mekap-mekap nih.

Okay sebagai membuktikan saya ni BUKAN Miss-Know-Everything, saya ingin mengakui bahawa saya tak tahu macamana nak update blog menggunakan handset macam yang Farina pernah buat. Dah pernah try tapi tak menjadi. Ah sudahlah kan dah ada broadband =P

Tadi dah tukarkan Dana blog template dia (yes she has a blog and yup, I have her password) yang dah lama tak berupdate. Well, her previous blog seems a bit herot sana herot sini. Lepas tu background image lambat load pulakkk ______blank Okay saya yang buat dulu. Hakhakhak :D Since dia pun dah lama tak update blog (maybe she will come sometimes), saya nak try guna blog dia untuk mencuba dan memekap-mekap blog setebal mungkin. If you want to take a look at her blog, you can click HERE. Waktu entri ini dipublish, saya baru je lepas tukar template dia tapi belum ubah apa-apa lagi.

Ada cadangan blog tutorial melayu yang lain tak? Please be a darling and do tell me. Sambil buat muka comel dan mata kelip-kelip bercahaya pandang anda. Ya ANDA. Haha.

Okaylah, macam biasa, see you later =)

Share:

Wednesday, June 03, 2009

Bulu Roma Tegak Mendengarnya

My cat already sleeping kat atas katil T____T Nak tarik suh tidur bawah dia taknak sambil meraung-raung pastu cengkam kuku kat cadar katil (???) Okay tipu je. Dana tiada malam ni dia sleepover kat rumah kawan rapat dia jiran sebelah dekat rumah je merangkap sepupu sendiri. Jadi seoranglah malam ini berteman kucing ni. Mambo namanya. Kalau sampai masa saya tidur karang dia pulak mengiau-ngiau bising nak kencing ke nak berak ke saya tak teragak-agak campak je kat luar jendela wtf. Speaking about 'tidur', ingat tak pada entri saya yang lepas? Yang INI. Di mana, saya telah menyebut tentang Ming Dao pelakon/penyanyi/model pojaan hati saya i love you ming dao i always do waaaaaa.. Ming Dao I dreamt of you last night. Pathetic. Cis. Tolong jangan cerita hal mimpi pada orang nanti orang kata kita kemaruk. Kantoi sudah T____T Haha.

http://www.youtube.com/watch?v=Gn5L5U92_54
http://www.youtube.com/watch?v=X9whxWNI7bE&feature=related

Hari ini telah menghabiskan sebahagian dari masa lapang saya menjamu mata di YouTube mencari Connie Talbot seorang kanak-kanak berusia 6 tahun (waktu itu) dan Susan Boyle yang berusia 47 tahun (waktu itu) dari rancangan realiti Britains Got Talent. Very gifted. Their voice are amazingly great.

To be honest. She's fat. She's old. She's ugly. Susan doesn't has any physical attractions you had ever imagined an entertainer should have - wtf again. People are being too cynical over her, and over her appearance. Tapi lihatlah apa yang telah beliau buktikan di mata dunia. The same goes to this little girl called Connie. Cuma sangat (SANGAT) kasihan pada Connie Talbot sebab zaman kanak-kanak yang sepatutnya zaman untuk beliau bergembira bersama rakan-rakan dan belajar tentang erti kehidupan in some beautiful ways (as we are) seperti kanak-kanak lain akhirnya pada usia yang terlalu muda, terpaksa mengharungi life yang hectic, menghafal lirik, menghadapi debaran setiap kali on-stage, the pressure dari orang-orang media dan banyak lagi. Well, itulah harga yang perlu dibayar agaknya.

Just a simple review about them.
Almost cried dan bulu roma tegak dengar this two person ni menyanyi.

Share:

Tuesday, June 02, 2009

Tag from Fiza

Kali ini layan tag pula. Tag ni dari Fiza. Berumah kat http://aurafiza.blogspot.com. Orang Johor. She's one of my friend at UUM dan banyak kali juga timbul nama die kat blog ni. Tidak percaya? Cuba cari keyword FIZA kat searchbox saya kat paling bawah blog neh. Hehe, habis semua orang carik Fiza lepas ni. Haha.

1. Anda rasa anda hot?
Don't you wish your girlfriend was hot like me?

2. Upload gambar kegemaran anda.
Banyak, tapi ini antaranya.. Jengjengjeng..


3. Kenapa anda suka gambar ini?
Mungkin tak nampak sedap pon tapi saya suka makanan jadi saya letak gambar ni. Antara hidangan yang pernah saya sediakan. Jemput makan. Sorang secubit je ye.

4. Bila kali terakhir kamu makan pizza?
Tak makan Pizza la. Tak minat :D

5. Lagu terakhir yang anda dengar.
Cinta Yang Hilang (OST Cinderella) T__________T

6. Apa yang anda buat selain daripada selesaikan tag ini?
Berbalas mesej dengan hubby dear. Hmm.. Rasa macam dah lama tak sebut 'hubby dear' or 'Abang' or 'Azizzul Rahman' dalam blog. Kan?

7. Selain nama sendiri, anda suka dipanggil dengan panggilan apa?
Sayang =)

8. Tag lagi 6 org.
Lomah den nak tag-tag orang ni. Anyway, just for fun okay guys? Nak tag orang yang bagi latest comment :P
  • Berrykisses aka Iesha di http://i-e-s-h-a.blogspot.com kawan blogger baru =)
  • Po+Yaty aka yaty di http://marrakechmystery.blogspot.com seorang cikgu yang sedang jadi Kassim Selamat sekarang ni kot. Haha. Awak sangat lucu.
  • Cik Jannah di http://glamarousgurl.blogspot.com seorang wanita yang bagi saya agak gila-gila bahasa dan sangat minat pada warna hijau. Cik Jannah, moga recover cepat-cepat ek.. Psst, your boss sangat baek :D
  • Eazy Izzuddin di http://eazy-izzuddin.blogspot.com First time masuk blog dia nih, fuh, kemain ramai pengomen entri dia. Well, rule number one about being a blogger : Rajin-rajin bagi komen kalau nak orang komen page anda. What you give you get back. Ceh :P
  • Shima di http://o-shima-ma.blogspot.com at least she have a reason to update. Haha.
  • AND
  • NurSakinah aka Nur.Sa di http://duniasakinna.blogspot.com dia memang betul-betul menulis tentang kehidupan dia dan amat jujur dalam setiap entrinya. Dia agak sibuk rasanya sekarang ni sebab tengah nak pindah rumah so takpa kalau lambat jawab pun. Err.. Tak jawab pun takpa sebenarnya. Diulangi, tak jawab pun takpa. Hehe.

9. Siapa No.1 pada anda?
Saya syak dia ni adalah seorang adik (maaf kalau silap) sebab muka pun masih suci gitu. Dan sangat comel I tell you.

10. Org n0.3 ada hubungan dengan sesiapa?
Cik Jannah, diulangi, boss anda sangat baek. Haha.

11. Kata sesuatu berkenaan dengan org no.5.
She is my favourite blogger. Also my favourite commentator. Sebab komen-komen yang diberi sentiasa bernas. And I want her to know that I do appreciate all the her advices and opinion over my entries. Dia banyak buka mata ni. I can't thank her more T____T

12. Bagaimana pula dengan org no.4?
Dah cakap dah. Ok ok, tambah lagi. Peramah, hensem (ceh), funny la jugak, rajin dan macam-macam lagi ciri-ciri lain yang belum dikenalpasti :D

13. Siapakah org no.2?
Juga seorang blogger. A new friend of mine =)

14. Bagi pesanan pd org no.6.
Hias lawa-lawa rumah baru tuh.. hehe..



Siap!
Tag sila-sila masuk, tapi Fina tak janji boleh jawab semua okay dears =)

Share:

Sindrom Otak Beku

OhMyGOD OhMyGOD this is MingDao.
[For your info, Fina is WAY TOO CRAZY about him]
=D


Walaupon kau sudah berpunya, walaupon chentaku padamu tidak mungkin akan berbalas, senyumanmu tetap akan menjadi pojaan hatiku. Ceh.

Kemudian menadah tangan jap sambil dengan penuh perasaan berkata : Ya Allah jika Engkau telah mentakdirkan dia itu milikku maka dekatkanlah hatiku dan hatinya. Jika tidak, jauhkanlah dia dari pandangan mata dan hatiku. Wakaka apesal sengal sangat Fina ni. Readers pun taktau dah nak cakap apa (- - ')

Telah dijangkiti penyakit yang sudah lama menular di kalangan blogger. Saya antara penghidap paling kronik. Sindrom Otak Beku. Iaitu penyakit tak-tau-nak-tulis-apa-dalam-blog. Sebab itu dua-tiga hari blog akan tidak berupdate kemudian tiba-tiba ada tiga entri sekaligus dalam sehari. Haha. Oklah nak main game lah. Asyik menghadap blog je keje tunggu orang pegi komen (signal si Fina suruh orang datang mengomen, tak paham?) Haha. Pathetic me. Tak payah kalau taknak. Ceh :P

Back to real life.
Sekarang ini, saya sedang seorang diri dalam rumah. Mama dan ayah ke Pekan Ranau. Adi juga, tapi kereta berasingan. Dana pergi mandi sungai dengan geng-geng dia. Pipie merayap ke rumah kawan. Jadi tinggal saya seorang. Hari ini dah 2 Julai Jun. Macam sekejap saja masa berlalu. 18 hari lagi, menapak balik kat Kedah. Hectic life sedang menunggu di situ.

Share: