Saturday, February 28, 2009

AMARAH

Tensionnya akuuuu..

Tak tahulah kenapa. Boleh tak saya tidak pergi kelas esok? Boleh tak saya tidak buat assignment? Boleh tak saya mau pergi Langkawi malam ini juga? (Aik kenapa Langkawi?)

Tolong tolong. Tolong tolong. Tolong tolong.
I want something new please..

Err.
Mau kahwin lah. Boleh? Siapa sudi? Haha. Desperate ke apa ni Fina??

Oklah. Enough with the nonsense.

Quick update.
  • Sudah tengoh cerita Pink Panther II. Not bad. Yet, I still did't understand, yang mana satu Pink Panther sebenarnya? Creature warna pink itu kah (Sebenarnya tunggu kehadiran creature itu tapi tidak pula muncul) atau sejenis berlian yang yang didakwa sebagai Pink Panther dalam cerita itu tadi? And, Aishwarya Rai look georgeous in that movie :)
  • Called Armin by phone. Oh my God, I miss him a lot. We used to talk about our friendship in every conversation we have. And still. He's now studying paramedic, having health problem (genetically) and no girlfriend. Haih. Demanding.
  • Perang lagi dengan abang.
  • Ogy dropped Prof Hanafi's class. Prof didn't allow her to take mid-sem exam (gantian) cuz on the exact day, she have to go to KLK - for 20 percent. Pity her. Then she dropped the class, cuz she believe that she will get only D or C for this class. Salah satu perkara yang buat mood saya down. I don't think that's a good decision. But she had dropped it already.
  • Bought flight ticket back to Sabah on 8th May.


Hati rasanya sedang berdarah-darah ni.
Sedang berombak-ombak juga.
Mahu mengamuk.
Share:

Wednesday, February 25, 2009

No title lah.

Semalam sibuk dengan latihan kebakaran di DPP Bukit Kachi 2.
Hari ini, dari siang lagi saya ke sana ke mari menguruskan hal penyertaan DPP ke Festival Zapin Kontemporari.
Sekarang ini, sedang mahu menyiapkan assignment yang perlu dihantar esok siang.
Malam esok, fail Biro kena dicek. Ya Allah, aku tak buat lagi. Baru tahu tadi.
Lusa, ada pembentangan dan kuiz.
Minggu depan pun ada pembentangan.
Tak sabar tunggu bulan 4 ini - waktu study week!

Share:

Sunday, February 22, 2009

Audirasari

An Update for 21th February 2009.

Ok update
cepat-cepat.

I start writing this at 2.32 AM.

What i do today?
I'm doing fine, went out with him. Go to Jitra, macam biasalah - Pergi tengok wayang, pergi KFC, dan jalan-jalan cari barang. Kemudian balik kolej. Kali ini tengok cerita War Zone : Punisher - dengan membawa imej seorang kekasih yang patuh. Haha.

By 4.15 PM, i reached my beloved DPP - beloved DPP? Patriotiknya. Sedih lah, bulan April depan bukan lagi membawa nama DPP Bukit Kachi 2. We'll change to DPP SME Bank. And for those yang tidak tahu apa itu DPP, DPP stands for Dewan Penginapan Pelajar. Formerly known as College.

Pada 5.30 PM, Audirasarian mula bermekap-mekapan.
Jam 8.20 PM kami sampai di Dewan Kachi. Sangat bling-bling.
Program COLGIS Spring Festival.
Totally a blast!

Komen tentang tarian?
Amazing!
Dan ada beberapa komen berbentuk pujian yang saya tidak akan lupa.

First, dari Dayah JPMDPP. Timbalan Presiden. Also an ex-Audirasarian.
Dengan ekspresi muka meyakinkan dan nada suara bersungguh-sungguh. Sangat suka.
Kemudian dari Lian. Ong Swee Lian. Bendahari JPMDPP. A dancer too. Dia secara peribadi memuji tarian salah seorang penari Ayam Didik. Dia kata kalau semua penari malam tadi menari macam itu - dengan penuh feel dan tenaga, tarian akan lebih cantik. Lian juga berkata-kata dengan ekspresi muka dan gerak tubuh dan nada suara yang buat saya memang betul-betul percaya. Banyak kali pula tuh.

So, Audirasarians? I won't announce siapakah dia yang telah dipuji berkali-kali oleh Cik Lian itu. Remember Wirasa Wirama Wiraga? Take note please!

Aih.
Suddenly, I feel very tired.
But still have lots of important task to be done.
Upload gambar nanti.
Its 2.57 AM.
Got to go now.
Mungkin saya stay-up malam ini.
Mau minum panas-panas.
Mau makan megi!
Mau bereskan kerja.
Salam..

Share:

Friday, February 20, 2009

How heart-breaking it is?

"Never look back," we said
How was I to know I'd miss you so?
Loneliness up ahead, emptiness behind
Where do I go?

And you didn't hear
All my joy through my tears
All my hopes through my fears
Did you know?
Still I miss you somehow

From the bottom of my broken heart
There's just a thing or two I'd like you to know
You were my first love,
You were my true love,

From the first kisses to the very last rose
From the bottom of my broken heart
Even though time may find me somebody new
You were my real love, I never knew love
'Til there was you

From the bottom of my broken heart

"Baby," I said, "Please stay. Give our love a chance for one more day. We could have worked things out.. Taking time is what love's all about.."

But you put a dart
Through my dreams through my heart
And I'm back where I started again
Never thought it would end

You promised yourself
But to somebody else
And you made it so perfectly clear
Still I wish you were here

"Never look back," we said
How was I to know I'd miss you so?


T_______T

This is how you'll feel when you love somebody to the hilt - Just to know that it would finally come to the end and even if you already find somebody new, you just can't stop loving the first one..

Hati ini sangat degil. Degil yang amat. It's 3 years ago, but something is still in my heart as if it is for keep - forever. Saya telah membuka hati untuk menerima insan lain dan saya tahu dia antara lelaki terbaik pernah saya temui. But something else feels like missing..

Tell me, how worse things could be?

Share:

Thursday, February 19, 2009

LOST!

Ya Allah. I've lost all my personal pictures and videos!
Damn it.
Yang ada cuma gambar yang saya ada upload ke blog atau friendster.
I kept it almost 3 years now, tapi semua dah hilang sekarang.
It feels awful.. To lost all the pictures and videos you've taken.
ALL.
And to make things worse, that's the ONLY copy!

Mau jerit kuat-kuat!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Share:

Wednesday, February 18, 2009

Bila Free..

Pagi ke kelas Prof Makzan dengan lawak sinikalnya. Ke kelas Cik Nabisah yang suasana kelas macam bilik darjah tahun satu. Kemudian balik kolej untuk dapatkan tandatangan pengetua, balik sebentar ke bilik, kemudian pergi kelas Pak Abu pula dengan kepala terangguk-angguk mengantuk padahal duduk barisan tengah paling hadapan. Nasib baik pandai cover. Helo. Kakak tidur pukul dua semalam ya. Kakak biasa tidur 12 jam sehari. Jaga kulit gebu. Tapi tadi bangun pukul 9 pagi. Sangat awal. Haha.

Kemudian balik ke kolej dengan azam berkobar-kobar, bila sampai bilik sahaja, saya mahu terus terjun atas katil. Singgah kafe beli ketul-ketul ais dan pasembor.

Sampai bilik terus buat air. Duh, nikmat sungguh. Cuaca akhir-akhir ni sangat-sangat menyakitkan kepala. Panas lain macam. Teringat kampung halaman.

Salam. Jom main hoki saja-saja je! Kat court bola tampar blok D pukul 6.15 petang ni! Jom lah turun semua! Encik Khairi ajak!


Esemes ni dari Dayah. Suka betul dia ni guna tanda seru dalam esemes. Tapi, bila teringat cara dia bercakap di luar pun, memang wajarlah.

Kalau rajin petang ni, saya turunlah.. Aik? Aku turun bersukan?? Haha.

Sekarang sudah jam 5.48 petang. Niat mahu tidur sekejap tidak jadi - mau main game The Sims. Memang aku pantang dengan masa free. Aku obses mau main game tiap kali aku free. Duniawi betul minah ni.

Malam ini rehearsal di Dewan Bukit Kachi untuk program COLGIS Spring Festival.

Satu lagi. Kirim salam buat Cik Norfazila Pahin yang baru update blog dia, dan Encik Armin Insani yang baru mengesemes saya tadi. Miss both of you guys! :) For my followers and new followers tidak kira lah yang tersenarai atau yang tidak tersenarai, masih saya katakan di sini, kehadiran kalian amat saya hargai kerana kesudian kalian membaca setiap entri di sini dengan menerima apa adanya saya merupakan satu hadiah berharga bagi saya. Rumah Sufilara ini adalah tempat hati saya berlindung.. Terima kasih yang tidak terhingga.

Jom main game!

Share:

Tuesday, February 17, 2009

"It's All Coming Back To Me Now"

By Celine Dion


There were nights when the wind was so cold
That my body froze in bed
If I just listened to it
Right outside the window

There were days when the sun was so cruel
That all the tears turned to dust
And I just knew my eyes were
Drying up forever

I finished crying in the instant that you left
And I can't remember where or when or how
And I banished every memory you and I had ever made

But when you touch me like this
And you hold me like that
I just have to admit
That it's all coming back to me
When I touch you like this
And I hold you like that
It's so hard to believe but
It's all coming back to me
(It's all coming back, it's all coming back to me now)

There were moments of gold
And there were flashes of light
There were things I'd never do again
But then they'd always seemed right
There were nights of endless pleasure
It was more than any laws allow
Baby Baby

If I kiss you like this
And if you whisper like that
It was lost long ago
But it's all coming back to me
If you want me like this
And if you need me like that
It was dead long ago
But it's all coming back to me
It's so hard to resist
And it's all coming back to me
I can barely recall
But it's all coming back to me now
But it's all coming back

There were those empty threats and hollow lies
And whenever you tried to hurt me
I just hurt you even worse
And so much deeper

There were hours that just went on for days
When alone at last we'd count up all the chances
That were lost to us forever

But you were history with the slamming of the door
And I made myself so strong again somehow
And I never wasted any of my time on you since then

But if I touch you like this
And if you kiss me like that
It was so long ago
But it's all coming back to me
If you touch me like this
And if I kiss you like that
It was gone with the wind
But it's all coming back to me
(It's all coming back, it's all coming back to me now)

There were moments of gold
And there were flashes of light
There were things we'd never do again
But then they'd always seemed right
There were nights of endless pleasure
It was more than all your laws allow
Baby, Baby, Baby

When you touch me like this
And when you hold me like that
It was gone with the wind
But it's all coming back to me
When you see me like this
And when I see you like that
Then we see what we want to see
All coming back to me
The flesh and the fantasies
All coming back to me
I can barely recall
But it's all coming back to me now

If you forgive me all this
If I forgive you all that
We forgive and forget
And it's all coming back to me
When you see me like this
And when I see you like that
We see just what we want to see
All coming back to me
The flesh and the fantasies
All coming back to me
I can barely recall but it's all coming back to me now

(It's all coming back to me now)
And when you kiss me like this
(It's all coming back to me now)
And when I touch you like that
(It's all coming back to me now)
If you do it like this
(It's all coming back to me now)
And if we...



Ouch!
Wow. It do hurt.



Share:

Monday, February 16, 2009

TWELVE


Tengah dalam mood mengupload gambar agaknya. Sebab entri lepas pun saya uploadkan gambar. Err.. Apa point?? Well. Let's proceed. Ini diambil waktu salah satu sesi latihan tarian kami pada 6 Februari 2009. Tengah rehat-rehat waktu ni. Gambar ini adalah sebahagian dari 12 orang penari tetap Audirasari. Dari kiri belakang, Hesty-Deka-Ziela-Fina. Dari kiri depan, Dayah-Chombi-Atie-Aina-Wanie-Erna. Dua orang tiada. Sue jadi jurukamera, Rosa tidak hadir.

Kami di studio. Belakang itu adalah cermin besar. 3 Indonesian, 9 Malaysians. That make us twelve :)

Dua hari pelepasan sebab ramai antara kami terlibat dalam perayaan Jubli Perak UUM sempena 25 tahun penubuhan. Esok bersamaan 17 Februari akan bermulanya latihan intensif untuk dua coming event. 21th for COLGIS Spring Fest and 24th for Pertandingan Zapin Kontemporari.

My schedule.
17 Februari = Meeting dengan Encik Uda;
18 Februari = Raptai (try stage) untuk COLGIS Spring Fest;
Sewa baju tarian Zapin di Taman Budaya Negeri Kedah/Perlis;
Sewa baju tarian di PBS;
Paperwork;
Assignments;
..


Ok cukup-cukup. Tahu lah awak tu sibuk. Haha.
For Audirasarians, good luck! Love you all guys!!

Share:

Sunday, February 15, 2009

Kursus Pengurusan Organisasi (Entri 2)

Ini adalah entri update untuk entri ini. Dah sebulan, baru mau update. Fina, Fina.


Gambar pertama dan kedua ini diambil setelah membodek-bodek jurukamera kami sepanjang Kursus Pengurusan Organisasi (KPO). Dari kiri - Fie, Ryasti, Juwita dan saya.





Hoho. Tiga gaya berbeza. Saya pun baru perasan bila nampak. Nampak macam cam-whore, padahal bukan. Betul. Sudah bosan tengok muka sendiri.

Oh, sebelum terlupa. Memperkenalkan, mumia solid molid itu rupa-rupanya adalah Timbalan Exco Kesenian dan Kebudayaan DPP Bukit Kachi 2. Cik Zetty. Haha. Hangin budak tu kalau nampak saya post gambar dia macam ni di sini. Hehe. Anyway. Thanks so much Zetty, banyak bantu akak buat kerja. Apa yang penting??

Share:

Saturday, February 14, 2009

p.s I Love You.

Semuanya seperti yang dirancang. Pergi Jitra beli props tarian termasuk barang mekap, then pergi ke Pasaraya Aneka tengok wayang - filem Geng Ipun Ipin. Saya mau tengok cerita hantu, abang mau tengok cerita katun - akhirnya, saya mengalah untuk tengok cerita katun. Ni pun sebab, hobi dia adalah menengok wayang. Jika tanya saya, saya lebih suka ke tempat yang berangin dan berpanorama indah. Tengok, saya sangat patuh kan. Haih. Nasib bercinta dengan orang materialistik. So much difference, but lucky him - he found such a flexible woman like me. Haha.

Kemudian ke KFC. Dan terus balik ke kolej.

We're not celebrating that Valentine's Dating Day, MIND YOU. As I told you before, i've checked my schedule and found out that this saturday (which is, today) will be a perfect day for us since it's almost a month we don't really spend time together, or even having lunch together due to our schedule. I have to get out of all this, having some rest and enjoy. And spending some quality time with him.

Life with all work and no fun at all is sucks.

P.s Thanks so much for the wonderful day dear. I know i was quite over-react towards you recently, but that doesn't mean anything. We're so happy together and nothing else matter.
P.P.s I love you.

Share:

Thursday, February 12, 2009

THINGS I WOULD LIKE TO TALK ABOUT..

Skipped Multicultural Class.
Midsem exam and freezing (Haha) for Penyelidikan Sains Sosial at 'The Freezer', DKG2/9.
Meeting with coursemates.
Individual Counseling class cancelled.
Wait for this Indian guy, Gunalan, to finish his class until 6.30 PM, kemudian bersama-sama ke salah satu bangunan COLGIS. Mula-mula memang mahu hantar assignment, tetapi selepas berdiskusi, kami memutuskan untuk hantar esok saja-lah. At some point, i think i saw him blinking his eyes to me. Okay, mungkin dia cuma mahu bersilap mata. Samada dia tersilap kelip, sengaja terkelip, atau saya yang tersilap tengok. Haha.

I reached the bus stop for Bukit Kachizer at around 7.15 PM. No creatures around and it's dark already. I was so panic!




Okey, Fina tipu. Hehe.
Pukul 7.15 petang. Keadaan waktu itu masih siang lah. I'm at Semenanjung Malaysia now, remember? There was 2-3 girls at the nearby bus stop. Laluan C's. Terfikir mahu panggil saja pemandu kereta sapu macam Abg Ad? Oh no dear. Talkative sangat dia tu. Saya tidak larat mahu melayan cakap-cakap dia yang kadang-kadang entah apa-apa waktu penat-penat macam ini, because, at that time, I really feel like booming.

Jadi siapakah hamba ALLAH yang sudi datang ambil dan hantar saya balik kolej? Haih. Abg lah. Thanks so much sayang.. In every thing I manage to remember, I realized that no matter what happen between us, he would always around when I was down, or in trouble. No matter how far I'd run away from him, ironically he's still the one I'll run to.

Dears,
in loving somebody. You fight, you make up, and then you will still fight again over the silliest things. You even stop talking for a little while. Despite knowing that somehow you don't really mean to upset the one you love, you argue for things you don't see eye to eye, but in the end, love is going to conquer it all. Sometimes you become strangers, love is the reason that connects you again. No matter how many hurdles may come in the way, you'll still find a way to get through it.

He fetched me while we're still in our 'perang dingin'. Yes, we don't talk during the first few while, but minutes later, we talk. Like nothing happened before.

It's such a miracle. This love thing - always amazed me.

Back to reality, will you?

9.45 PM. Latihan kawad untuk Sambutan Jubli Perak nanti. Kemudian pukul 11 ada sedikit perbincangan dengan Tracy berkaitan projek.

11.25 at the same night.
I was a bit disappointed about Audirasarians.
So sorry to Aina, for being my innocent victim. I've controlled my anger, but I think it still look obvious in some part. Told you guys, I'm not good at pretending as if everything is okay.

Checked my schedule and this saturday is a perfect time for me to go outing with abg. Its almost a month we don't really spend time together, or even having lunch together due to our schedule that not fit each other - except for this Saturday. Abg remind me about Valentine's Day that also will fall on this Saturday. Oh, Valentine's Day huh? Nah.

Ohya, upcoming event.
The Audirasarians including me, will be performing for COLGIS SPRING FESTIVAL at Dewan Kachi on 21th February. Probably, my last performance for this semester. So, fellow UUM - especially Kachiezians and Bank Rakyatians, do come see us and the other 13 performance!

Later.

Share:

Where's Fina?

Salam.
Ampun semua..
Tuan punya blog ini amat busy..
Fina minta maaf, kerana entri yang semakin berkurangan.
It's 4.10 AM now.
Mau tidur sebentar..
Esok kelas pukul 11 pagi.
Pukul 2 petang ada midsem.
Wish me luck.
Take care all!
Da da.

Share:

Monday, February 09, 2009

' It's-ALL-about-ME' entry.


Everybody searching for a hero
People need someone to look up to
I never found anyone who fulfill my needs
A lonely place to be
So I learned to depend on me

I decided long ago, never to walk in anyone's shadows
If I fail, if I succeed
At least I'll live as I believe
No matter what they take from me
They can't take away my dignity
Because the greatest love of all
Is happening to me
I found the greatest love of all
Inside of me
The greatest love of all
Is easy to achieve
Learning to love yourself
It is the greatest love of all

And if by chance, that special place
That you've been dreaming of
Leads you to a lonely place
Find your strength in love


Petikan dari lagu Greatest Love Of All by Whitney Houston.

Pada mereka yang mengenali saya, pasti mereka sudah biasa terserempak dengan saya berjalan seorangan sebab saya tidak begitu berminat berjalan dalam kumpulan. Sedikit menyusahkan kerana jadual saya agak ketat. Susah nak fit dengan jadual kawan. I enjoy the freedom. Observing people, talking with new people and make friends with them, being unique and different, independent, and in believing that the only person I can count on is myself. Jadi saya sangat bersetuju pada salah satu baris lirik ini - '..never to walk in anyone's shadows'.

I'm Fina.
I have a happy family.
I have Jijul.
I have 3 bestest girlfriends.
I have several bestest boyfriends.
I don't do fake laughs and smiles.
I spend my weekend time with friends.
I am idealist.
I don't try to be what people expect me to be.
I interested in both charity and business.
I'm brutally honest, tactless, and truthful.
I'm independent.

I'm Fina.
I'm individualistic.

Share:

Sunday, February 08, 2009

Quick Update

Sehingga hari ini, macam-macam komen kebinatangan yang saya terima tentang contact lens saya ni. Macam mata kucing la, macam mata ular la, macam hantu laa.. Terima kasih kawan-kawan. Hehe. Jijul saya cakap cantik dan siap bagi amaran - "Jangan tengok lelaki lain, nanti diorang terpikat." Sungguh cemburu kan dia? Hehehe. Suka.

Petang tadi sebelum ke kelas Pak Abu untuk subjek Etika & Akta Kaunselor, saya singgah di Pejabat Dekan Pembangunan Pelajar & Keusahawanan untuk daftar ke Kursus Protokol anjuran Kolej Sastera dan Sains (CAS). Saya daftarkan Beatrice sekali dengan saya.

Lagi lagi?

Oh, hari ini juga saya mahu hantar sekali lagi paperwork. Hopefully tiada lagi kes rejection. Dah banyak kali buat pembetulan. I don't think they have specific guideline cuz everytime I submit them, there's always some changes. Not fair!

Okay, amaran amaran. Telinga Fina tiba-tiba berasap.

Share:

Friday, February 06, 2009

H.E.C.T.I.C

Hari ini agak hectic. Bangun pagi then bersiap ke Mega Aerobik anjuran Biro Sukan dan Rekreasi DPP Bukit Kachi 2. Kemudian balik bilik terus mandi dan bersiap ke Changlun pula, untuk ambil contact lens yang saya tempah hari tu. Pergi dengan Beatrice dan Yan. Jalan-jalan sampai hampir maghrib kemudian balik kampus. Bersiap pula ke meeting jam 8.30 malam. Pergi dengan Beatrice sebab dia juga kebetulan ada group discussion jam 9 malam. Sampai sahaja di Pusat Kegiatan Pelajar (PKP), terus ke bilik mesyuarat PBS. Meeting tentang projek Festival Zapin Kontemporari. Sebut tentang tarian, of course budak-budak Bidasari jadi AJK program tu. So terjumpalah dengan mereka-mereka yang sudah lama tak nampak. Kak As (Staf PBS), A'an, Aina, Baya dan lain-lain yang kurang berapa ingat nama tetapi muka tersangatlah familiar itu. Haih, bila lah aku sekali lagi boleh aktif dalam Bidasari ye?

Ye, ye. Of course lah waktu saya sudah habis kontrak dengan JPMDPP.

In between, banyak yang terjadi tapi tidak perlu lah rasanya untuk diceritakan. Aik, mau juga? Begini, semalam saya akhirnya berjaya memakai contact lens berwarna perky entah itu setelah beberapa kali mencuba dan menangis. Freshkon brand. Sewaktu berjalan-jalan, saya beli dua baby-T. Black colour. I don't know why but i love black shirts.

And for your information, my external hard disk rosak. My RM23o external hard disk.. T___T
And my bro, Kili, should be responsible about that.

Paling akhir, meeting dengan penari kolej. Tegur tentang beberapa perkara yang agak tidak berapa nak kena di mata dan hati ini. Kan, Fina ini walaupun dalam diam dan sibuk, akan tetap memerhati.

Noktah.
Share:

Wednesday, February 04, 2009

PRIVATE LETTER

Ke hadapan Azizzul.

Sayang.

Minta maaf, hari ini saya terkasar lagi.
And said something I would regret forever..
Saya minta maaf.

Sekarang jam 3.38 pagi. Empat haribulan Februari. Saya baru selesai menyiapkan assignment. Ulasan jurnal tentang kaunseling kanak-kanak. Antara topik kegemaran saya. Abang sudah 3 jam tidur. Mungkin. Tadi saya meeting dengan TE di studio (sebenarnya siapkan paperwork sama-sama). Kemudian ada hal di bilik JPMK. Balik lagi ke studio, buat discussion sikit dengan penari-penari. Tapi dari tadi asyik terfikir tentang assignment ulasan jurnal yang belum siap. Mood saya down. Kemudian saya balik bilik. Kita gaduh. Dalam telefon.

Otak ini tepu dengan pelbagai hal. Bukan setakat paperwork. Oh tidak. No need to list down semua. Cukuplah saya katakan - Banyak. Dan saya minta maaf. Sebab semua itu terbawa-bawa sampai ke hubungan kita. Ok. Mungkin saya perlu mengaku. Saya tertekan.

Abang seorang yang penyabar. Sangat penyabar. Bukan seperti orang itu yang bermati-matian marah sampai tercarut-carut kepada girlfriend dia kerana girlfriend dia itu buka tudung bergambar dalam friendster - tetapi at the end dia dengan tangan dia sendiri yang rosakkan perempuan itu (bodoh). Bukan. Abang bukan seperti itu. Aih. Apa aku mengarut ni.

Sleep well, dear.

Share:

Tuesday, February 03, 2009

L0-L0VE

Ok. CINTA. Siapa pernah jatuh cinta?
Saya? Memang sah pernahlah. Tidak nampak ke ada kesan calar-calar sikit pada objek warna merah ni?

Oh. Okay okay. Memang tak nampak. Saya seorang saja yang nampak.

Be serious, Fina.

Erm.
What happen when you love somebody - to the hilt?

I've been through in several relationship but I'd only fell in love once.

I saw it in others' too, and I'd already saw how it brings laughter and tears at the same time, how it destroy friendships, how it changed my friends, about unfaithfulness, how people can easily mistaken 'perasaan ingin memiliki' and 'CINTA', how it can change every single part of ones values and behaviour, and everything that I can't quite understand at times yet I am still enjoy being mesmerized by its’ wonders because I saw the goodness it brings to life.

Love is such a beautiful word and just the surface of it shows how it can never hurt you. But there seems to be the most of it when you really come to the depth of it. Who said, love's going to be all roses? So you've got to be prepared for the worst. Cuz, somewhere some unpleasant things can come too. And sometimes you are least prepared. You neither expect it but you've got to face it. Well, imperfections are everywhere and in everything. We've got to accept that simple fact. Or else we're going to drown somewhere and never come out of it.

Share:

Award Dari Kakak Seri



Pukul 1.30 pagi tadi baru balik bilik selepas bincang tentang projek dengan timbalan. Terus online dan telah menerima satu mesej melalui shoutbox saya itu. Saya dapat award dari kakak Seri yang comel lote itu. Terima kasih lah kakak Seri, sebab bagi award ni. Siap hantar surat jemputan lagi. Terharu saya menerimanya.

Inilah first time saya letak sangkut frame award di blog ini. Bukan tidak pernah ada yang bagi award, tapi kebanyakan si penulis-penulis blog menjadikan nilai award itu kelihatan murah dan mudah. Kenapa? Mari kita tengok ayat ini. Warning : NO OFFENCES.

"Terima kasih kepada Encik 100 Plus kerana memberi award ini. Award ni saya nak beri kepada rakan-rakan yang tersenarai dalam blog ni dan juga kepada yang singgah ke blog ni, tempeklah award ni dalam blog anda ye".

No offences, mind you.

Award means anugerah. Anugerah samalah maksudnya dengan hadiah. Bayangkan dalam Anugerah Juara Lagu contohnya, pihak AJL beri anugerah yang sama sahaja kepada semua artis-artis yang ada. Jadi apa bezanya artis yang lebih banyak contribute, dengan artis yang kurang contribute dalam bidang seni suara? Macam-macam akan jadi. Artis perasan cantik. Perasan hot. Artis perasan nyanyi sedap. Dan segala macam perasaan yang terhasil dari benda yang fake semata-mata. Kesian. Jadi jangan beri sebarangan ya. Takut nilai penghargaan itu semakin rendah.

Datuk Shah Rukh Khan? Kohkohkoh.

Pada pendapat saya, adalah lebih kelihatan ikhlas dan meaningful jika kita jadi lebih dedikated. Bagaimana? Jika dia memang betul antara blogger paling berwajah cun, maka sesuailah award itu. Jika tidak? Tolong. Jangan. Nanti ada yang perasan. Haha. Saya tahu setakat mana kontribusi saya dalam blog Kakak Seri. Jadi saya terima award ini seadanya.. Hehe. Tumpang lalu kakak Seri..

Err.. Drama Queen ye kakak? Nanti letak satu entri yang menjelaskan mengapa kakak Seri meletakkan nama blog kakak Seri sebagai Drama Queen, boleh? Eheheh.. Orang dah bagi appreciation, tapi aku pergi buat request mengada-ngada pulak. Tak kenang budi langsung. Ampun kakak. Lariiiiiikkk..!

Share:

Monday, February 02, 2009

Dia dan Dia dan Dia

Psst. Mari sini sekejap.

Mari mari. Mau bagitahu kamu satu rahsia.

Saya sudah bercinta. okey jangan cakap 'bercinta' lah. BERSUKA. Boleh? Sejak sekolah rendah lagi, tau?

Ya, sejak sekolah rendah lagi, saya mula mempunyai perasaan suka pada dia dan dia dan dia.. Tengok, Fina waktu kecil memang penyayang sekali. Ahaha.

Pengakuan berani mati. Malunya. Muka ini rasa panas. Dan TEBAL SEKALI. Hohoho. Mungkin akan menimbulkan sedikit kontroversi. But WITH reasons, okay. Maklumlah, orang kekurangan kasih sayang dan belaian. Ditambah lagi dengan perasaan ingin tahu yang unik tapi normal, dan tarikan magnet terlampau terhadap makhluk sejenis berlawanan jantina. Dan oh, masukkan sekali point ini. Kerana saya comel, cantik, bijak, bersopan santun walaupun masih kanak-kanak. Tidak percaya? Tanya kawan-kawan lama dan family saya.

(Adik-adik, jangan ikut cara Kakak Fina.)

Siapakah itu dia dan dia dan dia? Mereka itu adalah Sonnie, Nick, dan Zief (maaf, tidak boleh letak nama penuh mereka di sini). Kepada Sonnie, jika benar kau sudah berkahwin, then I wish you to have a happy family. Kepada Nick yang sudah lost contact after Form 6, semoga khabarmu baik-baik saja walau di mana berada. Kepada Zief.. Erm. I’m sorry for everything dear. Whatever happen between us always makes me realize, how LOVE can torn all apart, even for friendship. Dan sesungguhnya cinta itu telah membunuh persahabatan kita.

Nick adalah teman lelaki pertama saya. Very the puppy love. Sweet. Memorable. And all rose. Saya sudah tidak berapa ingat berapa lama kami bersama, 4 bulan mungkin. Tidak lama sangat. Kami bercinta melalui surat-surat. Bila bertentang dua mata salah satu pasang mata akan tertunduk malu-malu. Saling membantu dalam pelajaran (Ikut yang ini ya adik-adik). We don’t talk too much, we don’t see each other too much, - but we talk much enough on the telephone. Kami biasa diusik-usik rakan-rakan lain, kami biasa berbalas senyum dari kejauhan dan everything yang sweet sweet. Oh.. Aku mau balik pada waktu itu boleh? Tapi mau main senyum-senyum malu dari jauh dengan cik abang sayang saya. Siap kenyit-kenyit. Campak-campak batu. Ok adik-adik, kalau bercinta, bercinta macam ini. Sangat dramatik dan boleh dibuat filem cinta kanak-kanak dan boleh pula menang gilang gemilang dalam Festival Filem. Kalah cerita Mukhsin you. Hahaha. Okay, tak lawak.

Zief? Haih. Seronok mengimbau masa lalu, satu esemes menyedarkan saya untuk balik ke alam realiti. Hilang awan-awan dan bunga-bungaan yang berlegar-legar atas kepala. Projek 2009, projek 2009. Neno0o neno0o.

Nanti update lagi. Saya ada hal sampai tengah malam.

03 Febuari 2009
Okey. Mau update la ni.

Zief. Dulu, waktu kanak-kanak, dia ini lah antara penyeri hidup saya. Dia sejak kanak-kanak lagi sudah terserlah jiwa romantik dan womanizernya. Dia tidak pernah kehilangan semangat dan sangat optimis dalam kerja mentackle. Sangat berkobar-kobar dan sanggup melakukan apa sahaja demi membuktikan pendiriannya. At times, kami-kami yang menjadi saksi yang termalu sendiri dengan keberaniannya dan tidak tahu malu itu, tapi dia pula sebaliknya amat berbangga. Haha. Unik kan kanak-kanak seperti ini?? Sangat something.

Saya ini adalah mangsa utamanya. Saya yang selalu termalu dan kerapkali terpura-pura marah sebenarnya. Alahai, kanak-kanak perempuan yang sweet macam itu lah. Marah-marah tapi suka. Cium beg sekolah saya, cium kerusi dan meja saya, pura-pura terambil pensel, main kenyit-kenyit mata, dan ke mana saya ada dia pasti juga ada. Kind of a stalker. A cute stalker.

Itu waktu di sekolah rendah. Menginjak ke tingkatan satu, masing-masing terpisah. Lost contact.

Kemudian, waktu tingkatan dua pula. Dengan Zar. Haih, dengar kata, sekarang ini sudah kahwin pun.

Kemudian Pipie. Atau S. Pipie itu nama manja. Jika kalian mengikuti perkembangan blog ini, pada entri-entri terawal, sangat banyak entri yang merujuk pada dia. Sebab, bercinta dengannya-lah yang banyak mematangkan aku. Tentang segalanya tentang hidup, bukan setakat dalam dunia percintaan semata-mata. Ajaibnya cinta. Sangat ajaib. After circles and triangles, we'd broke up. The worst part of my life. The first cut is the deepest, told you.

And Zief, again, kami bertemu semula waktu sekitar dua bulan lagi peperiksaan STPM. Tahun 2005. Masing-masing sudah matang, dan dia masih tidak berubah. Masih lagi menyimpan rasa yang sama. Haih. Its unbelievable. Semua tentang saya dalam dirinya bermula sejak kami masing-masing berumur 5 tahun (Kami mula kenal waktu umur 5 tahun), dan tak sangka, kenangan usik-usikan dan gurau-gurauan itu menumbuhkan sesuatu dalam hatinya. Hati saya amat susah waktu itu. Dia menagih hati saya saat hati saya telah dihancurkan oleh orang lain.

Kemudian, di UUM ini. Haih. Sory guys. I don't think so. Too early. Tunggulah sampai saya grad, saya akan cerita :) Sebenarnya banyak lagi yang tidak saya sebut. Kalau campur-campur semua, means yang terasa special even tidak involve dalam perhubungan dan yang betul-betul memang involve dalam hubungan, erm.. lebih dari 10 orang. Ramai lah kot. Jadi jangan main-main dengan aura Cik Fina. Haha.

Semuanya banyak bermula dari persahabatan semata-mata. Bukankah cinta itu bermula dari persahabatan? :)
Share:

Sunday, February 01, 2009

Minggu Cinta : Pengenalan

Merujuk entri saya yang lepas, saya telah berjanji pada kalian untuk membicarakan soal CINTA, betul kan?

Maka tampilnya saya di sini adalah untuk memberi pelajaran cinta pada anak-anak murid sekalian tentang CINTA. Skop CINTA itu luas, dan di sini saya ingin berfokus pada CINTA yang dalam bahasa rock nya, CINTAN CINTUN (Rock ke?). Atau bak kata Siti Sarah, “ ..tentang sepasang anak manusia yang sedang hanyut dibuai asamara, beradu di dalam syurgaloka yang amat indah. Pastiku kenangkan dirimu yang kini jauh di..”~ DAH DAH. Kalau nak nyanyi sampai habis, pegi jamban karaoke C-Mart tuh.

Harus diingatkan bahawa semua yang bakal saya perbincangkan adalah kombinasi hasil rujukan, kajian dan berdasarkan pengalaman saya yang tidak seberapa tetapi tetap mahu dikongsi ini. Segalanya bersifat pendapat peribadi saya sendiri melainkan jika ada dinyatakan sumber dan jika ada sebarang argument atau percanggahan pendapat, tolong baca balik ayat yang saya bold itu. Ok?

Perkara-perkara yang bakal dibincangkan adalah (bukan mengikut susunan),

  1. LOVE: The Overall View
  2. Jenis-Jenis Cinta
  3. How To Love Somebody : Steps, Tips, Warning.
  4. Cinta dan Persahabatan (Which I already wrote about it in my friendster blog - a little update)
  5. Fina dan Teman-Teman Lelaki Fina: Renungan Bersama. (Saya banyak special boyfriend. Haven't I told you?? Haha. Tidak pernah lebih dari satu dalam satu masa ok. Cepat pergi baca ciri-ciri orang kelahiran Disember oleh Dr Fadzilah Kamsah)
  6. Peringatan buat kaum lelaki (There I am. Seksis konon)
  7. Kenapa seluar dalam juga dipanggil seluar katak?

Ok-ok. Yang nombor 7 itu memang mengarut. Yang nombor 6 itu rasanya tidak jadi. OK PADAM SEKARANG!

6. Peringatan buat kaum lelaki (There I am. Seksis konon)
7. (Topik apa ya..)
Ok itu saja.
CINTA,
Esok entri pertama tentang kau. Bersiap!


Little update of my life :
  1. Syukur Alhamdulillah, hari ini urusanku banyak dipermudahkan oleh-NYA. Alhamdulillah, Alhamdulillah. Ya Allah, aku sangat-sangat bersyukur!
  2. This is among the day luckiest day I ever had. Yup. Number 1 would always my lucky number :D
Share: