Wednesday, December 31, 2008

Entri terakhir 2008

Tiada perasaan apa pun meninggalkan 2008. Bagi saya, semuanya tetap sama. Tanggungjawab yang digalas pula semakin besar namun aku dengan rendah hati dan azam akan cuba menyempurnakan semuanya selagi ada daya dan kekuatan dari Ilahi. Itu highlight aku. Tanggungjawab.

Mari dengar nyanyian-tanpa-efek-bunyi saya ini. Tentang pahit getir kehidupan seorang Hasnie Falina. Getir ke sangat? Hehe. Apapun yang terjadi, berjalanlah tanpa henti. Airmata tertahan waktu untuk dijatuhkan. Nanti kita akan tahu betapa bijaknya hidup. Sepahit apapun, ini pelajaran yang bererti. Cewah. Sesungguhnya ini lagu tema aku tahun 2008.

Of course i do appreciate all the good things happen on this year, but i can’t help but to feel that the more i get older, the more life treats me as if it’s testing my patience. I don't want to be too emotional here or anywhere, inside or/and outside, because the last thing I want from others is sympathy.

To my family and my friends, thanks to be my family and thanks to be my friends (what the ..?). haha. Glad to know that we have each other after all these times.

To the bloggers, keep sharing your wonderful life.

Erm.. I believe i don’t have any extreme haters since i’m angelic and very-the-innocent (serius ni), but in case if i do have, to you – i won’t bother or even care :)


Share:

Tuesday, December 30, 2008

Monday, December 29, 2008

Cikgu

hari pertama masuk sekolah
tak pandai membaca mengira
tetapi cikgu begitu tabah mengajar kami sungguh-sungguh

bermula ABC sampai Z
hitung 1 sampai 10
baru ejaan dan kira-kira
kami belajar dengan lancar

berkat kesabaran guru bijaksana
memberi pelbagai petunjuk
hari demi hari kami pun mengerti
pelajaran nilainya tinggi

kami ingat setiap masa
jasa guru mendidik bangsa
sambutlah ini ucapan kami
terima kasih cikgu


Tajuk : Terima Kasih, Cikgu

Aku tidak tahu tentang sekolah lain, tetapi lagu ini sangat signifikan dengan waktu zaman sekolah rendah saya. Lagu ini mengembalikan kenangan zaman sekolah rendah. I'd never heard this song anywhere except at my old school - Sekolah Kebangsaan Telupid Batu 4.

Malahan aku tidak pernah juga terfikir untuk mencari asal usul lagu ini, sehingga hari ini. Hasil google ke sini, lagu ini dikatakan datang dari Brunei, popular di Sabah dan Sarawak.

Saya menjalani kehidupan sekolah rendah dengan lagu ini. Bayangkan budak-budak tahap satu yang berlari-lari keriangan sambil menyanyikan lagu ni walaupun penghayatan kurang, atau sekumpulan koir kanak-kanak sekolah rendah menyanyikan lagu ini sedang berdiri di atas pentas dewan sekolah sempena Majlis Hari Guru atau mungkin juga sempena Majlis Penyampaian Hadiah pada setiap akhir tahun. Sweet memory.

Sekolah Kebangsaan Telupid Batu 4.
Sekolah itu dinamakan begitu kerana lokasinya di Kampung Batu 4 berdekatan dengan Pekan Telupid di mana tempat aku tinggal dengan keluarga. Ayah aku guru besar Sekolah Kebangsaan Telupid Batu 4 waktu itu. Aku ingat lagi pada tahun 1991, aku menjejakkan kaki ke tahun satu pada usia 5 tahun. Sungguhpun masih muda, aku mudah sahaja merebut ranking nombor satu. Latar belakang aku dari keluarga yang amat mementingkan pendidikan mungkin menjadi faktornya. Ayah aku sendiri kini masih lagi bekerja dalam sektor pendidikan dan mama juga waktu itu merupakan seorang guru sandaran di Sekolah Kebangsaan Pekan Telupid (sekarang businesswoman).

Darjah 1 (1991 & 1992) di SK Batu 4 dua kali masuk darjah satu sebab lompat sekolah tadika. Aku kat sekolah tadika waktu tu cengeng habis asyik menangis sebab tak suka main dengan budak-budak lain T___T Sejak kecil lagi dah nampak perangai bila dah besar. Tak suka nak bersosial sangat what to do. Adik-adik jangan ikut watak ini sebab tak baik untuk perkembangan hidup. Cehh.. cakap soal berkembangan hidup dengan budak-budak macamlah diorang faham.. err.. macamlah diorang baca blog ini T___T
Darjah 2 (1993) di SK Batu 4
Darjah 3 (1994) semester pertama di SK Batu 4 dan semester kedua di SK Pekan Telupid
Darjah 4 (1995 dan 1996) SK Pekan Telupid dua kali masuk darjah 4 sebab umur muda (- -')
Darjah 5 (1997) SK batu 4
Darjah 6 (1998) SK Batu 4

Dalam tiga tahun setengah aku di SK Pekan Telupid di bawah jagaan mama. Waktu itu, bestfriend merangkap jiran aku, Ziela, sekolah kat situ. Dan waktu itu juga aku kenal dengan seorang budak perempuan yang cukup popular, Amoy, dan sekarang jadi antara kawan rapat aku. Dan awal tahun 1997, balik semula ke SK Batu 4 (waktu itu aku memang cukup excited dapat bersekolah kembali di SK Batu 4) di bawah jagaan ayah pula supaya ayah senang nak perhatikan perkembangan pelajaran aku di sekolah, since 1998 tu aku akan menduduki UPSR.

Cerita zaman persekolahan sekolah rendah memang terlalu banyak untuk dirungkai. Manisnya tidak terkira. Tidak mungkin untuk aku ulangi semua itu, but I'm hoping that my future children will have such an amazing life as I ever had as a primary school student.

Walaupun sudah lost contact dengan kebanyakkan kawan-kawan sekolah rendah, but I believe that we still share this kind of special bond in our memories.

Tiada gambar dalam simpanan aku sekarang, tapi sewaktu kali terakhir meninggalkan sekolah itu (1998), seingat aku, SK Batu 4 Telupid punya 3 bangunan panjang yang digunakan sebagai bilik guru, 6 bilik darjah utk tahun 1-6, 1 bilik muzik, 1 perpustakaan, 1 bilik stor. Selain itu, tandas, 1 surau, 1 bangunan kantin, dan 4 buah rumah guru. Segalanya serba sederhana. Itupun selepas beberapa perubahan dan pembangunan dibuat berbanding waktu 1992. Ohya. Dan satu padang sekolah yang cukup besar. Hehe. Sekolah itu didirikan atas tanah merah. Masih jelas dalam ingatan sebab kerja suka round sekolah. Dapur kantin yang student tak boleh masuk pun, aku dan geng senang-senang je dapat masuk sebab baik dengan makcik yang jaga kantin tu. Masuk sebab tolong makcik tu jual nasi dan kami dapat nasi tambahan free tiap kali rehat! Haha. Perpustakaan adalah tempat favourite saya kalau masa Pendidikan Jasmani dan Kesihatan sebab saya tak suka bersukan dulu. I hate sweating during school. Boleh tu duduk seorang jaga kaunter perpustakaan, well, because I was a librarian. Pengawas Perpustakaan hehehe sampai sekarang agak musykil why saya jadi librarian waktu tu. Adakah sebab kekerapan berada di dalam library? Ekekek.

Di padang sekolah tu pun banyak juga kenangan manisnya. Dekat padang tu selalu ada puting beliung. Kadang-kadang sekecil lengan saja. Kadang-kadang besar macam orang. Habis semua daun-daun kering disapunya. Kadang-kadang kagum je tengok dan tertanya-tanya bagaimana ia boleh terjadi. Kecil-kecil dulu memang bersifat comel sebab kagum kat semua benda. Haha. Dari rasa ingin tahu itulah saya belajar bahawa puting beliung itu adalah disebabkan pertembungan dua angin yang datang dari arah bertentangan.

And the teachers yang waktu itu selalu bawa rotan ke hulu ke hilir sampai murid-murid bukan tengok muka cikgu dulu, tapi tengok rotan, pastu bertempiaran lari.

Antaranya :

♥ Cikgu Jamal. Cikgu matematik sekolah rendah bermisai lebat yang kawan-kawan selalu kenenkan aku ni murid kesayangan sebab top-scorer untuk subject beliau. Lagipun Cikgu Jamal memang selalu beri perhatian pada saya samada waktu kelas atau di luar. Hehe. Antara cikgu paling saya sayang waktu sekolah rendah dulu.
♥ Cikgu Mahani. Isteri Cikgu Jamal. Cikgu Mahani Mohd Aslie. Nama bapa beliau sebijik nama ayah saya. Sampai ayah sendiri usik-usik saya adik beradik dengan cikgu Mahani yang chinese-look itu. Muka pun agaknya lebih kurang. Ehehe. Waktu sekolah rendah ramai juga yang takut dengan beliau, sebab suara beliau yang lantang. Cikgu Bahasa Inggeris pulak tu. Memang student takut. But not me, cuz I love English classes. Hehe.
Pastu yang ganti mengajar subject Bahasa Inggeris (kalau tidak silap time tu cikgu Mahani amik cuti bersalin kot..) , Cikgu Raymond. Kitorang panggil Sir. Jambu muka cikgu ni, macho lagi. Putih. Satu je, garang sikit. Waduh, apesal cikgu-cikgu Bahasa Inggeris garang eyh? Waktu aku sekolah menengah pun macam tu. Nasib baik kelas bahasa Inggeris adalah antara kelas yang aku suka. I don't feel too much pressure during my english classes berbanding rakan2-rakan lain yang rata-rata kurang minat belajar (baca: tak pandai) bahasa inggeris.
♥ Ustaz Hamdan. Berasal dari Kedah. Ustaz ni suka cakap ikut apa yang beliau nak cakap, suka bercerita tentang kisah-kisah waktu dia kecil yang semuanya lawak sangat-sangat sampai dengar 10 kali pun tak bosan. Paling hafal kisah beliau ponteng puasa sampai lari sembunyi masuk bendang lepas tu satu kampung cari termasuk abah beliau. Sebab tak terhitung berapa kali cerita tu rewind dan rewind dan rewind lagi. Hehe. Tak kering gusi duduk kat kelas beliau. Kelas Agama Islam kitorang kat surau sekolah. Tiap kali masuk kelas tu, kena lalu satu kawasan kecil yang selalu ditumbuhi lalang. Jadi rutin aku tiap kali baru sampai surau, aku akan duduk bersimpuh kat barisan paling depan dan sambil-sambil telinga dengar celoteh Ustaz Hamdan, aku tarik skirt sekolah aku dan cabut benih rumput tu satu-satu. Pernah sekali waktu kelas Ustaz cakap, 'Selepas ni bolehlah kite adakan pertandingan buang rumput dari sarung sekolah', sambil ekor matanya tajam pandang aku. Aku tarik tangan ke belakang dan buat muka tak bersalah. Kawan-kawan ada yang tergelak. Aku pun tunduk je laaa.. takut nak melawan. Tapi sepanjang kelas hari tu aku geram sangat sebab tak tahan melihat rumput-rumput yang masih melekat kat sarung sekolah. Seksa tak seksa.
♥ Cikgu Suhailin dan Cikgu Jimaya. Ehehe.. Cikgu-cikgu jangan sangka saya dah lupa pada cikgu tau. Waktu aku masih di bawah tunjuk ajar cikgu-cikgu ni (darjah 6), beliau berdua masih belum berkahwin. Kata orang Dusun, masih sumandak lagi. Cikgu Jimaya ajar subject Bahasa Melayu. Cikgu Suhailin pula ajar subject sains. Untuk kelas sains, Cikgu Suhailin adalah guru yang kreatif. Selalu bawa macam-macam ke kelas. Pernah ajar kitorang recycle surat khabar jadi kertas tebal. Hasil teksturnya macam kotak telur yang kaler kelabu tu. Dan disebabkan sekolah aku tu sekolah dikelilingi tumbuh-tumbuhan dan kawasan hutan (sekolah yang dibina di tanah kampung ROCKS!), Cikgu Suhailin akan bawa kami jalan-jalan kenal pasti jenis-jenis tumbuhan.

Antara cikgu yang banyak memberi pengaruh pada saya juga adalah ayah saya sendiri, of course.


Tidak lupa juga kepada cikgu tusyen saya waktu saya di sekolah menengah :) ...
♥ Cikgu Clara, cikgu matematik tuition class. time kelas ni aku kenal dengan anak pengetua sekolah (time tu form 3) dan selepas acara usha mengusha, akhirnya kitorang kapel dan melalui bermacam2 dugaan dan masuk tahun ke-6 (lama wo..), akhirnya hubungan yg byk pasang surut tu berakhir seminggu selepas raya aidilfitri 2006.. (pada sapa yg ikut blog ni dari awal msti tau la sikit2 tentang hubungan aku dgn mamat tu). eh citer pasal hubungan lak.. balik pada cikgu Clara. tak byk sbb dia sndiri kurang merapatkan diri dgn pelajar dia, cuma sgt terhutang budi kat dia sebab atas tunjuk ajar yg sgt berdedikasi dr dia, akhirnya aku dpt B dlm subject Maths time PMR. eh dpt B je? syukurla. aku ni pun bknnya pintar sgt. hehe.

Apapun, TERIMA KASIH CIKGU!

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang Ulama’ yang mulia
Jika hari ini seorang Peguam menang bicara
Jika hari ini seorang Profesor petah bersyarah
Jika hari ini seorang Penulis terkemuka
Jika hari ini seorang Doktor pakar segala
Jika hari ini seorang Akauntan hebat kira-kira
Jika hari ini seorang Eksekutif syarikat ternama
Jika hari ini seorang jurutera yang berjaya
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang GURU biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Share:

Sunday, December 28, 2008

Frowned

Semalam bile dah sampai UUM, hati pun berkata, patutlah rasa berat mcm nak terberak, rupa-rupanya ramai lagi yang belum balik malah saya sebenarnya masih boleh bercuti sampai minggu depan sebab minggu ni byk cuti. How come lah i didn't check the calendar.

I get back to UUM only to know that the courses add & drop week will be last until 12th of January and, and some of my important thingy i put at the pantry room had been stolen(!). cek tadi selepas ambil kunci bilik di pejabat kachi. Pada sape yang terambil barang-barang tu dengan sengaja, dengan sabun mandi, berus gigi, tuala dll pun ko nak rembat ape kes?? bukan setakat tu je, banyak lg yang lebih berharga mcm headphone, kamera Sony worth RM1000 ke atas (broken, but planned to fix it this semester - to surprise my dad. the camera is his).. hell ya BITCH!

ops. maaf terkasar. fahamilah jiwaku yang tersiksa.

huh.
tak lawa orang tak curi.
kesimpulannya, aku memang lawa. kahkah - jangan percaya.

ok lupakan dulu tentang tu. nak wish Selamat Ulang Tahun Perkahwinan yang ke-23 pada mama dan ayah. semuga bahagia dan romantis selalu. ngehehe.. bile bleh dapat adik baru ni?

hari ni mula menyusun barang-barang. banyak gile habuk. teringat si dia yang sensitif ngan habuk. nasib baik aku tak. tapi tertahan-tahan gak nafas. urghh.. sampai tak sanggup nak bernafas tuh.

tak sampai separuh, aku dah stop. layan online pula sambil beresemes. mula-mula merancang nak kuar beli barang pada esok hari saja tapi jam 4 ptg si dia sms ajak pegi Jitra. 30 minit aku kelam kabut bersiap. ya. ini tempoh agak ideal untuk aku bersiap sepenuhnya. paling ideal adalah 45 hingga 60 minit. seperti biasa dia sampai dengan Ferrari kancil merah.

sampai Jitra je terus g makan kat KFC then g Maybank jap pastu straight to Pasaraya ANEKA. beli barang-barang keperluan. aku tukang amik barang dari rak barang jualan dan dia tukang sorong troli ikut je ke mana aku pergi. how romantic is it? LOL!

lepas tu terus balik, but singgah CMart kat Changlun jap cuz aku ade terlupa nak beli. yela, all of sudden. tak sempat pun nak list ape2 sblm kuar. pastu, balik kolej. thanx to my 'driver'. hehe.

Issue of Changes

aku terkedu bila tadi dia menyatakan niat murninya tentang perhubungan kami. ohmyGOD. Lidahku memang kelu waktu itu. getar suaranya kali ini begitu tulus. renungan matanya menusuk ke relung hati. dan segala tingkahlakunya membawa seribu makna. hati terdetik, mungkin ada tertulis di Luh Mahfuz yang aku ini dijadikan dari tulang rusuk kirinya.
Kesabaran dan keikhlasan hatinya semakin mengikatku.

May Allah s.w.t. show us the right path and make us all a better Muslim.
Salam Maal Hijrah 1430H.

Salam. Selamat Tahun Baru Hijrah 1430 untuk sahabat yang dikasihi. untuk pengetahuan sahabat-sahabat, Kem Kembara Kaunseling akan diadakan pada 22/1/2009 hingga 25/1/2009 iaitu hari Khamis hingga Ahad. Oleh itu, satu perjumpaan dan perbincangan akan diadakan pada hari Selasa bersamaan 30/12/2008 bertempat di FPSM 06 jam 8.30 pagi. Kehadiran sahabat sekalian adalah WAJIB. Sekian. Salam.

8.30 pagi?? tengoklah kalau aku terbangun ye..
sms ni diterima dari salah seorang rakan course-mate.

"thanx to Celcom Broadband, dptla online selalu. moge tercapai impian jadi blogger tegar of the year 2009. haha"
Share:

Saturday, December 27, 2008

Another. Another.

27hb - Tarikh utk balik UUM. Aduh, beratnye rasa punggung nak angkat balik..

first time balik Kedah naik Air-Asia, sebab harga tiket Malaysia Airlines kali ini amat mahal. unreasonable juga. seperti biasalah. balik seorang-seorang saja. ayah, mama dan dana yang hantar. kat Kota Kinabalu International Airport (KKIA) sebelum boarding, terberkenalan dengan Ika, budak UiTM Perak jurusan Matematik. Sangat rajin bertanya. tetapi dalam flight, dua jam tiga puluh minit terbang atas awan tetapi tidak begitu terasa sebab aku habiskan masa dua jam dengan tidur bersungguh-sungguh dan tiga puluh minit pula buat refreshment muka. nanti keluar dari perut kapal terbang muka nampak bengkak semacam pula - hancur imej i. haha. pada waktu tiga puluh minit itulah kapal terbang yang dinaiki ada sekali macam nak terjunam. nak tau camana rasanya? rasanya macam naik lif turun ke tingkat bawah, tapi lagi teruk dari itu. reaksi juga jauh lebih teruk - halo, itu . bukan di jalan raya macam bas yang kamu naik. bas rosak boleh singgah mana-mana. kapal terbang rosak nak singgah mana?

sampai di LCCT pada jam 12.30 tengahari, tunggu waktu check-in jam dua petang dan flight jam 4 petang. everything went on time. i talked to this nice Aunt :), dan seorang budak perempuan lepasan SPM yang baru balik bercuti dari Sarawak. no pictures.

'alor setar?' this blue-eyed-gentleman come close and asked me.
i nodded. watching his romantic(?) blond hair waiting what he going to say next.
'they changed the counter to R29'
'R29?' said it loud and clear, untuk kepastian. cukuplah sekali aku silap masuk line dulu sampai terlepas penerbangan.

terima kasih banyak-banyak pada blue-eyed-gentleman itu kerana susah payah inform. huhu. i saw him in our flight cabin to Alor Setar.

sampai di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, ambil barang yang simpan kat kargo dan terus ambil teksi dan balik UUM. Straight to DPP Bukit Kachi 2. tetapi agak terlambat untuk ambil kunci jadi malam ni menetap lah sekejap di bilik Wancu.

malam ini juga si dia sampai Kedah.

Dear me.
dah sampai UUM. another semester to go.

Share:

Thursday, December 25, 2008

25th DEC '08 : YEAY! I THINK I'VE FOUND THE ONE!

yeap, finally! *big grin*
it's perfect ENOUGH for me.

Simpel, bersih, dan bergaya. oklah tu untuk guna setahun. jumpa yang cantik lagi tukar la pulak balik -_-


UPDATE 27th Dec '08

kod layout ni asalnya adalah kod HTML (kod untuk blogger lama - classic), but currently blogger dah guna kod XML untuk layout kat blogger. so takleh. tp kerana rasa minat yang terover-over, aku habiskan masa dalam 3 hari belajar tentang kod XML. yang basic je lah. ada sampai satu waktu Sufilara.Blogspot.Com hancur dikerjakan, so saya dengan kelam kabutnya terpaksa menutup sementara blog ni dari public tanpa notis. MALU ORG TENGOK. haha. dan hasilnya, jadilah template yang sy tengah guna skrg ni.

but sorry to myself, semua gadget yang pernah saya letak di sidebars dah hilang. lupa nak back-up semua kod-kodnya. terpaksalah amik balik dari laman-laman web ITU. cbox, feedjit, mybloglog, dll. sedikit demi sedikit.

terimalah saya dan blog ini seadanya kami.


credit to TeratakMuncet : Tutorial & BlogSkins


Share:

Saturday, December 13, 2008

13th DEC '08 : FAKTA TENTANG KUCING

since i love cats, here some fact - taken from http://kopihitamlegam.blogspot.com

1. Dalam hadis Bukhari-Ibn Umar radiallahuanhu meriwayatkan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Seorang wanita dimasukkan ke neraka, kerana mendera seekor kucing, ia tidak memberinya makan minum sehingga mati kelaparan.

2. Dalam suatu peristiwa, tatkala seorang sahabat nabi bernama Abdul Rahman bin Sakhr menemui seekor anak kucing yang sedang mengiau kerana kehilangan ibunya. Beliau yang dalam perjalanannya menuju Masjid Nabawi, berasa kasihan kepada anak kucing itu, lalu mengambil dan meletakkannya dalam baju besar beliau.Sesampainya di masjid, baginda bertanya Abdul Rahman, apa dalam bajunya? Ia menjawab anak kucing yang kehilangan ibu, aku mengambilnya kerana kasihan padanya. Lalu baginda menggelarkan Abdul Rahman dengan Abu Hurairah (bapa kucing).Gelaran bapa kucing tidak sedikitpun menjejaskan maruah dan reputasi Abdul Rahman, malah inilah gelaran yang paling disukai tatkala namanya disebut, kerana nabi sendiri yang memberi gelaran itu. Selain itu juga, gelaran Abu Hurairah mengingatkan beliau kepada suatu amal soleh yang pernah dilakukannya menerusi pembelaan seekor anak kucing.

3. Suatu kajian pernah dilakukan di Universiti Atlanta di Amerika Syarikat terhadap pesakit-pesakit darah tinggi, didapati keluarga yang memelihara kucing lebih rendah tekanan darahnya berbanding keluarga yang tidak membela haiwan itu.

Menarikkan disebabkan kucing ada orang dimasukan ke dalam neraka, sebab kucing juga nabi mengelarkan Abdul Rahman bin Sakhr sebagai Abu Hurairah (bapa kucing) dan disebabkan kucing juga kajian menunjukan boleh mengurangkan tekanan darah tinggi dan stress .

Share:

Friday, December 12, 2008

12th Dis 2008 : PRESENTING MISS BARBARA

hye all.

www.phazeddl.com

this is a cool website. u can find games and movies (and even cracks!) there. adik saya yang baru lepas SPM yang kenalkan. i'm getting addicted! layanzzz.. :D

my dear bestfriend ziela ajak g kursus katering kat my area 19hb and 20hb. hope i can be there with her. lame tak spend masa ngan die.

skrg ni gune laptop adik, he's working on my computer now. tibe2 'Cik Barbara' tu meragam. aik. Cik Barbara? haha. ntah. tibe2 terasa nak bagi nama kat laptop. erm. bebaru ni main permainan Barbie Fashion Show (sejenis patung berambut blond yang popular yang dikenali sebagai Barbie) kat laptop. and a fact - nama sebenar Barbie itu adalah Barbara. haha. erm. tak ingat dari mana saya dpt tau ttg tu but its a long time ago. 2 years ago kot. its funny actually. saya kurang berasa enak dengan nama 'Barbara' tp bila menyebut, rasanya agak lucu. sudah mereng agaknya saya.

dana ni asyik duk bergayut kat lutut tanya itu ini bout homework die. kacau betol. hoho. da.

Share:

Wednesday, December 10, 2008

10th DEC '08 : OPS I DID IT AGAIN

ermm..

it feels strange to say this but..

we'd broke up.
:(
ohh. tell me this isn't happening please.
i don't know when did this happen.
the day i said those stupid things to him and he starts ignoring me, or the day i realize everything is not the same again..

i'd never mean to fight. even if i tell u i mean it. i'd never want u to run away from me. i'd never want to hurt u the way i already hurt u.. life's not fair for me lately and seeing the pain makes me forgot among the precious thing in my life - who always been there - YOU! i'd lose control of myself and said things u always dun want me to say, but u have to know i'd never mean it. but i'd never think that today, it will make u get up and run. there's no answer, no response, ..nothing from u.

what if i regret it? what if i still can't help missing him after some times?
why do i feel so right now but seeing the future without him, its like a big mistake..
what if i'll never find anyone who fits my hand perfectly again?
what if i'd never meet a guy who can take the same thing he have been through?

huh.. the same question for every broke-up huh, fina??
well.
again.
this guy isnt for u.

next~

Share:

10th DEC '08

tak tau nak ckp ape..

well. smlm karoke kat umah. hari ni pun plan nak karoke lg cuz smlm tak puas juz dpt karoke beberapa lagu je, pastu maghrib pun masuk..

hari ni pla bangun awal cuz smlm jam 10 mlm dah tido dah. then g masak. menu hari ini, sayuran masak tiram. tak sempat nak take pic, dana n pp dah nak melantak. menu telur dadar. dan satu lagi, ayam masak merah. time buka freezer kat dapur tadi, ternampak sotong dan udang kat dlm tu. dlm hati terus plan nak masak udang tu esok tp fikir2 ayah takde maybe utk minggu ni, terpaksala fikir2 balik camana.. and another question is, nak masak pe eyh nanti.. tomyam seafood? or masakan goreng seefood? atau?? well, u should know, Ranau tmpat i tinggal ni kat around tgh2 sbh. seafood yang djual kat pasar sume import dari daerah lain, which, a bit smelly cuz dah berhari2 dlm simpanan. dgn kata lain, tak fresh. dan mama sendiri kurang prefer nak beli kat sini but if mama beli pun, die pastikan seafood tu still fresh lagi.

i love seafood! and a bit jealous kat mereka2 yang senang dpt seafood yang fresh gitu. huhu.

tak makan lg ni. see ya!

Share:

Monday, December 08, 2008

08th DEC '08 : 'SALAM CINTA'

Start time : 11.04 pm
Name : HFMA :D
Sisters : 1 Younger Sister
Brothers : 3 Brothers
Shoe size : Size 5 or 6
Height : 156cm [betul ke ek..]
Where do you live : Kg Kinapulidan, Ranau.
Have you ever been on a plane : Yes.. jemu dah.
Swam in the ocean : Rendam2 mcm tu je la.. tak reti berenang. huhue
Fallen asleep at school : once upon a time.. :p
Broken someone’s heart : Maybe..
Fell off your chair : ya. duhh.. 2002. still remember every second of it!
Sat by the phone all night waiting for someone to call : erm. not really. sms pun cukup.
Saved e-mails : seldom. but yup.
What is your room like : lengkap. sume ade. dgn kata lain, lots of stuff. hehe.
What’s right beside you: dana's text book.
What is the last thing you ate : for dinner.
Chicken pox : when i was little.
Sore throat : the last time i get fever. all in a package. demam, slsma, batuk, skt tekak. God bless!
Stitches : u lost me. whats stitches? Lilo and Stitch?? :D mls nak capai kamus.
Broken nose : Nope.
Do you Believe in love at first sight : not really.. true love takes time.
Like picnics : i do.

Who was/were…
The last person you danced with : dana. mmg satu kepala :D
Last made you smile : hehe. gelak, gelak dan gelak. with mom, pipie, dana, dan adi.
You last yelled at : since mmg mls nak jalan naik pegi atas suh turun mkn or whatever, i'll just jerit panggil dari bwh :D its dana again. haha. since i ni big sist, i mmg suke kerah tenaga.

Today did you…
Smile to someone you like : not just smile. laugh lagi.
Kissed anyone : who's that lucky creature?? hehe. no creature for today.
Sick : yup. skt hati. huu
Talk to an ex : malas ah.
Miss someone : yah.. but i got this 'heavy feeling' to confess it to tuan punya badan :( is it called 'ego'? cuz it just dont feel like i'm being ego..
Who do you really hate: myself.
Do you like your hand-writing : uuuh.. yes i do i do i do! :D
Are your toe nails painted : nope.
Whose bed other than yours would you rather sleep in : nobody. prefer katil sendri.
What color shirt are you wearing now : black.
Are you a friendly person : urm. not that friendly, but u still can try me. hehe.
Do you have any pets : yes. cats :)
Do you sleep with the TV on : jarang.
What are you doing right now : Duduk di depan laptop di dalam bilik, apa lagi kalau bukan jawap tag...
Can you handle the truth : depends.
Are you closer to your mother or father : mom.
Do you eat healthy : uh. not really. but i dun take much snacks, minuman bergas, dan kebanyakan mknan rgn2 yg len..
Do you still have pictures of you & your ex : ade. sume tak pernah buang. watpe nak buang :D
If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : anyone to talk with :)
Are you loud or quiet most of the time : i can be a loud one and a silent 1. but most of the time, i prefer being a quiet one :D
Are you confident : yes. when i'm sure of what i'm doing :D

5 things I was doing 10 years ago: okay. i was 12, back in 1998 ;)
1. Studying at Sekolah Kebangsaan Telupid batu 4
2. Being a best student of Standard 6 dan kebanggaan mama dan ayah
3. having my first boyfriend. he's cute, we were on the same class, and we've been two good kids, no dating but studying. winks! ;)
4. attending my english tuition class of Mrs Roland for only RM10 for each month. she's really a nice woman :) my friend and i really kinda missing her when she went back to Philliphine..
5. loving and enjoying every moment of my last primary year!

5 things I would do if i were a billionaire:
1. Bayar hutang PTPTN
2. Buat rumah kat tanah kampung, dan kereta untuk diri sendiri
3. Bawa family pergi melancong luar negara
4. beli barang2 yang selama ni nak beli. ngehehe..
5. Simpanan masa depan : kawen, future family, rumah, modal bisnes, pegi haji, dll.

5 of my bad habits:
1. Rule breaker
2. yes. i'm a quiet one. but if u really know me, i'm a very talkative one. i enjoy nonstop laughing, singing, tells jokes! :D maybe i can say, i kinda having a split personality..
3. I sangat degil, keras kepala, kdg2 sangat mementingkan diri sendiri dan tak kisah apa org lain ckp, mudah marah and having some kind of 'attitude' (Miss Perfect?). thats why i kena selalu dimotivasikan. (all by myself - cuz its been proven that almost all the time i'll change slowly by myself)
4. i don't really like kids. hehe. ada masa2 tertentu je i suke kat budak2.
5. i tak mkn on-time. that makes me fatter.

5 places I’ve lived/living:
1. Pekan Telupid
2. Kampung Batu 4
3. Ranau
4. Asrama SMK Telupid :D
5. Sintok UUM

7 people I tag:
oklah. kali ni no more Miss Nice Lady. haha. i suke tag panjang2 ni, cuz sekali bagi mmg kaw kaw punyer :D

1. Miss Farin :: Fellow UUM, ex-classmate ko-k. or ko-kurikulum. blognya sungguh best nak baca cuz hepiiii je manjang and she have a good sense of humor :D
2. Mr Khaliq ;: fellow UUM, he thinks differently from the others, but, u'll get use to him. a good man :)
3. Mr Chairiel aka Bob :: fellow UUM, very talkative person, going to celebrate his birthday on January - kalo tak silap :D
4. Mr Hyuuga :: tidak perlu diperkenalkan lagi di kalangan blogger UUM n ex-UUM n budak2 UUM yang layan Friendster. very the popular cuz die ni la administor utk group Universiti Utara Malaysia kat friendster site dan skrg dah nampak hasil usaha beliau mengumpul blogger UUM. die juga yang tarik sy dari friendsterblog ke blogger pd thn 2007. berjasenyerr.. :D
5. Cik Jannah :: an ex-UUM, kami tidak pernah bersemuka tapi melalui tulisan d blog, i kinda feel that she's a great lady!
6. Miss Ann :: fellow UUM. i like her writing. simple. clean. brief. honest. and she's good in english. hehe
7. Miss Zee Laila :: kalo sume yang kat atas ni kawan blogger UUM or ex-UUM, but this one is my bestfriend ever. Most of friends do call her Zee but for me, i like to call her Ziela.

nah kalian. sambutlah salam cintaku. uhukk!

p/s Salam Aidil Adha :)

Share:

Sunday, December 07, 2008

07th DEC '08 : '7 OF THE 7'

u know what i like about tagging?? cuz its all about me and ma world. muahaha! nak buat sampai mengantuk.

7 fakta tentang saya
1. seorang anak sulung dari 5 beradik
2. saya orang Sabah
3. enjoys singing and dancing
4. left-handed.
5. clumsy
6. i HAVE my own belief and i stick to it.
7. my tooth aren't perfect :D

7 perkara menakutkan saya di dunia
1. kehilangan..
2. hutang piutang yang tidak terbayarkan termasuklah kemaafan org lain..
3. for the second time - i don't watch scary movies :D
4. peristiwa berdarah
5. lipas. urghhh!
6. takda duit utk hal2 yang penting
7. all alone..

7 lagu buat masa sekarang
1. Lucky - Jason Mraz
2. Because You Loved Me - Celine Dion
3. Whole Again - Atomic Kitten
4. I'm Yours
5. Aku bukanlah Untukmu - Rossa
6. Ingkar - Bunga Citra Lestari
7. London Choc Roll - anonymous. hahaha.

7 perkara yang selalu disebut (fina kata: dalam masa dua minggu ni la cuz perkataan yang akan selalu disebut berubah berdasarkan masa, tempat dan keadaan. hehe)
1. "Bah" (sabahan la katakan. ekekek)
2. "Tei?" means, "Iya?" in malay.
3. "Remote tv"
4. "Dana! Pipie!!"
5. "Nunu mala kopusou.." (ayat usik mama. ngehehe)
6. "Makannn!"
7. "Ha?" dgn mimik muka yang dibuat (bibir atas terjungkit sebelah kiri n mata dibeliakkan).

7 perkara yang amat bernilai
1. my family and future family
2. other people's respects (to lose it, it feels like the world crushing down on u. trust me. i've been there)
3. ikatan persahabatan
4. handphone
5. kesihatan yang baik
6. kebahagiaan
7. duit

7 pertama kali dalam hidup saya (FiNa kata : banyak 1st timenye sepjg 22 thn hidop kat dunia ni, ni antaranya..)
1. Tinggal asrama : 1st time tinggal asrama time tahun 5.
2. Cinta : 1st time cintan cintun time darjah 6. haha. but 1st time i was truly in love time form 5.
3. Hanphone : 1st time dpt hanfon time tgh exam SPM 2003. Ayah bg. hanpon Siemens :D
4. Blog : 1st time blogging tme 2007. time tu kat blog friendster.
5. Dancing Performance : 1st time ade dancing performance adalah sempena SIPMA kat UUM pd tahun 2007. 1st time mekap tebal2 gak n dpt sikit2 pelajaran bout make-up. sblm masuk kumpulan Bidasari mmg tak reti make-up :D
6. Life : 1st time i learn about life - after being betrayed. sume tu lah titik mula atas who i am now.
7. 1st time pandai berenang - tak lagi. hoho.

7 orang bertuah jawab tag ni..
1. org yang baca blog ni.
2. org yang xde ide nak tulis pe kat blog diorg.
3. org yang suke & rela nak buat tag ni.
4. org yang dah bersawang lama blog dia.
5. org yang tak pernah buat tag cam ni
6. org yang xde keje nak di buat. haha!
7. org yang faham bahasa melayu :D

p/s Mengantuk sudah..

Share:

Thursday, December 04, 2008

JAWAP TAG PUN OK GAK..

01. Apakah pandangan pertama orang bile tengok anda?
She got a kind of aura and a warm attitude [i havent approved it yet ;p.. ]

02. Apakah yang anda lakukan 1 jam lepas?
watch tv.. 'Big Is Beautiful' :D

03. Bilakah kali terakhir anda basuh kereta?>
time kecik2, tlg basuh keter ayah for rm1. haha

04. Mana yang lebih penting dalam hidup anda, KAWAN @ KEKASIH @ ISTERI? (Pilih 1 je)
those who showed me what LOVE is :)

05. Alasan anda bagi jawapan no 4..
it is what it is :D

06. Sikap pasangan anda yang paling best?
His patience :)

07. Sikap pasangan anda yang paling tak best?
Kurang romantik. Huuu..

08. Apakah sikap paling buruk anda bila memandu kereta?
very the laju. hoho..

09. Apakah yang berada dalam kotak fikiran anda sekarang?
i'll do everything to get things back to normal again :( :( :( :(

10. Adakah anda merindui bekas kekasih?
erm. not really.

11. Kenalan yang akan di"TAG"..
tagging myself for another 'TAG'. err.. leh ek?


Share:

5th DEC '08 : BORINGDAYS

know what i do everyday during holidays??

wake up as 'early' as i can [but still missed the 'morning hours' everyday], taking bath, make-up - cuz my sist often say that my face looks pale without it, and then my mom will goes like.. 'u wear it [make-up] too much, thats why ur face will look pale without it'. and my dad will goes like 'have u really taken ur bath???'. urghh.

i'll choose to wear make-up eventhough i'll just stay home for the rest of the day. my dad often says 'dont put it too much.' and abg will say 'where r u going?'. haha. hey, come on. its not like i'm going anywhere when i put my make-up on.. i have my right to look beautiful. wawawa.

okay. enuf with that make-up issues.

after that, i'll cook for the family. but if ayah ada, its mom's turn to cook. and as usual, if sy yang masak, petang paling awal jam 2-3 baru siap or stat. mama slalu membebel sbb tu. telinga ni dah tebal dah sgt2. u know, thats a kind of training to be like 'tak peduli apa org kata. janji bahagia'. hehe.

then watch tv til midnight. my favourite channel? its Disney Channel! wooho! Hannah Montana, Cory in the House, The Suite Life of Zack and Cody, Wizard of Waverly Place, the disney's original movie (i always love it!), That's so Raven, etc.. and some cartoons like Totally Spies.. they're funny. hehe. pastu online smpai subuh.

what a routine.. on my holidays!

or should i call it, boringdays??

here's some photo i took today.






i got a korean-chinese-japanese look huh?? hoho. this remind me on something, back to 2005. some korean teenagers (around my age) arrived at our sweet lil home (actually diorg singgah makan - mom buat gerai kecil time tu) and that's among my 1st time talking with foreigners. one of the guy who sat beside me (as i was there with them) told me that i'm beautiful and can't believe that i don't have boyfriend at that time. well, for me its more likely like, i'll be beautiful - if i'm a korean. hehe. then cuma, satu perkara yang wat sy nak gelak bila ingat, die tunjuk mp3 kat sy, assuming that i'd never saw it. urgh. at time, that pissed me off. but anyway, that was one of the sweetest memories of my life :]



Share:

Monday, December 01, 2008