Pages

HEALING WOUNDS

Saturday, August 23, 2008

aren't you curios how day by day nothing changes but when you look back,
everything is different?
Don't worry about the people on your past,
there's a reason why they didn't make it to your future.
.TIME.
.DO.
.HEALS.
:)

FAMILY COME FIRST


my one and only younger sister.. 13 years old.
isn't she pretty?? :)
with that messy hair. lol.





THE CHOICE IS IN YOUR HAND

Sunday, August 17, 2008

Jerry is the kind of guy who always in a good mood and always has something positive to say. When someone would ask him how he was doing, he would reply, “If I were any better, I would be twins!” He was a unique manager because he had several waiters who had followed him around from restaurant to restaurant. The reason the waiters followed Jerry was because of his attitude. He was a natural motivator. If an employee was having a bad day, Jerry was there telling the employee how to look on the positive side of the situation.

Seeing this style really made me curious, so one day I went up to Jerry and asked him, I don’t get it! You can’t be a positive person all of the time. How do you do it?”

Jerry replied, “Each morning I wake up and say to myself, Jerry, you have two choices today. You can choose to be in a good mood or you can choose to be in a bad mood. I choose to be in a good mood. Each time something bad happens, I can choose to be a victim or I can choose to learn from it. I choose to learn from it. Every time someone comes to me complaining, I can choose to accept their complaining or I can point out the positive side of life. I choose the positive side of life. "

“Yeah, right, it’s not that easy,” I protested.

“Yes it is,” Jerry said. “Life is all about choices. When you cut away all the junk, every situation is a choice. You choose how you react to situations. You choose how people will affect your mood. You choose to be in a good mood or bad mood. The bottom line: It’s your choice how you live life.”

I reflected on what Jerry said. Soon thereafter, I left the restaurant industry to start my own business. We lost touch, but I often thought about him when I made a choice about life instead of reacting to it.

Several years later, I heard that Jerry did something you are never supposed to do in a restaurant business: he left the back door open one morning and was held up at gunpoint by three armed robbers. While trying to open the safe, his hand, shaking from nervousness, slipped off the combination. The robbers panicked and shot him. Luckily, Jerry was found relatively quickly and rushed to the local trauma center.

After 18 hours of surgery and weeks of intensive care, Jerry was released from the hospital with fragments of the bullets still in his body.

I saw Jerry about six months after the accident. When I asked him how he was, he replied, “If I were any better, I’d be twins. Wanna see my scars?”

I declined to see his wounds, but did ask him what had gone through his mind as the robbery took place. “the first thing that went through my mind was that I should have locked the back door,” Jerry replied. “Then, as I lay on the floor, I remembered that I had two choices: I could choose to live or I could choose to die. I chose to live.”

“Weren’t you scared? Did you lose consciousness?” I asked.

Jerry continued, “the paramedics were great. They kept telling me I was going to be fine. But when they wheeled me into the ER and I saw the expressions on the faces of the doctors and nurses, I got really scared. In their eyes, I read ‘he’s a deadman’. I knew I needed to take action.”

“What did you do?” I asked.

“Well, there was a big burly nurse shouting questions at me,” said Jerry. “She asked if I was allergic to anything. ‘Yes’ I replied. The doctors and nurses stopped working as they waited for my reply. I took a deep breath and yelled, ‘Bullets!’ Over their laughter, I told them, ‘I am choosing to live. Operate on me as if I am alive, not dead’.”

Jerry lived thanks to the skill of his doctors, but also because of his amazing attitude. I learned from him that every day we have the choice to live fully. Attitude, after all, is everything.



FiNa :: Yea, that's the power of the attitude, if u know the process, i guess it's not that that hard actually. you choose, tell yourself what u're choosing, and stick to it! :)

HIKMAH CIPTAAN ALLAH

Kita lahir dengan 2 mata di depan wajah kita, kerananya kita tidak boleh selalu melihat ke belakang. Tapi pandanglah semua itu ke hadapan..
Secara natijahnya, kita juga punya 2 kaki yang diciptakan ALLAH untuk sentiasa maju ke hadapan, bukan berundur ke belakang. itulah antara apa yang tersirat dalam kejadian kita, ALLAH telah berpesan untuk sentiasa bergerak ke hadapan..

Kita dilahirkan dengan 2 buah telinga di kanan dan di kiri, supaya kita dapat mendengarkan semuanya dari dua sisi. Untuk berupaya mengumpulkan pujian dan kritikan, memilih mana yang benar dan mana yang salah, untuk menimbang dan berlaku adil samada pada diri kita atau pada diri orang lain..

Kita lahir dengan otak di dalam tengkorak kepala kita. Walau semismin mana pun kita, kita tetap kaya. Kerana tidak akan ada seorang pun yang dapat mencuri otak kita, fikiran kita dan idea kita. Dan apa yang kita fikirkan dalam otak kita jauh lebih berharga daripada emas dan perhiasan.

Kita lahir dengan 2 mata dan 2 telinga, tapi kita hanya diberi 1 buah mulut. Kerana mulut adalah senjata yang sangat tajam, mulut bisa menyakiti, bisa membunuh, bisa menggoda, dan banyak hal lain yang bisa kurang menyenangkan. Sehingga ingatlah, bicara sesedikit mungkin tapi lihat dan dengarlah sebanyak-banyaknya.

Kita lahir hanya dengan 1 hati jauh di dalam diri kita. Mengingatkan kita bahawa satu-satu penghargaan dan pemberian cinta hendaklah datang dari sudut hati kita yang paling dalam. ALLAH mengurniakan kita sekeping hati, asalnya segumpalan darah yang perlu kita jaga sebaiknya kerana itulah pesan ALLAH. jika baik keadaan hati tersebut, maka baiklah segala-galanya pada diri kita..


BAD DAY?

Friday, August 15, 2008

Assalamualaikum..

hari ini sy bangun agak awal, tgok ada miskol kat hanpon. dari mama dan sorang member sy. dengan muka kelat baru bangun sy mesej mama, mama kata die miskol td cuz saje nak kejutkan sy dr tido. kemudian sy sms member, kemudian die call dan sy angkat. die tanya ttg duit deposit baju biro yg ade lebih rm10 kat die. sy jwb tak tahu. kemudian die memaklumkan adik kepada seorang member baru meninggal dunia.. i can't help from a bit shouting, trying to believe it.

Ya Allah, semoga teman sy itu tabah menghadapi. dia seorang gadis yang kuat semangat, moga ada sisa kekuatan untuk dia dan keluarga dlm melalui saat2 sukar seperti ini.. sesungguhnya, we worth every trial God send to us. dari DIA kita datang, kepada DIA jua kita kembali.. semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan mereka2 yang soleh.. AlFatihah..

hari ini hbskan by masa kat bilik member, die tak balik gak..

esok g seminar kat DEWAN PKP. seminar kerjaya dan personaliti mengikut perspektif islam. so esok kena bangun awal..

:)

Wednesday, August 13, 2008

Kau begitu sempurna
Di mataku kau begitu indah
Kau membuat diriku akan selalu memujamu

Di setiap langkahku ku kan
selalu memikirkan dirimu
Tak bisa ku bayangkan
Hidupku tanpa cintamu

Janganlah kau tinggalkan diriku
takkan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidup ku
lengkapi diriku
oh sayang engkau begitu sempurna

Kau genggam tanganku
saat diriku lemah dan terjatuh
kau bisikkan dan hapus semua sesalku

FiNa :: tq pd seseorg cuz dedicate lagu ni pada kite.. :)

THANATOS II

Monday, August 11, 2008

menjawap pertanyaan seorang teman yang kachak tentang Thanatos Instinct atau dalam Bahasa Malaysianya, Naluri Thanatos.

dalam istilah kaunseling, dalam teori Sigmund Freud, tindak tanduk dan naluri manusia dikatakan dikawal oleh dua naluri, iaitu naluri Eros (kehidupan) dan naluri Thanatos (kematian). naluri Eros merujuk kepada segala sesuatu yang positif dan optimis, contohnya seperti berusaha mencapai sesuatu, bangun dari kegagalan, memandang positif pada perkara2 yang berlaku dalam kehidupan dan byk cth2 lain lagi. berlawanan dengan naluri Eros, naluri Thanatos adalah naluri yang cenderung kepada rasa negatif dan pesimis. cthnya malas, tidak bersemangat meneruskan kehidupan, putus asa, hypertension, dan lain2 perasaan yang mematikan semangat seseorang.

ok dah. hehe..
terima kasih kerana bertanya :)


AROUND KEDAH

Saturday, August 09, 2008

Pada 7 dan 8hb Ogos yang lalu, saya dan kawan2 mengadakan trip mengelilingi Kedah. overnight kat kereta, seronok. bru rasa mcm tgh travel, padahal kat sekitar kedah je.. alahai.. takpela, next year g area jauh sket eyh kawan2.

Saya, Chu, Niza dan Fiza. Fiza jadi driver. Destinasi selepas take pic kat pintu gerbang UUM n isi minyak kereta yang pertama, ke Cmart Changlun la utk beli keperluan2 spjg trip ni. then g dinner kat Anjung, makan kerang bakar. yummy! pastu terus gerak ke Pendang, kat sane ade membe sedang menunggu yang akan eskot kitorang masuk ke Ulu Legong, kawasan kawah air panas. mmg panas gile.. masuk mcm kena rebus je. tapi satu terapi yang baik untuk kulit. dua jam perjalanan masuk ke Ulu Legong, then siap bermandi-manda pada hampir jam 4 pagi. then gerak g Tanjung Dawai, sempat amik pic kat pantai berdekatan, sambil tgok matahari terbit. sarapan kat sana. niat hati kitorang nak naik bot tp tak kesampaian sbb faktor masa dan keadaan. g Sungai Petani jln2 jap then g Taman Rekreasi Titi Hayun kat Yan. rendam2 kaki, then balik ke Alor Str, then head to Changlun singgah karoke jap.

bila sampai kolej, masing2 mengeluh bile dah teringat ttg undone task kat U.. hehehe..


Ini dia pintu gerbang UUM ye Tuan2 dan Puan2..



Miss Fina, Miss Niza, Miss Fiza, and Miss Chu :)


Us..


[2]





[1]

gambar [1] dan [2]. time tu kitorang kat roundabout; dekat pintu gerbang UUM, tempat yang jarang orang nak turun kecuali kalo time konvo, ramai senior2 yang dah konvo akan duk lepak sini amik gambar cuz ade lambang UUM besar2 kat situ. yang sadisnye, waktu ni bas UUM utk DPP Bukit Kachi (kolej kitorang) sedang nak lalu. baru lepas pintu gerbang kat depan tu. yela.. kat kolej sendiri mmg le ramai yang kita kenal. Kalut n malu gile time tu. dah la kamera set ke self-timer (auto-capture), so nak tak nak pose gak. betul2 kat tepi jalan pulak. dlm hati masing2 berharap takde sape yang kenal kitorang ada kat dlm bas tu. kat gmbar [1] mmg nampak le sume tgah meng'cover'.. gambar ke-[2] baru amik pic elok sket.. hehe..















































THANATOS

Sunday, August 03, 2008

hey.

it's sunday. raining. dengan lagu siti Nurhaliza sedang berkumandang. lagu 'Pastikan'.

dear all.
so much to do. so much to believe in. so much to overcome. so much to see, to face.
i'm losing myself.

they say, what is moral is something that you feel good after. and what is immoral is what you feel bad after.

i'm tiding bounds, i'm losing bounds too. i even found myself hating people. taking them for revenge. i argued. i feel satisfied. but at the same time, i do feel bad.

Sigmund Freud's theory : Men are born evil.

and i'm in the Thanatos Instinct.


 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS