2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




La Familia
Monday, June 25, 2007 posted at 21:16 ♥

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum kpd readers yg beragama islam.. (tak jwp dosa), dan salam sejahtera kpd yg bukan beragama islam.. :)

hari ni aku sarapan ngan 'peanut coated chocolate'.. satu2nya mknan yg tinggal kat bilik aku td. ngan air mineral. haha.. bestnye sarapan aku hari ni. sbnrnya aku terjaga andar td cuz aku tidur smlm pun dlm keadaan TERtidur. hehe.. time tu tgh bersms ngan someone.. hope die tak mrh sms tak berjwp.

lama aku tak bercerita kan? hopefully peminat2 aku tak lari.. heheh. ada peminat ke?

spjg aku tinggalkan blog ni, kira advance gak ar hari2 yg ku lalui. pd 23hb Jun, mak ayah, adik lelaki, n aku duk kumpul lepas hbs solat maghrib. akhirnya adik aku berterus terang kat parents yg die nak tunang ngan anak org. lbh kurang seminggu sblm ni lagi dia dah gtau aku pasal tu, dan mlm 23hb tu dia minta aku as akak dia duk sblh dia bg support. huhu.. adik lelaki aku sorang ni. akak die sndiri blm lg fikir seriously ttg tu, die dah smpai tahap nak tunang. reaksi mak dan ayah aku mmg sudah jangka. mak akan menggeleng2kan kepala smbil merungut2 mgatakan yg adik masih terlalu muda (19 thn), dan ayah akan cuba buat mak utk dgr dulu penjelasan adik. sprti biasa, ayah lebih memberi buah fikiran yg bernas berbnding mak. biasala, hati seorg ibu ni.. instinct die snsitif sket.

yg aku bleh simpulkan, keluarga aku cukup berhati2 memilih. aku fhm diorg mahu yg terbaik utk kami, dan tidak mahu sejarah pahit yg pernah menimpa ayah aku berulang lagi. ayah sbnrnya tidak pernah bercerita pd kami, cuma mak sj yg pernah bercerita ttg kisah tu.. smpai skrg menjadi raksia keluarga besarku, dan.. yg paling teruk, keluarga itu jd musuh keluarga. smpai skrg. padahal sekampung.. insyallah, kami yang cousin2 ni tak biar berterusan ;)

berdebar2 gak rasa bila memikirkan giliran aku pula nanti. aku rasa masih jauh lagi perjalanan tp, bila saja masa itu smpai, aku harap keluarga menerima baik pilihan ku.. amin..

berbali pada hal adik aku tu, hmm.. kesimpulannya, akhir tahun ni, family akan hantar rombongan merisik..

tahun ni.. tiga bulan berturut2 ada majlis perkahwinan keluarga besarku. hmm.. ok, biar aku jelaskan sini, hubungan keluarga aku amat erat skali. i mean, keluarga sblh ayah aku.

ayah aku ada 7 org adik beradik sume. 6 org dibesarkan oleh atuk n nenek aku, while, anak ke-6 (lelaki) terpaksa diserahkan kpd org lain.. biasala, org dulu2.. ekonomi kurang memberangsangkan. tp skrg ni, bila masing2 da kawen n berkeluarga, hubungan tu smkin rapat. family sblh mak aku ada senang sket cuz asal dr keluarga yang ada bisnes.. sblh mak pun rapat gak tp jarang berkumpul, tak mcm yg sblh ayah.. pe pun, adik beradik ku kira beruntung ar.. mak n ayah aku mmg sekampung. adik beradik mak n adik beradik ayah pula tak berterabur. sume duk kat kg ni. jd cousin2 sume kenal..

since tahun 1998, setiap raya ke-3, satu family sblh ayah (keluarga kassim) akan berkumpul. buat kenduri sesama kami je.. panggil tok imam utk bacakan doa selamat.. tiap kali itu juga diadakan sesi bergambar.. ada 7 keluarga semua pd mulanya, tp selepas sorang cousin aku kawen (ngan org kedah), bertambahla 1 lagi keluarga. skrg sudah ada 2 anak :) tahun ni pla skaligus 3 org akan berkahwin. bulan oktober, november, dan disember. wah.. rasanya tahun ni takde hari keluarga la nmpak gayanya. triple attack! hehe.. masuk lagi adik aku nak parents hntar rombongan merisik gf die.. pastu, mak n ayah nak sanding balik akhir bulan 12 ni utk ulangtahun perkahwinan mereka.. isy isy.. org sebuk nak kawen, diorg pun nak gak kawen. hehe..

pakcik Taib abg ayah aku yg 1st. kawen ngan makcik wagimeh, ade sorang je anak pompuan. sulung. ni la yg sy kata da kawen tu. 4 org yg lain.. helmi (kawen bulan disember ni ngan tunang die.. org selangor), Iman (seumur ngan aku), Ede (19 thn - antara diorg sume ni paling rapat ngan dia), n ashraf (lame tak nmpak budak ni).

pastu abg ayah aku yg second, pakcik Patimin. istri die ade darah chinese. actually anak dia ada 8 org sume. tahun lalu.. dua org dah meninggal.. yg sorang seumur ngan aku - sakit ketumbuhan. pemergian arwah Tati mmg bg kesan mendalam, cuz dia rahsiakan pnyakit dia.. tak makan ubat.. sbnrnya family terkilan ngan pemergian dia, tp pe pun, walau camana.. kena hadapi dan redhakan juga.... yg sorang lagi, anip, tak pasti umur dia tp skrg supposed dah sklh menengah. bg keluarga.. arwah anip anak spesel. lahir tak sempurna.. nenek paling sayang kat anip, tp tahun lalu, lepas nenek meninggal, tak smpai seminggu, anip meninggal. Adik beradik yg lain.. ipah (26 thn - antara cousin yg paling rapat ngan aku), idang (skrg kat sarawak jd cikgu menjahit), ilul (kagum ngan dak ni - bijak study! ;p ), arwah Tati, Hajilin, Nisa, arwah Anip n Jijah (form 1). keluarga yg ni cute2.. ;p

pastu, my dad. anak ke-3. perlu cerita gak ke? hehe.. okla.. hasil perkahwinan ngan mak aku, Laurah, dpt la 5 org anak. yg 1st skali aku (tahun ni bakal masuk 21 - student kat UUM), yg 2nd fikrie (19 thn - student kat politeknik kuching sarawak). pastu adi or fattah (16 thn - student kat SMK Agama Mohd Ali), pastu Dana n fify (dak sklh rndah kat sk kinapulidan).. sume dak baik2.. hehe..

anak yg ke-4, makcik Mala. nama suami die, Gusidi. anak ada 4 org. anak 1st, kami panggil ipid (tak pasti lak brape umur die), pastu efmaliza or ongo (satu2nya anak pompuan.. umur antara 25-26 thn - thn ni bakal mendirikan rumah tgga ngan tunang die, org smnnjung gak. bulan 10 ni), pastu pandi (23 thn - bf amoy) n last skali, kabi (tak pasti form brapa tp masih sklh mngah. antara form 3-4 kalo tak silap). keluarga yg ni.. hmm.. hensem2.. hehehehe..

anak ke-5, makcik.. em.. alamak, apesal bleh lupa ni. padahal rapat ngan mak aku. huhu.. em, suami die pengerusi jkkk kg ni. yg ni plak sume anak die pompuan. tu pun 3 org jek. yg sulung, yantie. yg ni bakal kawen bulan november tahun ni. ngan org smnnjung gak. kenal time die study kat sana dulu. umur dah 25 thn. mmg umur yg ideal bg seorg pmpuan utk mndirikan rumah tgga. yg second nama die Tini. umur 22. skrg keje jururawat. mmg jarang nmpak muka kat kg dah cuz keje jauh. yg bongsu plak baru 12 thn. beza 10 tahun tu. jauh sgt. hehe.. nama die nor widha. kitorang just panggil boton. pelik nama.. tp cntik budaknya i tell u. prcya tak kalo sy kate die sebijik aishwarya rai? menari pndai.. mnyanyi slalu nmbor satu.. ish ish.. pe pun, org2 sbh mmg suka nyanyi2.. heheheheh..

yg ke-6 jd anak angkat kat fmly lain. tp, yela, air dicincang takkan putus.. pakcik simon. istri dia kalo snyum mcm nora. sweet. anak2 die yg pompuan terutama yg sulung ikut bebeno wajah mak die. keluarga ni kecik2 lagi. paling beso pun form 4 kot.. satu sklh ngan adik aku yg form 4 kat smka Mohd Ali tu. namanya Lia. yg second pmpuan gak.. syikin. pastu Alel (form 1), adi, acha, n yang baru lahir ni.. aku kurang periksa pulak namanya. comel!

yang last.. pun aku kurang ngat nama. biasanya panggil 'mama padil' je. hehe.. yela, padil as anak sulung. ni lagi antara cousin yg paling rapat ngan aku. malah dia ni member rapat ex-bf aku yg pernah aku sygi separuh mati dulu. dia ni la yg byk bg nasihat2 kat aku pasal S tp aku je yg tak peduli. dari kecik2 lagi mmg rapat.. slalu main sama.. pindah sklh pun pndah sama2.. hehe.. skrg ni padil kat johor. keje sana. dah lama tak jmpa.. orgnya ni berisi. mcm bapanya juga. dia ni sorang je lelaki. 3 adik dia yg lain sume pmpuan. masing2 ngan fiil masing2. haha.. adik selepas dia, namanya Dila. 18 thn. bakal lanjut study kat Masterskill kat selangor.. aku tak phm napa parents dia tak tggu kut2 dia dpt tawaran masuk politeknik, yela.. dila tu dulu sklh teknik kat keningau, pernah sama sklh ngan adik aku yg kat poli sarawak skrg ni. tp takpela. lepas tu arwah izat. meninggal time tadika lagi.. mati lemas.. hmm.. kalo masih hidup, skrg ni umur dia da 20 tahun. tp sayang.. bila mak diorg ngandung lagi, dpt anak pompuan. nama pun bagi dekat sama dgn arwah. nor izati. masyallh budak tu.. tomboy. lbh2 lg time dia kecik2. duk ikut bebudak lelaki. main mercun la,.. pndek kata, sume yg lelaki prnah main, dia mmg tak mau tinggal. marah bila org ingatkan dia tu pmpuan. hehe.. tp itu dulu.. walaupun skrg ni masih lagi ckp kasar2 sket ngan org2 yg rapar ngan dia.. suara pun lantang.. tp dah ada ciri2 pmpuan. dia tak mcm adik beradik die yg lain.. orgnya kurus. bdn sesuai jadik model. baru form 3 kalo tak silap. rambut die pjg mengurai. lurus. mcm model iklan shampoo. hehe..

satu kebiasaan kami.. kami tdk panggil makcik or pakcik kitorang as 'pakcik' or 'makcik'. panggil mama gak cthnya.. budak2 kat kg panggil mak aku as 'mama nana'.. mksudnye, 'mak kpd nana'. biasanya sebut nama anak sulung ar.. aku kan anak sulung.. that 'nana' is my name. hehe.. tp dunno why la, ayah aku budak2 panggil 'uncle'.

argh.. satu hari bercerita. sambil menunggu sms org.. tak kunjung tiba. majok kot.. cewah.. mcm org berkapel lak kan. hehe..

biarla aku jelaskan kat sini. aku single. just.. not available. nape aku ckp gini, org bg reaksi mcm2 a? haha.. tak prcyala.. apa la.. well, mmg.. better dun trust me kalo dlm hal ni ;)

wah, ni la 1st time aku bercerita ttg whole fmly.. erm.. k ar.. nak tido. next time citer hal lain lak.

salam & papai.. :)

Labels:


0 Comments:

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish